Last news in Fakti

15 Юли, 2022 09:44 1 827 13

Контрера иска от Радев да свика КСНС

  • карлос контрера-
  • вмро-
  • кснс-
  • румен радев

Дългосрочни договори за доставка на природен газ няма

Контрера иска от Радев да свика КСНС - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност по темата с енергийната криза.

С това предложение излезе политикът от ВМРО Карлос Контрера, който е общински съветник в Столичния общински съвет. Той е на мнение, че след последното решение на КЕВР за цените на природния газ (186,17 лв. за МГВТ) и изнесените данни ние сме вече в енергийна криза.

Вместо да се провеждат безсмислени консултации за съставяне на правителство с третия мандат (предизвестено ялови и само тупане на топката), по-добре е първо да се свика КСНС по темата с енергийната сигурност на държавата, пише във „Фейсбук“ Контрера. Има публично известни крайно обезпокоителни факти, които вещаят недостиг на ресурси и високи цени през есенно-зимния сезон.

Дългосрочни договори за доставка на природен газ няма, договорените и договаряните количества са през борсата, а цените на очаквания азерски газ са по 100% петролна формула плюс надбавка, но варират около 1 млрд. куб. метра при средна консумация в държавата от 3,2 млрд. куб. метра на година. Не стана ясно има ли доставки на американски втечнен газ и на каква цена е той, включително с разходите за доставка/транспорт. Запълването на газохранилището в Чирен е ключов въпрос, за да можем да обезпечим доставки поне за топлофикациите, посочва съветникът от ВМРО.

Контрера е категоричен още, че в много бърз порядък трябва да се направи преглед, одит на електропреносната мрежа и да се разиграят сценарии, при които битовото отоплението и част от индустрията повишат в есенно-зимния сезон консумацията на електроенергия спрямо типичното.

Управлението трябва да си даде ясна сметка, особено в контекста и на изказванията от Европейската комисия, че се очаква криза на енергийните доставки и оскъпяване на енергоносителите спрямо сегашните цени. Това ни изправя в конкуренция за някои суровини с далеч по-богатите и платежоспособни западноевропейски пазари. Необходимо е да се положат максимални политически усилия за обезпечаване на доставките на природен газ за нуждите на енергетиката, домакинствата и производството. Липсата на конкретни договорености изправя и домакинства пред опасност от липса на отопление, а предприятията - пред принудително спиране на работа и освобождаване на работници, алармира той.

Позицията на ВМРО е, че България трябва да поиска дерогация по отношение на квотите за въглеродните емисии както за въглищните централи, така и за топлофикациите на природен газ, което финансово ще разтовари системата. ЕК обсъжда такива варианти.

Поради тези и други факти е добре Президентът и КСНС да излязат с обща позиция и план за действие за енергийната ни сигурност. В момента усещането е за хаос и работа на парче, което е опасно за държавата.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    15 5 Отговор
    Тоя пък какъв българин е с това име…
  • 2 Теле

    8 5 Отговор
    Тоа да се обърне към тъпото кире

    Коментиран от #9

  • 3 Абсолютно правилно

    7 9 Отговор
    Ако не действаме сега ни чака катастрофа. Най-после едно разумно изказване.

    Коментиран от #5

  • 4 Хихи

    6 5 Отговор
    Газ няма, а няма и да има. Ние и солта ще ядем, и тоягите ще отнесем и накрая и газта ще си платим по трънския курс. Алеко е прав за Ганьо. Кой разбрал, разбрал...
  • 5 Факт

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Абсолютно правилно":

    Всички в опозиция говорят правилно, като вземат властта започват огледално...

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Епа услаждат им се доларите

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Но какво ли ще стане когато САЩ спрат да плащат??

    Коментиран от #8

  • 8 Факт

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Епа услаждат им се доларите":

    Афганистан може да стане...
  • 9 Крава

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    А защо да се обръща към Кирил Петков, този какъв е да дава мнение кое е важно и кое не.Да вземе да си отиде в страната от която е и да не се меси където не му е работа.Олигофрени бойковидти колкото искаш.
  • 10 Я СЕ КОНТРИРАЙ БЕ БОКЛУК , КОЙ СИ ТИ

    3 1 Отговор
    ТА ДА ИСКАШ НЕЩО ?

    Коментиран от #11

  • 11 Един от морето

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Я СЕ КОНТРИРАЙ БЕ БОКЛУК , КОЙ СИ ТИ":

    Като ти затракат зъбите зимата друга песен ще запееш жълтопаветно КОПИУЕ
  • 12 Ча,, ча,, ча

    2 2 Отговор
    До сечтември не се ли усигири траен догпвор със газпром или друга но стабилна кпмпания на същите цени ни чака много гладна и студена зима Тези дето сега се перчат на жълтоте павета задуха ли ще останат шепа хора. Шепа хора пред гладна и премръзнала България. И нека Кики лъжата, кокорчо, гнома, Маджото, Корни и другите близчи да запомнят, да им бъде като обица, да знаят че ГЛАДА И СТУДА СА ПО СИЛНИ ОТ ТОКА
  • 13 Кой е тоя Контейнера?? От Патериците на

    4 1 Отговор
    ГЕРБ!! Тия да не дават акъл, крадлива напас!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове