Last news in Fakti

27 Юни, 2022 10:10 1 579 24

Йорданова: Важно е да се реализира първият мандат

  • надежда йорданова-
  • кабинет-
  • мандат-
  • избори-
  • закони

Тяснопартийните интереси на ДБ са за избори, отбеляза тя, но добави, че от гледна точка на обществения интерес "това е лош вариант"

Йорданова: Важно е да се реализира първият мандат - 1

"Вариантът за общо явяване на ДБ с ПП е един от възможните варианти, на настоящия етап не се изключва, напротив – обсъжда се. Общото явяване има предимства, крие и рискове. Въпрос на много внимателен дебат, който тепърва предстои."

Това заяви министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова в интервю за БНР.

Тяснопартийните интереси на ДБ са за избори, отбеляза тя, но добави, че от гледна точка на обществения интерес "това е лош вариант".

"За нас е важно да се реализира първият мандат."

"Първото и второто плащане по Плана за възстановяване зависят от приемането на 23 закона – това е графикът, който съпътства самия план и той е задължителен. В сектор Правосъдие от тези 23 законопроекта са 8, от тези осем два вече са в Народното събрание, други са в различен етап на придвижване към НС. Един от тях е Законът за Антикорупционната комисия, който е в Народното събрание", поясни правосъдният министър в предаването "Преди всички".

Сред останалите законопроекти са законопроектът за лицата, подаващи сигнали и промените в Търговския закон. Има и промени в Закона за медиацията и в Закона за безвъзмездната безплатна правна помощ.

"Палитрата от законопроекти е голяма."

"Ако не бъдат приети тези закони, предвидените плащания в Плана за възстановяване и устойчивост няма да постъпят в България. Това е възможно да създаде и бюджетен проблем, защото те са предвидени в настоящия бюджет. Едно е ясно – тази година те няма да постъпят, оттам нататък това означава забава. Времевата рамка, в която планът може да се случи, все повече се стеснява и това създава допълнителни рискове", коментира министърът на правосъдието в оставка.

Според нея е необходимо "много пленарно време" и дори за два месеца трудно могат да бъдат приети всички законопроекти. Тя ще настоява законопроектите, които имат отношение към Плана за възстановяване, да се разглеждат с предимство пред промените в Изборния кодекс, с които се иска връщането на хартиената бюлетина.

Изборът на членове на ВСС и на Инспектората към ВСС не може да бъде резултат на ситуационно мнозинство, категорична е Йорданова.

Надежда Йорданова коментира и измененията в Закона за защита от домашно насилие и очерта слабостите на действащия режим, сред които кръгът на лицата, на които се предоставя защита и скоростта на нейното предоставяне.

Издадените заповеди за защита за 2020 г. са били 3041, през 2021 г. са с 200 повече.

Нов революционен момент е даването на право на непълнолетните и на лица под запрещение да искат заповед за защита.

Засилва се ролята на държавата през защитените жилища и услугите за жертвите на домашно насилие. Ще има орган, който да контролира и координира всички държавни политики. Предвиждат се още статистика за жертвите и регистър.

Нов момент в българското законодателство е предвиденото съдът да прави оценка на риска по определена методология. Магистратите ще бъдат обучавани, за да прилагат този нов момент от закона.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 2 Отговор
    Байгън от "загрижени за народа" , а мислещи за заплатите си ‼️‼️‼️
  • 3 Гост

    31 2 Отговор
    Пътници. Случайно преминаващи. Каквото и да правите си заминавате. Гнусна, жалка и смешна история показваща как човека без ценности е готов на всичко само и само да остане в парламента.

    Коментиран от #11

  • 4 да де

    27 2 Отговор
    "Важното е да се реализира първият мандат" с други думе " гладна кокошка просо сънува".

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    21 1 Отговор
    Най-добре ще го реализирате, ако веднага го върнете!
  • 8 истината

    2 19 Отговор
    Общото явяване на ДБ с ПП е много добър вариант срещу ГЕРБ и СДС!!! Тук става въпрос за първото място на едни евентуални избори и получаване на първия мандат от президента.
  • 9 мнение

    3 18 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    "Важното е да се реализира първият мандат", за да не се върнат крадците корупционери от ГЕРБ и България да заститне в застой, безвремие, нисщи заплати, пенсии и олигархични кражби.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 мдаа

    2 15 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Мафията в страната е все още силна. Тя се опитва да смачка тези, които се борят с корупцията, които мислят за благосъстоянието на народа. Мафията чрез корупция и връщането на ГЕРБ на власт, ще продължи да изсмуква държавните пари, а за народа ще остават трохи.
  • 12 пфуй

    3 19 Отговор
    Мафията няма интерес да се приемат 23-те закона, особено тези в правосъдната система. Затова мафията дърпа конците на ГЕРБ, ДПС и ИТН и събори единственото свястно правителство, което сме имали в последните години. Мафията исща застой, хаос в законодателството, вратички за кражби на обществени средства, беззъба прокуратура, която да не ги разследва, липса на свобода на словото, за да не се оповестяват кражбите им ...

    Коментиран от #13, #23

  • 13 може би краварите

    19 2 Отговор

    До коментар #12 от "пфуй":

    за 6 месеца приеха един закон - колко месеца им трябват за 23 закона?

    Коментиран от #20

  • 14 хан аспарух

    17 2 Отговор
    Дб по гръб ще се влачите само пак да сте в правителството а народа не ви иска не ви ли стана ясно бре маджо и прокопиев няма да ви помогнат
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Истината

    2 12 Отговор
    ДБ и ПП последните трудности пред мафията.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 юрнал се ганьо на гурбет в политиката

    12 1 Отговор
    Единственото място където можеш да се реализираш и то свръх успешно , без никакви способности , талант , усърдие , труд , знания , умения е политиката , напливът е огромен .
  • 20 пс68внп

    1 7 Отговор

    До коментар #13 от "може би краварите":

    Това е така, защото имаха троянски кон в коалицията и това бе ИТН.
  • 21 СЛЕД БОЙКО ПОТОП

    7 0 Отговор
    Йорданова: Важно е да се реализира първият мандат , НО БЕЗ ........ ЙОРДАНОВА !
  • 22 Болярин

    5 0 Отговор
    Аууууу, ... умната и красива Йорданова, ... но някога, както и млада, ... още по-някога, разсъждава на глас ! Ама, то пък, кой да я чуе !??
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Темидец

    1 0 Отговор
    Първия мандат,лично ти ще го реализираш в Кубрат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове