Last news in Fakti

9 Юни, 2022 14:24 1 532 46

ЕК настоя за прогрес по темата РСМ до 23 юни

  • ек-
  • прогрес-
  • северна македония-
  • 23 юни

Редовно вече идвам в България, за последните 6 месеца ме виждате за 4-ти път. Опитвам се да намеря решение на казуса и това, че няма такова решение, много ни фрустрира, ако мога да го кажа откровено, каза еврокомисарят по разширяване Оливер Вархеи

ЕК настоя за прогрес по темата РСМ до 23 юни - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е фрустрирана от боксуването на диалога между София и Скопие и настоява за прогрес по темата до края на месеца и по-конкретно до Европейския съвет, който ще се проведе на 23 и 24 юни.

Това заяви еврокомисарят по разширяване Оливер Вархеи, който е на посещение в София, след като вчера е бил и в Скопие, където е разговарял със северномакедонския премиер Димитър Ковачевски. В четвъртък той се срещна с министър-председателя ни Кирил Петков, като след това двамата дадоха кратък брифинг в сградата на Министерски съвет.

"Редовно вече идвам в България, за последните 6 месеца ме виждате за 4-ти път. Опитвам се да намеря решение на казуса и това, че няма такова решение, много ни фрустрира, ако мога да го кажа откровено. Защото не можем да продължим с процеса на присъединяване на РСМ без всички държави членки да одобрят. И все още очаквам подкрепата на България. С всички тези разговори, които проведох тук в такъв редовен порядък, най-накрая европейската перспектива за РСМ не само ще се изясни, а ще се укрепи", каза Вархеи, цитиран от news.bg.

От ЕК настояват за спешно решаване на казуса по оста София-Скопие. "Европейският съвет през юни (23 и 24 юни) е една много важна дата в нашия календар и бихме желали да видим постигнато споразумение в този толкова важен момент", настоя еврокомисарят.

На брифинга в Министерски съвет не бе дадена възможност на журналисти да задават изчерпателно въпроси, а еврокомисарят напусна залата.

Преди това премиерът Кирил Петков заяви, че не отговаряли на истината твърденията на външния министър Теодора Генчовска и Тошко Йорданов, че правителството водило две външни политики. Той също заяви, както и Теодора Генчовска, че в министерствата имало паметни записки, доказващи това, подчерта на свой ред българският премиер.

"Последните дни чувам най-различни неверни твърдения, че българското правителство имало две външни политики и какво ли още не. Искам ясно да заявя пред българските граждани и пред комисар Вархеи, че България има три ясни изисквания, за да имаме напредък по темата със Северна Македония. Първо - спазване на рамковата позиция, приета от българския парламент, второ - включване на българите в конституцията на Република Северна Македония, за да могат правата им да бъдат защитени и трето - Договорът за добросъседство да се изпълнява. Просто и ясно. Това, което го заявявам и пред вас и пред г-н Вархеи, че това са били нашите дискусии и преди, и сега, и работим заедно да видим дали е възможно ЕС да бъде гарант за тези три условия", каза Кирил Петков.

"Тук сме пред вас, това е човекът, който отговаря за разширяването, който водеше всички конструктивни разговори досега. И тук до него ясно заявих, че това са трите условия на България. И когато някой прави едностранни фалшиви новини или се опитва да направи политически дивиденти на гърба на тази тема, нека застане с човека, който му го е казал, както аз правя сега с г-н Вархеи и да каже какво е имал предвид", продължи с коментара по критиките на външния министър премиерът.

Вархеи вече е провел среща с външния министър в оставка Теодора Генчовска, като предстои да разговаря и с президента Румен Радев.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 681

    89 1 Отговор
    Кои сте вие, че да определяте какво да правим?
    Нахална либерастка сган
  • 2 Спешно се ходи само на доктор

    78 1 Отговор
    Кво значи спешно бре..някой ражда ли умира ли?..като ги обичате там толкоз тия цървули пускайте им евро фондовете махай те им визите и да мирясват..
  • 3 Рони

    12 1 Отговор
    до 20 юни!
  • 4 Наглите от ЕС,

    88 1 Отговор
    вече не се крият и говорят с агресия срещу ветото на България!
  • 5 Дърт Вейдър

    64 2 Отговор
    Гледах тоя и дойде и каза,че нищо не каза.Мрънкя нещо там а Кико го величаеше и разравя :Те тоя ще е гарант.Сех,смех та накрая и плач.
  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    65 1 Отговор
    Когато македонците изпълнят НАПЪЛНО всички задължения, които са поели ще има напредък!
  • 7 Матрософ

    29 6 Отговор
    Темата с Македония приключи. Путин спечели. Съсредоточете се в доставките на
    ракети за Украйна, да не влезе Путин в Париж.
  • 8 Българин

    64 1 Отговор
    гледайте си работата евроджендъри, няма да си променим мнението за ветото, ако ще да се надр.скате от зор.
  • 9 Скорпи

    60 1 Отговор
    Оливър,бъркаш дестинацията...не в БГ а трябва да ходиш в РСМ...през ден ако не всеки ден....Да си купиш една мухобойка и с нея да пляскаш македонските твърди глави...без почивка...Да си спомнят Историческото минало..
  • 10 България настоя

    46 2 Отговор
    Референдум за излизане от ЕС, и референдум за Запазване на Лева. А и след 20 г. членство в НАТО, може да подадем уведомителен режем до САЩ, че излизаме от Организацията. Референдум за излизане от НАТО. На който му се мре, в името на евроатлантическите синергии да отива в Донбас, приятелите от Украйна го чакат.

    Коментиран от #14, #29

  • 11 БЪЛГАРИН

    55 0 Отговор
    НАСТОЯВАЛ БИЛ ТОЗИ ,НАСТОЯВАЙ У ВАС БЕ .КОЙ СИ ТИ А?
  • 12 Некой си

    39 0 Отговор
    Еми... ходи си фрустриран, бе, оливер (с малка буква)!
    Тя и хероина с мустака е фрустрирана... и тя ще си ходи по спешност.
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    45 1 Отговор
    Утре , като влязат в ЕС , ще настояват България да промени името и езика си ‼️
  • 14 Матрософ

    1 31 Отговор

    До коментар #10 от "България настоя":

    Не искам за трети път руски окупатори в България!
    Хвърлям се на амбразурата срещу русофилите!

    Коментиран от #17

  • 15 ВъМъРъО

    39 1 Отговор
    Вархеи нека да натисне Северно-македоците, да си зпазват подписаните договори и всичко ще върви по мед и масло.
  • 16 Мъката им е

    28 1 Отговор
    че не могат икономически да поробят Македония, чрез влизането й в ЕС. По този начин с тоягата да затворят Южната Дъга срещу Русия и Китай за целите на САЩ НАТО. Чак преврат направиха в Беларус, не успяха засега.
  • 17 Донбас

    22 2 Отговор

    До коментар #14 от "Матрософ":

    те чака! В Украйна ще те посрещне с цветя и медали Зеленски.

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Значи

    29 0 Отговор
    Кирококорелите си отиват на 24-ми. Познайте как.
  • 20 Чул и видял

    23 0 Отговор
    Нашите европейски събратя не разбират точно тоя манталитет македонския..обикновенно се произвежда много шум за няма и нищо..емоционални са хората но ако не си подготвен номера минава..да отидат видни европейски фотографи да им наснимат паметниците и да си правят изводи на мен ми писна да слушам от какво имат нужда 2000 000 милиона парцала без никакво стратегическо значение на картата
  • 21 111111

    35 0 Отговор
    От всичкото бръщолевене на про100 Киро разбрах, че нашио се е уговарял да вдигнем ветото сега, а лъ жл ивата и пр од а ж на Европа да стане гарант, че трите ни изисквания ще се изпълнят; НЯ-КО-ГА и евентуално. Разбирай - НИКОГА.

    Генчовка е права, че се водят двойни преговори. Днес нашия пр о да ж ник го потвърди.

    ПС
    Наслушахме се на лъжите на ЕС и на САЩ-исаните: Европа купува газ през рублева сметка на договорени доларови цени - ние купуваме руски газ от Гърция на завишени с поне 40% цени. Това е лъ ж ли ват а Европа.
    А лъжливите САщ-исани ни продадоха чертежи; на F-ърчила. Как да им верваме!

    Коментиран от #45

  • 22 питащ

    32 1 Отговор
    Кои сте вие, че ще определяте поведението на една суверенна държава в отношението и към едни македонски на....глеци. Дигай си куфарите и си заминавай от там от където си дошъл. Ако Киро ти войдиса, това ще го смъкне от власт. Българския народ не иска Македония да е в ЕС. Не го ли разбрахте вече.
  • 23 Спешно решение

    1 19 Отговор
    Нека представим следната хипотеза..ние сме татари македонците са местно население и двата народа говорим един език..де факто ние произлизаме от тях..възприели сме тяхна култура тяхна азбука тн
  • 24 Матрософ

    2 17 Отговор

    До коментар #17 от "Донбас":

    Моето място е в България, където има прекалено много
    русофили с промити мозъци. Ти това не можеш да го
    видиш от фермата в Масква.
  • 25 Епа, нема да стане!!!

    29 2 Отговор
    Докато, РъСъМъ не запише със златни букви на входа на народното си събрание, че има собствена История и е държава от 1991 година!!!!!!! Без да краде и присвоява от Историята на България, от която територията на РСМакедония е била част от Българската Екзархия българоговорящото население на Балканския полуостров!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дилдо

    23 0 Отговор
    Ще им се, ама няма да стане. Правителството приключи
  • 28 До Оливер Вархеи

    28 1 Отговор
    Не го казвахте на нас кажете го на македонците . И не ни се бъркайте в историята ние не се бъркаме във вашата .
  • 29 За референдум

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "България настоя":

    Това е и каквото народа каже въпреки че отговора го знаем вън от НАТО и ЕС
  • 30 фен на сидеров

    8 0 Отговор
    да си настояват ! колко ли европари /всъщност наши/ още ще потрошат за командировки и словоблдства по темата !?
  • 31 Някой

    15 0 Отговор
    Шопар, гледай си прасетата в Европа. България е суверена държава (е, на думи) и не би следвало някой си, неизбран от никой народ от ЕС, да дава наклон на държава членка. И да натиска да се случи нещо, което е против националния интерес на държавата членка.
    Калинките в ЕК са по-големи и по-добре платени от калинките в БГ. Ама да си кротуват там, че тук може и да ги понабият...
  • 32 На неолибралната пасмина ЕС

    8 2 Отговор
    и финансова пирамида ЕК, спешно им трябва поредната жертва за затваряне на оста и отваряне на коридор през Албания и РСМакедония за золумите на САЩ и НАТО!
  • 33 Перо

    12 1 Отговор
    Комисарят по разширяването защо не посещаваше толкова често Гърция,когато спора се проточи 28 г. БГ е направила повече компромиси от необходимото: признахме ги първи като държава,приехме ги в НАТО,без да отговарят на европейските критерии, дадохме възможност да се пишат марсианци,ако искат, след 1944 г. Всичко вече со зависи от “макетата” и г-н Вархей трябва само там да стои и да им набива в канчетата нон стоп изпълнението на българските и на ЕС условия! Присъединяването е процес до достигане на готовност и постигнати резултати,а не по определяне на измислени срокове и дати! Личните перспективи и кариери на президенти и отделни еврочиновници слабо ни интересува! Още нищо не са направили в РСМ,даже вървят по обратния път и ветото ще си остане!
  • 34 ЕС губи доверието ни

    12 1 Отговор
    Нищо спешно няма, Албания се отделя от Македония и Албания започва преговорите отделно от Македония.
    Македония чака докато изпълни напълно и изцяло условията ни! Точно и ясно!
  • 35 Мая

    13 0 Отговор
    Така трябва.Не трябва да се кланяме на началниците както беше до преди една година.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Колега

    4 0 Отговор
    Новите политкомисари на ЕК да настояват пред РСМ да изпълнява договорите, които е подписала. Те и украинците не изпълняваха договорите си и кво стана.
  • 39 Ссссс

    4 0 Отговор
    Тъпи урунгели, защо се оставяте кой от където ви подхване да да ви заповядва и да се гаври с вас. И ако на вас не ви пука, хората се срамуват от вас, срамуват се че са българи. След като за ЕС са по важни някакви дати, не направиха нищо да приеме РСВ нашите изисквания, а напротив мачкат, унижават, притискат нас, ми да излизаме от този съюз.
  • 40 Ссссс

    3 0 Отговор
    Тъпи урунгели, защо се оставяте кой от където ви подхване да да ви заповядва и да се гаври с вас. И ако на вас не ви пука, хората се срамуват от вас, срамуват се че са българи. След като за ЕС са по важни някакви дати, не направиха нищо да приеме РСМ нашите изисквания, а напротив мачкат, унижават, притискат нас, ми да излизаме от този съюз.
  • 41 Чичо Дончо каза

    5 0 Отговор
    Евронаглец е този.Западен Кулеба.
  • 42 789

    5 0 Отговор
    Какъв гарант може да бъде ЕС? Тях не ги интересува и не разбират нашите национални ценности и те ще ти бъдат гарант. Тях ги интересуват други неща и за да ги получат ще обещаят всичко, а после ще гоним вятъра или ще съдим ЕС, че не се изпълняват обещанията?
  • 43 Моряка

    5 0 Отговор
    Стига сме се унижавали .Да бием шута на Кирето и нахалния еврогей.България не се разпродава!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 сноу

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "111111":

    Браво...махни тия единици ...слагам ти шестици..
  • 46 сноу

    1 0 Отговор
    Викиту н..започна да губи търпение и здраво е наръчкала всички дебелоплатени европреторианци да и подготвят новия панаир...Явно с украинския излезе много на светло с курабийките и сега умело борави с маши...Докато не разсипе всичко из европа няма да миряса...а може и целта да е такава..зам.дър.секр.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол