Last news in Fakti

29 Юни, 2022 09:09 1 589 24

Илия Налбантов: Българският елит не е готов за Стратегическата концепция на НАТО

  • илия налбантов-
  • българия-
  • нато

Експертът призова да бъдат елиминирани всички обструкти

Илия Налбантов: Българският елит не е готов за Стратегическата концепция на НАТО - 1
Снимка: Архив

Българският политически елит не е готов за новата Стратегическа концепция на НАТО. Това заяви в интервю за БГНЕС Илия Налбантов, военен експерт и председател на асоциация „Джордж Маршал – България“.
В Мадрид от 28 до 30 юни ще се проведе срещата на върха на НАТО, на която държавните и правителствените глави на страните-членки ще подкрепят новата Стратегическа концепция на Алианса. Тя трябва да набележи целите и задачите на Северноатлантическия пакт през следващите години.

"Силно, по-силно НАТО"

„Значението на Стратегическата концепция на НАТО е в нейното съдържание, което преформатира средата за сигурност. Тя дава категорична оценка, че има реални заплахи за сигурността на страните-членки на алианса. Северноатлантическият пакт е подготвен политически и военно за новите предизвикателства, рискове и заплахи, които идват от Изток. Лозунгът е: „Силно, по-силно НАТО“, заяви Илия Налбантов.

Той посочи, че оттук нататък Стратегическата концепция ще детерминира изискванията към всички страни-членки, да обърнат внимание на своите способности, за да участват съобразно възможностите си в бъдещите сили за отговор на НАТО. Те ще нараснат от 40 хиляди на 300 хиляди.

„Това са сили за незабавен отговор. Това означава не само количествен, а и качествен скок в бъдещата военна сила, която ще се противопоставя на предизвикателствата за сигурността на Европа и евроатлантическото пространство“, отбеляза военният експерт.

В новата концепция ясно са посочени заплахите.

„Противници имаше и в предишните концепции, с изключение на тази от 2010 г., където Русия беше партньор в усилията на НАТО, но тогава такава беше политиката. След окупирането на Крим през 2014 г. и инвазията в Украйна от февруари 2022 г. страните-членки преосмислиха заплахите и отново има ясно дефиниране на заплахи и противник в лицето на Русия и Китай“, заяви председателят на асоциация „Джордж Маршал – България“.

България в близост до новата Желязна завеса

Наред с концепцията другият важен въпрос, който ще бъде обсъден на срещата на върха в Мадрид, е усилването на Източния фланг на НАТО, в който попада и България.

„За нас усилването на Източния фланг на НАТО означава няколко неща. На първо място да прекъснем със съветското мислене, свързано с планирането на отбраната, че някой друг ще дойде да ни защитава“, каза Илия Налбантов.

Той подчерта, че трябва да инвестираме в технологии за превъоръжаването на армията, както и в организация на оперативното и бойното планиране за използване на въоръжените ни сили както самостоятелно, така и в коалиционен формат.

„Това е огромно предизвикателство за българската политическа класа, защото тя в момента е неадекватна. Както беше неадекватна за предишната Стратегическа концепция, така е неадекватна към този момент и за предизвикателствата на новата Стратегическа концепция на алианса“, подчерта Налбантов.

Експертът призова да бъдат елиминирани всички обструкти, които се противопоставят на модернизацията и превъоръжаването на българската армия.

„Само с модерни, технологични въоръжени сили можем да отговорим и гарантираме сигурността на България в контекста и рамките на колективната сигурност. Сами никой не може. Войната в Украйна го показа ясно и категорично. Целият свят помага на Украйна срещу агресора. Ние няма как самостоятелно да решаваме каквито и да било задачи“, каза той.

Налбантов коментира и влиянието, което ще окаже разширяването на НАТО върху страните от Източна Европа. „Политиката на отворени врати е огромно предизвикателство за преконфигуриране на цялата системата за сигурност. На практика ние ще бъдем непосредствено близо до новата Желязна завеса“, заяви председателят на асоциация „Джордж Маршал – България“.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рада Дълбоката

    18 1 Отговор
    Готова съм! Вкарала съм си анаалнияразширител и чакам НАТО да ме спаси от руската агресия!
  • 3 Да,бе

    18 1 Отговор
    Българският "елит" е подготвен само за кражби,продажби и национални предателства.За друго няма капацитет,а желание хич.
  • 4 Пич

    16 0 Отговор
    Малееее.....един връз друг , е казал народа !!! Така ги изхвърлят , от натовската амбразура , за да им слушаме тъпотиите !!! Но народа ни е мъдър , знае , че това да безпринципни продажници !!!
  • 5 бай Илия

    21 0 Отговор
    председател на асоциация „Джордж Маршал – България“

    Ще си каже човек...велика работа...

    А бърза проверка в Гугъл показва, че Налбантов е агент ИЛИЕВ от 3-то управление на ДС. Член на БКП.
    Но днес правоверен атлантик, антикомунист и русофоб. Всички са такива. Проверявайте биографиите!
  • 6 марш Ал !

    13 0 Отговор
    Бля , бля НАТО , бля , бля , бля ЕС , бая , бля , бля , бля СИГУРНОСТ , бля , бля , бля СТРАТЕГИЧЕСКИ АЛИАНС и т.н.т. и т.н.т. ! Празнодумие и демагогия ! ПП. Не , че очакваме нещо друго от "асоциация" Джордж Маршал - България(?!).
  • 7 Мда

    9 0 Отговор
    Този български политически "елит" не е никакъв елит,а банда,която не отразява мнението на народа,за да не ги обвинят как са "популисти" и само се чудят как да ни крадат.Да си събира багажа този "елит" и да си ходи,а ние ще си търсим хора,които ще мислят като българи и ще са загрижени за обикновените българи.
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор
    И защо само "елитът" трябва да е готов ‼️ Той ли ще ходиш да се бие за НАТО ❓ Той ли даде жертвите зад граница в името на НАТО ❓
    От кого и как НАТОвските войски отбраняваха НАТОвските страни ! Афганистан, Сирия, Ирак, Либия ..... кога нахлува в НАТОвски държави ❓
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 злобар

    8 0 Отговор
    Гледам навсякъде разни "тежки" тролове с всякакви "Инфо"рмирани "гъркофили" и нова и стара натовска прислуга разтягат на воля турски локуми и размахват пършинги и томахавки... а не виждат какво им суфлира Американо-Британската империя !?...Те са най опитните колонизатори и най добре знаят да мамят Туземци с Дрънкулки !...Това са все същите номера : "Обещавайте !...Давайте дума на войник!...Подписвайте всичко!... Постигнете си целта !... После?...Е все ще намерим предтексти за да не си удържиме думата "!...
    Това е Величественният ум на великия "САХИБ" на планетата Земя ! ТОЙ и ТЯ са на път към ОТВЪДНОТО но СЛЕДАТА и ВОНЯТА която оставят след себе си ще тегне още дълго над ЧОВЕЧЕСТВОТО ! ! !
    От Мадрид се вие лек пушек и силна миризма на сяра...дали ще пламнат и пламъци ще видим доста скоро !?..."Карагьозът" на ЕРДОГАН тепърва се развихря и е много рано за всякакъв коментар !...
  • 11 Проста математика

    0 0 Отговор
    300 000 ние тука сме динамична дестинация поне 20 000 плюс...не виждам от къде ще намерим толкова много пехота и бмп
  • 12 Още в началото

    11 0 Отговор
    и спрях до тук- " председател на асоциация „Джордж Маршал – България“.?!?!!?

    Главният въпрос за съществуването на България е:
    Как да изгоним американските дипломати?

    Коментиран от #15

  • 13 щок

    11 0 Отговор
    Престанете с това НАТО,бе Снежинки в главите,дърти дъртаци! Едно време всичките сте били комсомолци и отявлени партийци на БеКаПе,сега големи натооФци се извъдихте! Ама парички са това,не е НАТО,нали?!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ВсеДС

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Още в началото":

    Американците се разбират отлично с комунетата и ченгетата.
    На този банален доносник са му дали фондация.
  • 16 Евала

    1 1 Отговор
    Братята турци много наклониха везните..ако не искаме да има турска пехота на наша територия трябва да измислим армия спешно..
  • 17 Чичо Тони

    5 0 Отговор
    И кои точно са този "елит", че нещо ми се губят?
  • 18 Неразбрал

    4 0 Отговор
    Абе, какъв елит, бе ?
  • 19 въпросче

    5 0 Отговор
    Иван Костов с 4000 лева пенсия елит ли е?
  • 20 педро

    1 0 Отговор
    комунистически мафиот
  • 21 педро

    1 0 Отговор
    ком.унис.тически м.а.ф.и.о.т
  • 22 сашо

    1 0 Отговор
    ето още едно доказателство за безмислено жертване на териториалната цялост на държавата и народа от продажни ибезкруполни дегенерати.трябва още сега да започне безмилостна борба с тази сган-атлантици и чуждоземни слуги.
  • 23 Циник

    2 0 Отговор
    Кой е тоя охранен толуп дето е решил да ни образова? По-хубаво да направи един крос в парка, че инфарктът не прощава; и НАТО няма да го спаси от него.

    Коментиран от #24

  • 24 Полата на женка му

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Циник":

    Тоя толуп навремето започна службата си в 3 ДРБ на 3мсд в Петрич. За една година жена му опищя орталъка от МО,ГЩ,КСВ,армия,дивизия да си прибере мъжлето във В.Търново и... наистина го прибра ,защото била безценен кадър на Университета във Търново и не можела да си напусне преподаването.. Още тогава се говореше между колегите му,че това е рабата,грижа на ВКР за своя човек. Така Илийчо прослужи дълги години във Военното училище във В.Търново до полата на жена си. Като дойде демокрацията и започнаха съкращенията,в т.ч и във Военното училище Илийчо скоропостижно дофтаса във КВС на Раковски като кадровик - дундурканото пуйче,видите ли да кадрува офицерите бухали като абдали по границите.Тогава на жълтите павете това не пречеше на женка му.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове