Last news in Fakti

25 Май, 2022 22:00 717 15

Нинова: Ще следим 2 млрд. лв. да стигнат до българската индустрия (ОБЗОР)

  • корнелия нинова-
  • индустрия-
  • домакинства

Коректните фирми няма да пострадат от проверките, но некоректните ще срещнат цялата сила на закона

Нинова: Ще следим 2 млрд. лв. да стигнат до българската индустрия (ОБЗОР) - 1
Снимка: БСП

Правителството подпомага с 2 млрд. лв. българската индустрия и българските домакинства. Трябва да гарантираме, че тези пари ще стигнат до своите адресати – това са фирмите и семействата. И че по веригата на движението на тези средства няма да има търговци, спекуланти и посредници, които да натрупат свръхпечалби на гърба на хората. Това заяви в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Тя обясни, че Комисия за защита на потребителите (КЗП), Държавна комисия за стокови борси и тържища (ДКСБТ) и Българският институт по метрология (БИМ), които са към Министерството на икономиката и индустрията, имат за цел да извършват проверки, чрез които да се гарантира, че няма нелоялни практики и злоупотреби. Нинова даде пример, че от началото на годината ДКСБТ са направили 1600 проверки по пазари и тържища, а КЗП – 500. „В новите мерки ще се включи Българският институт по метрология. Това е структурата, която сертифицира софтуера между бензиностанциите и НАП. Но сега трябва да имаме контрол върху това, че се отбелязва на фискалния бон тази отстъпка от 0.25 лв. и че всичко е коректно, както и че стига до НАП тази информация. Всички възможни злоупотреби между връзката бензиностанция – НАП, е въпрос на контрол от БИМ. В момента трите организации – КЗП, ДКСБТ и БИМ подготвят мерки как да предотвратим евентуални злоупотреби, както и методика, по която да се отчете ефектът от мерките“, поясни министър Нинова и пред депутатите от икономическата комисия в парламента. Тя допълни, че тази отстъпка от 0,25 лв. означава, че ще платят по-малко, т.е. ще им се приспадат от сметката. А самата бензиностанцията ще подава информацията към НАП.

„Уверявам ви, че нито една коректна фирма няма да пострада от проверките, но всеки, който си мисли, че в тези трудни времена може да злоупотребява и да трупа печалби на гърба на проблемите на хората, ще срещне цялата сила на закона и контролните органи“, заяви икономическият министър.

На въпрос, свързан с нулевото ДДС за хляба, вицепремиерът отговори, че чрез него не само ще се следи цената му, но и ще се цели изсветляване на сивия сектор. „В момента има сериозен процент сив сектор в производството и търговията с хляб. Нулевото ДДС ще донесе до изсветляване на сивия сектор.“, заяви тя.

По думите ѝ нулевото ДДС на хляба, ако не предизвика намаляване на цената на хляба, ще доведе до нейното задържане. Тя обърна внимание, че действията на правителството и на парламента към настоящия момент, трябва да са силно съсредоточени върху храните.

Попитана дали това ще са последните антикризисни мерки на правителството, Корнелия Нинова още веднъж припомни, че Европейската комисия наскоро е препоръчала да продължаваме с тези мерки – да подкрепяме бизнеса и домакинствата, както и да осигуряваме от държавния бюджет средства за енергийна сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джагалски

    1 7 Отговор
    Браво, важното е толупа да не е там .
  • 2 Номенклатурчица седесарка

    9 0 Отговор
    Вън от БСП.
  • 3 Петьо

    6 1 Отговор
    Искаме разследване сделката за самолетите ф16 , и колко паспорта продаде патриотично ГеЙмерео на македонцити
  • 4 ГЕРБ...МАЙМУНИ

    2 4 Отговор
    Устафка !
  • 5 ГЕРБ..КЕЛЕШИ

    1 6 Отговор
    бате бою е БОК !
  • 6 26400

    14 0 Отговор
    Една лъжкиня която не спира да краде и говори небивалици! Ниновица защо не влезе в един магазин и да види цените, за качеството да не говорим и тогава да говори тези откровени лъжи! Вие откраднахте труда и спестяванията на хората с тази инфлация но явно така ви е удобно! Да те няма некадърници проста!
  • 7 Българин

    11 0 Отговор
    Г-жо импекс знаем за власт сте готова на всичко, бяхте с дпс крадяхте ,90% от вашата партия сте за затмора.Като започнеш от Р.Овч , онази Масларова и т.н
  • 8 Майкооо

    10 0 Отговор
    Колко ли се краде, та и два милиарда изчезват яко дим...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 кОрнелия

    9 0 Отговор
    Щом Нинова ще следи къде отиват парите, значи парите ще отидат във фирми близки на Нинова и БСП, старата песен на нов глас ......
  • 11 А до обикновения

    10 0 Отговор
    българин и лев няма да стигне . Тотална мизерия и обедняване на хората.
  • 12 Най-вече

    8 0 Отговор
    Да стигнат до джоба на Корни Комисионова,.....
  • 13 Реалист

    9 0 Отговор
    Бууухаха, Импексова ще следяла за парите!!!??? Вълка да пази агнето, тия жестоко се подиграват с българите!! Ма така е, прост народ слаба държава!
  • 14 червен маргинал

    1 0 Отговор
    Абе тая защо заблуждава оредяващият си ляв бунадясал електорат, че е "лява социалистка-защитник на интересите на трудещите се ",след, като така се е ЗАГРИЖИЛА за милиярдите на ИНДУСТРИАЛЦИТЕ -ЕКСПЛОАТАТОРИ ?!?!
  • 15 ха ха

    1 0 Отговор
    разбира се че ще стигнат до адресантите , не вярвам да са повече от 10тина човека
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове