Last news in Fakti

5 Юли, 2022 23:45 1 069 19

Консултативният съвет за Европейската зелена сделка възобнови работата си

  • зелена сделка-
  • консултативен съвет-
  • бюджет

Бюджетът на ЕС предвижда над 15 милиарда лева за България

Консултативният съвет за Европейската зелена сделка възобнови работата си - 1
Снимка: Пресцентър

Днес, 5 юли 2022 година, под председателството на вицепремиера по климатични политики и министър на околната среда и водите – Борислав Сандов, стартира работата на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка. Консултативният съвет е органът, от който се очаква да задава рамката на предстоящите реформи и инвестиции за декарбонизация и модернизация на българската икономика.

„Щетите, които климатичните промени вече нанасят, ще ни струват все по-скъпо. Ценни десетилетия бяха загубени в отлагане на неотложното и много народи се оказаха заложници на стари разбирания, технологии и модели на развитие. Желанието да вървим по пътя на най-малкото съпротивление, оказва се, води назад, а не към бъдещето. Предизвикателствата обаче са и възможност. Промяната в климата може да се окаже най-голямата икономическа възможност на това столетие. И ако е вярно, че интелектът се мери по способността ни да се справяме с предизвикателствата и да се възползваме от възможностите, то наш общ дълг е да подходим разумно и към проблема, и към произтичащите от него възможности“, заяви вицепремиерът.

От създаването си преди повече от две години, Съветът проведе две заседания без да успее да създаде работещ механизъм за диалог със заинтересованите страни. Новото правителство въведе промени в механизма на работа, за да гарантира по-широко участие в предлагането на решения по пътя към декарбонизация. За целта са сформирани и ресорни комисии, които ще съсредоточат работата в конкретни теми: енергиен преход, устойчива мобилност, енергийна ефективност и преодоляването на енергийната бедност, таксономия и устойчиви финанси, кръговата икономика, адаптация към климатичните промени, както и комуникация на процесите по зелената трансформация.

Бюджетът на ЕС предвижда над 15 милиарда лева за България, срещу които страната ни трябва да проведе реформи и да инвестира в решения, допринасящи за енергийната независимост и климатичната неутралност на икономиката ни. Процесът ще е сложен и за да е успешен е необходимо да се управлява прозрачно, с участието на всички заинтересовани страни.

„В работата по сформирането на този Съвет се постарахме да зададем рамката така, че да включим всички заинтересовани страни във взимането на важните решения по пътя към декарбонизация на икономиката ни. Стремежът ни е да работим по един прозрачен и открит начин. Да изградим доверие помежду си и заедно да покажем, че това е правилният път, независимо от това кой е начело на правителството. Зелената трансформация ще се случи със или без нас. Но бързата реакция, правилните ходове и подкрепата от обществото е комбинацията, която ще ни изведе на страната на печелившите от необратимите промени, пред които светът е изправен в момента“, подчерта вицепремиерът Сандов.

В своето заседание Съветът прие годишна програма и определи датата 8 юли 2022 за стартиране на Комисията по енергиен преход (КЕП). Комисията за устойчива мобилност (КУМ) ще проведе първата си среща през следващата седмица. Кандидатури за членове могат да се подават до четвъртък, 7 юли, а участие в работата на комисиите могат да вземат организации, институции и представители на бизнеса с доказана експертиза и опит в посочените области. След провеждането на първите срещи на КЕП и КУМ, Консултативният съвет за Зелената сделка ще отвори покана за включване и в другите ресорни комисии.

В този процес България трябва да развие капацитет и механизъм за активен диалог в рамките на реформите по Плана за възстановяване, политиките за декарбонизация и целите в рамките на Европейската зелена сделка.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    ДА не е ПАРТЕНКА

    Коментиран от #10

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 0 Отговор
    и кои ще ги връща айде МОЛЯ ВИ се та БЕСПЛАТЕН ОБЯС ОБЯД НЯМА
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 0 Отговор
    пари с лихви внуците НИ ще ГИ връщат
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор
    ще потънат в нечии дълбоки джобове
  • 5 Сатана Z

    18 0 Отговор
    Каква зелена сделка бълнуват болните кибератаки мозъчета? Дойчланд отваря централите си ,които горят кюмур ,а на малката Грета и закъснява мензиса.
    Сандов раздава разрешителни за сеч на дървесина и пълни дисагите с комисионни,но се прави на загрижен за природата.
    Либераст та дрънка.

    Z

    Коментиран от #8, #14

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 0 Отговор
    32 ГОДИНИ разруха е в БЪЛГАРИЯ
  • 7 Госあ

    7 2 Отговор
    Спирайте да горите кюмур и минавайте на АЕЦ. туризма на минимум и каргото с железници. Градски транспорт в градовете, селяните да си карат колите, щото няма как да ги върнем на каруците, но това не е големия проблем. Постепенно автомобилите ще минат на водород със съответната инфраструктура. Водород може да се прави успоредно с охлаждането на реакторите. А в крайна сметка и тея перки и солари не са абсолютно безполезни да производство на водород. Къв диалог, кви пет лева. Диалог в науката няма. И демокрация за истината. Тва е положението и простолюдието пак ще го разбере, изглежда по трудния начин.

    Коментиран от #12

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    ТАКА е господине
  • 9 УЖАС

    10 0 Отговор
    Тея неНормалници ще съсипят България. Цените ще станат непосилни, ще ни върнат в първобиТнообщинен строй. Поемат ангажименти да махнат Регулиран Пазар Енергия за потребители. Народе спиш ли? Това са Предателите на България и енергийните лобита. Продадоха народа за 30 сребърника. Вредни, много вредни за България.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "УЖАС":

    ТОЧНО в ЦЕЛТА
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    и ВИЕ сте ТОЧЕН
  • 13 Впечатление

    9 0 Отговор
    Придобих пряка представа за този Сандов на лекция в СУ. Пълен неграмотник със огромно самочувствие. Жалка работа. Боже пази България !!!
  • 14 Познавам го Сандов

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    да, точно това е !
  • 15 Ицо

    7 1 Отговор
    Каква зелена зделка бе слагайте кюмбетата че Путин завъртя кранчето и ще има много студ на ви санкции
  • 16 Много олигарси

    8 0 Отговор
    Политически дейци папкат от "зелената енергия". Която нито е зелена, нито е екологична. Излизане от ЕС, деанонсиране на всички договори с пледиране за Невменяемост на 2-ма премиери, като такива, договорите подписани от тях се обявават за нищожни. Незабавен строеж на държавна Белене 4-ри блока, без посредници по веригата. И чакане новите технологии с водород да поевтинеят. Прекъсване на всички Концесии, вода, ток, земеделие. ЕС роди беЗобразна корупция в България, няма друг начин да се справим с нея, освен тотално скъсване с източника на същата, какво стана с фон Лайен за конфликт на интереси и ваКсините.
  • 17 Соломон

    5 0 Отговор
    Бюджетът на ЕС предвижда над 15 милиарда лева за България, срещу които страната ни трябва да проведе реформи и да инвестира в решения, допринасящи за енергийната независимост и климатичната неутралност на икономиката ни. Процесът ще е сложен и за да е успешен е необходимо да се управлява прозрачно, с участието на всички заинтересовани страни.
    ---------------------------------------------------------------------

    Като разри "реформи", затворихме 4 ядрени блока от АЕЦ "Козлодуй" !
    Като гледам, скоро ще затворим и останалите 5-ти и 6-ти блок

    Тогава наистина ще преминем на ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ !
    Ще ни се налага да горим борови иглички, за да си стоплим поне ръцете !

    Досега, париге, които получаваме от ЕС, освен че ни висят, като скрито задължение, се използват за ялови проекти !

    Коментиран от #18

  • 18 Лошото е

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Соломон":

    Че единият от реакторите на Белене,от новите 2, стоящи под брезент-БеЗумие, ще се пробват с различно от руско ядрено гориво да го стартират. А посредниците по веригата са САЩ, Япония, евентуално Франсатом. Франсатом продава ядрено гориво по лиценз на Росатом. Т.е., цената ще се оскъпи тройно. Поради подкрепата на Петков и ПП санкции срещу Русия, за 6 месеца две аварии един и същи блок Козлодуй, един и същи проблем. Не искаха да вкарат резервни части, и евентуално руски ядрени специалисти да оправят проблема. Съсипаха с некадърен ремонт ПАВЕЦ. Предстои временно спиране на 6 блок. Говори се, че са харизали ТЕЦ3 на приятели. А екологичните ремонти са плащани от българския народ. ТаЗи Хунта на снимката трябва да бъде съдена, за ПреСтъпна безотговорност. Че и по Тракия се разхождаха едни неща. Хората не знаят какво се случва в България, или спят, и не им дреме, че може да има 2-ри Чернобил, този път български.
  • 19 Пак искат да ни прецакат

    6 0 Отговор
    Интересно на Германия какви пари ще дадат след като се готвят да копаят въглища заради енергийната криза. Май пак ще се окаже че от цяла европа пак България прецакана със зелената сделка, като се случи и със спирането на Руския газ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове