Last news in Fakti

29 Май, 2022 19:49 3 540 43

Спецов: Причината да не намаляват цените по бензиностанциите е, че доставките са купувани на по-висока цена

  • румен спецов-
  • цени-
  • бензиностанции-
  • падане-
  • доставки

Трябва да се отчете, че едни доставки са в период от 14-21 дни. Купувани са на по-висока цена, те идват, преработват се, търгуват се между дружества преди да стигнат до краен потребител, казва шефът на НАП

Спецов: Причината да не намаляват цените по бензиностанциите е, че доставките са купувани на по-висока цена - 1
Снимка: bTV

Тенденцията е цената на горивата да спадне. Това каза в предаването „120 минути“ директорът на Националната агенция за приходите Румен Спецов. Според него причината да не намаляват цените по бензиностанциите е, че доставките са купувани на по-висока цена.

"Трябва да се отчете, че едни доставки са в период от 14-21 дни. Купувани са на по-висока цена, те идват, преработват се, търгуват се между дружества преди да стигнат до краен потребител. Така че, ако един танкер е купуван на определена цена, съвсем нормално е тази цена поне 21 дни да бъде различна от котировката към момента", заяви директорът на НАП.

По думите му държавата трябва да контролира спекулата, която имаше една нощ на изключително повишение на цените по бензиностанциите.

На въпроса защо „Лукойл“ 10 години отчита само загуби, Спецов обясни, че има няколко гледни точки по темата.

„Основният проблем с това неплащане, тези загуби на „Лукойл“ се дължат на един период 2014 – 2015 г. Една от големите суми, заради които те все още плащат и отчитат загуби е една много голяма инвестиция в размер на 1,5 млрд евро за инсталация за преработка на тежки метали, която са изградили 2015 г. Целият този разход, който са направили, все още се използва като т.нар. данъчен щит, тоест всяка една печалба след тази година отива за покриване на тези разходи", отбеляза Спецов.
Той допълни, че и в момента правят в ревизионни производства обследване на данъчни периоди 2014 г. и 2015 г., с което се цели да се провери т.нар. трансферно ценообразуване.

"Това означава формирането на цена между свързани дружества, която при равни други условия между несвързани дружества би била съпоставима. Тоест, ако ние с вас сме в някакъв вид свързаност дали нашите взаимоотношения и цената, която ще постигнем на база на определени критерии ще бъде такава, каквато две други независими една от друга", каза директорът на НАП.

По думите му това са дъщерни дружества под шапката на една голяма компания и се проверяват договореностите, които са постигнали чрез подписване на договори и определяне на цени дали са такива, каквито биха били на пазарни цени.

„За 2014 г. при завършеното производство сме установили, то е излязло с решение, там сме намалили тази данъчна загуба или сме увеличили финансовия резултат с 500 милиона лева. Сега имаме също такова производство и за 2015 г.“, обясни той.

"За да бъдем коректни трябва да кажа, че от миналата година, когато „Лукойл“ решава тотално да преустрои своята търговска дейност и разделянето на търговията от преработката, за 2021 година финансовите резултати са много добри и то положителни. 30 юни е срокът, в който те трябва да подадат декларация по корпоративно облагане, за да видим крайната годишна печалба, но текущите показатели са много добри по отношение на ДДС-то, така че аз съм убеден, че ще декларират добър размер на печалба“, каза още Румен Спецов.

По отношение на частната фирма, която извършва фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, Спецов каза, че тя е от октомври миналата година.

"Тогава е регистрирана и договорът е от 31 декември. Що се касае до данъци, като данъци по корпоративно облагане, това ще стане ясно чак догодина. Към момента те си плащат единствено вноските по ДДС. За разлика от първия случай на „Капитан Андреево“, тук нямаме проблем с касовите апарати", уточни той.
"В първия случай (бел. р. „Златния гьол“), когато НАП инициира проверките, тогава имахме несвързани касови апарати със системата на НАП и в последствие имахме ревизионни производства, които завършиха, и надчетите по тези ревизионни производства са платени, на стойност 7 млн.", допълни Румен Спецов.

Към момента на „Златния гьол“ продължава да работи същата фирма, уточни той. По отношение на фитосанитарния контрол водещи са от Министерството на земеделието и в случая БАБХ, тъй като договорите са с тях, каза още той.

Според директора на Българската агенция по безопасност на храните на денонощие там минават 250 - 300 камиона. Това е такса разтоварване по 488 лв., около 3 млн. на месец и 35 милиона лева годишно, отделно 5 милиона лева за проби на фитосанитарен контрол.

"Когато говорим за приходи към дадено юридическо лице, нека да визираме тази фирма, която е към момента - това са точните приходи и точният брой камиони, така, че просто ретроспективно назад са същите суми", заяви директорът на НАП.

Относно закона "Магнитски", Спецов заяви, че България има нужда от текстове, които да регламентират какво е поведението на властите спрямо действието на такива списъци.

След една година на поста директор на НАП, Румен Спецов каза, че недосегаеми са сивите пари. Агенцията няма механизми да следи превалутирането, каза още той.

По думите му трите основни нарушения, които НАП хваща, са неиздаване на касови бележки, ДСС и неплащане на социални и здравни осигуровки.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Повервах

    67 1 Отговор
    Хо хо хо хо хе хе хе хеееее.........смея се ама ми се РЕВЕ.

    Коментиран от #14

  • 2 ХА ХА ХА

    48 2 Отговор
    Щом Спецов го казва , значи е 180% истина !

    Коментиран от #16

  • 3 Българин

    13 36 Отговор
    Ако дойде Копейкин на власт, не дай Боже, Лукойл веднага ще спре да плаща в българския бюджет.
  • 4 Боцко

    48 3 Отговор
    Войната им била виновна,
    За тоталния ПРОВАЛ,
    ИМА ИСТИНА ВЕКОВНА,
    "Простия е взел, но не е ДАЛ"....!!!
  • 5 Леле мале

    33 2 Отговор
    Сън в лятна нощ. Мокри чаршафи......
    И разни такива.......
  • 6 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    85 0 Отговор
    "Трябва да се отчете, че едни доставки са в период от 14-21 дни. Купувани са на по-висока цена, те идват, преработват се, търгуват се между дружества преди да стигнат до краен потребител."

    А когато скочи цената на петрола на световните борси. Защо не минават едни 21 дни преди да скочи цената на бензина и дизела на бензиностанциите. Ами още на другия ден цените на бензиностанцията са скочили дори с повече отколкото е скочила цената на петрола.

    Коментиран от #32

  • 7 ха ха

    39 0 Отговор
    немало такава държава ? има ,има
  • 8 СпецOFF

    51 0 Отговор
    А като са купувани на по-ниска, веднага вдигат цените.
    С оправданието - ама ние сега ако продаваме на тази цена, няма да можем да купим гориво в бъдеще.
  • 9 Мръсни

    48 3 Отговор
    Мафиоти сте до един ! И ти , и Асенчо , и Кирчо ! Тия откъде в света купуват бе , ахмак ?! И къде съхраняват вечно скъпите горива ?! Крадете , а Бацо като ви пипне , ще видите как се отива ефективно в дранголника ! Няма да се издъни като вас !
  • 10 Кратун

    47 0 Отговор
    Ей, много се лъже.Тоз Убавец искам да отговори, защо цените веднага се вдигат,като бензиностанциите разберат,че цените тръгват нагоре?Нали са заредени с горива с по ниски цени?
  • 11 ужасен

    40 1 Отговор
    80% от горивото идва от Русия в Бургас с танкери от 6 до 10 хил. тона .Тази територия е най-измамната в целият свят , щом русият швед Костов каза , че той не е виновен за продажбата за 150 мил. на НЕФТОХИМ -Бургас!!!
  • 12 Славуца Плевенска

    41 0 Отговор
    Комикса България, управляван от супер героите: Шпецов, Изцъкления, Киро Тъпото, Ицо Белото, Българския Пинокио, Еврейския Пинокия….
  • 13 Кочо

    25 1 Отговор
    А, мъжа на Кокорчо! Сигурно има някакви качества нацепената батка!
  • 14 Тия картели бре Ах леле

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Повервах":

    Ах леле
  • 15 гост

    35 0 Отговор
    Как пък не направиха една ,,доставка" когато котировките са ниски? Ами все купуват когато петрола се вдига. Направо повярвахме......
  • 16 Бензина трябва да е 1..50

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "ХА ХА ХА":

    Лева
  • 17 Тук

    30 0 Отговор
    Спецов, смешен си! И ти ли защитаваш монополиста! Време е да ни освободиш от присъствието си, и без това си бита карта( кукла на конци)
  • 18 СМЯХ

    16 1 Отговор
    Викахме, че Бойко е зле, ама НДСВ 2.0 ще го надмине по размер на откраднато от народа за 1/10 от времето.
  • 19 Катър

    35 0 Отговор
    Абе, Спецоф как се вдигат цени в синхрон с борсите за минути, а падат с месеци щото имало количества от скъпия, що не се забавих цените, щото има количества от евтиния. Ти в услуга на кой напасваш истината?
  • 20 Абсолютни глупости!!!

    31 0 Отговор
    А като стане дума за вдигане може веднага. Тогава няма период от 14-20 дни. ДейбаВаштаМамаИзмикярска.
  • 21 Киро Бензиностанцията

    19 0 Отговор
    В България цена надолу... това и да го видя няма да повярвам на ушите си.
  • 22 експерд

    14 0 Отговор
    Мъжа на Асена е гений! Какво откритие! Покупните цени са високи!Умник
  • 23 Трябва да му

    10 0 Отговор
    Говориш на този народ! Да го баламосваш! Да му сваляш звезди! Ако може да останат още 33 години на власт 🙂
  • 24 Спец Крадецоф

    13 0 Отговор
    що ни тегля една Ева вашта байна.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 LФакти

    11 0 Отговор
    Това ли измисли любовника на Кокорчо? 🤔
  • 27 Мамул

    15 2 Отговор
    Хич не му четох спецовските глупости! От няколко месеца руснаците продават евтино, а ние преработваме руски нефт! Цената расте защото на входа и на изхода на рафинерията стоят фирми на Родшилдови. Предполагам, че фирми на....„Осемте най-богати семейства в света – Ротшилд, Морган, Рокфелер, Варбург, Кун-Лоеб, Лазард, Голдман Сакс и Леман. Те контролират всичко. Те притежават всичко ...”

    Коментиран от #33

  • 28 Перо

    10 0 Отговор
    Пълна некадърност за борба с картелите и спекулата!
  • 29 Зелен Демократ

    6 1 Отговор
    Асен е късметлия, всичкои му завиждаме благородно за Руми
  • 30 Е щом казваш 😃😃😃😃

    12 0 Отговор
    Ние неядем колците с доматите. Я ми обясни как 1 литър е 3,56 лв. при положение, че купувахте 1 барел по 90$. И то това е цена на холандската борса, а вие го купувате няколко долара още по ефтинО.
    Та обясни ми сПецОв как 1 л. Е 3,56 от 1 барел по 90$ (макар, че Вие го купувате по 84$) ? А ?

    Коментиран от #35

  • 31 Спецов, тези локуми за цените на

    10 0 Отговор
    Горивата сме слушали много пъти преди теб!!! Локумената, фабрика продължава да работи!!!
  • 32 За Българите

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА":

    Не е на другия ден а на същият час вдигат цената
  • 33 Така се случва

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Мамул":

    Щом на входа и на изхода е Ротшилд, значи цяла Русия е на Ротшилд
  • 34 Знайко

    3 0 Отговор
    Всико влиза в правилната касичка на ПП и ИТН. Наздраве балъци.
  • 35 Кирчо

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Е щом казваш 😃😃😃😃":

    Е требе да плащаш бе балъче. Пълни правилната каса
  • 36 Наталия Кобилкина

    1 0 Отговор
    Асенчо с тези 25 стинки държавна помощ бетонира цените на горивата. По нагла явна кражба нема. Високите цени са по нареждане от ЕС и САЩ за да се помпа Украйна.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Химик

    0 0 Отговор
    Уреди намаляване на цената на стромбата, за един преАтел моля !
  • 39 Токсик

    3 1 Отговор
    Преди няколко години петролът също беше стигнал нива на цените близки до сегашните , но цената му беше около 2 лева. В момента държавата манипулира цените, за да пълни яко бюджета от високата цена чрез таксите и акцизите, защото цялата друга икономика е умряла. ПП и ДБ стоят в основата на тези безумни цени!!!

    Коментиран от #42

  • 40 Един

    2 1 Отговор
    Тоя по-добре да не се изказва изобщо, че лъсва фитнес "легендата". Вече знаем, че е назначен за далавери там, тъй като е изпечен мошенник, като Кирчо и Кокорчо.
  • 41 Гражданин на България

    0 1 Отговор
    Това оправдание съм го чувал всеки път когато оправдавате спекулата и некадърността си. Няма значение петрола дали е руски или американски.
  • 42 ГЕРБ=ДПС =ИТН=ПЕВСКИ

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Токсик":

    Прав е другаря,щом не си червено чинги, Гербо комунистите не те признават за човек,на следващите избори,Възраждане ще е с 12/15%и ще бъде фактор в политиката,с който трябва да се съобразяват най вече създателите му от ДПС и герб,като прибавим и 7%на Слави,това означава,че ще блокират политическите процеси.За Герб и ДПС заедно с БСП е невъзможно да се върнат на власт,те ще се опитат задкулисно,да управляват,с този проруски проект Възраждане,е невъзможно при създалата се ситуация да се случи това в Евроатлантическа България,ПП и ДБ,никога няма да направят коалиция с Герб ,Това е краят на ГЕРБ и ДПС,като задкулисни играчи.
  • 43 С тези глупости ,че петрола е купен на..

    0 0 Отговор
    Висока цена ,може да лъжете пеленачетата в родилното отделение,но си мисля ,че и там не може да мине тази наглост на нашите биснесмени- гьонсурати!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол