Last news in Fakti

28 Юни, 2022 16:59 2 079 27

Зафир Зарков: Петков препоръча поскъпване на картите и билетите за пътуване в София

  • зафир зарков-
  • кирил петков-
  • поскъпване-
  • карти-
  • билети-
  • транспорт-
  • софия

Според общинският съветник от ГЕРБ това е неприемливо, защото означава софиянци и гостите на столицата да понесат товара „на една неадекватна политика и неразбирането на това как функционира обществения транспорт“. 

Зафир Зарков: Петков препоръча поскъпване на картите и билетите за пътуване в София - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков е предложил поскъпване на превозните документи за градски транспорт в София, за да се компенсират загубите в сферата. Това съобщи общинският съветник от ГЕРБ-СДС Зафир Зарков на брифинг за новата тарифна политика на Столичната община.

„В последните седмици получихме редица препоръки от премиера в оставка, като една от препоръките му беше да се намалят линиите. А впоследствие получихме и писмо от кабинета на министър-председателя, в което той ни препоръчваше да увеличим цените“, обяви Зарков. По думите му това е неприемливо, защото означава софиянци и гостите на столицата да понесат товара „на една неадекватна политика и неразбирането на това как функционира обществения транспорт“.

„Направих си усилието да пресметна, ако послушам препоръката на г-н Кирил Петков за увеличаване на превозните документи, за да се компенсират загубите от COVID пандемията 2 години в транспорта и драстичния ръст на цените на енергоносителите, които са в стотин процента, над 300% за газта, над 200% за другите енергоносители“, обяви Зарков. По думите му, ако препоръката бъде спазена, това би означавало поскъпване на превозните документи с малко над 100%. „Това би довело до голям отлив на хората, които ползват градски транспорт“, заключи Зарков, цитиран от Dariknews.bg.

„Към настоящия момент няма реакция от държавата така, както се случи в Европа и обществените транспорти получиха директна компенсация от правителствата. Надяваме се това да се случи в следващите дни, особено в хипотезата, че се разглежда актуализация на бюджета“, заяви още той.

Новата тарифна политика на Столичната община е одобрена от всички политически сили в СОС и се очаква да се гласува на 21 юли. Тя предвижда стойността на билета за градски транспорт да се запази 1,60лв, въвеждат се карти за време и преференции за младите.

Проектът предвижда запазване на сегашните и въвеждането на нови видове превозни документи. Създава се младежка карта до 26 години, 24-часова карта, както и 72 часова и седмична карта от понеделник до неделя. Ще има и възможности за използването на буферните паркинги от пътниците в наземния транспорт.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    16 43 Отговор
    Е какво да препоръча-безплатно пътуване ли !!!Цяла Европа е обхваната в рецесия , а само тук мечтаете за боко ,за да направи горивото 2 лв. ,ама това никога няма да стане !!

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 8888

    17 31 Отговор
    Ти какво искаш цяла България да Ви плаща ,парното,билетите,горивото нещо друго
  • 4 Браво

    18 9 Отговор
    Значи киро канадеца е виновен за поскьпването на транспорта добре , че герб го изритаха
  • 5 ПКП

    12 7 Отговор
    Оди пеш бе
  • 6 Българка

    29 9 Отговор
    Гробарите да не би да искат с данъците на всички българи да се издържа нереформирания транспорт на София, начело със схемаджии. Какво да кажат много по-бедните общини. Там също живеят хора. Те не са по-малко българи. Фандъка отдавна трябваше да бъде разследвана за общинските дружества, средства и корупционни схеми
  • 7 Банкя

    18 1 Отговор
    ПростоКиро не е в позиция да предлага каквото и да било, защото е временно тук и за малко.
  • 8 широко затворени очи

    11 1 Отговор
    Съотношението плащащи: неплащащи превоза в София е 50:50%. Ако искате и можете проверете или посочете други %.

    Коментиран от #10

  • 9 ЕдинОтМногото

    12 2 Отговор
    Тоя бо клук киро шприца е в основата на всичкото това поскъпване... Бой с камъни
  • 10 Кръпката

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "широко затворени очи":

    Влезте в трамвай и проверете имали някой от малцинството с билет. Ще е събитие, ако се намери един.
  • 11 Я проверете

    9 4 Отговор
    Само за 2021г бюджета на София е 1 885 000 000 лева
    къде са на практика ?
    А откакто ГЕРБ я управлява ?
  • 12 Тролче

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "обективен":

    В Германия месечна карта е на цена 9евро.за метро, автобус и влакове за цяла Германия обикаляш Германия за 9е.

    Коментиран от #13, #19

  • 13 Гост

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "Тролче":

    А ми да я направят общинските съветници с Фандъкова без пари ! Какво сега замесват името на Петков !
  • 14 Този

    7 5 Отговор
    много рано започва предизборната кампания на ОПГ ГЕРБ С ЛЪЖИ.Петков няма намеса във вашите обирджийски схеми за-ник.Стигате му прилепва вини.По-малко да крадете от общината това би ви препоръчал Петков и стига сте давали на едни и същи фирми обществените поръчки.За 12 години ГЕРБ не можаха да построят детски градини,а с парите от магистрали си построиха къщи ,да не говорим и за къщите за гости.Скрий се разбойкова мутро!
  • 15 На Фандъкова

    5 5 Отговор
    трябва да се иска оставка.Както е забатачена държавата от ОПГ ГЕРБ,така е забатачена и София от Фандъкова.Само ремонт на ремонтите друго не се прави.Ни градини,ни нищо!Оставка да си беше контролирала делата, и бездействията в ресора си.
  • 16 Започва

    2 4 Отговор
    се ,трябва да се върне за смелостта на Кирил Петков да говори с имена точно и ясно.Кое не е вярно,че Кюлчев еза някой "топъл" остров.То и при бай ставри е топло.Ще се окаже,че и от общината има разбойковци кандидати за бай Ставри.
  • 17 Този

    4 4 Отговор
    Толуп какъв е с "тези честни сини очи"?Герберски плужек ли?Предизборно започва с лъжи?
  • 18 отговор

    0 5 Отговор
    На който не му харесва да си отиде на село, там може и пеша.
  • 19 Историк

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Тролче":

    Това е само за лятото

    Коментиран от #22

  • 20 Ттттт

    2 0 Отговор
    Търсете тази заповед и разпространявайте
    З А П О В Е Д
    3 .6 .2 0 2 2 г .
    X Р Д -0 1 -2 2 1 /0 3 .0 6 .2 0 2 2 г.
    Май са замислил да ни вкарват в болница насила!!!
  • 21 Много правилно ви е препоръчал 💪💪💪💪

    0 6 Отговор
    Ти какво предлагаш - ние на село да ви дотираме и градския транспорт, както парното ли 😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫
    Значи бабата на село да плаща градския транспорт и парното на софийската баба. Е, много сте нагли. Много,
    Значи дървата, бензиа, газа са се увеличили с 200 - 300 %, затова ни натресете и парното и трамвая да ви плащаме 💪💪💪💪
    Както каза тая ваща лидерка веднъж - Ми ходи пеш бе 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 22 Окккм

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Историк":

    3 месеца колко пари ти спестява. Една карта е 86е.А кога си пътувал в цяла Германия за 9е.все пак е нещо.
  • 23 Хаха

    1 0 Отговор
    Не купувайте билети, а се возете гратис като мен
  • 24 бббббеее

    0 0 Отговор
    А бе ти от кога го мътиш тоя въпрос с билетчетата за гр. транспорт? Киро къде е бил по това време? Мътите там с онзи кубинец! Предишният път когато един такъв като теб се напъваше, напъваше и сега къде е, едва ли някой го помни. Долнопробник!
  • 25 Такааа

    3 0 Отговор
    Двайсет фирми , обслужват градският транспорт в София, я кажи какви заплати взимат всички тези началници и цялата им администрация?
  • 26 гост

    1 0 Отговор
    ами че то билет за 1.60 за 30 минути си е минимум 100% повишение а на по -дългите линии може и повече
  • 27 Баба Вуна

    0 0 Отговор
    Аз с един билет купен миналата седмица си пътувам все още и все още не съм го валидирала. Ще го валидирам когато видя че в превозното средство има контрола! На изхода на метростанцията заставам плътно зад предностоящия и с не много силно натискане в гръб преминавам заедно с него през бариерата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове