Last news in Fakti

1 Юни, 2022 16:58 1 254 28

Румен Радев: Неподдържана пътна мрежа създава дефицити в безопасността

  • румен радев-
  • пътна мрежа-
  • безопасност

В изказването си пред участниците във форума държавният глава заяви, че конференцията е полезна и необходима с оглед на обмяна на различни и идеи и ефективни мерки за намаляване на броя на жертвите на пътя

Румен Радев: Неподдържана пътна мрежа създава дефицити в безопасността - 1
Снимка: Пресцентър

Необходим е общ и интегриран подход за намаляване на броя на жертвите при пътни произшествия на Балканите чрез подобряване на проектирането на пътища, цялостната организацията на транспорта, обучението и квалификацията, както и внедряване на системи за наблюдение и контрол и на нови технологични решения. Това заяви президентът Румен Радев по време на Международна конференция „Визия Нула за Балканите“. Форумът се провежда в София под патронажа на държавния глава.

В рамките на конференцията представители на централната и местната власт, както и български и чуждестранни експерти по пътна безопасност дискутират възможни съвместни действия за подобряване безопасността на движение по пътищата. Организатори на форума са Българската браншова асоциация „Пътна безопасност“ и Международната пътна федерация.

Днес, в Международния ден на детето, ние сме длъжниците към най-уязвимите при транспортните произшествия – децата, заяви Румен Радев. По думите му, вниманието към тяхното здраве и живот трябва да е постоянно и целенасочено, а не само в ден като днешния.

В изказването си пред участниците във форума държавният глава заяви, че конференцията е полезна и необходима с оглед на обмяна на различни и идеи и ефективни мерки за намаляване на броя на жертвите на пътя. Държавният глава отбеляза, че на Балканите има общи проблеми, касаещи пътната безопасност, затова са нужни и общи решения. В рамките на ЕС България и Румъния отчитат най-много загинали при инциденти на пътя. Президентът отбеляза, че в нашата страна живота си губят четири пъти повече хора в сравнение с Швеция – държавата, която първа започва да прилага в своите политики концепцията „Визия Нула“ – елиминиране на фаталните и тежки пътни произшествия.

„Пътната безопасност има пряко отношение върху нашите здравни и социални системи. Ефектът от произшествията води и до икономически загуби“, заяви президентът. Той посочи, че в голяма част от Балканите проблемите са още по-сериозни заради качеството на пътища и старият автопарк. “Нашата пътна мрежа е не само най-неразвита, но и най-зле поддържана. Автомобилният парк при нас е най-стар и също най-зле поддържан“, заяви Румен Радев, като добави, че когато се проектират и строят пътища, трябва да се залагат единни и високи стандарти.

„Има държави, в които също се случват голям брой произшествия, но има по-малко пострадали заради развитието на спешната помощ по въздуха“, заяви Румен Радев. Той отбеляза значението на навременна медицинска грижа в т.нар. златен час след инцидент. Румен Радев припомни, че проектът за изграждане на система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS) беше изработен от президентската институция и включен в Националния план за възстановяване и устойчивост на България. Президентът отбеляза и значението на човешкия фактор за намаляване на жертвите на пътя. „Важно е възпитанието за култура на движение по пътищата и oсобено залагането на такива модели на поведение да е още от най-ранна възраст“, посочи държавният глава.

„Мобилността е не само в основата на всяка икономика, но и критерий за общественото развитие“, заяви Румен Радев. Той посочи, че гъстотата на пътната инфраструктура, железопътната мрежа, на летища и пристанища е почти право пропорционална на стандарта на живот и сравнението между Западна Европа и Балканите доказва това.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Автокъща "Севикар" - Варна

    7 4 Отговор
    Браво! Така трябва да се отвлича вниманието от трошките с изгнили шасита, които внасяме от Германия.

    Коментиран от #13

  • 2 дядото

    10 1 Отговор
    важното е,че сте осведомени,а не това,че нищо не се прави по тази пътна мрежа.благодарим.
  • 3 Та тя

    11 1 Отговор
    да не би от вчера да е неподържена , а да не говорим за майсторията ѝ ?
  • 4 Миризлив пор

    12 4 Отговор
    Изтеглиха парите за поддръжка и изграждане на пътища и вече година и половина нито се строи нито се ремонтира. Не се плаща вече над 1 година изработеното от пътните фирми. Сега кой му е виновен на президента?
  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 8 Отговор
    от32 ГОДИНИ никоя ПАРТИЯ ПОЛИТИК ДЕПУТАТ не се ГРИЖИ за НАРОДА ПЪТИЩА ИФРАКСТУТУРА а герб за12 ГОДИНИ точеха крадяха пари те потъваха в нечии дълбоки джобове
  • 6 Наталия Кобилкина

    9 1 Отговор
    Направете горивата 10лв за литър и хората ще спрат да ползват пътищата. По лесно е.
  • 7 Брррррррр...

    8 0 Отговор
    Преди 4 милиарда години Марс приличал на Земята... И там имало живот, а после еволюция на животинските и растителни видове! И тогава се появил уж някакъв разумен живот... Появили едни политици, бизнесмъни, журналясти, "учени", икономисти и търгаши... Е сега вижте го на какво мяза... и пак хомосъсипианс готвят окупация да го доокрадат и досъсипят каквото е останало! Па ако лепнат и някой нов вирус добре ще ни дойде...
  • 8 Ти ги докара

    16 3 Отговор
    Да съсипят държавата.Не се оплаквай,нека да си стоят.Искам горивот да стане 10 лева литъра,хляба най малко 8 лева,искам всеки да плаща ток по 1000.Бойко понеже беше лош,излъгахте населението.Българите не си научихме урока
  • 9 тоа каунь

    7 0 Отговор
    всестранно развит
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 тъпомера

    11 1 Отговор
    Радев такива изречения съставя че сам не може да се разбере
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор
    Излизате от софия по "Ломско шосе" към околовръстния и колелото са се отворили дупки убийци.Повече от 2месеца са и никой не му прави впечатление .Близо има много фирми ..Включително има и авсервиз и авто къща,но....софия е трагична с мръсотията ,прахта по немитите улици и простотията на висшистите....Хвърлящи отпадъците от балконите си......Надали са по различни от горе написаното и част от роднините на новите ни моралисти ,като президент радев!
  • 13 Автокъща Еднорог

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Автокъща "Севикар" - Варна":

    Вие внасяте такива трошки. Ние внасяме хубави коли
  • 14 Зоро

    9 1 Отговор
    На тоя ли баща му утрепа човек с кола
  • 15 Жобар

    9 0 Отговор
    Каква неподдържана пътна мрежа бе Радев!!!! Пътищата хич ги няма дори и така наречените магистрали....пардон тя е само една завършена и изоставена!!! А другите са изоставени без да са довършени. А в управителния съвет на АПИ продължават да взимат заплати от порядъка на 12000 - 14000 лева и да карат служебни джипове. Въпросът е откъде се вземат пари за тях , като нищо не вършат...нали знаем поговорката "Който не работи, не трябва да яде"

    Коментиран от #21

  • 16 Преминаващ

    7 0 Отговор
    Извини се бе извини се бе Каун харвардски !
  • 17 декра

    4 7 Отговор
    преди 4 години е ремонтиран за 5400000лв.от който 4500000лв.европари и на първият завой вече има 2 дупки така строеше мутрата
  • 18 иис

    7 1 Отговор
    Пак ще слагаме икебана по дупките за да стават видими. Това калпаво правителство сътворено на Дондуков 2 не е в състояние да направи пътната маркировка на магистралите които построи Бойко.
  • 19 Кво крякаш

    7 0 Отговор
    бе Плешо? По-скапани пътища, повече глоби за добитъка, по-пълна хазна. Кокорчо ще ти обясни.
  • 20 разочарован

    6 1 Отговор
    Харвард, абе що за хора се дипломират при вас? Много лоша реклама за университета ви, мнооого!

    Коментиран от #23

  • 21 това е само пожелание

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Жобар":

    Я вижте пРезидента ква заплата взема. А КОЙ няма да ни каже какви са хонорарите и потоците в офшора.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 даааааа

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "разочарован":

    Щом нямат дипломи о т Москва ,това е лошо ,ама мнооооого лошо......Но и твоята степен на образованост е доста съмнителна , а това е много лошо и опасно!
  • 24 Дупка до дупка

    3 0 Отговор
    Не знам кой крив кой прав ама си изпотрошихме колите . Айдуци
  • 25 Не може да се търпи

    3 0 Отговор
    Това недоразумение на природата до кога ще прави само констатации ? Крайно време е тази институция да се закрие като това чучело е неоспоримото доказателство за правотата на този акт. Дават се милиони от най - бедната африканска опа.. грешка европейска страна да се поддържат стотици калинки и готованци .
  • 26 Тони

    5 0 Отговор
    Ти си ги отгледа тия НЕДОРАЗУМЕНИЯ, бери си им гайлето…лошото е, че ние сме потърпевшите
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Млък, миризлиВ шапкаар

    1 0 Отговор
    Долен предател, за 30 рубли си готов и майка си да продадеш! Млък
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове