Last news in Fakti

24 Юни, 2022 15:23 1 658 39

Вигенин за вдигането на ветото за РСМ: Бързаме да одобрим нещо, без да го обясним на хората

  • кристиан вигенин-
  • вето-
  • рсм-
  • вдигане-
  • бързане

Липсата на добронамереност от македонската страна и неумелият подход на българското правителство доведоха до блокаж, който постепенно се превърна в най-токсичният проблем не само във външната, но и във вътрешната политика на България, каза още заместник- председателят на НС 

Вигенин за вдигането на ветото за РСМ: Бързаме да одобрим нещо, без да го обясним на хората - 1
Снимка: БГНЕС

Заместник- председателят на парламента Кристиан Вигенин коментира от парламентарната трибуна френското предложение за вдигането на ветото за Северна Македония. Eто какво каза той:

Разширяването на Европейския съюз е една от най-важните политики на ЕС. Това е начинът, по който бе разширено пространството на стабилност, икономически просперитет, мир, добросъседство. Тази политика се доказа като успешна и тя ще продължи да бъде успешна. В контекста на политиката на разширяване, България, като член на ЕС, продължи да бъде активен привърженик и защитник на тази политика. По времето на българското председателство ние бяхме тези, които върнахме в дневния ред на ЕС темата за разширяването със страните от Западните Балкани и направихме немалко този процес да бъде възобновен. За определен период от време даже се създаде впечатлението, че най-после, с помощта на преговорния процес, който поставя фокус и върху добросъседството, ние ще можем да решим проблемните въпроси в двустранните отношения с Република Северна Македония.
Днес можем да кажем, че липсата на добронамереност от македонската страна в тези години и неумелият подход на българското правителство доведоха до блокаж, който постепенно се превърна в най-токсичният проблем не само във външната, но и във вътрешната политика на България. До степен, до която в момента няма партия, която не се опитва да злоупотребява с тази тема – за тяснопартийни интереси, за позициониране пред външни партньори, за печелене на електорални дивиденти. БСП не веднъж е призовавала на това да се сложи край – да извадим темата за Северна Македония пред скоба и да подходим национално отговорно с мисъл за българския интерес на първо място.
Неспособността на партии и институции да поставят националния интерес над всичко, неспособността ние самите да говорим помежду си като българи с българи ни доведе до днешния ден, в който Народното събрание е принудено, в ситуация на липса на време, да взима решения с дългосрочни последици за България, за отношенията ѝ със съседите и изобщо за ролята ѝ в Европейския съюз. Тук трябва да кажем, че изразяване неудовлетворение от свършеното до момента от ръководството на Министерството на външните работи и изразяване несъгласие с този натиск крайните решения да бъдат взимани в тази обстановка.
Няколко аргумента от наша страна. Първо, в момента на практика няма правителство. Няма председател на Народното събрание. На практика няма и парламент – два дни той не може да започне работа, днес започна, но не знаем кога отново ще може да събере кворум. Смятате ли, че е адекватно в такава политическа обстановка да се взима такова решение от българската държава.
И тук невинни няма. Колеги от ГЕРБ, вие, например, можехте ли да изчакате една седмица с вота на недоверие или много държахте на Европейския съвет сега България да бъде представлявана от министър-председател в оставка? Каква позиция може да има той и България чрез него, когато на практика правителство няма? Колегите от „Има такъв народ“, вие нали свалихте правителството, за да не бъде извършено „предателството“ по отношение на Република Северна Македония, както казвате? Как се оказа, че преди 2 дни точни вашият министър предлага на Министерския съвет да бъде свалено ветото? Не знам как да го квалифицирам това нещо, при положение че на практика всичките действия на министерството в тези месеци бяха продиктувани от ролята, която вашият лидер играеше по отношение на министър Генчовска и работата ѝ по тази тема. Това са все нелогични действия, които усложниха и без това сложния въпрос на ситуацията, в която се намира България.
Втори елемент. Как можем да подходим към одобрение на предложението на френското председателство на Съвета на ЕС, при положение че ключов момент в това предложение е двустранния протокол по чл. 12. Обаче този протокол не е подписан, а и не е договорен изцяло. Вчера и на комисия аз не получих достатъчно ясен отговор от министър Генчовска по този въпрос. Това, което е оставено за договаряне не са само формулировките, които ще бъдат пренесени от предложението на френското председателство, а и има въпроси, свързани с исторически личности, действия по отношение на тях. Какво правим с тях? Вие съгласни ли сте да одобрим нещо, макар и под условие този протокол да бъде подписан, при положение че ние като народни представители нямаме контрол върху съдържанието на този протокол? Тук стои и въпросът как може министър в оставка да подпише такъв протокол и да поеме такъв ангажимент от името на българската държава.
На трето място, как смятате, че изглежда това в очите на българските граждани? През глава бързаме да одобрим нещо, без да имаме възможността дори тук да го обсъдим адекватно, да го обясним на хората. Даже и най-доброто предложение да е, да не може да има по-добро, макар че смятам, че би могло, пак не изглежда убедително по този начин да се юрнем всички Министерски съвет, Народно събрание, комисии през глава да одобряваме нещо, което някои твърдят, че никога вече няма да има такова добро предложение. Това е по-скоро въпрос на аргументи в името на това да бъдем притиснати, а не че реално е така. В този смисъл, каква сигурност даваме на българските граждани, че с тези решения, взети през глава, ние защитаваме техни интереси и интереса на българската държава?
Ние неведнъж сме казвали, че отношенията ни с Република Северна Македония съдържат три взаимосвързани елемента. Единият е многостранният, в рамките на Европейския съюз. Към момента ситуацията не е достатъчно удовлетворителна и по нея трябва да се работи още. Вторият елемент е двустранният. Протоколът е само израз на този двустранен елемент, но там ситуацията също е неясна, тъй като този протокол още не е договорен. И третият елемент е нашата национална политика, която изцяло липсва. Ние нямаме стратегия, а без такава стратегия увисват и първите два елемента. Всичко, което правим по отношение на Република Северна Македония, за съжаление, до момента се прави на парче. Липсата на такава стратегия е сериозен проблем, върху който трябва да работим през следващите седмици и месеци.
Предложението на председателството е стъпка във вярната посока, но има елементи, които не ни удовлетворяват. Те пресичат червените линии, които ние сме определили при създаването на правителството, като най-важната от тях е свързана с езика. Ние не сме готови на компромис по този въпрос днес и имаме нуждата да продължим дискусиите и преговорите, за да можем да постигнем предложение, което да бъде адекватно.
Какво предлагаме – първо, парламентът да не взима окончателно решение днес. Да проведе спокойна обществена дискусия в следващите седмици и месеци. Да продължим преговорите със следващото председателство и с Република Северна Македония, като междувременно изработим и цялостна наша национална стратегия за тези отношения. Да продължи диалогът между институциите, включително в рамките на Консултативния съвет по национална сигурност и да се върнем към тази тема, когато или се стабилизира парламентът и политическата ситуация, или след евентуалните предсрочни избори, когато нов парламент и ново правителство ще имат пълната легитимност да вземат това решение.
Някои казват – нямаме време. България има време. Ние сме държава на над 1300 години, мисля че ще издържим още месец-два, в които да можем спокойно да разположим нашите действия. Компромис днес означава компромис с българския интерес, компромис с досегашните ни позиции, компромис с убежденията на нашите членове и симпатизанти. БСП не е готова днес да направи такъв компромис. Затова ние ще отхвърлим предложението на ГЕРБ и предложението на ДПС. Предложението на „Демократична България“ е по-близо до истината, но не достатъчно, за да можем да кажем „да“. Ние ще се въздържим по това предложение. Плюсът в него е, че изрично се споменава в началото Договора от 2017 г. и изпълнението по него, но има формулировки в него, които не ни удовлетворяват. Надявам се да продължим активната и съдържателна работа и занапред, защото, каквото и да се реши днес, проблемите остават.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    31 6 Отговор
    Каква стана тя ???!!! Новата коалиция - ГЕРБ , ПП , ДПС и ДБ !!! Казва се - слугите на Козяк !!! А ние се карахме тука , за едните , и за другите !!! Предадоха ни вкупом !!! А и решение на парламента имаше , да не го правят !!! Поне да бяха притиснали Европа , за влизането ни в Шенген !!! А те - за пари !!! Всички се уплашиха , че няма да има евросредства за " усвояване " !!! На следващите избори , ще си пия питието !!! Такива , заслужавате да бъдат избирани само от тъмно белите !!!

    Коментиран от #8, #14

  • 2 Македонец

    6 23 Отговор
    Днес е много хубав ден! Обичаме ви братя вече може по честно да спорим по важните въпроси! А европата ще ни е арбитър и ще видим кой е прав

    Коментиран от #5

  • 3 Ттттт

    27 3 Отговор
    Няма кво да обяснявате. Народа не е прост, както си мислите вие богоизбраните. Това, че днес е тихо, да не ви успокоява. На изборите всички предатели на България и Народът ни ще си видите процентите...Да няма изненадани!
  • 4 говори говори

    25 5 Отговор
    днес е позорен ден и ще останете в историята като ПРЕДАТЕЛИ ..... ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ ЩЕ ВИ ПРЕЗИРАТ НЯМА ПО ГОЛЯМО НАКАЗАНИЕ
  • 5 Българин от западните покрайнини

    22 5 Отговор

    До коментар #2 от "Македонец":

    Процеса може да бъде спрян по всяко време. Не се радвайте толкова.

    Коментиран от #7

  • 6 Родолюбец

    8 23 Отговор
    Хора опомнете се! Макрон и Саркози заслужават паметници. Те направиха повече за българската кауза отколкото бг дипломацията за 30 години. България излезе от изолация и сега Македония няма полезен ход освен да признае българските си корени. Иначе изпада в изолация и застой!!!
    .

    Коментиран от #16, #23, #28, #33

  • 7 Македонец

    3 14 Отговор

    До коментар #5 от "Българин от западните покрайнини":

    Кой ще го спре? Кирчо е от наще обичаме го и другите също

    Коментиран от #17

  • 8 българин

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    герб и дпс ги е страх от магнитски, много добър ход на братята американци.
  • 9 БКП комунде

    6 2 Отговор
    Възродителен процес
  • 10 Емил

    4 18 Отговор
    Щом БСП и Вагинин са против, значи решението е перфектно! ГЕРБ за пореден път показаха, че са против русофилията!!!!

    Коментиран от #15

  • 11 Стоян Александров

    10 3 Отговор
    Ти пък какво ще обясняваш бе ? Чаоооо. На изборите сте в дъното. В Парламента ще сте на последната редица ти, Нинова и още 5 или 6 лакея. Аааааа и никой за нищо няма да Ви пита. Само ще седите и ще пръцкате за аромат. Толкоз. Ииииии не се прави на умен, не си. Поздрави на приятеля ти Станишко
  • 12 Предатели

    12 2 Отговор
    С една дума казахте, и се подписахте че няма да се съгласите веторо да оадне а накрая йезуитски гласувахте въздаржал сте. Казахте че ако ветото падне ще напуснете коалицията, но ще сте оърви в нивият йабинет другата седмица. После как по друг начин да ви нарече човек исвен предателу?
  • 13 Българин

    10 4 Отговор
    Стига плещи глупости, гласуването явно показа, които са дветете български партии - Възраждане и ИТН!!! ГЕРБ, ПП, ДПС и ДБ доказаха, че са американски лизачи, на БСП им е все тая за България.
  • 14 Емил

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Да, предадоха руските интереси в България! България ще се обедини с Македония чрез ЕС!

    Коментиран от #18

  • 15 Подмяна

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    ГЕРБ+ПП+ПП+ДБ продължаваме подмяната.
  • 16 Топки

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Родолюбец":

    Хаха Макрон и Саркози имали баба Българка. Хайде отиди оближи топките на Кирчо а той на Макрон.

    Коментиран от #22

  • 17 Който трябва ще го спре

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Македонец":

    Киро е вече история. Той си изпълни задачата. Не го мислете. ПП са на прага а ДБ ще бъдат извън новият парламент

    Коментиран от #24

  • 18 Хахаха

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "Емил":

    Сигурно кошмари сънуваш с тая Русия, а ако се престрашиш да излезеш на някой прайд се оглеждаш Путин да не те нападне:) Ако зависи от теб България ще се прекръсти на Източна Македония. Аман от дупедавци!!!
  • 19 Бат Пешо

    11 1 Отговор
    Вие БСП също сте част от позора и част от тези дето сварихте житото на територията наречена България. През цялото време бръщолевихте за вашите червени линии и всичките ги пресякохте без проблем и продължавахте да сте част от коалицията заради още някой и друг ден власт. След всяка червена линия нямаше проблем, просто поставяхте нова и казвахте: пресечете ли я тая червена линия и край. Дадохте време на просто Киро да изпълни пъкления си план. България без език, култура, бит, традиции и история е просто територия, а точно това искат РСМ, че си нямат свои
  • 20 123

    4 2 Отговор
    Комуната е с джендърите и краварите смешници
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хахахх

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Топки":

    Неееее, бееее. Не си разбрал. Сарко е спал с баба българка хаха
  • 23 тц тц

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Родолюбец":

    Франция беше гарант и на едно Минско споразумение, всички знаем колко се спазваше. Не случайно израза е "Гаранция Франция"
  • 24 Македонец

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "Който трябва ще го спре":

    Кирил Петков е най великия премиер! Ще му направим паметник в Скопие! Обичаме ви братя
  • 25 Вигенин ти си модерен човек,

    3 4 Отговор
    , но си в кофти русофилска партия. Да ти припомня ли, че по време на погрома на македонският парламента преди няколко години бяха пребити над 100 души, включително и тогавашния премиер Зоран Заев. Сръбския разведчик Живайлевич бе сред тълпата и си направи селфи с тях. Веднага след това той бе изгонен от Скопие. Няколко месеца след погрома бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване, който е бил изпратен до директора на "Дирекцията за сигурност и контраразузнаване" Владимир Атанасовски. От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти. Според доклада Русия, заедно със Сърбия, иска да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имат за цел тотално подчинение на Македония. И така тя да не може да влезе в ЕС.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    2 1 Отговор
    Ще дойде видов ден!
  • 28 ММ586

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Родолюбец":

    Трябва да им го напишеш с главни букви! Тъпанарите не виждат по далеч от носа и това в чинията което могат да "ручат" после да "срат". Истината е че в този век Франция два пъти подава ръка на България (не безплатно), въпреки че техният любимец на балканите е друг!
  • 29 Обяснявайте !

    3 1 Отговор
    Сложил си си портрета на Бенковски... Оглеждай се-ако се върне ще издуха всички БГ политици.
    А ЕС сам си сложи таралеж в гащите.
  • 30 Гост

    4 2 Отговор
    Предадоха България.
  • 31 Ирена

    3 2 Отговор
    Историята го е доказала.
    Българи - подлоги на чужди интереси и предатели.
    И днес НС потвърди гореизказаното.
  • 32 Ехо

    4 1 Отговор
    За БСП властта е по важна от така наречените червени линии- оръжие за Украйна и се снишиха за ветото. Лъснаха им задниците. БСП и ДБ са вредни за България, а ПП е секс дружинка.
  • 33 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Родолюбец":

    боклук с 100% инфлация скоро ЩЕ ИМ ТУРЯТ ПАМЕТНИЦИ НА ТЯХ АМА НА ГРОБИЩАТА ... Макрон и Саркози заслужават паметници. САМО ЧЕ С ИСКАНДЕР НЕ ОСТАВАТ СЛЕДИ ЗА ПАМЕТНИЦИ
  • 34 Гаранция Франция

    3 0 Отговор
    Всичко е за пари! Много пари и яки комисионни от гърба на българите! Фатмаците съставили 13 инвестиционни програми за закупуване от чужбина на играчки за фатмаци! Изтича концесията на "Соф. Вода", която печели без нищо над €2 млрд. годишно от софиянци! Ще се строят нови атомни реактори в Козлодуй! Трябва да сменят полицейските коли! ..... Макарончо иска да е в първата редица от избраните за тия милиарди и комисионни от България! А от Македония няма да може да вземе нищо! Освен това Б-ия вече е разделена на няколко окупационни НАТО-отбранителни зони, като поне в една ще бъде настанен албански окупационен НАТО-отбранителен корпус! За Македонския окупационен НАТО-отбранителен корпус е резервирана Пиринска Македония и София със Софийско!
  • 35 Перо

    2 0 Отговор
    Талаш от празни думи! А какво стана с червените линии на БСП по македонския въпрос? Тази партия няма да може да прескочи изборната бариера вече! Повечето редови членове ще гласуват за партията на Янев,Сл.Трифонов,Т.Дончева,ВМРО или Възраждане! Не може да си ортак с една анти-българска,джендърска партия,като ПП за да си във властта и да чакаш влизане в новия парламент! Нинова сложи кръста на партия със столетна история,а другите партии сложиха кръста на столетни борби за справедливост в името на болни чужди интереси и амбиции за световно господство!
  • 36 Макробиолог

    0 1 Отговор
    Ке ставам социалист на стари години.Всяко изречение на Вигенин е истина по тоя въпрос.
  • 37 111

    0 1 Отговор
    Благодаря, че някой се сети да го каже! На нас политическите решения за Македония се обясняват постфактум. Поне с договора беше така, но той Бацо и не може да обяснява...
  • 38 Правилно решение

    2 0 Отговор
    Грозна мутро, скрий се.
  • 39 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Че то нищо НЕ СЕ ОБЯСНЯВА,на НАРОДА.АМА ИНАЧЕ,СЕРБЕЗ,ГОВОРИТЕ,от НЕГОВО ИМЕ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол