Last news in Fakti

2 Юни, 2022 05:12 1 774 14

Радев: Свободата, отвоювана с жертви, трябва да се отстоява с мъдрост и достойнство

  • румен радев-
  • президент-
  • ботев-
  • почит-
  • враца

Президентът участва в тържествения митинг-проверка за Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България във Враца

Радев: Свободата, отвоювана с жертви, трябва да се отстоява с мъдрост и достойнство  - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев участва снощи в тържествения митинг-проверка за Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, който се състоя на централния площад във Враца пред паметника на Войводата, предаде БТА.

Държавният глава, който е патрон на на честванията „Ботеви дни – 2022“ във Враца, бе посрещнат от началника на отбраната адмирал Емил Евтимов и кмета на общината и председател на Ботевския организационен комитет Калин Каменов. Той прие рапорта на командващия зарята майор Пламен Величков и поздрави представителните роти на военнослужещите от врачанския гарнизон и отрядите на студентите и учениците с Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Свободата, отвоювана с жертви, трябва да се отстоява с мъдрост и достойнство днес, заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово си по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Той благодари на всички хора, които са се събрали на площад „Христо Ботев“, и на участниците в традиционния поход от Козлодуй до Околчица.

„Вие показвате, че и днес има кой да вее знамето на достойнството и свободата. Че над българската земя има само едно знаме - нашият трибагреник, символ на история, традиции, доблест и общност, които вярвам, че ще устоят на всички бури отвън и недоразумения отвътре. Защото това е нашата мисия като българи. Вечна слава на героите. Да живее България!“, завърши държавният глава.

Днешният ден е различен, защото днес ние се прекланяме пред саможертвата Христо Ботев и неговата чета, каза кметът на Враца Калин Каменов при откриването на митинга-проверка. „Преди 146 години тези велики българи са имали една мечта - техните деца да живеят в свободна и демократична страна и са го постигнали с цената на много труд, кръв и сълзи. Точно заради този героизъм по време на Ботевите дни Враца се превръща в столица на родолюбието“, каза още той. Каменов отбеляза, че честванията не са само повод за поклонение, но и време за размисъл и за стореното от нас самите, а предизвикателствата от последните две години ни показаха истинския смисъл на думата единство. Трудностите ни научиха, че дори когато изгубим вярата в себе си, изход има и той е да подадем ръка на човека до себе си и да му се доверим, каза кметът на Враца. Той подчерта, че само единни можем да запазим паметта и земята на Ботев чиста и неопетнена и да бъдем достойни наследници на нашите предци.

Да преклонят пред паметта на Ботев и загиналите герои тук бяха заместник-председателите на Народното събрание Росица Кирова, Кристиян Вигенин и Атанас Атанасов, народни представители, министри, Врачанският митрополит Григорий, областният управител на Враца Стефан Красимиров, председателят на Общинския съвет Владимир Христов. Сред официалните гости бяха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, посланици и делегации от побратимения с Враца френски град Вилньов льо Роа и от район Тараклия, Молдова.

След тържествената проверка, в която прозвучаха имената на загиналите преди 146 години поборници в Априлското въстание и на падналите по бойните полета за свободата и независимостта на България, множеството на площада във Враца запази „минута мълчание” в знак на почит пред паметта на героите. Пред паметника на Войводата във Враца бяха положени венци и цветя на признателност. Митингът завърши със заря и светлинно-музикален спектакъл от фойерверки.

Възпоменателните чествания „Ботеви дни- 2022“ във Враца по повод 146-годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, завършват днес на връх Околчица с всенародното поклонение пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. Очаква се на него да присъства министър-председателят Кирил Петков, който ще се срещне и с походниците от 74-ия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица“


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Боко Борисов

    4 17 Отговор
    Най-мъдрият и достоен резидент... Само Плевню беше по-голем от тебе!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Зззз

    17 1 Отговор
    Къде видя свобода ,мъдрост и достойнство ? Само празни приказки .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Аз,врачанката

    11 3 Отговор
    А,и приемите,които всяка година се правят след зарята,също са от данъкоплатците.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Да бе да

    9 3 Отговор
    "Радев: Свободата, отвоювана с жертви, трябва да се отстоява с мъдрост и достойнство"

    О боже, този ако поч е да пише новогодишни картички , ще убие рибата 😁

    Просто се чувствам " мотивиран " и " щастлиФт" , когато говори този оратор 🤣, но убива рибата когато се държи като мъдрец 🐫
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тези жертви

    8 0 Отговор
    За СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ гледат и виждат отговрев каква ,,свобода,, живеем сега. И тази ,,новата свобода,, съм сигурен че се разминава с представите им за ,,истинска свобода,,
    Поклон пред геройски загиналите!!!ПОКЛОН!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ххххх

    8 2 Отговор
    Как ще си запазим свободата, като ние сме я имали. Вечно някой ни командва и ни казва какво да правим, но този път ни вкараха и във война, която не е наша се знае с какви тежки
    последствия ще е за нас. Но важното е да покажем на Европа и САЩ каква послушна рая сме.
  • 13 Крадеф

    5 2 Отговор
    комунист прикрит, защо не си на Бузлуджа под чинията? Или на шипка? Чии го крепиш в краката на такава светла личност като Ботев? Нещо няма юмручета, и вопли срещу тези които ти постави, на власт!! Нещо за цените да измучиш, вместо да четеш сричайки клишета????
  • 14 Втора армия в Света

    5 1 Отговор
    И това го казва представител на петата колона която ни държи в окови вече 30г.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове