Last news in Fakti

25 Май, 2022 18:08 1 769 51

Петър Стоянов: Нека поколенията си кажат, че независимо от грешките, не сме загубили честта си

  • петър стоянов-
  • поколения-
  • нато

Президентът на България от 1997 до 2002 г. празнува своя 70-годишен юбилей

Петър Стоянов: Нека поколенията си кажат, че независимо от грешките, не сме загубили честта си - 1
Снимка: БГНЕС

"Много ми се иска, поколенията един ден да кажат, че независимо от грешките, които сме допускали, в крайна сметка не позволихме да изгубим честта си". Това заяви Петър Стоянов, президент на България от 1997 до 2002 г., който днес отбелязва своя 70-годишен юбилей и 25-ата годишнина от встъпването му в длъжност, цитиран от Нова тв.

„Мислех, че с оглед на моя житейски опит – нищо не може да ме развълнува. Но днес съм искрено развълнуван. Освен рождения ми ден, който не е особено събитие – но този панел, както го нарекохте, беше важен, защото ни върна 25 години назад. Но важното в него не е моето участие в тези три ключови събития, които наистина обърнаха посоката на страната ни”, подчерта Стоянов.

И допълни: „Ако имаме няколко романтични години в посткомунистическата история на страната ни – това бяха именно тези години. Искам да благодаря на всички, без които нещата нямаше да тръгнат в тази посока. Смея да кажа, че с посоката, която зададохме тогава – България върви успешно напред. Независимо от факта, че твърде много хора не успяха да впишат своите собствени съдби в този успешен национален вървеж. Независимо, че забравихме за онези, които остават извън борда дори на средното благоденствие в България”.

И отправи призив: „И ако си струва да кажа нещо – като призив към днешната политическа класа, това е - работете оттук нататък тази ножица все повече да се свива. Работете да има все по-малко хора, които не усещат днешния успех на България”.

"След като преди 25 години успяхме да преодолеем онези трудности, съм убеден, че ще преодолеем и днешните трудности, каза пред журналисти в резиденция "Бояна" президентът Петър Стоянов (22 януари 1997 – 22 януари 2002 г.) преди началото на конференцията "Цивилизационният избор на България: 25 г. назад и още толкова напред (1997 – 2022 – 2047 г.)", която е посветена на него.

"Това, което се случи преди 25 години, бяха три знакови събития, които до голяма степен определиха съдбата на България до днес, спомни си Стоянов - разрешаването на политическата криза на 4 февруари 1997 г., когато отказах мандат на БСП, подаването на молбата за членство в НАТО и споразумението за Валутния борд. И, когато днес всички новини започват с това в каква тежка криза живеем и в какво тежко време сме, ми се ще да напомня, че времето отпреди 25 години беше може би най-тежкото в новата българска история", отбеляза той.

Стоянов напомни: "Тогава нямахме 125 милиона, за да си платим житото, България оставаше без хляб, сметките ни бяха блокирани, защото страната ни беше във фалит, но той заяви, че е оптимист, че България върви напред и нагоре, независимо, че у нас продължава да има хора, които носят бремето на прехода".

Ако трябва днешните политици да мислят, то е как, вървейки нагоре, развивайки се икономически, България да успее да обърне внимание на тези хора, които са най-малко защитени, посъветва Стоянов.

Според него идеята да се следва сляпо и винаги общественото мнение в някои исторически моменти може да се окаже неправилната идея. В определени исторически моменти всяка страна има нужда от лидери, които да прогледнат няколко десетилетия напред, отбеляза президентът.

Петър Стоянов е убеден, че начинът да се излезе от кризата е да си повярваме. Ние не можем да стоим на края на стола в Европейския съюз като в последния момент поканен роднина от провинцията, задължително трябва да имаме своя физиономия, свое мнение, свой ясен изказ, каза президентът. Не можем непрекъснато да се тревожим дали сме оценени и дали сме получили достатъчно поздравления и да изпадаме в униние, когато не ги получим - иска се самочувствие, категоричен е Петър Стоянов.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    55 3 Отговор
    Малиий, най неприятния след жабата и преди Десин роско.
  • 2 честен ционист

    49 4 Отговор
    Моника Левински има по-голяма чест от тоя.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Спомен

    29 1 Отговор
    от вход до Кристал , голяма чест !
  • 5 Напротив

    51 2 Отговор
    30 г. не спряхте да васалствате на чужденците. Резултатът е 3 милиона избягали млади българи, и още ще бягат. Без война 3 милиона българи ги няма, с най-висока смъртност в Европа. На последни места индекс джини. От първи место по индекс на развитие, вече сме на последните, след африканските държави. Мизерия, разруха, нищета, корупция, престъпност, олигархие. Унищожихте България, без война.Както Украйна от 50 милиона в момента 20 милиона, бежанци, изгубени територии с население, убити. Това чака и България в бъдеща война срещу Русия, фронтова държава.
  • 6 Даката

    18 2 Отговор
    Да, казал петела .. и слязъл от кокошката.
  • 7 Каква чест в един продажник!?

    54 3 Отговор
    Точно този е най продажният българин, сам се хвали, че по негова инициатива , в неговият кабинет като президент са написали молбата за членуване на България в НАТО. Това е най позорният ден за България, а този идиот е най презираният българин. Той уби България, защото е най голямата краварска подлога! Проклет да е!
  • 8 ген Столти

    43 3 Отговор
    Ти Пешо Стоянов, твоята чест не си я загубил, продаде я.
  • 9 ПЕТЪР СТОЯНОВ

    47 3 Отговор
    НАЙ-ГОЛЯМОТО МЕКОТЕЛО И ПРЕДАТЕЛ, КОЙТО ИСКАШЕ, ЗА ЗАМЕНИ ОФИЦИАЛНО, НАШАТА КИРИЛИЦА С ЛАТИНИЦА! МРЪСЕН ПРЕДАТЕЛ!
  • 10 24156

    45 2 Отговор
    Още една марионетка изпълзя из зад шкафа малко прашлясала, говореща фалшиво, лъжовно и предателско! С нищо добро няма да те запомним предател, продажник и слуга на краварите!
  • 11 Брендилия

    29 0 Отговор
    Съжалявам, но с икономическите си грешки 1997-2001 загубихте стойността си като партия.
  • 12 кюмюря от Драгалевци

    45 2 Отговор
    Каква чест бе кон ! Ти в час ли си ? Ограбихте и разпродадохте България !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Продажби твари

    33 1 Отговор
    Коментирате много точно, че тоя е един от многото българи , предали, продали и разсипали труда на няколко поколения.
    Аз пък си мисля, че не мяза на българин както и повечето на висши държавни постове след 89г., което май не е случайно?!

    Коментиран от #27

  • 15 Разбира се, да

    27 1 Отговор
    произведеш от ефрейтор в генерал любовника на жена си в никакъв случай не е загуба на чест...
  • 16 Урюрвкос

    21 2 Отговор
    прав е човека освен голата чест нищо не ни остана, заводите и фабриките нарязани на скрап а естествените монополи в чужди часни ръце
  • 17 Тома

    24 1 Отговор
    Колко години живеят конете

    Коментиран от #22

  • 18 Сандо

    28 1 Отговор
    На човек,предложил да заменим кирилицата с латиница,не трябва да му се дава думата.Особено около 24-ти май.И трябва публично да бъде обруган.И нека да си гледа и грижи за дребните подаръчета от Кукловодите му.

    Коментиран от #33

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 е писахте ми

    18 1 Отговор
    Политиката за това е най-печелившото предприемачество , американците му казват " бизнес " , а някои пак там - " просто бизнес " , защото да плющиш колосални глупости получаваш колосални пари.

    Коментиран от #43

  • 21 Стамат

    21 1 Отговор
    Не може да изгубиш нещо, което никога не си имал.
  • 22 ами

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тома":

    Питай лопатата , тя най-добре знае .
  • 23 Гай Турий

    25 1 Отговор
    Боклук и предател.
  • 24 Димо

    21 0 Отговор
    Здравей ,о.репко такава по прякор "Коня". Нали искаше да пишем на латиница ? От нацията с деформирани ушички си,така че не ти се сърдя много.
  • 25 Клета майко

    20 1 Отговор
    България. Този предател говори за чест.
  • 26 бай Иван

    20 0 Отговор
    Ах, ако ви добарам. Вие съсипахте България, изедници и продажници!
  • 27 Димо

    16 0 Отговор

    До коментар #14 от "Продажби твари":

    Той не е българин ,а жидъ.
  • 28 Кочо

    14 1 Отговор
    Конь, но за сметка на това с огромни рога! С чест си носи рогата, а и филм направиха за неговата вярна лейди, мисия Лондон се казваше! Те американците са майстори в подбора на кадри, за 32 години ако ги събереш управниците дето ги инсталираха ще се види, че са все хора с чест! Подбор, но с обратен знак!
  • 29 Да се знае

    2 7 Отговор
    За щастие или нещастие избегнахме гражданска война.

    Коментиран от #47

  • 30 Тракиец🇺🇦🇧🇬🇮🇹🇩🇪🇯🇵🇮🇷

    14 0 Отговор
    Този комунист болшевик евреин е за ТРЕПАНЕ . Смърт за коня продажник антибългарин . Най слабия президент след Желю Желев -ЦИ-ГА-НИНА

    Коментиран от #44

  • 31 Бугарите

    0 6 Отговор
    Го измислиа фотошоп за да монтират бугарски знаминја на македонските револуционери нели тодор георгиев од фотошоп беше бугарин а може и шоп да од шопите за тоа се вика фото шоп
  • 32 Той е

    11 0 Отговор
    Образец за еснаф и сноб.
  • 33 Лост

    13 0 Отговор

    До коментар #18 от "Сандо":

    И който върна "История славянобългарка" на гърците.

    Коментиран от #40

  • 34 Бамбука

    6 0 Отговор
    Какво ще дадеш на страната си ? Всички демократи знаят смисъла на тази фраза, но всички бягат по тъча, когато трябва да я спазват.
  • 35 В България се изтезават хора

    5 2 Отговор
    В България се изтезават и Екзекутират хора от милиции близки до Борисов и Гешев!
  • 36 Отврат

    11 0 Отговор
    Поредното честване на ДС-агент: тоя път за прикрития ДС-катър "Виктор" шантонин шамаро селянски! В присъстието на други ДС-агенти и подлоги, като Мишката Неделчев, .......
  • 37 Мисия Лондон

    14 0 Отговор
    Пешо селянски е обезчестен още като е бил комсомолски секретар на цялата езикова гимназия в Пловдив, втори пък когато се е ценил за прикрит ДС-агент "Виктор", после като прзидент на БКП+ДС-шайката (спрял лустрацията) и накрая като девети кавал в виенската духова музина на Били Клинтън (изпълняващ забълженията на "мъжката" Моника Люински)! И сега ми се прави на девствена БKП+ДC-кypвa?!
  • 38 Циник

    15 1 Отговор
    Ха-ха-ха, каква чест, бе, другарю седесар-демократ. Цялото ви поколение измислени политици бяхте (и си останахте) само крадци и национални предатели. Жалко е мекотели като теб да ни говорят за чест. Дано всички по-скоро се присъедините към Генчо Бакърджиев.
  • 39 Госあ

    13 0 Отговор
    Аве пешка, ко стана с латиницата ве ? Помниш ли Клинтън кво ти цитира по време на визитата си в България ? Право в десетката !
  • 40 Сандо

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "Лост":

    Имаше хора,които плачеха.Но твърдото му евроатлантическо сърце не се трогна - той беше обсебен от мисълта за вселенска справедливост.От цяла поредица такива дребни търгашества и предателства стигнахме и до Македонската църква.
  • 41 Тахумба

    7 0 Отговор
    Какво безочие!
    "България ще спазва международните норми на поведение дори с цената на отказ от националния суверинитет."
    Това са Ваши думи, неуважаеми г-н Президент. Какъв коментар повече?! За Кирилицата да споменавам ли? А сегашният слугинаж?
    Какво достойнство?!
  • 42 да да

    7 1 Отговор
    Конски мисли ....
  • 43 така е

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "е писахте ми":

    За 32г-около 3000 глави са на власт!За фасон правят партии и си правят кефа!...
  • 44 забрави

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Тракиец🇺🇦🇧🇬🇮🇹🇩🇪🇯🇵🇮🇷":

    и Пикльо....
  • 45 Минка Магистралката

    3 0 Отговор
    И яз за идната чест живея, като Петър Стояноф
  • 46 Стоян Хлебаров

    5 0 Отговор
    ТИ СИ ЗАГУБИЛ ЧЕСТТА СИ ОТДАВНА-САМО ДЕТО НИКОЙ ОСВЕН ВОДЕЩИЯ ТИ ОФИЦЕР ОТ ДС НЕ ЗНАЕШЕ! НАГЛОСТТА ТИ Е КАТО БОНУС!
  • 47 знае се

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Да се знае":

    ам не се знае дали сме избегнали гражданска война щото резултата е същия
  • 48 Майсторица

    2 0 Отговор
    Не сме изгубилли честта си,ако изобщо сме я имали.А крадците-разсипници костовисти -що за животно е това?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 А бре конь

    0 0 Отговор
    каква чест може да имаш ТИ!
  • 51 ссср

    0 0 Отговор
    защо всички гнили политици стават членове на нато .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове