Last news in Fakti

17 Юни, 2022 21:30 3 584 24

Радев: Проектът за нови кораби на Военноморските ни сили позиционира България на картата на военното корабостроене

  • румен радев-
  • военноморски сили-
  • корабостроене

Държавният глава участва в официалната церемония по залагане на кила на новия многофункционален модулен патрулен кораб „Храбри“ за Военноморските сили на Република България

Радев: Проектът за нови кораби на Военноморските ни сили позиционира България на картата на военното корабостроене - 1
Снимка: Пресцентър

Проектът за нови кораби на Военноморските ни сили позиционира България на картата на военното корабостроене. Това заяви президентът Румен Радев на официалната церемония по залагане на кила на новия многофункционален модулен патрулен кораб „Храбри“ за Военноморските сили на Република България. Събитието се проведе в корабостроителен завод „МТГ - Делфин“ край Варна, където под ръководството на германската компания NVL Group започва строителството на първия от двата нови модулни многофункционални патрулни кораби за ВМС. В церемонията участваха министърът на отбраната Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

В приветствието си президентът открои значимостта на събитието за българските Военноморски сили, българското корабостроене, за Варна и района, като посочи, че е от огромно значение и за бъдещето на България и растящото значение на Черноморския регион. „Тук се пресичат транспортни, енергийни трасета и това изисква способности за контрол, наблюдение и охрана“, подчерта президентът. Той добави и значението на туризма и природните ресурси в региона.

Държавният глава приветства решението на NVL Group многофункционалните патрулни кораби да се строят в България. По думите му това е признание за потенциала и способностите на българското корабостроене. Той изтъкна, че във Варна е едно от най-успешните Военноморски училища в света и проектът за нови кораби дава възможност за реализация за завършващите тук млади хора.

„Горд съм, че нашите славни Военноморски сили ще имат кораба, за който мечтаеха, кораб и екипаж, с които ние ще се гордеем като страна“, каза още държавният глава. Той изрази увереност, че строителството на двата кораба ще завърши в срок и поздрави за усилията екипа на Военноморските сили, ангажиран през годините за реализацията на проекта.

С церемонията по залагане на кила, която дава началото на изграждането на кораба, бе спазена древната корабостроителна традиция за поставяне на монети между гредите за успешно и безопасно плаване. Първият кораб по сключения през 2020 г. договор от Министерството на отбраната следва да бъде доставен на ВМС до края на 2025 г., а вторият - до края на 2026 г. Планира се неговото строителство да стартира в началото на 2023 г.

По-късно държавният глава разгледа корабостроителния завод и проведе среща с командването на ВМС. На нея бяха обсъдени обучението и кариерното развитие на военнослужещите, модернизацията на Военноморските сили, както и необходимостта от осъвременяване на нормативната база в частта ѝ, касаеща отбраната и въоръжените сили.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брао

    13 6 Отговор
    ....ти подкрепяш комисионера каракачанов , евала ...ти така връчи медал на пмка Вълканов-мутрата...човека част от тъмната история и приватизация в българия...брао...ти си гледаш интереса...пфу
  • 2 Абе пак ли

    13 5 Отговор
    чужденци ,аз пъкк мислех че в България има умни хора.
  • 3 Къде си

    22 6 Отговор
    Радев почна и ти като Боко да се криеш по паланките.Тоя път няма да яхнеш протеста.Ще се иде до пълното изчистване на пропутинската мафия.
  • 4 Морски тюлени 🔱

    16 4 Отговор
    Въоражението на тези две корабчета ще струва допълнително 1 млрд.
  • 5 Всичката

    15 6 Отговор
    Мара втасала , само корабите кусур !
  • 6 Цан Цун

    11 2 Отговор
    Два нови кораба, а другите са скрап и бръснарски ножчета.
  • 7 Я Я Я Я ДА

    11 6 Отговор
    ТА ТОЗИ ПРЕЗИДЕНТ НИ ДОКАРА ДО ГАЗИ КРИЗА - КАКВО ЩЕ НАПРАВИ - БЕДНИЯ СЕЛЯНИН ЗА НАРОДА - ЩЕ НИ ЗАБАТАЧИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЛИ - СЛЕД ДВА МЕСЕЦА ИДВА ЗИМАТА И НАКЪДЕ СЪС ТАЗИ СКЪПОТИЯ БЕ ХОРА .........................................................................

    Коментиран от #8

  • 8 Хаха

    9 8 Отговор

    До коментар #7 от "Я Я Я Я ДА":

    Ша бачкаш повече.В Америка дето я плюета 12 часа е нормален работен ден.В Германия по бензиностанциите масово бачкат пенсионери в Япония също.

    Коментиран от #10

  • 9 А бе тия нашите управляващи

    10 9 Отговор
    не виждаг ли какво става,ив момента.Украйна имаше 50пъти повече военни кораби от България,и какво стана,нито един не остана.Бедна България,какви кораби ще купува,и защо!Правят сделки с държавни пари,за да крадат,колкото могат.Не ни трябват никакви кораби,трябва ни неутралност!Армиите на почти всички съседни държави,са в пъти по големи,и по боеспособни.На нас ни трябват умни управляващи,които да отстояват интересите на България по мирен път!!!

    Коментиран от #14

  • 10 А бе ,ти сигурно

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хаха":

    не живееш в България.Нашата икономика,се държи благодарение на работещите пенсионери.А колкото до часовете работно време,ще ти кажа че софийското метро се направи от работещи по 12часа под земята.И то без категория за подземен стаж.Но това определено не е за хвалба!!!
  • 11 Гого

    10 4 Отговор
    Браво. Само дето не се казва с какви оръжейни ракетни системи ще се оборудва. И чие производство ще са. Какво ниво на оборудване за противодействие на противокорабни ракети и торпеда. И т.н. Чие производство и колко иновативно. Иначе без това оборудване ще бъдат само туристически, или рибарски кораби.
  • 12 мдда

    9 3 Отговор
    Какво военно корабостроене?? Смешни сте с Гуфи!
  • 13 Читател

    5 2 Отговор
    Ако не беше тъжно щеше да е смешно
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 а ъъъ

    0 3 Отговор
    Това не е ли повод Путлер да ни нападне а дрогаре резидонт?
  • 16 Мерзавец!

    3 3 Отговор
    Крадлива американска подлога! Заедно със съучастниците си киро измамника и асен обратния, все някога ще отговаряте за българофобската си политика!
  • 17 Разочарован избирател на Радев

    4 2 Отговор
    Тоя "шофьор" на самолет пак излиза с врели -некипели ... Аман бре ... Няма ли кой да сложи край на тази агония на България бре ????
  • 18 Долу фатмашкия разгул

    5 1 Отговор
    На гол, гладен и болен тимбак - "позициониране на картата на военното корабостроене"?! Пфу!
  • 19 Ракетни Системи

    0 2 Отговор
    С който ще бъдат въоражени много функционални модулни кораби са ракети Нептун. Надявам се скоро всичките им заводи да бъдат прехвърляни в България под името Терем Нептун 60% бългаско участие , % Украйна ,% САЩ, %Швеция , IPO и да започнат ПРОЙЗВОДСТВО на ракети нептон за кораби , подводници самолети и дронове сокол 300. Надявам се цената да падне под $300 000. След модернизация и роботизация собствени енерго източници. Надявам се да започваме и ПРОЙЗВОДСТВО на модулни подводници А26BG в корабострйтелницата делфин с което потребноста на български военнен флот от ракети Нептун да достигне 300-800 ракети като включва и брегови пускови устройства земя въздух и дронове сокол 300.
    Да една държава може да има най големия флот най доброто въоражение но да няма военнен дух. Можете да четете българска история , Либия военни действия Ирак военни действия Сирия военни действи. И последно войната в Украйна Русия. Оставам на вас да прецените от четените исторически факти какво липсва на тези армии.
    Някой казват защо не Полша тези заводи. Защото те имат
    Защото българската икономика и Българска военна промишленост е в подем. Не ходиш където не те иска а ходиш където си необходим ТУК В БЪЛГАРИЯ.
  • 20 ген Деса Решетникова

    4 2 Отговор
    Колко паркетно-партийни фатмака накичени с лампзи и болтове има в командването на ВМС, ВВС, ПВО, ГенЩаба, МО?! Защо няма оставки, уволнения, разжалвания и премахване на ранното пенсиониране и хилядите привилегии и облаги?! Докога ще търпиме и финансираме некадърните, необразовани, мързеливи, тъпи, лъжливи и крадливи БКП-наследствени фатмаци с тумбаци?!
  • 21 Мунчо Глупака

    3 2 Отговор
    Импийчмънт за чугуна.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Господа

    2 0 Отговор
    на ВМФ трябват не 2 а поне 8 патрулни кораба, с подходящото въоръжение, както и 4 AIP подводници. Хубаво е да има и 2 кораба тип 055 . Всичко друго е хвърляне на прах в очите на хората. Сегашния флот беше съсипан , окраден и в момента за нищо не става.
  • 24 Професионалист

    1 0 Отговор
    Нито кораби,нито самолети ще видим, поне една бойна машина за Сухопътните войски да бяхте пазари ли,но и толкова няма.Жалко,че имаме можещ и знаещ Командир на Сухопътните войски, като Генерал майор Михаил Попов, но без техника са за никъде.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове