29 Май, 2022 12:56 1 956 25

От КЕВР са готови да въведат блок тарифи за парното, тока и водата

  • кевр-
  • въвеждане-
  • блок тарифи-
  • парно-
  • ток-
  • вода

До определена консумация на ток, парно и вода да се плаща една тарифа, а над тази консумация цената да е по-голяма, поясни Станислав Тодоров

От КЕВР са готови да въведат блок тарифи за парното, тока и водата - 1
Снимка: БГНЕС

"България ще има сигурност и яснота, когато има друг дългосрочен договор - било за втечнен газ, било за алтернативен доставчик. Да купуваме на спот пазарите - месец за месец и ден за ден, това е най-скъпата цена. Българският потребител и КЕВР няма да имат яснота, докато не бъдат сключени такива дългосрочни договори." Това коментира пред БНР председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров.
Това е най-голямата енергийна криза, пред която Европа се изправя от 80-те години, подчерта той в предаването "Неделя 150".

"Действаме в извънредни условия, които Европа в последните 40 години не е виждала. Българските битови потребители получават най-ниската цена на газа и на електричеството в цяла Европа."

По метода на ценообразуване за 2022/2023 г. експерти с дългогодишен стаж работили повече от два месеца в защита на потребителите, уточни Тодоров.

Русия използва енергийните си доставки към Европа като едно от основните си оръжия за натиск, заяви председателят на КЕВР.

В понеделник се чака последното ценово заявление от "Булгаргаз". За първи път в своята история дружеството прави две доставки на втечнен газ, посочи Станислав Тодоров. Той нарече "подвиг" факта, че са успели да осигурят алтернативни доставки за месец май.
Във всички парламентарни групи го има разбирането, че тази енергийна криза ще продължи, независимо кой управлява. Трябва да се вземат мерки и тези мерки са осъзнати от всички партии, коментира още Тодоров.

Той декларира готовност на КЕВР да се въведат блок тарифи – до определена консумация на ток, парно и вода да се плаща една тарифа, а над тази консумация цената да е по-голяма. Месец и половина след гласуване на такова правомощие на КЕВР от Народното събрание това може да бъде въведено.

"Комисията е готова. Имаме опит с такова блоково ценообразуване. Можем да ги въведем с извънредно ценово решение."

Блоковите цени дават много по-универсален отговор на проблема с енергийната бедност, отбеляза председателят на КЕВР.

150-300% е било поисканото увеличение от топлофикациите в страната, то се е базирало на обективни факти, но КЕВР е намерила механизми, чрез които да компенсира повишените им разходи, изтъкна Станислав Тодоров. "Не само чрез цената, която битовите потребители трябва да плащат, но и с някои резерви в т.нар. Фонд за енергийна сигурност на системата. Реалистичното увеличение, което трябваше да поискат, беше в действителност около 100-120%.
През летния сезон може да вземем мерки за намаляване на консумацията, като в рамките на две-три години инвестицията в тази посока се изплаща, смята Тодоров.

По думите му от Плана за възстановяване ще дойдат "много пари" за саниране на многофамилни и еднофамилни сгради, както и за изграждане на домашни соларни инсталации, припомни Станислав Тодоров.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 3 Отговор
    Все на купонна система ги избива нашите управници.А после нас обвиняват че сме комунисти дето се борим цял живот в частния бизнес.

    Коментиран от #7

  • 2 Демек

    29 2 Отговор
    Отказ от руски енергоносители дори и да трябва да мрем. Какъв беше смисълът за обикновения българин, че пропуснах?

    Коментиран от #6

  • 3 Колибка

    16 1 Отговор
    Блок,ама първо да обяват
    капитолация.Щото товарят
    домакинствата, със спрени
    радиатори,наравно с останалите.
    Сложете блок,на заплатите и брой
    служители.Тодоров е поредната
    клюса,без алтернатива.Докато не
    се бръкне в джигера на държавника,
    ще страдат хората.
  • 4 Кофти номер

    16 2 Отговор
    не си помисляйте за различни тарифи, опасно е, баста!
  • 5 редник

    18 1 Отговор
    "България ще има сигурност и яснота, когато има друг дългосрочен договор - било за втечнен газ, било за алтернативен доставчик."
    Tова изречение не го разбрах!
    -----------------
    "Той нарече "подвиг" факта, че са успели да осигурят алтернативни доставки за месец май."
    Нуждата от подвиг най-често е в резултат на нечия грешка - как другите намериха начин да се разберат с руснаците, но ние не?!...

    Коментиран от #23

  • 6 Само напомням

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "Демек":



    Важното е, че спряхме войната. Нали я спряхме? И е важно на руските цивилни граждани да им е зле, а не на европейските да им е добре. Европейски "ценности" са това.




  • 7 ВЕЛИКОТО НУЛИРАНЕ ИДВА

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":



    Една от основните идеи на Великото Нулиране е да има допустими ДАЖБИ за отделните хора и те, независимо дали имат пари, да нямат достъп до повече ресурси. Тази КУПОННА система е само подготовка. Както и "ЗЕЛЕНИТЕ" сертификати. Тепърва ще разберем защо ги нарекоха "ЗЕЛЕНИ".




  • 8 Алиса

    22 2 Отговор
    Айде спрете се бе ,спрете се ,оставете ни намира, при бай Тошо баничката беше 15 стотинки , а сега дори и баничка неможеш да си купиш .
  • 9 Всичките вие от ПП сте за

    12 1 Отговор
    затвора или за гробищата!
  • 10 Еми въведете го

    9 0 Отговор
    Ама после да не го махнете тихомълком.
  • 11 Искаме Оставка

    16 1 Отговор
    Киро е некадърник и слугинаж. Искаме оставка!
  • 12 Бизнес

    4 3 Отговор
    🚩Предложението е възстановяване на соц.практиката от 80-те години на миналия век в соц.България, когато страната беше в режим на ел.ток (2часа има следващите 2 часа - не като дискотека) и беше въведен месечен лимит, над който цената бе по-солена.🚩
  • 13 123

    10 1 Отговор
    Гетиална простотия. Нобел за идиотизъм! Айде спрете се...нали щеше да има евтин газ от танкери, от птка си лелина...а? Кой ви с-ра в гащите!!!
  • 14 гост

    10 1 Отговор
    Какъв опит имаш бе мъ.....шо, от къде.Кога до сега сме имали проблеми с газа, освен сега от както управлявате.Тъпия ни го наби, ама това си заслужаваме щом още сте там.
  • 15 Муаха-ха-ха-ха...

    4 0 Отговор
    За информация на тия катили в Улан Батор-Монголия,плащаш всичко с цена 100 $.
  • 16 плюс минус

    10 1 Отговор
    В съседна Румъния за една година замразиха цените на енергийните източници и отложиха, заради кризите, приемането на еврото до 2028 година.
  • 17 Някой

    11 1 Отговор
    "Това е най-голямата енергийна криза, пред която Европа се изправя от 80-те години, подчерта той в предаването "Неделя 150". Вие управляващите с неадекватните си решения и алчността си я направихте такава. Зелена сделка, санкции, тинтири - минтири и в крайна сметка това е резултата.
  • 18 богат шоп с топ

    9 1 Отговор
    Значи така,Ората на парно са по- Ора, на село нямаш топла вода - повече ток, нямаш достъп до централно парно- грееш се на ток, значи богат си, или на твърдо гориво- комини, сажди, цената спрямо миналата година - 3 пъти по-висока, някъде избие тръба на улицата, дойде мръсна вода, източваш кубици, обаче ще плащаш повече. Убавци! требе си гьостерица, неокастрена....
  • 19 ЧОЧО

    9 1 Отговор
    Вашата работа е да осигурявата ток,вода и газ на населението а не да въвеждате купонна система.Некадърници заради алчноста си унищожавате народа.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бай Онзи

    4 0 Отговор
    Кой и кога го предложи ? Да отговори публикувалия статията !
  • 22 Натопорен Батко

    3 0 Отговор
    Ани Ефремова-цитирай докуманта от който имаш тази информация !!!
  • 23 Абе ние

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "редник":

    сме курназ, да не казвам и нещо друго...И благодарение на нас, щото нема да им плащаме с рубли, Русия е на път да фалира
  • 24 Пффффф

    4 1 Отговор
    И кво му дреме на редовият българин, че ще санирате 1000 сгради и ще сложите на още толкова слънчеви панели?! Да не тока да поевтинее? Една мярка ако не облагодетелства всички данъкоплатци, то тя не е в помощ но
    Народа, а само на определени...
  • 25 ДРУГАРЯ ДРАКУЛА

    0 0 Отговор
    СЕГА АКО УСПЕЕТЕ ДА ВКАРАТЕ И ДОТИРАНА СЕЛКА ПРОДУКЦИЯ ОТ ТУРЦИЯ... АМА СУЛТАНА НИЩО НЕМА ДА ВИ ДАДЕ, ЩОТО.... :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол