Last news in Fakti

19 Юни, 2022 13:26 6 547 49

Радев: В страниците на "История славянобългарска" преоткрихме границите на Отечеството

  • румен радев

Тази история е написана със страст и обич към Отечеството и ненавист към родоотстъпничеството и чуждопоклонничеството, които отец Паисий представя с гняв като най-големия грях

Радев: В страниците на "История славянобългарска" преоткрихме границите на Отечеството - 1

Банско чества делото на Св. Паисий Хилендарски. Държавният глава Румен Радев участва в кулминацията на честванията по случай отбелязването на 300 години от неговото рождение и 260 години от написването на „История славянобългарска".

"История славянобългарска" откри хоризонта към нашето духовно пробуждане. Не ни е известно много за живота на Паисий - той посвети себе си на Бога и на Отечеството, презря личните несгоди и не потърси земна слава. Имаше друга мисия - в най-мрачните времена на нашия народ - на гнет, на безпаметност и безнадеждност, да разпали искрата и да извади българския народ от безвремие и безидейност. Това негово начертание не просто въздигна възрожденския дух и идеал, заяви Радев.

"В страниците на неговата история българинът преоткри географските граници на своето Отечество - от Дунав, до Тракия и Македония. Духовното дело на Паисий подготви почвата за борбите за национално освобождение. И днес "История славянобългарска" е жива, помни се и ще се помни, въпреки че тя не е първият писмен документ за българската история.

Тази история е написана със страст и обич към Отечеството и ненавист към родоотстъпничеството и чуждопоклонничеството, които отец Паисий представя с гняв като най-големия грях.

Почитайки Паисий, отдаваме дължимото признание към Българската православна църква, която в най-мрачните времена на нашата история съхрани не само нашата вяра, но и нашата памет, език, писменост и национална идентичност.

Поклон пред делото на Паисий Хилендарски!
Да пребъде България!" - заяви президентът в словото си.

Официалната церемония, с която почитаме делото на Св. Паисий Хилендарски, се провежда на централния площад "Възраждане" в града.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матрософ

    32 45 Отговор
    Много фалшиво звучи този русофил Радев.

    Коментиран от #5

  • 2 Румен Тримареца-Радев

    6 19 Отговор
    Има една далавера казва се ,,три морета и един Сармат,,
  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    40 21 Отговор
    Радев, за "История Славянобългарска" знаем всички, кажи сега КОЙ ти ги избра предателите Кирчо и Кокорчо които предават същата тази история?
  • 4 📌🇧🇬

    19 26 Отговор
    ⚡️Денафикация за Румен Радев, Стефан Янев, К.Костадинов, Бойко Борисов, Варели Семьйонов.⚡️
    🇧🇬Понеделник, Вторник, Сряда Спасете България.🇧🇬

    Коментиран от #31

  • 5 Проф. Вучков

    19 10 Отговор

    До коментар #1 от "Матрософ":

    Не е Русофил тоя. Даже не е и човек. Желязо е.

    Коментиран от #23

  • 6 Ефросина Е.Банева

    33 4 Отговор
    И на мен ми се иска ген.Радев, българинът да се освободи от чуждопоклонничество. Тогава ще преоткрием "История славноболгарска". Засега е само теория. Последни в ЕС ?!?!
  • 7 Реалност

    40 15 Отговор
    "История славянобългарска" е препратка и камъни в градината на ДБ и ПП, които явно показаха своето родоотстъпничеството и чуждопоклонничеството! Браво г-н Президент, че виждате лъжите и продажбата на България!

    Коментиран от #15

  • 8 Оригиналното наименование

    13 28 Отговор
    е "История славено-болгарская", тя противоречеше на комунистическата история и бе превърната от червените проруски професори в енигма! Само се споменаваше, без да бъде тълкувана, защото в нея нямаше преклонение към руснаците, които междупвпрочем се появяват на сцената след 1721 г. , когато Петър Първи краде името Рус/Киевска/ и го слага на дивата монголска орда на Московията ! Така и новият Петър Първи открадна съвременната украинска история !
  • 9 Юнга

    27 12 Отговор
    Радев има пак изключителният шанс да спаси България от Американизираното ни управление. Хората биха го заобичали и спокойно да си изкара още няколко мандата. Нека видим за какво му пука повече, парите или народа.
  • 10 ТаУмВзе

    8 20 Отговор
    Щом продажния на козяк споменава Паисий е ясно, че ще става само по Зле. Какво си Преоткрил бре? Не разбирам.
  • 11 Агата Кристи

    18 15 Отговор
    Е те това трябваше да му го НАБИЕШ в главата на ТВОЕТО СЪЗДАНИЕ, тоя ДЕТО ПОТАЗИ КОНСТИТУЦИЯТА И ТИ МУ ПОМОГНА, другарю НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛ с ПРОРУСКА ОРИЕНТАЦИЯ, оплел се като петел в калчища и сега се чудиш, как да излезеш от ситуация.

    Коментиран от #14, #25

  • 12 егати

    10 16 Отговор
    Стана ясно че в България имаме голям проблем.Върховата част на проблема е правителството на господина с некачествените мозъчни клетки който се хили с повод и без и другия/другата с ококорените зъркели.Този проблем беже изграден и лансиран от човека на снимката.Човека на снимката беше изграден и лансиран от една червена лелка с едни голеи имоти по средиземноморието и не само.Тази червена лелка беше изградена и лансирана(въпреки че сега се чудят как да я разкарат) от една партия която като вид в доста държави е забранета от закона.Така че явно корена на проблема е въпросната партия.А прочитането на част от История славянобългарска и нейното цитиране без смислово разбиране мисля че е тъжно.
  • 13 Оргиналното

    22 3 Отговор
    заглавие: Историѧ славѣноболгарскаѧ ѡ народе и ѿ цареи и ѡ стыхъ болгарскихъ и ѡ въсехъ деѧнїа ї битиа болгарскаѧ . Написана е на български език, а не на църковно славянски, защото последният е измислен от руските учени за да не се споменава, че българи са създали кирилицата !
  • 14 Ефросина Е.Банева

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Агата Кристи":

    Не се чуди. Още с "вето" за РСМ в ЕС е на прав път. Гръцете ни измамиха, признаха македонски език. Ами одринските македонци ?! Ние сега турски език ли да добавим на Република Северна (заради Гръция) Македония. Ген.Радев, създадохте си уважение в ЕС и Русия чак. Опитайте да пратите наш представител да кандидатства за овакантения от Столтенберг пост генсек на НАТО ? Ако успеем по някакво чудо, ще има промяна в отношението към България. Успех !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 васик атанасова

    22 12 Отговор
    РАДЕВ И ОРБАН СА ДВАМАТА ПРЕЗИДЕНТА НА ЕВРОПА КОИТО МИСЛЯТ ЗА НАРОДА СИ !

    Коментиран от #19

  • 17 Ние границите...

    13 19 Отговор
    На нашето отечество си ги знаем, и история "Славянобългарска" сме чели, но границите на отечеството ни никога не са били част от русия товарищ резидент, и там не пише че България трябва да я управляват антибългари като теб, копейковци, яневци, комунисти, бивши душегубци от ДС, и всякакви руски слуги. Ама ти цитираш както ти е угодно на теб, да лъжеш хората, а после биеш чело в руското посолство.
  • 18 Голем смех

    11 12 Отговор
    Заразен от рашистките умопобъркани брътвежи за граници и Зеления чорап заговори с тази лексика. Рубладжийско мекере...
  • 19 Аз пък не искам Гумен Гадев

    12 8 Отговор

    До коментар #16 от "васик атанасова":

    Да мисли за мен. Знам ли, какво ми е намислил? Никаква вяра му нямам...
  • 20 рачко пръдлето

    5 3 Отговор
    Новия "Раковски" от .... люпилника на ......
  • 21 Просто човек

    13 18 Отговор
    Не цапай историята ни с мръсните си ръце и език, мръ.сна путинска марион.тко!
  • 22 мунчо

    1 10 Отговор
    Това /на снимката/ е "новия" Раковски.
  • 23 Матрософ

    10 7 Отговор

    До коментар #5 от "Проф. Вучков":

    Железен човек с бетонна глава.
  • 24 Ммммм...

    11 14 Отговор
    Глей ти...руска г.а.д чете история "Славянобългарска" и Паисий сигурно се е обърнал в гроба, от кога националните предатели четат история ?, тоя същият негодник който вкара България в групата държави които подкрепят кървавата война на путин срещу Украйна, и ни орезили пред целият свят сега държи високопарни речи за България и българите.

    Коментиран от #26

  • 25 1111

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Агата Кристи":

    "Задругата на чекмеджето" да мълчи!

    Коментиран от #32

  • 26 Ефросина Е.Банева

    12 9 Отговор

    До коментар #24 от "Ммммм...":

    Единственият истински Президент е ген.Румен Радев. От Ж.Желев само туристи за сметка на българския народ. Това е истината. Никъде не ми е вкарал досега.

    Коментиран от #34

  • 27 Знаещ

    10 12 Отговор
    пРезидента радев,, вмирисаната руска партенка седнал да ни учи на родолюбие Нашто знаме е Зеления чорап хахахахахахахаха
  • 28 Юри

    8 9 Отговор
    Този президент, налита на Балкански конфликт! Явно от Московията го активират да ниже глупост след глупост, за да стане кашата пълна . Освен това, никъде в посоченият текст, няма изказ на умраза! Умраза , има само в такива чугунени кратуни, като тази на така нар. обединител на нацията! Гласувах за него на първите избори, и още тогава ни сложиха на пързалката вкупом!
  • 29 Мммда

    5 3 Отговор
    Вади танковете и мобилизация. След това няма да има смисъл да спорим колко са българите в област Македония, община Скопие.

    Коментиран от #35

  • 30 Някъде прочетох

    13 3 Отговор
    Преди години от някакъв историк учен археолог че - Не е история славянобългарска а , ИСТОРИЯ СЛАВНО-БЪЛГАРСКА , но по политически и други причини наложени от някой си се е приело да се казва славянобългарска, понеже такова понятие като славяни не е съществувало до незнам си койси век не помня точно но ми се запечата в главата това СЛАВНО-БЪЛГАРСКА и по ми е реално от славяно , какви славяни какви глупости ...
  • 31 Явно

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "📌🇧🇬":

    Си от облъчените или си просто трол прикрит , много за прости имате българите алооо , на изборите ще видите като всички про уеса партии загубят заедно с гейропейските им сателити които ни държат бедни и и изчезващи . Тези които поставят интереса на България пред всяка геополитика ще спечелят и ако не успеят да ни спретнат цветна революция ще се радваме на просперитет като държава и народ .
  • 32 Агата Кристи

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "1111":

    Ако си махнеш очилата, ще разбереш, че ти си по-голямото чекмедже.
    Комунистите изнасяхте с куфари и партийните ви секретари приватизираха де що имаше предприятия, фабрики, заводи, АПК-та, ТКЗС-та и всичко що може да се окраде. Върха на айзберга е любимата ти ПРЕДСЕДАТЕЛКА на БСП, точно възпята в едно стихоплетството на "Боц-ко".

    Коментиран от #33

  • 33 ДАСКАЛА: Ограмотяване

    12 0 Отговор

    До коментар #32 от "Агата Кристи":

    Другарю пРезидент, няма никакви славяни! Има траки и българи. Славяните са руска имперска измислица!

    Коментиран от #36

  • 34 Ефросинке....

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ефросина Е.Банева":

    Нещо не те разбрах...какво не ти е вкарвал никога ?????

    Коментиран от #42

  • 35 Матрософ

    5 2 Отговор

    До коментар #29 от "Мммда":

    Само в Раша вадите танковете. Да ви образоват малко във фермата.

    Коментиран от #37

  • 36 Агата Кристи

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "ДАСКАЛА: Ограмотяване":

    Ръкопляскания за коментара !
  • 37 Мммда

    6 1 Отговор

    До коментар #35 от "Матрософ":

    А Турция, САЩ, Британия, Германия, Холандия, Франция и Израел не, те само бомбандират от далече от самолети и кораби, а танковете не ги ползват след това за доокупиране и наземно плечкосване , на всеки 5 години ги тестват. То не останаха малки държави за разрушение, та затова вкараха Украйна в играта сега с руснаците тренират, за да си постигнат целите.
    Позамисли се над написаното от мен, ако ти се струва неточно прочети в нета за близките конфликти в последно време кои са редовните участници НАТО и останалите по отделно.
  • 38 !!!?

    6 1 Отговор
    И Радев се взе за Петър l

  • 39 Вал

    11 2 Отговор
    Нито един българин,няма да се съгласи с исканията на РСМ.Историята ,езика,писменоста ни е една.Руските и сръбски вмешателство са причината. Сега не е времето,но ще дойде и те /охритските българи/ ще си дойдат у дома/кръвта вода не става/.

    Коментиран от #49

  • 40 !!!?

    3 0 Отговор
    Как са наричали българите росснаците в 8 век по времето на Паисий !!!?

  • 41 Роза

    12 0 Отговор
    "Един монах тъмен,непознат и бледен...."Малко неща се знаят за Паисий.За нас той ще остане завинаги тайнственият монах,който пише на жумеща лампа родолюбивата си творба.Скромността и себеотрицанието са били негови отличителни черти.Така е пожелал Паисий-нищо да не се знае за него,само това,което е написал,да се чете от всички българи.Тъмни и робски са били времената тогава,и се е искало много смелост,за да се осмелиш да хвърлиш "най-първата искра в народната свяст."България не те забрави,отче свети!Почивай в мир!
  • 42 Ефросина Е.Банева

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Ефросинке....":

    Печатна грешка "ни",т.е. нас българите. Надявам се, разбрахте
  • 43 ????

    8 1 Отговор
    Абе малко ме притеснява,да не се окаже и той Северо македонец,че при тези крадци на история и исторически личности,за да си избиват комплексите! Че света е тръгнал от тях и те са най древните!

    Коментиран от #44

  • 44 Ефросина Е.Банева

    2 5 Отговор

    До коментар #43 от "????":

    По-скоро нещо албанско има в Румен Радев. Юмрукът🙂. Има една снимка с един албанец вдигнал юмрук...
  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 0 Отговор
    КOПИ-ПEЙCТ:
    Нo кaк Пaиcий oзaглaвявa иcтoриятa cи? – Зa дa ce увeря кaк Пaиcий e нaрeкъл вдъхнoвeния cи труд взимaм лупaтa и ce взирaм във фoтoca, кoйтo cинът ми Дичo Дичeв – чoвeк пocвeтил ce нa изcлeдвaнeтo нa първoизтoчницитe нa бългaрcкaтa иcтoрия и бългaрcкия eзик, ми нocи. Тoй e нa зaглaвнaтa cтрaницa нa първия прeпиc нa Пaиcиeвaтa иcтoрия, нaпрaвeн oт пoп Cтoйкo Влaдиcлaвoв, прeди пoп Cтoйкo Влaдиcлaвoв дa cтaнe Coфрoний Врaчaнcки и прeди „Пaнcлaвянcкaтa идeя” нa щaбa нa руcкaтa импeрaтрицa Eкaтeринa II дa хвърли cвoитe пoлитичecки мрeжи зa cлaвянcкo oбeдинeниe пoд eгидaтa нa Руcия.

    – Взeми лупaтa и чeти! – ми кaзa cинът ми и ми пoдaдe фoтoca нa зaглaвнaтa cтрaницa нa първия прeпиc нa Пaиcиeвaтa иcтoрия..

    И чeтa!

    „Иcтoрия cлaвьнo бългaрcкaa”

    Нe cлaвянoбългaрcкa, нe cлoвeнoбългaрcкa, a cлaвнo бългaрcкa! – Признaвaм – изнeнaдaнa cъм! Нe гo oчaквaх. Мaкaр чe зa вcички e яcнo, чe Пaиcий пишe cлaвнaтa иcтoрия нa бългaрcкия нaрoд! – Иcтoрия cлaвнoбългaрcкa! И тaкa e нaрeкъл книгaтa cи.

    Тoвa oбяcнявa нaчaлнитe думи нa иcтoриятa: „O, нeрaзумний юрoдe! Пoрaди чтo ce cрaмиш дa нe ce нaрeчeш бoлгaрин?”

    Думи, кoитo звучaт тaкa aктуaлнo днec!
    ...............................AВТOР:Кинa Къдрeвa

    Коментиран от #48

  • 46 Болярин

    1 5 Отговор
    Аууууу, гарганел и история славянобългарска е прочел ! Аз си мислех, че тоя може само да слуша, когато някой руски поп ( от КГБ!!! ) му се кара и само мига, като мишок !!!

    Коментиран от #47

  • 47 Ефросина Е.Банева

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Болярин":

    Има 2 КГБ, едното е прозападно. Кое имате предвид ?
  • 48 БГ - истина

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Отнася се и за братята от РСМ.
  • 49 Ти па

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Вал":

    Ако знаеш какви са исканията на макетата, трамвай ставам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове