Last news in Fakti

30 Май, 2022 20:24 1 468 14

Доц. Киселова: Правителството се забави много сериозно да изготви предложение за това как да се бори корупцията

  • наталия киселова-
  • правителство-
  • забавяне-
  • предложение-
  • борба с корупцията

По думите на експертът е възможно управляващите да имат желание да направят реформа, която да е работеща, но не отъждестви желанието им с воля.

Доц. Киселова: Правителството се забави много сериозно да изготви предложение за това как да се бори корупцията - 1
Снимка: БНТ

Ще има ли български закон "Магнитски"? По темата в "Още от деня" разговаряха с преподавателя по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Наталия Киселова.

В Министерски съвет и в Министерство на правосъдието е имало усилия за създаване на такъв проектозакон още от миналата година. Изтеклият проект е от предишен екип на министерството. Принципните въпроси, които бяха обсъждани е необходимо ли е да се приеме нормативен акт, който да уреди последиците от включени български граждани и юридически лица в закон или е необходимо да бъде подзаконов акт.

"Върховният административен съд бе сезиран и има две решения, които обявяват за нищожни актовете, с които са включени хора в този списък - това е било причина на политическо ниво да се вземе решение да бъде изготвен проект на такъв закон", обясни доц. Киселова.

Тя подчерта, че що се отнася до правата на българските граждани - трябва да има две или три неща, които задължително да присъстват в него. Първо това е пътят към защита пред независим съд. На второ място България трябва да запази суверенитета си и на трето място да се съобразява с европейските правила. Тези три пункта трябва да произтичат от целия акт.

Дали органът ще е временен или правомощията ще бъдат възложени на вече действащ орган, са детайли, които трябва да бъдат решени политически, подчерта Киселова. Тя акцентира, че много сериозен проблем, критикуван от правозащитниците, е неяснотата дали ако бъде прекратено наказателно производство, производството по гражданска конфискация ще продължи.

"Възможно е това да е инструмент, който да се използва срещу противници. Трябва да се направи разлика между това да си противник и това да се разграждат моделите на механизмите, чрез които може да се стигне до корупция. Хората са последица", категорична е доц. Киселова.

На въпрос дали се дават прекалено много правомощия на изпълнителната власт, която се упълномощава да изготвя списък с корумпирани, доц. Киселова обясни, че инструментите, с които се бори корупцията са както наказателни, така административно-правни. Според нея водените в момента разговори е следвало да бъдат проведени още миналата година.

"Освен това правителството се забави много сериозно да изготви предложение за това как да се бори корупцията, след като отрекоха реда, по който досега това се правеше по Закона за противодействие на корупцията", уточни тя.

По думите ѝ е възможно управляващите да имат желание да направят реформа, която да е работеща, но не отъждестви желанието им с воля.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 📌🇧🇬

    5 6 Отговор
    Сега, за корупцията винаги има време.
    Нещо друго, следващата “таргет” с нацистка символика е България и това е ноо притеснително!
    Джамбаски поздравява с “фиг хайл” в Европейският Парламент, в този случай Путлер освен България може да изпрати някой и друг Циркон до Берлин, Виена и където още си пожелае, всичко това заради баш воеводата от МВРО Джампазки?
    София е обсипана по стените с пречупени кръстове.
    Достатъчно е за да има аргумент Путлер за нападение над Европейските Столици.
  • 2 Фактъ

    4 4 Отговор
    Абе и тази ли ? Защо ? Спрете се бе !
  • 3 Алабалапортокала

    2 2 Отговор
    Полша от 5г. има сключен договор със САЩ за закупуване на РСЗО HIMARS и ще ги получи след неопределен срок. така че Украйна трябва да почака десетина години.
    Отделно за Байдън важи Страх лозе пази.
  • 4 кацарски

    10 0 Отговор
    Тези са рафинирани крадци заменили селските крадци и нямат никакво намерение да се борят с корупцията . Пазят крадците и ни лъжат с обещания , добри пожелания , намерения и други фокуси , като в същото време крадат повече и от ОПГ - ГЕРБ , ВМРО , НФСБ , ДПС и БС(К)П - партията майка !

    Коментиран от #10

  • 5 Как ни

    9 0 Отговор
    лангурка лелчето? Та те са дошли, за да краднат. Вече 30 години никой не откри, къде е тази корупция. Няма осъден полицай, данъчен, митничар и политик. И няма да има. Стига да се отчиташ на правилното място, а хората са тъпи овце.
  • 6 Тома

    6 4 Отговор
    Боко тиквата щял да бори и той корупцията.Събира платени 50 човека по села и паланки и като артист от народния театър им го показва
  • 7 Лумпен

    2 4 Отговор
    Иксперт Кисела от позицията на ква урегулира пазара на мнения и позиции? Това, какво пише в "упътването" може ли аз и ти да си го спазим според нашите принципи и разбирания?
  • 8 хихи

    8 2 Отговор
    Наивница! Закъснели!!!!
    Овладяват корупцията хи их хихи
    ПП ППодмяната!
  • 9 Джо

    3 5 Отговор
    Госпожа доцента не е разбрала че в РБ има Съд,Прокуратура...каквото и да направи правителството, като го саботира Гешеф и статуквото ,как да стане?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пешо

    3 2 Отговор
    Терминал 2 е единствената правилна посока и единственото което може да направи за себе си един млад и амбициозен човек искащ да се развива...за селските пръчки по чалготеките не важи.
  • 12 Оооооооооо

    7 0 Отговор
    То ще мине близо година те тепърва ще мъдрят решения! Късно е Кико за китка перефразирам позната поговорка! Язък за големите обещания които се оказаха кьор фишек!
  • 13 майтаки

    7 1 Отговор
    Правителството няма за цел да бори корупцията, то обвини Путин за нея, следователно въпросът е решен!
  • 14 тр678

    0 0 Отговор
    Правителството няма да се бори с корупцията по високите етажи на властта. МВР, прокуратура и съд се занимават само с кокошкари, казанджии и лихвари. Това са правили досега, така ще продължат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол