30 Май, 2022 14:09 5 955 33

Хотелите в Банско отказват да участват в новата програма за бежанци

  • хотели-
  • банско-
  • бежанци

Само един от по-големите хотели, в който са настанени близо 200 бежанци, е продължил договора по програмата

Хотелите в Банско отказват да участват в новата програма за бежанци - 1

Новата програма на правителството, насочена към бежанците от Украйна, чиято финансова рамка беше сведена до 15 лева за нощувка и изхранване, накара много хора да напуснат България.

Само в Банско, където е най-голямата бежанска общност в Благоевградска област, през последните дни от големите хотели към по-малки туристически обекти и частни апартаменти са изведени над 300 човека. Висококвалифицираните украинци поемат към Западна Европа, но бедните и болните нямат варианти. Стресът е огромен, споделят доброволци и хотелиери.

Близо 2000 са бежанците в Банско, като продължават да пристигат още. Някои поемат обратно към Украйна, други - към държавите, в които престоят им е гарантиран при по-добри условия, споделя с болка Анна Бангеева, украинка, живееща от години в района и ръководител на доброволческия център:

"Всички бежанци, които са в Банско, са разместени. Около 200 човека сме разместили с помощта на хотелиерите, на частни къщи за гости. Обаждахме се на всички. Не е адекватно това намаление на цената".

Само един от по-големите хотели, в който са настанени близо 200 бежанци, е продължил договора по програмата.

Единствената причина този голям хотел да продължи програмата е човешката съпричастност, но само за един месец, уточнява управителят Мария Атанасова и споделя, че едва покриват загубите, които до този момент са над 30 процента.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Напълниха

    69 2 Отговор
    си зимния сезон пеликанските гуши , сега курназ !
  • 2 Теле

    40 3 Отговор
    Воеводите са супер
  • 3 Гост

    9 10 Отговор
    Нещат кяр, значи разбирашли.
  • 4 Българин

    76 6 Отговор
    усетиха се , не са балъци нашите хотелери.
  • 5 Псевдоним

    87 5 Отговор
    Разбраха че с тази програма си слагат таралеж в гащите.
  • 6 Обективно

    139 3 Отговор
    Всъщност, като се спрат безплатните 4-5 звездни почивки по морето и планината, ще се види реално, колко са истнските нуждаеши се бежанци! Останалите хапнаха, пийнаха, присмяха ни се и си заминаха иили заминават обратно!
    Един въпрос, коло е дневната пенсия на един бг пенсионер, във всяко село ли има аптека и болница, защото постоянно се чуват някакви такива украински претенции, както и че на някой не им понасял планинския въздух и искали морски !??
  • 7 Новият живот в ЕС

    42 4 Отговор
    Голодомор !
  • 8 сила

    18 91 Отговор
    ЧОВЕШКА СЪПРИЧАСТНОСТ ОТ бай ти ГАНЯ......НЕМА ТАКОВА НЕЩО.......БУЛГАР , БУЛГАРРРРРРР

    Коментиран от #10

  • 9 рт234

    101 4 Отговор
    Голям хаос се създаде. И да не ни се внушава, че на Запад ще ги настанят при по- добри условия. Вече има документална поредица по известни телевизии за настаняването им в Полша и другите страни. Никой не ги посреща в хотели на Ривиерата или Ибиса.

    Коментиран от #11, #22

  • 10 Некой си

    116 4 Отговор

    До коментар #8 от "сила":

    "Бежанците" очакват бай ти Ганя да им носи саковете, да им сменя чаршафите два пъти на ден и всяко хранене да е със седемстепенно меню.
    Иначе започват да хленчат, че сме русофили.
    Каун!
  • 11 Да,бе

    88 2 Отговор

    До коментар #9 от "рт234":

    Като прибереш прасетата в къщи,а не в кочината те тъй се получава.За туй старите хора не правят такива грешки...
  • 12 Павел пенев

    58 1 Отговор
    Украинските бежанци ги предайте в хотелите на братя Велчеви,те имат над 11000 хиляди легла.
  • 13 Жоро

    64 3 Отговор
    Еми много ясно тия сега в Паничище били с претенции че нямало магазини наблизо и щели да си се връщат по морето бая претенции тез бежанци
  • 14 Умници

    73 1 Отговор
    Точно така се прави. Те знаят че след украинските туристи, защото те не са бежанци, ще трябва два месеца ремонти, а и трябва да изпълняват техните капризи на вип персони. Колко милиона отодоха на вятъра за проваленото преместване на бежанците. Защото те искат да са на морето, а трябваше директно в бежанските лагери. Естественно че така ще правят, та те са по богати от всеки един работещ българин. Продължавайте да ги ухажвате, скоро ще забравим за тези канадски парашутисти, но що поразии направиха. Налага се да си ги оправат.
  • 15 Съдията Дред

    57 0 Отговор
    Висококвалифицираните заминават да бачкат в Западна Европа, за нас остава да храним бедните и болните.
  • 16 Иван

    41 4 Отговор
    Сега се замислям, през комунизма като бягаха българите на запад и ги настаняваха в лагери, кой е плащал сметката и дали ли германците са ревали. В България, никой няма да остане, нито афгани, украйнци, африканци и българи. Който има глава на раменете се евакуира, няма да се живее 1000 години, че да остане тука.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Служител на МВР

    66 1 Отговор
    Украинските маймуни да си ходят в Украйна и да участват във въстановяването на Украйна след военната операция там. Украинците са долни маймуни от които нищо не става, а само смучат средства от ЕС и други страни, членки на общноста. Те са едни некадърници и нищо повече. Но Путин ще им види сматката, един път за винаги.
  • 19 МмАаХх

    47 1 Отговор
    Коя е тази държава, в които престоят им е гарантиран при по-добри условия???
  • 20 Русенец

    48 0 Отговор
    Вие ги свикнахте на хубавото, сега чакайте да си тръгнат. Нищо, важното е, че уредихте едни хотелиери с едни пари и по тази програма.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Свидетел

    49 0 Отговор

    До коментар #9 от "рт234":

    Във Виена бежанския лагер е на края на града с палатки разпънати на полето и кални пътеки между тях.
  • 23 Спасов

    41 0 Отговор
    Не знам защо ги делим от бежанците от Сирия и Афганистан? Да ги събират всички в бежанските лагери. На обикновените българи, кой ще ни осигури платена почивка на море или планина? Да си продадат скъпите коли и джипове и да си плащат. Комунизмът свърши отдавна. Освен Зелински да им е бил осигурил комунизъм в Украйна...? Да отиват и си защитават държавата. Нали мъжете не можеха да напускат Украйна. Значи са си платили, т.е. имат пари
  • 24 Ортикария

    42 0 Отговор
    Стресът е огромен, споделят доброволци и хотелиери.
    Айде сега, олинклузив петзвезди безкрай? Е не може бе, не става. Това беше на наш гръб и даже беше напълно излишно - справка другите страни. То бива наглост...
  • 25 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 32 Отговор
    Добре ги оплюхме украинците, на скъпите коли им завидяхме. Че тези от тях, които са с добро материално положение, за това да стоят в Украйна и да чакат да ги убият ли? Ясно е, че хотелиерите у нас, независимо дали са по морето или в планината, сега през лятото, чакат туристи, а не украинци. Дори и да останат празни в Банско, част от тях, защото Гърция не е далече от Банско. Туй да е проблема, защото както се видя, никой не е застрахован от това, което се случи на Украйна! И бог да пази България!

    Коментиран от #26

  • 26 Спасов

    26 1 Отговор

    До коментар #25 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Като имат възможност, т.е. пари, защо не ги дадат да си купят оръжие, а само просят помощи то голяма от света?
  • 27 Аман от претенции

    37 1 Отговор
    Какво не е адекватно в заплащането г-жа украинка? Знаете ли , че бежанците по света живеят в центрове за бежанци , а не в хотели.
  • 28 Малчо

    24 5 Отговор
    Има много празни села, да ги настанят там. Щом се нуждаеш от помощ не можеш да избираш каква да е тя.

    Коментиран от #32

  • 29 Анонимен

    1 11 Отговор
    Не искам да съм на тяхно място. Не им е лесно и тукашните плюят по тях. Явно са нямали родители преди 100 години прокудени по на 2,3, годинки от родните им места. За известно време няма да обеднеят хотелиерите. Страдалци
  • 30 Читател

    7 6 Отговор
    Историята се повтаря. Същото е било. На морето и явно са ги разпределяли, но кой знаеше, че историята ще се повтори, за да ги разпитам. Поне бяха на едно место роднините, а тук и сега с украинците е по така Малчо ли си. Ти що не ходиш на село. Виж им външният вид. По добре изглеждат от българите, щом младите имат по 3 деца, как е Малчо, а в България по Живково с 300 зора българите имаха едно, а след 1989 0 деца, с изключение на номенклатурата на бкп дс и тн
  • 31 0001

    3 0 Отговор
    Не им трябват таралеж в гащите
  • 32 0001

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Малчо":

    Това за гамени нещата работа търсят дискотеки и хотели лежанка по корем на плажа умни и работливи отиват по белите държави
  • 33 чупара

    3 0 Отговор
    Време е мързеливите укри да си заминават, къде го даваттова, цяло лято курорт на аванта? Кърлежи противни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове