27 Юни, 2022 11:38 2 617 8

Бюджетната комисия не даде зелена светлина за диференцирано ДДС

  • бюджетна комисия-
  • диференцирано ддс-
  • ддс

В крайна сметка актуализираните годишни разчети предвиждат приходите от ДДС за 2022 г. да бъдат в размер на 15 260,0 млн. лв.

Бюджетната комисия не даде зелена светлина за диференцирано ДДС - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията по бюджет и финанси не прие нито едно от предложенията за диференцирани ДДС ставки. Те бяха няколко. От ИТН предлагаха ставката 9% ДДС да се отнася за плодове и зеленчуци, слънчогледово олио и 0% ДДС на брашното, а от ГЕРБ искаха диференцирана ДДС ставка от 9 % за плодове, зеленчуци, мляко, месо и храни от първа необходимост. От ГЕРБ настояваха още и продължаване на намаленото ДДС за ресторантьорските и кетъринг услуги, съобщи "Актуално".

Останаха само първоначално заложените в Закона за държавния бюджет за 2022 г., а именно 9% ДДС за доставки на централно отопление и природен газ и нулево ДДС за доставка на хляб. До края на тази година се предвижда 9% ДДС за доставките на книги, туристически услуги, използване на спортни съоръжения, бебешки пелени и детски храни.

В крайна сметка актуализираните годишни разчети предвиждат приходите от ДДС за 2022 г. да бъдат в размер на 15 260,0 млн. лв.

Дебатите

В рамките на дискусията стана ясно, че Министерство на финансите се опитва да води политика, която да няма диференцирани ставки. Вицепремиерът в оставка Асен Василев поясни, че що се отнася до предложението на ИТН, става дума за общо данъчен ефект от почти 100 млн. лв., а това на ГЕРБ за храните ще струва 395 млн. лв. на 6 месеца.

Той обърна внимание, че в разходната част има предвидени средства за подпомагане на производители.

Петър Чобанов от ДПС отчете, че по-добре да се прави политика през разходната част. Той попита дали вицепремиерът ще се съгласи да се разшири обхвата, за да се даде на земеделците една подкрепа, която ще е таргетирана.

"По принцип ние сме удовлетворили всичко, което Министерство на земеделието е поискало. Ако имате различни разчети, ще ви помоля с Министерство на земеделието да уточните по кои програми", отговори му Василев.

Проф. Румен Гечев от БСП заяви, че предложенията на ГЕРБ са компилация на негови изказвания от предни бюджети, когато те като управляващи са му казвали "да си гледат работата". "Приятен ден за сега и нека да работим по числата", добави проф. Гечев.

От ГЕРБ пък му отговориха, че когато са били управляващи, не е имало криза и инфлация.

Георги Ганев от "Демократична България" каза, че ако ще се правят антинфлационни мерки, да се направи намаляване на ДДС за всички. "Ако ще е гарга - да е рошава", заяви Ганев.

Искрен Митев от "Продължаваме промяната" попита защо се иска да се стимулира вноса на плодове и зеленчуци от други държави.

Заформи се дискусия и около предложение за намаляване на ставката на ДДС за ресторантьорите и кетъринг услугите да важи до 31 декември 2022 г. По него възрази вицепремиерът Василев, който уточни, че няма как мярката да бъде удължена и че се вижда добро възстановяване в сектора на ресторантьорство след като пандемията е приключила.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 истина е

    19 0 Отговор
    Цените и стотинка няма да ги свалят надолу , дори и ДДС стане 0 % .Ние нямаме бизнесмени ,а банда мафиоти които искат да забогатяват за сметка на народа !!!,
  • 3 Бай Ганьо

    9 2 Отговор
    Мда, вчера заредих с отстъпка 52 л бензин за 174+ лв, от които почти 30 лв бяха акциз. С парите ни държавата ни трича както си иска. Да запашем всеки по един пищов и да станем официално Див Запад без държава ще сме по-малко зле. Институциите ни и сега толкова работят, само ги хрантутим, за да издевателстват на наш гръб с нашите пари.

    Коментиран от #6

  • 4 пп+дб+бсп+итн+гебр+сдс+дпс+...лгбтикю+

    10 3 Отговор
    цоциални политики, сър
  • 5 Пффффф

    11 0 Отговор
    Хора, това ДДС няма да доведе до задържане на цените, камо ли до понижаване. Единствените, които ще спечелят са спекулиращите търгаши и прекупвачи. По-добре е таргетирано да се насочат пари към помощите и пенсиите на нуждаещите се, както и да се вдигне минималната заплата. За работещите с деца, да им се направи отбивка в данъците. Това реално ще дойде при хората, не намаляне на ддс-то...
  • 6 Пффффф

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Ганьо":

    Ние имаме най-ниският акциз в ЕС. Няма как да го занижим повече. Цената я надуват тия, които продават горивата на цени Брент, а преработват Урал, който е с почти 40% по- евтин. Трябва да им се напраска един таван на цените за първите 100 л. гориво, както е в Унгария. Отиваш си с картата, щракаш и до 100 л. зареждаш на нормална цена...
  • 7 Дамаджан

    8 1 Отговор
    Аз искам ДДС на пиячката да се увеличи
  • 8 Даа!

    4 2 Отговор
    Алибегчовците за пореден път пробват " Ако мине номера" Да прибират всичко,а към фиска- среден пръст.Не са доволни,че единствено те,над 18 месеца до момента, ползват 11 % намаление на ДДС.- подарък от бочко.На всеки 200 кинта директно в джоба 110 кинта.Но и това им малее! Да не плаща нищо! Колкото избие ( а избиват и ще избиват яко) всичко в задния джоб.Е,ама наистина Нема такава държава. Че ти ако не пълниш хазната от данъци,с какво друго и от какво! От 30 г,всички правителства до сега- няма леви, няма десни работят и създават закони единствено и само в интерес на едрия бизнес.Не на дребосъка,а на мултимилионерите.А стадото си блее,и чака високи заплати,пенсии и здравни услуги.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове