Last news in Fakti

2 Юни, 2022 14:37 2 301 26

От КЕВР обясниха колко ще бъде средното увеличение на топлинната енергия от юли

  • кевр-
  • увеличение-
  • топлинна енергия-
  • юли

Всички топлофикационни дружества подадоха заявления с искане за ръст на цените между 150 и 300 процента. КЕВР разгледа и намери за основателно едно увеличение между 100 и 120 процента поради четирикратното повишаване на цената на природния газ

От КЕВР обясниха колко ще бъде средното увеличение на топлинната енергия от юли  - 1
Снимка: Нова телевизия

Увеличението на топлинната енергия от 1 юли ще бъде средно с 39,26 процента за страната, съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) . "Това са цените, които сме публикували предварително", каза председателят КЕВР Станислав Тодоров пред журналисти след края на откритото заседание на регулатора по повод прогнозните цени за топлинната енергия от 1 юли, посочени в доклад на регулатора.

Всички топлофикационни дружества подадоха заявления с искане за ръст на цените между 150 и 300 процента. КЕВР разгледа и намери за основателно едно увеличение между 100 и 120 процента поради четирикратното повишаване на цената на природния газ. За да няма такъв "шок" на цените за битовите потребители, намери резерви в системата и по-скоро чрез Фонда за енергийна сигурност да компенсира това увеличение и да го сведе до 39 процента, посочи Тодоров, цитиран от БТА. По думите му управителите на топлофикационните дружества са изразили загриженост, но в същото време са приели разчетите, които КЕВР е направила.

Председателят на КЕВР обърна внимание, че всяко едно топлофикационно дружество може да въведе и по-ниски цени от тези, които е определила Комисията. Тодоров изтъкна, че КЕВР определя пределни цени, но всяка топлофикация може да приеме търговска политика, която е съобразена с нейните интереси и със социалната поносимост.
КЕВР ще вземе предвид всички предложения на топлофикационните дружества, но Тодоров каза, че не е чул по-добър метод на ценообразуване.

След извършения регулаторен преглед и прилагане на ценообразуващия модел за всяко от дружествата КЕВР изчисли годишна индивидуална прогнозна цена на топлинната енергия за регулаторния период от 1 юли 2022 - 30 юни 2023 г.

За битовите потребители на "Топлофикация София" ЕАД цената ще бъде 136,82 лева за мегаватчас, при сегашна цена 98,48 лева за мегаватчас, което е повишение с 38,93 процента.

Потребителите на "ЕВН България Топлофикация" ЕАД ще заплащат цена от 122,80 лева за мегаватчас, при сегашна цена 99,55 лева за мегаватчас, което е ръст с 23,26 на сто.

Цената на "Веолия Енерджи Варна" ЕАД се увеличава с 30,66 процента и става 128,43 лева за мегаватчас, при сегашна цена 98,29 лева за мегаватчас.

Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойният ръст на въглеродните емисии, обясняват от КЕВР. Тези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени. За дружествата в цялата страна тези два компонента представляват средно 80 на сто от техните разходи за производство на топлинна енергия. Така например за "Топлофикация София" природният газ и емисиите формират 87,61 процента от цената на топлофикационната услуга, при "Топлофикация Плевен" този дял е 85,52 на сто, за "Топлофикация Враца" - 83,08 процента, за "Топлофикация Перник" - 81,68 на сто. Сходна е ситуацията и с останалите дружества, където природният газ и въглеродните емисии също са определящи фактори за формиране на крайната цена - от 64,36 процента до 79,34 на сто.

В резултат на рязко нарасналото търсене на природен газ в световен мащаб, а през последните месеци и поради военния конфликт в Украйна, цените на природния газ за нуждите на топлофикациите се увеличиха почти четирикратно - от 45 лева за мегаватчас до над 160 лева за мегаватчас. През този период цените на топлинната енергия за потребителите останаха без промяна, което доведе до увеличаване на разходите на дружествата и акумулиране на дефицит. През новия период този дефицит ще се компенсира, тъй като в противен случай дружествата могат да фалират, допълват от КЕВР.

Цените на въглеродните емисии през изминалия едногодишен период от 1 юли 2021 г. също нараснаха със 79,02 процента - от 51 евро/тон на 1 юли 2021 г. до 91,30 евро/тон към 1 юли 2022 г. Това допълнително увеличава разходите на дружествата, което следва бъде отчетено в цените на топлинната енергия, допълват от регулатора.

Въпреки предоставените от правителството компенсации за природен газ в общ размер над 220 млн. лв. за периода декември 2021-април 2022 г., топлофикацията са натрупали допълнителен дефицит от разходи за газ над 500 млн. лв. Само за "Топлофикация София" натрупаният дефицит през изминалия период е в размер на около 350 млн. лв., посочиха от КЕВР.

Независимо от тези обективни фактори, които обосновават и исканията на енергийните дружества за увеличение средно със 123,58 процента, КЕВР намери регулаторни механизми за покриване на част от разходите на топлофикациите през Фонда за сигурност на енергийната система, който досега служеше за компенсации на производителите на зелена енергия - от вятър, вода и слънце.

Допълнително, след извършени анализи, регулаторът коригира редица ценообразуващи елементи на дружествата, върху които може пряко да влияе – разходи за амортизации, ремонти, възнаграждения и др. По този начин КЕВР ограничи максимално нарастването на цените на топлинната енергия.

По отношение на "Топлофикация София" Комисията намали двойно технологичните разходи на топлинна енергия за преноса - от 947 963 мегаватчаса на 457 963 мегаватчаса, или с 490 000 мегаватчаса. С тази корекция цената за потребителите на топлинната енергия реално се намалява от 155,02 лева на мегаватчас на 136,82. В резултат на това вместо да бъде увеличена с 57,41 на сто, цената за столичните абонати се предвижда да нарасне с 38,93 процента.

Общественото обсъждане ще бъде на 7 юни, обяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров по време на днешното открито заседание. Окончателните цени за новия ценови период ще бъдат приети на закрито заседание на КЕВР на 1 юли.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 0 Отговор
    От юли добре. Я кажете октомври,ноември колко ще е. Може би по две.

    Коментиран от #26

  • 2 ТаУмВзе

    33 0 Отговор
    То до зимата ще вдигнат на 300 процента и Приключвацията Започва.
  • 3 защо

    34 0 Отговор
    с по евтиния газ на кирчо толкова
  • 4 Експерт

    34 1 Отговор
    Преди години този боклук беше позорно уволнен от хамериканската корпорация aes заради реформи в отдела, с който се разпореждаше. После заработи като неуспял кандидат депутат от ПроДаЙ България. Правете си сметка сами що за генетични отпадъци ви определят живота в територията.
  • 5 така

    23 0 Отговор
    Значи говорим за цената от месец юли. Кой ще ни каже колко ще струва газа през месец юли, че топлофикациите искат поскъпване на услугата до няколко пъти? Умното Ленче каза, че антируският газ ще струва 3-4 пъти по-евтино от руския, а сега излиза, че ще струва 4-5 пъти по-скъпо, ако не и помече, защото в цената не влиза само газа, а и данъци, осигуровки, заплати на служителите и др. До края на лятото това вредно за България правителство трябва да си ходи, за да дойдат отговорни хора, които ще приемат условието на Газпром да се плаща чрез превалутиране в рубли. Зимата се очертава невъзможна за 90% от населението на България.

    Коментиран от #25

  • 6 Защо в София

    22 0 Отговор
    най-скъпо? По-скъп газ ли се ползва там или спекулка? Зимата май ще умножаваме по пет ако изобщо има газ.
  • 7 защо

    25 0 Отговор
    бензиностанции с ракети били - вика ние ще победим - кого ще победиш бе кирчо мало - умен
  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 1 Отговор
    слагайте още санкций вейте украйнското знаме и стоите на студено а украйнците ще лежат във 5 звездни хотели, моля бъдете съпречастни аз цяло лято парно не съм ползвал ,
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    важното е какво ще каже херо мустафата , ПП продължаваме поскъпването пак за киро гласувайте голям кеф е кирчо
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 1 Отговор
    кирчо ще си иде у канада нали е канадски гражданин вие му мислете дето гласувахте за него как ще карате зимата смешнициии
  • 11 Локу

    8 0 Отговор
    Едно добро начало. Есента двойно заради войната на Луната и поскъпването на цените на сухото мляко, без което ЕС не може да изхранва изчезващите птеродактили заразени с грип по мухите яли манатарки.Я се скрийте всички начело на държавата!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Това е луДост

    12 0 Отговор
    Тези хора дават ли си сметка, че има сгради, в които само за сградна на двустаен с отказ от парно, абонатите плащат по сто лева. Сега ще стане сто и петдесет с ДДС-та и т.н. Поне да направят индивидуален отказ от сградна. В повечето сгради, софиянци плащат 40 за сградна, това са 60 лева за нещо, което не ползваш. Парното и студената вода вече не са социално поносими цени, да не говорим за ток. Над двеста лева парно става 300 лева, плюс 150 ток зимата, повечето отопляват комбинирано жилищата. Плюс повишение цена вода средно 7 кубика на човек, плюс 3 кубика за общи части. Или между 500 и 600 лева само за ток, вода и парно. При средна заплата 1200 лева ЧИСТО. Или 50% от средната работна заплата ще отива само за ток, парно и вода. Не е НОРМАЛНО. В Дания, Германия ток, парно, вода са ДЕСЕТ-ТРИНАДЕСЕТ ПРОЦЕНТА от средната ЧИСТА работна заплата. Това провалено ФИНАНСОВО Правителство да си подава ОСТАВКАТА. И имат наглостта да искат евро.
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ По бедност вече бихме всичките ВЪВ ЕВРОПА . Сега остава да ги бием и по инфлация. Вече по размер на дълга ще трябва повече време, но това правителство усилено работи и в тази посока, така че до забатачването остава все по-малко време
  • 15 ВеасТ

    9 0 Отговор
    Нали има евтина газ защо повишават цените ? По този начин ще изкарат народа по площадите отново !
  • 16 Наистина

    10 0 Отговор
    Благодаря на правителството за грижите, които полага за оскотелия български народ!
    Надежда всяка оставете!
  • 17 Опааааа

    11 1 Отговор
    Киро-тъпиро каза,че ще купуваме евтино газ!🤔 Защо е това увеличение??? Киро-тъпиро-дебило-лъжецо-кривата уста,веднага оставка! Защо ги търпим още тези мошеници???
  • 18 Хлъц

    7 0 Отговор
    Ще го усетим на гърба си всички.И русофоби- и русофили.Заедно! Защото , като отидеш на касата в Топлото няма да те попитат,на кого си привърженик.Нито ще правят търговска отстъпка на амерофилите- по закон върли русофоби.Пригответе са за постоянен абонамент при ".чичко Чсичко".и неговите авери- колекторите.Ще ви дерат на живо.Неслучайно пуснаха промяна - по терлици,в закона за тяхната дейност.Предвиждаха какво ще се случи.Вксраха си " извън съдебно споразумение". Хем съда те осъжда,но защото те( колектори+ чсита) са човечни,те поканват: давай ги доброволно,на месечни вноски+ нашето.Което винаги е почти 1/3 от главницата.Не искаш- запор на жилище,заплата,пенсия,и няма съд който да ги спре.Само топлата вода ще надмине 30 лв/ куб.м За парното- господ знае! Колко ще изгорят със панелките,нямат представа.И сега в СРС има цяла " стена на плача" със иззети имоти. Мислите че преувиличавам,че описвам апокалиптични картини? Ще го разберете сами.Залегналия план за намаляаване на собствена,недвижимост не е от сега.Сега върви финализирането.Нямаш ли собствен дом,ти си роб.На банки,наемодател,на кредити, включително на чорбаджията- дал ти работа.
  • 19 Ха ха ха

    9 0 Отговор
    А в Германия горивата поевтиняват. "Единен" ЕС.
  • 20 Киро тъпото

    5 1 Отговор
    Есента ще е напечена,май ще си обирам крушите!
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    Евала неграмотник Продължаваме Поскъпването
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Димов

    2 0 Отговор
    Ябълката е толкова прогнила, че няма какво да се спасява. Твърде много паразити са я полазили.
  • 25 Димов

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "така":

    Затова трябва да се мисли, като се гласува. А да мисли може онзи, който има с какво. Образователен ценз за гласуване е задължителен. Който е без диплом за средно няма място край урните.
  • 26 Ще има и още

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Споко, ще ти кажат. Няма да те забравят.
    И като ти кажат какво ? Ще излезем на протест може би ? Ха ха ха.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол