Last news in Fakti

7 Юли, 2022 07:24 10 348 64

СБЖ призова Бориславова да каже за "4-хилядниците"

  • лена бориславова-
  • снежана тодорова-
  • 4 хиляди лева

Позиция на председателя на Съюза на българските журналисти

СБЖ призова Бориславова да каже за "4-хилядниците" - 1
Снимка: БГНЕС

След като преди дни началникът на кабинета на Кирил Петков - Лена Бориславова, заяви в интервю, че руската държава плаща на политици, политолози, обществени лица и журналисти, от Съюза на българските журналисти споделиха позиция, в която призовават Бориславова да борави с конкретика по въпроса. Ето какво пише Снежана Тодорова, председател на СБЖ:

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

Вече дни наред едно интервю не на случаен коментатор, а на началничката на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков – Лена Бориславова, разбунва духовете у нас, и без това силно поляризирани и екзалтирани от войната в Украйна и от многоспектърното ѝ отекване върху икономическия и политическия живот в страната ни.

Скандално е твърдението на г-жа Бориславова, изразено в нейни изявления пред авторитетна българска медия, че Русия плащала по 4000 лв. на обществени коментатори, включително и журналисти, за да отстояват руската гледна точка в настоящия конфликт. Трябва изрично да се отбележи, че г-жа Бориславова не е аргументирала думите си с никакви факти, с никакви доказателства, позовавайки се на станалия вече дежурен в последните дни параван на поверителната информация.

Подобно хвърляне в общественото пространство на бездоказателствени обвинения, жигосващи с клеймо цели гилдии и професионални общности (политици, политолози, журналисти и др.), е брутална практика на обичайния „черен пиар”, който цели да отклони внмането на публиката от същинските обществени болежки – в случая, негативния ефект върху българския национален интерес на редица действия на кабинета в оставка – и да го насочи в определена пропагандна посока.

В СБЖ сме убедени, че такива инсинуации са крайно разрушителни и вредни за демократичното развитие на нашето общество.

Настояваме г-жа Бориславова да излезе с ясна и конкретна аргументация на твърденията си!

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата ѝ, нека ги огласи публично! Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия!

Ако има някакви законови пречки за такова огласяване, нека Народното събрание обсъди и реши какви да са формите на това огласяване. Но то е крайно, крайно наложително! Недопустимо е да се спекулира с анонимни подхвърляния, които определени групи в социалните мрежи вече истерично превръщат в своеволно дамгосване на всяко независимо и оспорващо статуквото журналистическо мнение!

А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него!

СБЖ искрено желае и се надява да съхрани вярата си, че все още не сме навлезли в мрачния период на заглушаване на всяко свободно и независимо мнение чрез долнопробни хватки, добре познати ни от отхвърлени от историята периоди и методи.

Г-жо Бориславова, имате думата!


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 го шо

    77 6 Отговор
    "цветната фантазия и на политическата страстност"
    отровно. по женски.
  • 2 Хаха

    23 63 Отговор
    СБЖ си е ДС структура.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 зачуден

    114 17 Отговор
    Ма как , бе ?! ЕугЛенчето има "железни" доказателства ! Ми тя - тази информация я е прочела не в ГУГЪЛ , ами я е прочела на стената на една обществена тоалетна , после я е споделила с Кики и той и е казал , че щом една информация идва от толкова достоверен източник (обществено ВеЦе) - нЕма как да не е вЕрна !
  • 5 Копейкин

    25 87 Отговор
    Една от тези 4000 си ти снежке. Много добре знаете, че няма как да се разкрие оперативна информация, нали трябва да разкрият някоя къртица в руzките среди.

    Коментиран от #30

  • 6 Ка да каже

    105 11 Отговор
    Като всичко до момента са голи приказки, партенки и лъжи, хвърлени в общественото пространство! И едно стадо, което не търси доказателства, а блее на всяка лъжа, финансирана от НПО-та и америка за България!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хахаха

    55 8 Отговор
    Тя е госпожица, ама само по документи.

    Коментиран от #37

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Уеуу

    68 8 Отговор
    Простотията се предава по полов път. Кво да каже, същото като оня. Нищо и половина. Дрънканици.
  • 12 подкрепям искането на СБЖ

    80 7 Отговор
    Като си казал "а", трябва да кажеш и "я". В противен случай олекваш като поплавък, какъвто всъщност си. Аз обаче имам въпрос към СБЖ - колко от членовете ви отразиха протестите срещу инфлацията и нарастващата бедност в Европейския съюз? А набиращите скорост настроения сред гражданите на различни държави членки на ЕС срещу Америка и нейната политика в Европа? Нима българите не заслужават да получават обективна информация за случващото се в съюза, на който принадлежим? И как СБЖ контролира финансирането на българските медии от чужди неправителствени организации, които срещу заплащане изискват от определени журналисти да разпространяват откровени лъжи и пропаганда? Вярно е, че Лена за нищо не става, но трябва и вие да се огледате най-после в огледалото и около себе си, защото светът се променя не с дни, а с часове.
  • 13 Украинка

    68 7 Отговор
    Леките жени правят леки изказвания. Вие очаквате от момата принципност. Ами тя си спазва нейния принцип.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хи хи хи !

    59 6 Отговор
    Как и със какви аргументи да излезе Ленчето , като няма такива ?????? По добре е да замълчи и да не се излага повече ! Да прави ПАРАПЕТНАТА любов , че Кирчо скоро ще си хваща пътя към Канада !!!!!
  • 18 Питанка

    21 25 Отговор
    Как журналя и политици веднага разбраха, че ЕК са блокирали превод за заплати на руzкото посолство ?! Нададоха вой до небесата и започнаха да кълнат Асен. Ами раздадените карти се оказали празни :))) тошко африкански и той забелязал този факт и обяви Асен в национално предателство.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 реалист

    46 6 Отговор
    Продължаваме лъжата.
  • 21 ерго

    49 12 Отговор
    Киро обвини всички бъгари , че са руски шпиони , защото му пречатт да вдигне ветото на СМакедония . Сега го вдигна с помоща на “родолюбците“ в парламента . Оказа се , че в цяла България само ГЕРБ , ДПС , ПП и ДБ не са предатели . Голям мр@сник е този човек и би трябвало да отговаря за управление във вреда на народа и държавата .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Малий!

    48 7 Отговор
    Гъсти вежди съвсем му олаби края. Лошо е като съвсем изгубиш връзка с действителността. Съдбата може да ти изиграе лоша шега. . .
  • 25 И ас съм за доказване на твърденията

    50 8 Отговор
    Да докаже твърденията си,и ако това е държавна тайна,да ги докаже на закрито заседание на парламента.Ако новината от нея е фалшива,да бъде съдена за използване на служебното си положение за разпространяване на фалшиви новини.Против съм продажните политици и медии,независимо на коя държава служат.Те нямат място в българското общество.С очите си видях публикуван списък,колко плаща Америка за България(ЦРУ),на различни институции над 100 журналисти,няколко продажни телевизии и различни политици,извадени от архива и продавали в миналото българските интереси.Става дума за милиони а не някакви мижави 4 000лв.Списъкът беше публикуван преди няколко дена в един познат интернет портал.Защо никой не дискутира списъка а сте се захванали с подхвърлянията на една Пиикла.Да,и тя трябва да носи отговорност за това което казва и трябва да го докаже,но се учудвам при извадени банкови извлечения за преводи от Америка за България,които не са фейк а факт,никоя медия или телевизия,не си направи труда да ги оспорва или потвърди.Ако някой не знае,Америка за България,която се води НПО е отдела за пропаганда на ЦРУ,отговарящ за България.

    Коментиран от #31, #43

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 плюс минус

    24 3 Отговор
    Когато мадам Помпадур тръгна с дрехи без ръкави,
    ми направиха впечатление нейните ръце - едри, някак си мъжки.
    Цитат: "Цялата тайна на политиката се състои в това да знаеш кога е време да излъжеш и кога да премълчиш."
  • 28 Пея

    7 17 Отговор
    Първи номер от списъка шефът на СБЖ!
  • 29 Империя на лъжата

    22 3 Отговор
    Откога демократичната журналистика иска факти? Това е толкова не демократично!!!!

    Да напомням ли? Обоснованите предположения на един дебил. "Отровения" с БОВ продавач на смърт. Скрипал помните ли? Пак ОМП. Изгориха здрава котка щото била заразена!!!!
    В края на краищата и в агенция ЕЖК (ЕднаЖенаКаза) си има начален източник. Не че това чудо на снимката е жена.
  • 30 ХХ16

    23 7 Отговор

    До коментар #5 от "Копейкин":

    Едно време комунистите така са казвали: Имаме поверителна информация, че си западен шпионин и бам в Белене. Някаква разлика? Тотални глупости си написал.
  • 31 Пеяме

    6 22 Отговор

    До коментар #25 от "И ас съм за доказване на твърденията":

    И тиС си в списъка! Скоро ще ходите в Магадан!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Журналист

    37 4 Отговор
    Ленчето е една проста клеветница също като шефчето и да вземе да си го признае и да, се занеми !!!
  • 34 Шерлок

    35 2 Отговор
    Бориславова няма никакви доказателства обаче има един дълъг списък на журлисти, общественици, политолози уж експерти, сайтове
    които документално фигурират в списъците на спонсорирани по различни програми от НПОта
    Отворено общество и Америка за България
  • 35 а ааа

    7 16 Отговор
    КУПЕНИТЕ 4К МИСИРКИ МНОГО ЗАБУЛБУЛКАХА.
  • 36 ЯТАГАНЪТ НА ХАЛИФА

    8 4 Отговор

    До коментар #23 от "САТЪРА НА ХАНА":

    А, бе, днес ти ли си дежурен на смяна?
  • 37 Айде Бегай

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    И по документи не е.
  • 38 Отврат

    4 26 Отговор
    Скандална е Снежето.
    И милиционерки си нямахме, ама вече имаме.
    ДС-КГБ така процедират.Заплахи, анатемосване към който и да е, решил да каже каквато и да е истина.Като снимките за чекмеджетата.Търсим кой е снимал, а не чии са пачките.
    Знае тя, че не към Лена е въпроса, ама да я заплашим и компрометираме.Я как знае-НС, Службите-за там са въпросите.
    Само рубладжиите искат да вярват, че няма доказателства и, че не е вярно.
  • 39 Брадвата

    30 3 Отговор
    Лесна работа. Хвърляш миризливия чорап, след това ако някой журналист напише нещо против тебе, то той непременно е "взел 4 бона". Типично по кирчовски (евроатлантически)

    Коментиран от #42

  • 40 Карък

    22 2 Отговор
    Не сте разбрали, това е нейната тарифа на час.
  • 41 Колибка

    3 18 Отговор
    За свобода на Словото иде реч,
    мисиркиии.Казала е факти,които
    всички от нивото знаят.Както се
    знае, за чувалите,за купените
    гласове,поръчкови статии, т.е.
    инфо от чардака.Ако ,Захарова
    каже,че е имало плащане,кой
    ще отиде да брише. Ама така ,ние
    сме,много сме.Ми, качете я на
    клада.Питайте Борисов,той е
    шпец по звуците за мисирките.
  • 42 Я по леккк

    5 18 Отговор

    До коментар #39 от "Брадвата":

    Тая фейк журналистка призовава за последствия наказателни.
    Я, наглос.
    Последствията са за нея като съучастник и Копейкаджия.
  • 43 Браво за коментара

    24 2 Отговор

    До коментар #25 от "И ас съм за доказване на твърденията":

    Точно така е! Трагичното е, че обществото минава с лека ръка истината и фактите, защото тя не се натяква по всички медии и се задушава с лъжите, а същевременно, вярват на голи приказки и твърдения, само защото им се набива ежеминутно в главите! Това е жалко! Говори за общество, което не разсъждава и е лесно манипулируемо! Човек без мисъл, си е чиста овца, независимо от образованието му!
  • 44 Хаах

    18 3 Отговор
    Това с 4К е по специален режим в НПК.
    Шпиони, агенти, чужди служби, ПРЕДАТЕЛСТВО.
    Да си подава оставката немедленно.
    Да отправяш обвинения към длъжностно лице в Правителството е за съд.
    Гешеев...
  • 45 това е само началото рубли

    10 18 Отговор
    Не само Лена го каза.Моого други.
    Включително и Цветлин Йовчев бивш шеф на службите.
    Гешев докога ше мълчи.
  • 46 .......

    19 6 Отговор
    Да дадат списък.Обаче няма да го направят,защото Лена лъже.Тя клевети.Когато журналист напише истината не означава,че някое посолство му е платило.Истината е важна,а това,че на тази не й изнася да им разкриват схемите и далаверите е отделен въпрос.
  • 47 Стефан Фарашев

    24 4 Отговор
    Госпожо Бориславова до колкото знам България е свободна страна и всеки има право на собствено мнение. Защо всеки с различно от мнението на управляващите менние е платен?
  • 48 Вън сащ от България

    24 5 Отговор
    Много пъти го казвам, но все ме трият.

    Който владее медиите той и манипулира и обществената нагласа. А повечето медии в България са американски или с американско финансиране-грантове.
    Забележете, навсякъде по ТВ и интернет медии се допускат за говор и анализ само хора, които са удобни за американската политика и за които се знае какво ще кажат.
    Страната ни няма да има напредък, докато сме територия с губернатор, напротив ще става по-лошо. Няма да допуснат тук да има здраво национално правителство. Няма да ни изпуснат да разкъсаме обръча, защото имаме морска граница с Русия. Ще ни бомбардират като през ВСВ, или като Югославия и пак ще наложат тяхната политика.
    Нямаме шанс пред толкова мощен окупатор, но няма да спрем да се борим за свободата на хилядолетната ни държава.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 небрежнев

    6 6 Отговор
    Колкото доказаха за чекмеджето, толкова ще докажат и за шпионите, и за подкупването на медии, и за проруските партии...
  • 51 Нехиs

    6 11 Отговор
    Нима няма журналя, слугуващи на Кремъл? Волгин, Бакалов? Фрогнююз и прочие! Нека бъдат разследвани! А хилядите руски тролове в сайтовете и Фб?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Да-бе-да

    6 2 Отговор
    "Министър Божанов за българската визия в борбата срещу дезинформацията"

    Хайде Божанков, ГугЛенчото ти дава идеална платформа да започнеш борбата.
    Или не ти стиска да се захващаш с нач-а на каб-та на про100киро.
  • 55 0987

    4 9 Отговор
    Даже да е така и да е получавала тези пари, след като е в на висок пост ги е заслужила с труд и знания, жената е юрист.
  • 56 Коко

    5 3 Отговор
    Американските подлоги си личат от далеч та толкова ли не се намери един друг шпионин от друга държава поне за цвят прозира простотия и слагачество на хората им е ясно но явно на Кирчо на и неговата марионетка не е ясно че ако въобще се задържат на власт на есен ще бъдат пребити с камъни и бащицата им дето се здрависва сам няма да може да им помогне
  • 57 Аз ще кажа ! :

    3 2 Отговор
    БТВ и Ризова !
    Другарят Волгин. !
    Вестник Труд !
    Славуца и 7/8 !

    Коментиран от #58

  • 58 И ко като каза

    3 2 Отговор

    До коментар #57 от "Аз ще кажа ! :":

    И просто киро ги реди тези простите лъжи! Сега трябвали да блеем от радост на казаното или да се смеем на евтината грантаджийска простотия на просто киро? Ъ? :))))))
  • 59 Марчел Рошу

    2 2 Отговор
    Тази секретарка Лена Бориславова,не чувства ли,че освен нечистоплътност но става и зла като момиче или жена!
    Да не би да злосторни за 4 те Хил.лева.Дакаже поне едно име,на журналист получил 4 х.лв.и тогава гледайте ,как Лена ще емигрира в х-л Хайят -Гърция!
    Не е необходимо да пишеш за едно некадърно равителство заради 4 Хил.лв.Лено,Ленчо,получих вече десет пъти по 4 х.лв.Ще Ви ги изпратя на Вас и ще Ви кажа от кого съм ги получил!
    И това е мислене!!
  • 60 Всички знаем кои са

    2 1 Отговор
    Руските подлоги
    Миризливи псета
  • 61 Анонимен

    0 1 Отговор
    До 55. Взехте ми думата. Лена е много умна. Работили сме в съд и стигам до следното заключение. Политиката не е за нас. Лена давай напред. Успех. Дай боже всеки му да е като Нея.
  • 62 ????

    1 0 Отговор
    А, КОГА ОФИЦИАЛНО СБЖ, ще ПОИСКА ОГЛАСЯВАНЕТО ИСТИНАТА за:КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, Барселона,................................, за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ"герб"?! КОГА????
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове