Last news in Fakti

29 Май, 2022 13:10 2 833 55

Андрей Райчев: ГЕРБ много иска това правителство да падне, особено след ареста на Борисов

  • андрей райчев-
  • герб-
  • правителство-
  • падане-
  • арест-
  • борисов

"В платната на Костадинов духат няколко неща и едно от тях е войната в Украйна", коментира социологът 

Андрей Райчев: ГЕРБ много иска това правителство да падне, особено след ареста на Борисов - 1
Снимка: БНТ

Това правителство е абсурд да изкара целия си мандат, вероятността за това е под 10 на сто. Това мнение изрази пред БНР социологът и политически анализатор Андрей Райчев.
Той вижда максимален хоризонт на управляващите до местните избори, защото "прекалено големи са напреженията, прекалено големи са недоволствата".
"Бензинът на тази кола ще ги докара максимално до тази точка, това е крайната точка, до която могат да достигнат и това би било много голям успех за тях", каза Райчев в предаването "Неделя 150".

В момента не е реалистично правителството да падне, категоричен е той. "То няма да падне от това, че ги натискат отвънка, а от това, че ще се разложат отвътре. ГЕРБ много искат това правителство да падне, особено след ареста на Борисов. За ПП няма да има прошка, това е много злобно нещо, което направиха и ще се плати. Те гледат как да ги свалят, но не за малко и наведнъж, а да възникне в страната нова ситуация. Кога ще възникне нова ситуация – когато започне някой да преговаря с тях, когато излязат от изолация. За ГЕРБ новата ситуация няма да бъде, че Петков не е премиер, това не е достатъчно. Това е критерият, който си поставят. (…) И за ГЕРБ, и за ДПС главното не е падането на правителството, главното е излизането от изолация."

"Възраждане" може да стане голяма партия по сегашните критерии, но с таван около 15%, смята Райчев.

По думите му "това са крайно недоволните хора, които са склонни да предложат на България геополитически катаклизъм от типа на 10 ноември, почти революция".
"В платната на Костадинов духат няколко неща и едно от тях е войната в Украйна. Българският народ е традиционно русофилски, той няма антируски инстинкт, напротив - инстинктът му е проруски. В момента има малка група хора, които ужасно се радват на ситуацията, така беше и по време на ваксинирането, и с всички сили през цялото време крещят "Долу Путин!", ако не говориш против Путин, значи си путинист. (...) Перманентната истерия, която ни се предлага от тази малка група заинтересовани лица, са на път да докарат голяма група българи осъзнато да застанат на антинатовски позиции. Това е голяма грешка, тя се извършва от една група натегачи. (...) Тук въпросът е на нюанси на оценките за войната – Западът е напълно убеден, че украинците са снежнобели, а руснаците – предимно черни. Българите не са убедени в това. Повечето българи схващат това като вид религиозна война, която не е наша. Аз съм един от тези хора, ние не сме путинисти."
Управляващите от ПП са обещали сериозно на купища фактори, че България ще махне ветото за преговори със Северна Македония, отбеляза социологът.
"Ако махнат ветото въпреки волята на коалиционните партньори и на населението, слизането им от власт е сигурно. Те се опитват да излязат от ситуацията – аз реших. Първо предложиха да се съберат при президента на консултативен съвет. (...) Тогава казаха - парламентът, по този начин те пренасят върху опозицията отговорността. Опозицията беше в ситуация просто да гледа как се гърчат. Сега ще трябва да гласува или да не участва. Те искат да застанат пред международните фактори, на които са им обещали и да им кажат – не сме ние виновни, а парламентът не дава. Ако пък дава – народът ще каже еди какво си за своите избраници. Защото в България има консенсус по въпроса – 80 на то от българите смятат, че ние не трябва да дадем сваляне на вето на македонците. Цената да го направиш това въпреки тяхната воля, е много голяма."
Високите цени са много голяма неприятност за управляващите, те ще се стремят максимално да овладеят и компенсират това, но то не може да се овладее и компенсира не в български, а в световен мащаб, посочи Андрей Райчев.

"На голямо скърцане ще бъдат подложени цяла серия правителства, включително и нашето. Напрежението е икономическо, не е политическо засега. Засега не се е образувал буреносен облак и от леви, и от десни, както през лятото на 2020-а, който удари с мълния. Сега не се вижда такова нещо. Всички ще протестират, но напрежението ще е наесен", прогнозира Райчев.

"Някой отговаря ли на въпроса защо тази инфлация се случва? Всички сочат украинската ситуация, но това не е вярно. Причината е, че в световен мащаб се напечатаха огромно количество пари и се изпораздадоха огромно количество пари – трилиони, трилиони, и печатаха, и раздаваха. Всичкото това нали някой трябва да го плати. Това е неизбежно. Някой трябва да плати сметката за ковида. Тази истерия не може да мине безплатно. Тази идиотщина, при която престанахме да работим, започнахме да стоим вкъщи. Всичко това трябва някой да го плаща и сега ще го плащаме ние. Тази война – ситуацията в Украйна, наследява една друга идиотщина", коментира анализаторът.

За спирането на газа и позицията на страната ни Андрей Райчев изтъкна:

"Защо България трябваше да изпреварва всички и да тича напред? Единствена в Европа да се откаже от газа. Каква е причината за това? Защо всички плащат, а ние, като някакви натегачи, не плащаме? За да може нашият ръководител да ходи из Европа и да вика – ето, аз съм големият борец. Никаква друга изгода няма. Ние сме средна страна и трябва да гледаме да не се пъчим много напред. Ние не сме в положението на Полша."


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    14 19 Отговор
    Не коментирам изказвания на ..ле шояди..Тъпо е да използваш за опорка ГЕРБ , но ....
  • 2 Мечтите

    27 5 Отговор
    са безплатни , а алчността и злобата им безгранични !
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 15 Отговор
    А аз искам безделници да не дават акъл за щяло и не щяло
  • 4 Че това

    20 9 Отговор
    да не би да му е първия арест ?
  • 5 ужким

    27 4 Отговор
    Червен Райчо просто се чуди как да оправдае това, че определени хора си натискат министерските места докато собствения им кабинет провежда диаметрално противоположна политика на техни уж политически виждания.

    Ако ББ много искаше кабинета да падне, щешпе да изкара 50 000 охранители да протестират като през 2013-а!
    Кметовете негови, администрацията негова, а новите си ритат ежеминутно рейтинга.
    От какъв чеп да напира за падане на кабоинета?
    Той би дал мило и драго да няма нов служебен кабинет, ако питате мене.
    Но за да ги видите тези неща не трябва да са ви премрежени очите от мухане на софрата.

    Коментиран от #13

  • 6 Наталия Кобилкина

    20 4 Отговор
    Проблема е че и сега могат да купят 60 депутата но нямат подкрепата на САЩ.
  • 7 ГЕРБ

    13 8 Отговор
    се преляха в другите партии и кой се докопа до нов пост си е добре
  • 8 Наблюдателен

    21 7 Отговор
    Червеният шаман Райчев все се тревожи да не станем западняци и да се откъснем от изтока.
  • 9 зачуден

    17 9 Отговор
    Тоз пък !!! ПП и Крадльолиция щели да изкарат чааак до местните избори ???!!! Да , бе , да !!! Ми , ако изкарат до местните избори - ще трябва са закрием държавата , бе ! Ама , няма да изкарат , щото каквото имаше да се краде - те (горе-долу) го откраднаха , заеми ако пак се засилят да взимат (по половин милиард седмично) - бързо ще си заминат , а па мангизите по Плана за възстановяване - от Брюксел не ги дават ( на такива , като тях).

    Коментиран от #20

  • 10 Съглашение

    10 3 Отговор
    Имаме чудесна симбиоза - "Промяна" на върха на държавната пирамида в комабинация с монолитно недокоснато предишно статукво в основата. И за разкош - пълен консенсус по важните теми.

    А Райчо отдавна ги знае тези врътки - как две фомации набедени за антагоинисти могат взаинбо да си помпят рейтингите, изсмуквайки всичко по средата.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 4 Отговор
    Аз няма да плащам нищо....вече платих на ма..н..га.ли.те дет мъ е.ба..аа вчера....
  • 13 Наталия Кобилкина

    19 6 Отговор

    До коментар #5 от "ужким":

    Може да изкара 50 000 охранителни ама от САЩ не му дават. Даже са му наредили да не гласуват вот на недоверие. Партията ГЕРБ приключи за САЩ и ЕС. На следващите избори за Европарламент ГЕРБ приключва окончателно съществуването си. Трябва да има закон за прекратяване на мандата на евродепутата защото не е нормално ВМРО да има двама депутати в Европейския парламент и нула депутати в Българския.

    Коментиран от #18

  • 14 Аз съм доволен! Ето Промяната дойде!

    14 9 Отговор
    Съгласен съм с Райчев, че ако ги няма ГЕРБ животът НИ ще е прекрасен! Иначе всичко в държавата върви прекрасно с "нулева корупция"! Цялата Банда сме във властта на отговорни постове и управляваме страхотно, а българите ни боготворят! Далаверата е на МАХ и аз съм доволен и жената доволна, че и родата доволни! Ама да си знаете места за богати няма много в държавата, така че бъдете скромни и подкрепяйте Промяната! Ние от Промяната Продължаваме да мислим за вас! И от мен да знаете диетата е полезна, както и да спите на студено също! Пазете планетата!
  • 15 Наталия Кобилкина

    13 6 Отговор
    Даже не ща да му чета изказването на тоя.
  • 16 Райчев как са Голф игрищата, дето

    15 3 Отговор
    ги въртите с Кънчо Стойчев?
  • 17 Дедо Андрю вече не знае

    12 6 Отговор
    на кой Господ да се моли! Тая коалиция ще ни удуши целата държава, а он само от Бат Бойко си пази дирника! Голем смех!
  • 18 знам де

    10 7 Отговор

    До коментар #13 от "Наталия Кобилкина":

    По - скоро ББ приключи.
    Много е интетресно, дали ще оцелее под друга чужда протекция или ще направи сделка за пенсионирането си.

    Коментиран от #22

  • 19 Някой

    14 7 Отговор
    Правителството може и да падне, но Борисов е достатъчно токсичен, за да прави който и да е коалицияс него. Даже и ДПС. А дори в най големия си апогей ГЕРБ нямаше 121 депутати. Така че по - полека с мечтите "ГЕРБ отново на власт". Всъщност ДБ - то се бяха качили на тяхната каруца. Така че ще поживеем ще видим.

    Коментиран от #39

  • 20 Наталия Кобилкина

    11 6 Отговор

    До коментар #9 от "зачуден":

    Че то ние се възтановихме от Короната те за това не ни дават пари. Добре че беше Бойко Тиквата, че България да натрупа пари от шиене на маски и костюми. Добре че беше Бойко Тиквата че да разбереш че трябва да си миеш ръцете преди ядене и да се научиш как правилно да си разхождаш кучето в парка.
  • 21 Хамхум

    8 6 Отговор
    Анрей Райчев N 1 в списъка Магнитски.
    Няма русофили, путинофили и русофоби.България е 100% за отнемане на ОТКРАДНАТОТО през последните 15-20 години.Най важното нещо което това Правителство ще направи е този закон.После може да си ходи.Да видим кой има куража да го отмени.
  • 22 Наталия Кобилкина

    14 3 Отговор

    До коментар #18 от "знам де":

    ГЕРБ е One man партия стъпила на гроба на СДС
  • 23 Бойко Тиквата

    12 4 Отговор
    Обрах Бостана айде чао
  • 24 Проф. Вучков

    11 7 Отговор
    Костадинов трябва да бъде проверен за връзки с Янукович и ДНР.
  • 25 Браво

    10 2 Отговор
    На Райчев да кажеме, че сме ноясно, че корупцията не може да я бори Прокуратура и Съд.В Свободния Свят не се борят срещу кражбите, а срещу откраднатите пари и имат закони и МАГНИТСКИ, чрез които КОНФИСКУВАТ и правят невъзможно да похарчиш откраднатото.В България такива като Райчев си хаарчат откраднатото и ни поучават колко са миролюбиви и вежливи убийците от Буча.
    На Райчев колко имущество и пари има за конфискуване, да го попитаме.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 оня с коня

    10 5 Отговор
    Вече ПОРЯДЪЧНО изхабеният Политолог райчев НЕ ЖЕЛАЕ да вдигне Бялото знаме и да слезе от полит. Сцена,независимо че вижда и осъзнава че зад гърба си има една безпомощна и колабираща БСП,а театралните му Трикове да говори Неразбираемо за Човешкото ухо пред Телевизиите и да се държи Налудничево с жестове и мимики вече се изтъркаха безвъзвратно.А КАКВИ ги ПЕЛТЕЧИ бившият Придворен "Анализатор" на Столетницата?Ами все неща,известни на Българите- че Борисов няма как да прости за Ареста си и ГЕРБ работят за Предсрочни избори,както и че след два поредни парламента е нормално ГЕРБ и ДПС да искат да излязат от Изолацията си за да могат да се коалират с някого и да Управляват.А защо райчев не споменава че Падането на Правителството е особено желано НЕ само от ГЕРБ,но и от Възраждане,Партията на ЯНЕВ,от "Изправи се" на Мая М.,за ДПС пък да не говорим?

    Коментиран от #41

  • 28 Е хайде

    9 0 Отговор
    Кажи ти точно какво искаш, че не разбрахме !
  • 29 нееееее

    5 9 Отговор

    До коментар #11 от "НЕ ГЕРБ, ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ИСКА ТОВА":

    ЗАБРАНА ЗА НЕОФАШИСТКИТЕ КРЕМЪЛСКИ ПОДЛОГИ ГЕРБ И ВЪЗРАЖДАНЕ!!!!!!!!ТОТАЛНА!!!
  • 30 оня с коня

    5 8 Отговор
    И тук е момента да изложа Личната ми идея за излизане на ГЕРБ от Изолация:Да - Партията намрази Петков заради Действията му относно борисов,но НЕ Е ИМАЛА проблем с Василев,дори поддържа голяма част от Решенията му!Затова и АКО в ПП се извърши след Падането на Правителството един Вътрешен Преврат и Василев стане Лидер на ПП,то една Коалиция с ГЕРБ би била напълно възможна,която пък според Общата Численост на Депутатите им би гарантирала Мнозинство за съвместно управление.
  • 31 Иван

    13 4 Отговор
    ГЕРБ са нещастници умират да докопат кокала
  • 32 Казуар

    9 4 Отговор
    Другарю Райчев, според теб всички българи, освен малка група която крещи долу Путин одобряват вероломното нападения на Русия срещу Украйна. В България мислещите хора са много повече.

    Коментиран от #38

  • 33 ХИХИ

    7 4 Отговор
    И аз ние искахме много неща да не се случат, но се слупиха от гербспдпс. Кирето ви е на мушката, защото много неща не знае за вас, всички ви. Андрей Р. На всяка манджа миродия.
  • 34 Фактъ

    12 4 Отговор
    Герб през почивните дни се активизират и пускат глашатайте , като този . А, от целият му брътвеж , изплю камъчето , че герб - ДПС искат да излязат от изолация , явно и заедно , както си вървят от десет години с помощта на Възраждане . Жалки са цялата шайка . Няма да им се получи .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 боко

    8 3 Отговор
    Затвор за Б.М.Б.-мутрата и компанията му
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Иван

    8 4 Отговор

    До коментар #32 от "Казуар":

    Путин е едно ла..о и скоро ще го отсвиркат
  • 39 Наталия Кобилкина

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "Някой":

    Имаха 121 депутати и Бойко тогава игра мач. През 2011 ГЕРБ отказаха да гласуват закона за незаконно придобито имущество предложен от ДСБ и Иван Костов изтегли подкрепата си към ГЕРБ на предстоящия вот на недоверие но Правителството на ГЕРБ оцеля с подкрепата на ДПС и така до оставката през 2013г. След подадената оставката през 2013г на Бойко Тиквата Иван Костов напусна политиката. ГЕРБ отново направиха правителство, този път с останките от НДСВ и ДСБ под формата на ГЕРБ и Реформаторски блок, Бойко Тиквата обаче отново извъртя същия номер, ДСБ напусна реформаторския блок и изтегли подкрепата си към правителството и Радан Кънев нарече Бойко Тиквата Бай Онуй. Бойко Тиквата имаше уникален шанс и го пропиля. Увеличи минималната работна заплата с 180% и всичко останало с 300%
  • 40 Хаах

    4 3 Отговор
    30 години крадоха и не им идва на ума, че ще дойде ден да връщат краденото.Ще го Връщат.Затова вие Райчев.И да се опитва да настройва хората едни срещу други за цени, БЕНЗИНОВИ коли на Правителството, политика, кой кого мразел.Пропагандата му в стил КГБ няма да мине.Щели да излязат да протестират.Ще излязата да, но срещу крадците и политическите олигарси и пропагандатори като него, защото именно те, а не Правителството плащат заплатите и ни държаха в бедност.
  • 41 555

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "оня с коня":

    В тая посткомунистическа държава изобщо оправяне няма,а и с този материал нещата са неспасяеми.Единственото спасение за младото поколение е терминал 2,а и както вървят нещата скоро може да сечем дърва в Коми.И после пак ще си говорим на маса къде са другите бивши соц.държави къде сме ние,просто за нищо не ставаме.Нищо старо не сме забравили и нищо ново не научихме,32 год.минаха,а материалът го лъжат още с реформи хората направиха за две години реформи и отидоха на светлинни години от нас.Но както е казано всеки народ си заслужава съдбата,а ние вечно ще си обичаме големия руски брат и отърваване няма да има.
  • 42 Анонимен

    1 0 Отговор
    Връщат ги от терминала ромите. Но тъй като фирмите са рехни и започват работа веднага. Завършилите на запад и там някои удариха на греда. Не ги приемали в държавни служители.
  • 43 Въпрос

    7 6 Отговор
    Как попадна българско оръжие в Мариупол при “Азов”-ците? Кириле? Чакаме отговор!

    Коментиран от #46

  • 44 Червен

    4 4 Отговор
    Тъпанар
  • 45 Моряка

    3 0 Отговор
    Споко,бе Андрей,Кирчо няма да изкара до местните,ще се удави още в бензина.Нали почти не е българин.А българина без храна и без ракия може,ама без бензин неможе.А поздрави Виза и пий една ракия.
  • 46 Моряка

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Въпрос":

    Има да чакаш.Кирчо така ще те преметне,че и сам няма да може да повтори,какво те е излъгал.
  • 47 Казуар

    4 3 Отговор
    В началото когато живковизма падна, тежката съпруга на Андрей Райчев от държавното радио агитираше срещу демокрацията.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 5 лв олио, 20 лв кило кашкавал

    2 1 Отговор
    Продължаваме прецакването
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ТЕЛЕвизионер

    1 0 Отговор
    Тоя ако го изгонят през вратата , ще си влезне през прозореца и пак......ще ръси мозък. Като се стопли времето , ще се явява и през климатика. ВЕЧЕН...
  • 54 добре го арестуваха ,

    2 0 Отговор
    ама що го пуснаха да ръси простотии пак ! то си му отива да е в пандиза -ТАМ МУ Е МЯСТОТО НА ТОЯ ЧВОР!
  • 55 5 лв олио, 20 лв кило кашкавал

    0 0 Отговор
    ПОПРАВКА .... 5 лв МЕНТЕ олио , 20 лв кило МЕНТЕ кашкавал !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол