Last news in Fakti

15 Юли, 2022 05:31 1 785 26

Aдмирал Ефтимов: Съвместното участие в парада в Париж е сигнал за сплотеност, солидарност и споделяне на усилията

  • адмирал ефтимов-
  • франция-
  • национален празник-
  • парад

Той участва в честванията на френския национален празник по покана на своя колега – началника на Щаба на отбраната на френските въоръжени сили генерал Тиери Бюркар

Aдмирал Ефтимов: Съвместното участие в парада в Париж е сигнал за сплотеност, солидарност и споделяне на усилията - 1

„Съвместното съюзно участие във военния парад в Париж е сигнал за сплотеност, солидарност и споделяне на усилията на държавите-членки на НАТО и Европейския съюз“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов от Франция. Той участва в честванията на френския национален празник по покана на своя колега – началника на Щаба на отбраната на френските въоръжени сили генерал Тиери Бюркар.

Представителна група от Националната гвардейска част с българския флаг начело поведе традиционния пеши марш за Деня на Бастилията по булевард „Шан-з-Елизе“ в Париж. Българските военнослужещи участваха в събитието, редом с военни части от други страни от Централна и Източна Европа, членки на Алианса и Европейския съюз - Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Нашето формирование бе в състав от 13 души, разпределени на две дефилиращи групи и една резервна. Първата бе знаменен взвод, който премина пред основния блок в тържествена парадна униформа. Тя бе най-отпред в парада на многонационалните военни части, започнал непосредствено след прелитането на военновъздушните средства. Втората ни група бе съставена от 8 военнослужещи в полева военна униформа с традиционно огнестрелно оръжие, включени в смесен многонационален блок.

Aдмирал Ефтимов: Съвместното участие в парада в Париж е сигнал за сплотеност, солидарност и споделяне на усилията
Снимка: МО

„Тази година контекстът е друг. Началниците на отбраната от Източния фланг на НАТО сме поканени да участваме в честванията на Деня на Бастилията, за да се отправи послание от Париж, демонстрирайки ангажимента на Френската република по Източния фланг на Алианса. Военнослужещи от страните, които домакинстват бойните групи на НАТО, а също и от държавите, които допринасят към този потенциал, преминаха в общ строй. А този пеши марш – с участващи над 5 000 военнослужещи, бе воден от българския флаг, от нашите гвардейци“, подчерта адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната посочи също, че държавите-членки на НАТО и Европейския съюз изпълняват военните аспекти на решенията от Срещата на върха в Мадрид в края на юни т.г., а подготовката за форума е била повлияна от актуалното развитие в сферата на сигурността и войната в Украйна. Той поясни, че още преди датата на започване на бойните действия - 24 февруари, военните представители и органи в НАТО са дали своя принос към увеличаването и изпълнението на мерките за повишена бдителност, а концепцията за бойните групи за подсилване на Източния фланг на Алианса е била факт.

Организаторите на честванията в Париж подчертаха, че в момент, когато геополитическият контекст е белязан от завръщането на войната в Европа, парадът във френската столица почита стратегическата солидарност с европейските партньори и съюзници, въплътена в участието на въоръжените им сили в мисии за укрепването на позициите на НАТО в Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ким Чен Ун

    13 15 Отговор
    И тия юропейци се перчат кат рашистите за "день пабедъй"... Да не стане само така, че китайците да се напукат на бело и да одрусат целия свят...
  • 2 Рико

    19 9 Отговор
    Е така най-харесвам - нашето знаме най-отпред. Слава на юначната Българска войска!
  • 3 Механик

    35 12 Отговор
    Ако парада беше в Москва, щяха да се излеят кофи с л-айна по повод, как руснаците само паради правели. Ама понеже е в Париж и понеже и тама марширува цялата натовска и-змет, се оказва, че това е "сигнал за сплотеност, солидарност и споделяне на усилията".
    Какво? Не съм ли прав?
  • 4 ТаУмВзе

    16 1 Отговор
    Франсе, СЛАВА НА ГЕНЕРАЛ ВАЗОВ!
  • 5 Момо

    22 4 Отговор
    Нашите гвардейци водят парада, ама защо са с АК-47, а не със СКС-45 ?
  • 6 пенсионер

    20 4 Отговор
    отново ме разсмяха ! още малко и ще се разплача........
  • 7 Зззз

    23 5 Отговор
    Хайде, новите опорки които ще ги набиват на промитите мозъци - сплотеност,солидарност,споделяне на усилията.
  • 8 45523

    13 2 Отговор
    Жалък нещастник, преличаше на тези от цирка смешниците, ако можеше да се видиш щеше в дън земя да се скриеш!

    Коментиран от #17

  • 9 Комуниста

    9 3 Отговор
    Ефтимоф е подлога на хранилка

    Коментиран от #26

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЧИБА НА ФРАНЦИЯ , САЩ НАТО ЕС !

    6 3 Отговор
    Проф. Иван Илчев е Член на Съвместната експертна комисия между България и РСМ. Той коментира в студиото на „Денят на живо” по NOVA NEWS, че „през последните 150 години Франция винаги е била антибългарски настроена и е подкрепяла съседите на България”.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Катето Евро

    4 1 Отговор
    Айде,бе
  • 14 пьешу

    3 0 Отговор
    така е, ясен знак и силен сигнал. или обратното беше...?
  • 15 сила

    6 5 Отговор
    слава на НАТО и ЕС......никога вече в азиатската кочина , БЪЛГАРИЯ Е В ЕВРОПА

    Коментиран от #23

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 6 Отговор
    😀😀😀
    Опит на МИкрон да се прави на ПУТ ИН и да засенчи парада на Червения площад 😀😀😀
  • 17 копейката

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "45523":

    Не сте уточнили, но видимо коментарът Ви се отнася за кремълския парад от 9 май т.г. Беше си клоунада, да.

    Коментиран от #19

  • 18 Да участваш

    3 3 Отговор
    в парад на страна с която нямаш никакви допирни точки, като култура, съзнание, навици ит. н., е меко казано робство, а не единство. От де се извъдихте такива предатели военни боклуци.
  • 19 Ако той е бил

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "копейката":

    клоунада, то френския е един обикновен гей парад и нищо повече. Жалко, че и ние сме в кюпа.
  • 20 орцето

    3 2 Отговор
    Тоя адмирал майче е бил ЗКПЧ по бай Тошово време , щото и сега се проявява като такъв !!!
  • 21 Павел пенев

    3 1 Отговор
    Няма ли пенсия за този папагал,стига сте го показвали. Той е вреден за нашата армия.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 1957

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "сила":

    Ако си в Европа трябва да сменуваш пола всяка месец или ставаш третополов.
  • 24 Парада е един

    2 1 Отговор
    На 9-ти май Червения площад Москва .....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Питанка

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Комуниста":

    Че кой фатмак не е подлога на яка хранилка?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове