Last news in Fakti

28 Юни, 2022 10:42 1 663 31

Румен Радев поздрави „Демократична България“ за съдебната реформа

  • румен радев-
  • демократична българия-
  • консултации

Започнаха консултациите за съставяне на правителство при президента

Румен Радев поздрави „Демократична България“ за съдебната реформа - 1
Снимка: БГНЕС

Започнаха консултациите за съставяне на правителство при президента с представители на парламентарната група на "Демократична България".

Президентът поздрави ДБ за усилията, които полагат за съдебната реформа.

Българите очакват политиците да взимат адекватни решения. За нас е важно и външнополитическата политика да е адекватна, единна и последователна, подкрепена от ясни решения в страната. Поздравявам ви за вашите последователни усилия да поддържате темата за съдебната реформа, която изпадна от дневния ред на кабинета. А всъщност това е и една от причините за срива на доверието. При връчването на мандата на ПП аз предупредих, че ако не се предприемат значителни съдебни реформи, в първите 100 дни статуквото ще потърси реванш. Виждаме ефектите от забавянето на тези реформи. Има крачки, но закриването на спецсъдилищата е само първата крачка от този дълъг път. Вярвам, че ще продължите с тези усилия и в рамките на това НС. С тези думи президентът Румен Радев започна консултациите с „Демократична България“.

Важно е да се намери балансът между времето и усилията на партиите за съставянето на нов кабинет. Предстои и работа по бюджета като законодателна основа за реализацията на Плана за устойчивост. Разчитам на вашия политически опит да се намери това решение, заяви президентът.

Радев попита представителите на ДБ коя според тях е успешната формула за изход от настоящата политическа криза.

След толкова предсрочни избори е ясно, че това не може да бъде панацея, посочи председателят на ПГ "Демократична България" Христо Иванов.

"За нас кризата има още един аспект и това е кризата на политическата класа, където всичко е твърде лично. Оказа се невъзможно да се води разговор по наистина съществените теми независимо от личното отношение. Смятаме, че тези консултации са важен елемент от опита да се възстанови възможността за разговор", каза още Иванов.

Според нас е много важно да се направи опит с първия мандат, защото той е този, който продължава да е най-натоварен с очакването за отварянето на една нова страница в българския политически процес колкото и да е трудно, отбеляза Иванов.

Владислав Панев отбеляза, че освен всички кризи, които вече се посочиха, има още една много основна криза - кризата на доверието - между политиците вътре в парламента и на обществото към политическата система. Според него обществото е крайно разделено на лагери. Ситуацията е изключително сложна, но все пак някой трябва да се нагърби с това бреме да търси съгласие поне до колкото е възможно.

В понеделник кабинетът "Петков" официално подаде оставка. Още в същия ден започнаха консултациите при президента с парламентарно представените партии. Вчера от БСП и ИТН не отидоха на консултациите, а пожелаха да бъдат отложени.

Дотук се стигна след вот на недоверие към кабинета за икономическа и финансова политика, внесен от ГЕРБ-СДС и одобрен с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Преди това „Има такъв народ“, една от четирите партии в управляващата коалиция, обяви напускането си и изтегли своите министри.

Ако „Продължаваме Промяната“ не реализира мандата, по конституция той отива във втората политическа сила ГЕРБ-СДС, откъдето вече посочиха, че ще го върнат и няма да водят разговори.

Правомощие изцяло на президента е да избере коя партия да получи третия мандат. Ако и той бъде неуспешен, Румен Радев трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи предсрочни парламентарни избори.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 възрожденски депесар

    6 17 Отговор
    ВАЖНОТО Е ЧЕ СПАСИХМЕ КАСКЕТА И СЪБОРИХМЕ КИРО
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЩАБА

    12 5 Отговор
    ГЕРБ и ДПС се готвят за избори. Харчат безобразно, ще връщах хартиените бюлетини за да могат да манипулират изборите. Номерът с невалидните бюлетини /които странно се оказват дадени за другите партии/.
    Но това е само началото на реваншистките настроения сред мутризираните политици, особено в енергетиката и пътищата. Подготвили са смяна на всички назначени при това правителство кадри и спешно връщане на огромните поръчки и плащания към фирмите им, с което да финансират купуването на гласове.
    На този фон уверенията, че имало място за традиционна политика и традиционни политици, за професионалисти политици, са откъснати от реалността.
    Свалете костюмите и започнете битката сред хората.
    Задължителни протести срещу хартиеното гласуване.
    Задължителни протести срещу служебен кабинен на Румен Радев /той да върне далаверите в Булгаргаз и Булгратрансгаз, при фирмите пътищарите/. Не се съмнявайте - Радев ще назначи пълната гама от отровни двойници и в дясно и в ляво в служебния кабинет под маската на технократи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Съдебна реформа

    10 1 Отговор
    И кой е вкаран в затвора? Кое разследване беше доведено до успешния му завършек с присъда, затвор и конфискация? КТБ, Хемус, Ало, Таньо, гори, водоеми, панаири. Вятър работа.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Нов

    4 2 Отговор
    Пилот без самолет...
  • 15 ТаУмВзе

    4 2 Отговор
    Клекналото в лазия президентче ли? Гаврата в Крах си бичи.
  • 16 Какво

    6 1 Отговор
    Къде видя реформа от ДБ много чудно
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ДНСК-МАФИЯ

    2 2 Отговор
    В кв. "Кръстова вада" на ъгъла на ул."Димитър Манчев" с "Поп Сава Катрафилов" започна строеж без наличието на канал.
  • 19 ЕдинЛут

    3 2 Отговор
    ДБ дали са схванали сарказма му? Съм явам се, прекалено тъпи са чедата комунистически
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Филип Ейджи

    2 1 Отговор
    Време е Татария да престане да съществува поне за 500 години!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Асен

    2 0 Отговор
    Планът на ДБ е да разбият и завземат съдебната система. Така им е поръчал Прокопиев.
  • 30 Милен

    0 0 Отговор
    Реално съдебната реформа е до никъде. Така че ДБ пак нищо не са свършили.
  • 31 Гого

    0 0 Отговор
    Реформата на ДБ е толкова успешно колкото и кацането на китайски космонавт на слънцето
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове