Last news in Fakti

3 Юли, 2022 21:55 11 735 54

Хиновски с декларация до президента и партиите заради опасения за енергийната ни сигурност

  • иван хиновски-
  • енергийна сигурност

Ако Русия прекрати търговските отношения в областта на ядрената енергетика, може да последва принудителното спиране на АЕЦ “Козлодуй“ след 2024 г., смята експертът

Хиновски с декларация до президента и партиите заради опасения за енергийната ни сигурност - 1
Снимка: БГНЕС

„Не се чувствам компетентен да оценявам и да давам съвети по сложния казус на българо-руските дипломатически отношения, но съм длъжен да ви информирам, че едно ново влошаване на отношенията, водещо до прекъсване на търговските отношения в областта на ядрената енергетиката, ще има изключително тежки последствия за енергийната и националната сигурност на страната.“

Това заявява председателят на Управителния съвет на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски в декларация до президента, политическите партии, бъдещето ръководство на министерството на енергетиката и медиите, пише БТА.

Декларацията е лична позиция относно потенциални промени в нивото на енергийната сигурност на страната след 2023 година и неотложните действия в тази връзка.

Хиновски заявява, че като специалист с дългогодишен опит в управление на енергетиката, се чувства длъжен да сподели в публичното пространство някои негови тревожни очаквания и прогнози от настоящата политическа обстановка в страната в контекста на влошените дипломатически отношения с Руската федерация.

"Напомням, че 100% от доставките на ядрено гориво, резервни части и инженерни услуги за АЕЦ “Козлодуй“ се осигуряват от руски компании, което въпреки предприетите действия не може да бъде променено в близките 3-4 години. И ако „разярената Русия“ постъпи като в случая с газовите доставки и прекрати търговските отношения в областта на ядрената енергетика, България ще изпадне в изключително тежка криза поради принудителното спиране на АЕЦ “Козлодуй“ след 2024 година, когато запасите на свежо ядрено гориво ще бъдат изчерпени", посочва Хиновски.

За избягване на тази криза, той предлага по дипломатически път да бъде направено всичко възможно за запазване на състоянието на търговските отношения в областта на ядрената енергетика. "Въпреки моите очаквания, че и тук ще ни бъде наложено условието за заплащане в рубли", допълва той.

Задълбочените анализи на специалистите показват, че без АЕЦ “Козлодуй“, мощностният и енергиен баланс на страната ще останат неосигурени, което означава: недостиг на електроенергия и вероятни ограничения на електроподаването през зимните месеци, спиране на износа с всички последствия за икономиката на страната, повишаване на цената на електроенергията за бита и други, допълва председателят на Управителния съвет на Българския енергиен и минен форум.

В случай, че се стигне до такова екстремно развитие на отношенията и прекъсване на услугите, с цел компенсиране на последствията, Хиновски предлага програма за компенсиране на последствията с четири мерки.

Да се разработи програма за привеждане в готовност за рестартиране на всички спрени въглищни мощности в България и осигуряване на работата им на местни въглища, независимо от икономическите и екологични характеристики, като ТЕЦ “Бобов дол“, ТЕЦ “Русе“, ТЕЦ “Марица 3“, ТЕЦ “Сливен“, немодернизираните блокове на ТЕЦ “Варна“ (ако не са демонтирани), предлага Хиновски.

АЕЦ “Козлодуй“ да има готовност и да разработи нова програма за презареждане на блоковете след 2023 година и работа на минимален товар – само един блок. Да се обяви незабавно международен конкурс за предоставяне на концесия за добив на доказаните от досегашни проучвания запаси на природен газ в „Етрополската свита“, като специално се покани и досега работилата компания „DirectPetrolium” от САЩ, предлага Иван Хиновски.

Той иска още да се разработи съвместно с румънската страна програма за усвояване на хидроенергийния потенциал на река „Дунав“, която в рамките на 5-6 години може да допринесе за диверсификация на енергийния баланс на страната при множество други положителни ефекти за икономиката на страната.

"Далече не съм убеден, че тази програма ще бъде посрещната с консенсус от всички политически партии в страната, но съм дълбоко убеден, че тя е единственият изход от задънената улица на потенциалната криза от едно евентуално спиране на доставките на ядрено гориво и резервни части за АЕЦ “Козлодуй“, която би възникнала след 2023 година. Но именно сега е време да мислим и планираме действията за избягване на проблемите!", заявява той.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    94 22 Отговор
    Простокиро и компания плачат да бъдат на кестените на бул Руски.
  • 2 Ужас

    81 16 Отговор
    Кошмар...гася всичко,за да не се ядосвам и да пестя енергия...докъде ни докараха:(
  • 3 Хохо секса

    33 70 Отговор
    Очаква се един от реакторите на АЕЦ „Козлодуй“ да е с различно от руското ядрено гориво след 2024 г. Това обяви пред бТВ енергийният министър в оставка Александър Николов.
    Николов категорично заяви, че няма нужда от всяване на ненужни страхове

    Коментиран от #17, #42

  • 4 Разбрал

    87 23 Отговор
    САЩ ще ни продадът ядрен реактор втора употреба само на 30 години с още 5 години живот само за 10 милиарда долара ще го купим

    Коментиран от #13, #26

  • 5 !!!?

    18 65 Отговор
    Гуд бай КГБ !!!?

    Коментиран от #35, #37

  • 6 Хаха

    25 90 Отговор
    Поредната ушанка всяваща паника.

    Коментиран от #25

  • 7 Крис

    19 34 Отговор
    Тези четири мерки предложени от Хиновски според мен са неадекватни.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Новите чорбаджии

    42 19 Отговор
    "Надявам се и АЕЦ да спре и и нефтохима да бастисат."
    Който гроб копае други му, сам пада в него.
  • 11 Българин🇧🇬

    49 21 Отговор
    Руснаците сега ще ни е.. бат в устата

    Коментиран от #28

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Зззз

    31 6 Отговор

    До коментар #4 от "Разбрал":

    Аааа не, сигурно ще го чакаме поне 3 години така че живот 2 години при плащане 3 години предварително.
  • 14 ЧЕСТИТА ПРОМЯНА!

    74 20 Отговор
    Ако този дебил про100КИРО,не бъде незабавно изгонен обратно в Канада, ще ни вкара в конфликт с всички съседни държави,ще ни продаде и малкото останало на империята на злото ФАЩ,икономически ще ни докара до най-тежката криза(катастрофа,като след война) в новата история на България...обедняваме с часове и минути, и ако някой е на друго мнение, бих го помолил да се разходи до кварталния супермаркет и да отиде да зареди дневното си възнаграждение(ще му стигне за 20-25 литра).
    За последните 15 години, не съм имал по-тежки финансови дни от днешните,а до колкото помня преживяхме и световна икономическа криза, но и тогава не беше толкова зле.
    За каква мафия говорят тези, те са по-големи мафиоти,крадци и измамници и от предишните!
    В Българската политика няма добро, за съжаление ни се налага винаги да избираме по-малкото зло.

    Коментиран от #19, #34

  • 15 ЕДНА. ПСЕВДО ДЪРЖАВАОТЧЕРВЕИ

    66 15 Отговор
    ДЕТО КИРОВЦИ РЕШАВАТ. СЪДБИНИТЕ. НА НАРОДА-ИДЕ. НОВ 9СЕПТЕМВРИ ВАШАТА. МАМИЦА
  • 16 Източна ромелия

    48 11 Отговор
    Абе чекайте до нова година без АЕЦ, без нафта и тогава да питам коще казва НАСТО ни брани ЕС ни храни
  • 17 Не е само ядреното гориво

    46 8 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо секса":

    а и резервни части, поддръжка и т. н. За АЕЦ и Нефтохим
  • 18 Хубав анализ

    77 14 Отговор
    но тъпото Кире иска да закрие Козлодуй. Това е една от задачите му. И нека ви светна. Такива като Кирчо живели дълго на запад ненавиждат и презират България. Не знам дали си давате сметка.

    Коментиран от #45

  • 19 Иначе

    43 7 Отговор

    До коментар #14 от "ЧЕСТИТА ПРОМЯНА!":

    САЩ няма да има какво да спасяват - първо те бутат в дупката и после те изкарват от нея
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сатана Z

    32 17 Отговор
    Да се обяви незабавно международен конкурс за предоставяне на концесия за добив на доказаните от досегашни проучвания запаси на природен газ в „Етрополската свита“, като специално се покани и досега работилата компания „DirectPetrolium” от САЩ, предлага Иван Хиновски.

    Само заради това изказване ,Хиновски трябва да бъде арестуван и съден по бързата процедура за конфликт на интереси и корупционни практики за назидание на другите боклуци ,които искат да ни закрият

    Z
  • 22 Хохо секса

    22 4 Отговор
    Не бойте се!
    Борисоф обеща, че ще използваме двата реактора в Белене.
    Трябвало само да ги включим..
  • 23 Възрожденец

    10 45 Отговор
    Охоо, до 2024 не се знае с коя страна ще се договаряме след разпада на РФ. Може да е с накоя България, получила свободата си от московския колонизатор.

    Коментиран от #30

  • 24 Симо

    50 10 Отговор
    Сега даваме ли си сметка, Киро канадския еничар, колко поразии направи само за шест месеца. На този само затвор му е малко.
  • 25 Бай Зъл

    39 12 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха":

    Умньо, аз помня времето преди АЕЦ. Ми имаше си централи ама беше тегаво. 2 часа има ток, 2 часа няма. Нищо де, и ти ще се запознаешотблизо с развитият социализъм и недоимък във всички сфери. Щот сте умнокрасиви тепигьоси, арогантни, без грам мозъм ще ни върнете в каменно-въглищаната ера

    Коментиран от #31

  • 26 Хохо секса

    24 5 Отговор

    До коментар #4 от "Разбрал":

    А Путин ни продаде два ректора,
    които НИКОГА няма да проработят.

    На кого да се сърдим?
    На Путин ли?
    Или на българските предатели?

    Но нашите предатели могат да бъдат съдени.. за Путин - не знам
    Нали?
  • 27 ДС служител

    7 11 Отговор
    Агент Хабов паника ли внася ? :)))
  • 28 Хохо секса

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "Българин🇧🇬":

    САМО ТЕБЕ!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Не се знае

    24 8 Отговор

    До коментар #23 от "Възрожденец":

    дали ЕС ще съществува до тогава, както и СРАЩдали няма да са в гражданска война и никой да не се интересува от тях. Света се промени и краварите няма да диктуват в него, а ще са в периферията му, като клоака мръсна. Жалко, че заради тях и ние отиваме там.
  • 31 Аз също го

    29 10 Отговор

    До коментар #25 от "Бай Зъл":

    помня този период, но благодарение на руснаците, се сдобих ме с тази екстра, която ни избави от мрака и недимъка, а сега подложи като Киро тъпиро ще ни върнат в каменната ера.
  • 32 Да бе той и за

    14 6 Отговор

    До коментар #29 от "Хохо секса":

    това време ще успее да ни направи така, че да се върнем в пещерите, гладни и мизерни. Не блести с акъл, а най-вече с липсата му.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Споко

    7 20 Отговор
    Хиновски,Русия не е панацея ,има други страни в ЕС,които могат да доставят такова гориво от 2024 г.Така,че стига се ревали за тая Русия.И Румен Овчаров и той най-големия мошеник в енергетиката,баща на всички следващи мошеници го гледах и се отвратих.ДАНС има данни ,той с една ехидна усмивка ,преиграва и ама вие това вярвате ли го за руските шпиони?Ами вярваме,руската пропаганда залива всички сайтове.Ай стигате плака КОМИСИОНЕРИ и пллатени подлоги за тая РУСИЯ,като се почне от МУНЧО,ЙОТОВА,НИНОВА.България ,ли ви е приоритет,или някакви парични преводи?Ами ходете в Русия бе,защо децата им на тия рашисти са в АМЕРИКА?Защо,бе НИНОВА?

    Коментиран от #49

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Тъп

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо секса":

    Друго гориво е рисково,щото е друга конфигурация и деформира при нагряване.Чехите и украинците го пробваха и се отказаха
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хиновски един от Енергийната мафия!!!

    9 1 Отговор
    "Разярената Русия" нее спряла току така газовите доставки, а Тъпото правителство(за, което сме гласували фамилно) реши да докаже, че са най верния Слугинаж на Брюксел и САЩ и не пожела ха да плащат в Рубли, както направиха останалите държави в ЕС, като изключим Полша, те са Паталогия, на тема Русия!! Хиновски не Пиши Глупости, ставаш смешен!! За горивото и резервните части имаш опасения, но Русия може да покаже и великодушие, към Глупостите, които сътвориха бесгръбначни политици в България!! ТАМ в Русия разделят Български народ от Български политици Хиновски!! Дано новите, които ще управляват да не продължат с идиотщините?? Дано!!
  • 45 Геша

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хубав анализ":

    Винаги съм смятал ,че живели извън страната не трябва да я управляват. А те идват наготово и директно на върха на управлението.
  • 46 Хиновски един от Енергийната мафия

    8 0 Отговор
    И Лобист на Чуждестранна компания!! Този не го интересува Държава, народ, Екология, само многото пари, това е интересува, Енергийната мафия!!
  • 47 32 г ни Управляваха(бес Кобурга) все

    5 0 Отговор
    Такива живяли в Страната, и какво добро се случи на тоя народ и Държава??? Нищо, няма лу Независима Съдебна система и Независима Прокуратура нищо добро, няма да, се случи Никога в Тази държава!?
  • 48 И тоя

    7 0 Отговор
    Продажник само шистова газ му е в главата!!! Пак американци да викаме ,а?? Румънците отдадоха на концесия газта си в ч.море за 25% такса а ние златото за 0,15% на канадците
  • 49 Браво

    8 1 Отговор

    До коментар #40 от "Споко":

    бе споко! Прав си, че Русия не е панацея! Но е крайъгълен камък, който не можеш да прескочиш! Че има в България на руски заплати със сигурност си прав! Но я ми кажи, ти от къде получаваш? Про100то кой го държи? От къде се извъди такъв ербап, че да се набира на руснаците, при положение,че те напредват в наша посока и като нищо, можеш да започнеш да тренираш със слагане на пионерска връзка. Много сте буйни, докато опре ножа до кокала!
    От ядрена енергетика явно нищо не разбираш! Ако беше прав, за 30 години, отдавна от другаде щяхме да се снабдяваме. А що ходят децата на управляващите да учат на запад, защото там им плащат престоя от всевъзможни фондацийки, които със сигурност и на тебе са ти плащали! И се изкарва по лесно диплома! И да не забравя, аз обичам само и единствено България! И никой не ми е давала или дава, нито рубли, нито долари! И по бързай да ме прочетеш, защото от факти ще ме изтрият! Добрата новина е, че не могат да ме премахнат физически!
  • 50 резервист

    5 1 Отговор
    Послушайте специалиста! Щото после ще има сълзи и сополи. Не хапи ръката която те храни, за да не получиш сопа. Влошаването на отношенията с Русия заради потупване по рамото е чиста проба злоупотреба със служебно положение. Намаляването на броя на руските дипломати в България въобще не изискваше скандал. Не се е чуло за едно събрано доказателство до сега. Какво продължавате промяната или удобната селяния на Борисов?!
  • 51 Ххх7

    7 0 Отговор
    Пак концесии да даваме .не може ли да си добива държавата и да вземем 100%от газа който имаме ами да даваме на на американците да вземат 95 а за нас квото остане .това е концесията в България.
  • 52 Мдааа

    2 3 Отговор
    Браво ето това е професионалист, евала. Но като ми пееш Пенке ле кой ли ми те слуша? Никой не го е еня за населението и територията, важни са пачките и чекмеджетата.
  • 53 Иванчо

    3 1 Отговор
    Без ИТН, по ИТНтовски. И тоя доморасъл експерт с малко познания но с голямо его. Слави му обещал да е министър (по негови думи) и той беше най-правоверния партиец. Не стана министър - заряза Чалгаря, но продължава с опорките на ДПС.
    Ха познайте кой му дърпа конците.
  • 54 Тони

    2 0 Отговор
    Единствен в България който го е грижа,защото е вещ в бизнеса,а не до учените харвардския тъпанари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове