Last news in Fakti

14 Юни, 2022 16:27 4 875 36

ДПС се опита да спре Бойко Рашков за КПКОНПИ

  • бойко рашков-
  • кпконпи-
  • дпс

Да се въведе изискване за пределна възраст от 65 години за председател на КПКОНПИ

ДПС се опита да спре Бойко Рашков за КПКОНПИ - 1
Снимка: БГНЕС

Да се въведе изискване за пределна възраст от 65 години за председател на КПКОНПИ.

Това поискаха от ДПС по време на дебатите в ресорната парламентарна комисия за правилата за избор на нов шеф. Предложението бе направено от депутата Александър Несторов. Той се аргументира, че в Конституцията има изискване магистратите – съдии, прокурори и следователи могат да бъдат само хора до 65-годишна възраст, предаде Mediapool.bg

Против предложението се обяви депутатът от "Демократична България" Иван Димитров. Той коментира, че тази възраст е "разцветът и златната възраст по отношение на опита".

"Разбирам колегите от ДПС, но не мисля, че това ще има някакво значение", заяви той.

Предложението на Несторов бе отхвърлено. Освен пределна възраст той поиска кандидатите за шеф на КПКОНПИ да представят и "удостоверение за психическа годност". Това също не бе прието.

Въвеждането на пределна възраст би дисквалифицирало кандидатът на управляващите – вътрешния министър Бойко Рашков, който е на 67 години. През последната година ДПС непрекъснато обвинява Рашков в репресии по време на изборите. Той пък твърди, че полицията просто е работила срещу купуването на гласове.

Другият кандидат бе номиниран от "Възраждане". Това е следователят Бойко Атанасов.

КПКОНПИ остана без председател, след като бившият главен прокурор Сотир Цацаров си подаде оставката. През последните дни стана ясно, че антикорупционната комисия е една от причините за разрива в управляващата коалиция. Премиерът Кирил Петков обвини доскорошните си партньори от ИТН, че нарочно бавели приемането на реформа в тази институция. Управляващите искат КПКОНПИ да има разследващи функции и да може да обжалва отказите на прокурор да бъде образувано разследване по техни материали. От ИТН пък признаха, че са настоявали в комисията да има борд от четирима души и всеки от тях да има право на вето върху разследвания.

Несторов поиска още, ако кандидатът е бил част от комунистическите служби, да не може да стане председател. Димитров и председателят на комисията Михаил Камбарев от ПП заявиха, че това е добро предложение, но не може закон да бъде приеман с процедурни правила. Димитров каза, че имало подготвен закон за лустрация и той ще се надява на подкрепа от ДПС при гласуването му в зала.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Заек

    59 17 Отговор
    Стана ясно че Слави и ДПС са заедно ма всички вече!
  • 2 Иван

    50 8 Отговор
    Е естествено, и Слави опита, ама няма да мине!
  • 3 дамаджан малоимотния

    30 47 Отговор
    ТОЯ Е ЕДИН ОТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ В ДЪРЖАВАТА, КАКВО КАТАКОМПИ БЕ, ЗА КОРУМПИРАН КОМУНИСТ.

    Коментиран от #34

  • 4 Квичат еничарите

    40 9 Отговор
    Нали те ограбват народа най много.
  • 5 Бойко

    51 21 Отговор
    Давай Рашков! Бой по мутрите! Съсипи ги!
  • 6 Мементо Мори

    45 15 Отговор
    Рано или късно Рашков ще ги оправи ;)

    Коментиран от #36

  • 7 Наталия Кобилкина

    21 7 Отговор
    КОМПИ трябва да се закрие. А мандата на Главният прокурор трябва да се намали на две години и да има право за преизбиране след четири години.
  • 8 Когато плачат герп и дпс

    38 15 Отговор
    Значи всичко върви добре за българина.
  • 9 такаето

    31 8 Отговор
    сега страх защото ще им разпердушинат далаверките и там ама няма много като него да пипат здраво
  • 10 Тия

    26 6 Отговор
    само пречат и губят време в Парламентарна зала , а и изцяло !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Вуте

    28 12 Отговор
    Щом ДПС искат да го спрат, това си е отлична препоръка за Рашков - човекът е читав и трябва да бъде избран!
  • 13 пройчо

    17 3 Отговор
    Да се въведе изискване за пределна възраст от 65 години за председател на КПКОНПИ.

    Това поискаха от ДПС по време на дебатите в ресорната парламентарна комисия за правилата за избор на нов шеф. Предложението бе направено от депутата Александър Несторов,млад и сочен 50 г0ади6ен пIдIраS !
  • 14 !!!?

    11 6 Отговор
    Кривите огледала на Корупцията !!!?

  • 15 браво

    27 12 Отговор
    Рашков е отровата за герб и дпс !Само името му като чуят и ги обливат огнени вълни !!!!!!
  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 10 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ мафията си има ДЪРЖАВА а СЛАВИ ТРИФОНОВ е патерица на герб и на дпс
  • 17 Щом ДПС е против

    23 9 Отговор
    Значи е добре за България :)

    Коментиран от #18

  • 18 пройчо

    14 5 Отговор

    До коментар #17 от "Щом ДПС е против":

    ТОЧНО!
    100+!
  • 19 Перо

    9 2 Отговор
    Защо Несторов предлага,ако кандидата е бил в комунистическите служби да не може да стане председател,а не комунистическата номенклатура и отрочетата! Явно главните “демократи” ще бъдат силно засегнати от тази лустрацията,а не от лустрацията за службите!
  • 20 Ами да

    14 4 Отговор
    ИТН са партия на мутрите.Слави Трифонов беше пръв приятел на Георги Илиев от ВИС , когото убиха.И Васил Илиев и Георги Илиев бяха убити,защото тяхната групировкаВИС беше престъпна организация, свързана с незаконен износ на цигари,оръжие, наркотици и трафик на хора.Това се тиражираше ежедневно в медиите по онези отминали времена.Двете групировки ВИС и СИК воюваха една срещу друга за извоюване на пазар и територии на влияние.Това не се криеше и много мафиотски босове бяха убити.

    Коментиран от #21

  • 21 Дамм

    11 4 Отговор

    До коментар #20 от "Ами да":

    А Бойко Борисов беше от СИК.
  • 22 Хлъц

    16 8 Отговор
    Треска ги тресе- маларична! Само като си представят Рашков начело на комисията,ги избива студена пот.И сега ,като министър( въпреки че е повече политическа фигура) ги вкарва в стрес.Ако оглави комисията- тъжна им майка.Стар,опитен вълкодав във следствието.Не можеш да го излъжеш дори със една сричка.Имам усещане,че всичките последни салто мортале за предизвикване на правителствена криза се дължат и на тази кандидатура.

    Коментиран от #26

  • 23 Хммм...

    7 0 Отговор
    За възрастта е право ДБ, но по отношение на наркотици и психична годност не са. ВЪПРЕКИ, ЧЕ... в структурите на МВР точно там е цедката за неудобните кандидати и това всичики в системата го знаят.
  • 24 Тома

    13 4 Отговор
    А за вечния депутат ментата колко мандата и възраст трябва.Казаха ли нещо дпс
  • 25 Некой си

    7 4 Отговор
    Тоест, според дайБългария, председател на компир може да бъде човек на 82 години, воден на отчет в психодиспансер и наркозависим.
    Дамммм!
  • 26 Некой си

    8 5 Отговор

    До коментар #22 от "Хлъц":

    Рашков е министър на вътрешните работи повече от година. Какво направи за това време?
    Доган, дебелян, ментата и компания му се присмиват най-нагло.
  • 27 Красимир Петров

    10 5 Отговор
    Мафиотската структура ДПС трябва да бъде забранена със закон.
  • 28 Ами да

    8 1 Отговор
    ИТН са партия на мутрите.Слави Трифонов беше пръв приятел на Георги Илиев от ВИС , когото убиха.И Васил Илиев и Георги Илиев бяха убити,защото тяхната групировкаВИС беше престъпна организация, свързана с незаконен износ на цигари,оръжие, наркотици и трафик на хора.Това се тиражираше ежедневно в медиите по онези отминали времена.Двете групировки ВИС и СИК воюваха една срещу друга за извоюване на пазар и територии на влияние.Това не се криеше и много мафиотски босове бяха убити.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Трезвомислещ българин

    7 6 Отговор
    Значи други лица в системата на МВР трябва да се пенсионират навреме, но този явно иска да поработи за още имоти.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Лили Иванова

    0 0 Отговор
    Нормално е да има максимална възраст за да се заеме подобна позиция! Смятам че 95-т години е подходяща възраст!:)
  • 36 Оправяч

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мементо Мори":

    За другите не знам! Ама, теб със сигурност!:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове