Last news in Fakti

16 Юли, 2022 06:18 2 251 30

Янка Такева: Дано има приемственост в образованието ни, ако се стигне до ново правителство

  • янка такева-
  • образование

Има недостиг на учители по български език и литература, информационни технологии, математика, заяви председателят на Синдиката на българските учители

Янка Такева: Дано има приемственост в образованието ни, ако се стигне до ново правителство - 1
Снимка: БНР

"Истинско удоволствие е, когато човек влезе в класната стая и има толкова дидактически пособия, които подпомагат учителя да бъде иноватар, да променя средствата в неговата работа. Работната заплата не е за подценяване. Учител, излизайки от университета, получава 1485 лв. Нито един директор не дава минималната заплата, дава им малко по-висока. Средната брутна работна заплата от 1 септември е 2032 лв. На този етап е добре, но като синдикат ние искаме повече, на учителя трудът е обществено полезен, сложен", коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя подчерта, че има недостиг на учители по български език и литература, информационни технологии, математика. А в София има сериозен недостиг на помощник-възпитатели в детските градини. Увеличение на техните заплати е заложено в новия колективен трудов договор, който ще бъде обсъждан през септември.

Такева уточни, че българското образование е на много високо ниво.

"Качеството се измерва с това как се приемат нашите кандидат-студенти във висшите училища по света. Те се отличават с богата, интелигентна образователна култура", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.

Тя посочи и проблемите в образованието - сложните учебни програми, които често не са подходящи за конкретната възраст.

"Има проблеми с качеството на образованието, обхвата на децата от рисковите семейства. Говорихме, че има нужда от нова методология за подготовка на децата, чиито родители не могат да им помагат. Не може висша математика да се учи в 10 клас, а математиката от 6 клас да се учи в 4 клас. Осезаемо се променят учебните планове и програми, за да махнем терминологията, да улесним децата, но не трябва да се опростачват учебниците", подчерта Такева.

Също така отбеляза, че за провеждането на реформите има добра приемственост при последните министри на образованието.

"Надявам се приемственост да има и ако се стигне до ново правителство. Всеки нов министър трябва да опознае системата и едва след 6 месеца започва да работи адекватно. Академик Денков беше два пъти зам.-министър и министър в служебни правителства, познава системата. Пое това, което започна министър Вълчев", каза още Янка Такева.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    34 3 Отговор
    от32 ГОДИНИ загубено ПОКОЛЕНИЕ съсипана ДЪРЖАВА ИКОНОМИКА ИНДУСТРИЯ ОБРАЗОВАНИЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЗАКОНИ

    Коментиран от #4

  • 3 44451

    40 1 Отговор
    Тази дъртата до кога ще я давате за да ни лъже най нагло! Такева кой от семейството ти е без работа или с малка заплата та си тръгнала да го наместиш някъде! ГЕРБ така намести щерка и на тази синдикалната, тя се продава евтино!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Урко

    39 2 Отговор
    Бабо Янке, какво образование те гони на тия години? Пенсия няма ли за тебе? Още преди повече от 10 години си навършила възрастта, ама се натискаш на поста
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дедо

    36 0 Отговор

    До коментар #6 от "Баба":

    Баба Яна ми говори за ...."приемственост" . Ами то за да има някаква приемственост, ,трябва да има някаква си мандантност и ...ротация .Подмяна ...А тя се е заковала десетилетия подред и бетонирала яко ,като бетона на Мавзолея и НЯМА СЪБАРЕНЕ бре .
  • 8 СЕСЕСЕРЕ

    33 0 Отговор
    Другарката Такева е учила в СССР в държавния московски университет Комунизъма другарки и другари ЖИВКОВИЗЪМ ДА ЖИВЕЕ БКП И КПСС пенция и заплата няма ли млади тук??????
  • 9 паразити на държавна хранилка

    35 0 Отговор
    тая дърта cкокарджа май е начело на синдиката на даскалите още байтошово време
  • 10 Дани

    28 0 Отговор
    НЯМА ЛИ ВЕЧЕ ТАЗИ БАБКА ДА Я МАХНАТ !ТЯ ВЕЧЕ СИ Е ЗА ВКЪЩИ!!ТАКЕВА ПРОЯВИ ДОСТОЙНСТО И СЕ МАХАЙ И ДАЙ ПЪТ НА МЛАДИТЕ!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хахаххаа

    26 3 Отговор
    Образованеието ни е на плачевно ниво! И за това са виновни калините от МО! зАПЛАТИТЕ НА ТЕЗИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНЯ САМО СЛЕД КАТО ИМА РЕЗУЛТАТИ! A резултатите им ги виждаме всички: ПЛАЧЕВНИ! учителите ви са неграмотни, незнаещи и нищо неможещи! Толкова е зле положението, че тези псведо-учители единствено сеят злост в часовете и обясняват колко мързеливи са децата. истината е, че мързеливи са учителите! И дори не се опитват да се променят!

    Коментиран от #17

  • 13 заааааа

    19 1 Отговор
    иноватар - как не те е срам, бабушкер изкуфендрел, няма такава дума в българския език!!! Айде, разкарай се от поста, стига лапа!
  • 14 2323232

    26 0 Отговор
    Тази жена е на 75 години. Трябваше много отдавна да е пенсионер!!!

    Коментиран от #16

  • 15 САНДОКАН

    13 0 Отговор
    лельо ЯНКЕ каквато ни ТЕРИТОРИЯТА такова ни и образованието.
  • 16 САНДОКАН

    18 0 Отговор

    До коментар #14 от "2323232":

    Нейната длъжност е най разспространената в територията и се казва ХРАНИЛКА, заема се до като си жив
  • 17 САНДОКАН

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хахаххаа":

    Много добре казано

    Коментиран от #30

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Всъщност

    11 1 Отговор
    Функционално неграмотни....качеството на образованието с изключение на единици училища и учители е потресаващо ниско
  • 20 Браво

    10 0 Отговор
    Янке! Направо улучи девойката с това изказване! За каква приемственост говориш? Ами то в образованието само каша! Едно време си мислех, че опитите на Александър Фол с така наречените "Фолмастерчета" е лошо. Сега виждам, че от днешна гледна точка, това е било нищо! Какви пособия, учебници и техническо осигуряване има в момента в училищата? Учебниците се правят на най тежката хартия за да струват по скъпо и са пълни с неверни и смешни теми. Няма значение, че децата се превиват. Пособията са от миналия век и се предават, като ценност от пенсионер на нов учител. Технически пособия има само за показност и по западните филми. Училищата, само ги мажат отвън, а вътре са от минало време. Това е нищо в сравнение с качеството на учителите! Дигнаха заплатите и се набутаха хора без никакво желание да се учат и да учат децата! В момента има напрежение между стари и млади кадри по този въпрос! И всичко това е плод на бъркотията в държавата и желанието да се обслужват външни интереси. Спокойно, след десет, двайсет години тези деца ще ни управляват и ще ни го върнат!
  • 21 Такева,

    10 1 Отговор
    За да имате успех в средното образование върнете програмите и учебниците от 60-те и 70-те години на миналия век.Тогава образованието наистина беше качествено!
    Сега произвеждате неграмотни хора!

    Коментиран от #22

  • 22 наблюдател

    10 0 Отговор

    До коментар #21 от "Такева,":

    Неграмотни хора произвежда министерството, като натиска учителите и директорите да позволяват деца, които не могат да четат, пишат и смятат, да преминават в по-горен клас. Това е заради делегираните бюджети и е пълна гаранция за производство на неграмотни хора. Докато това се случва, ще става все по-зле.
    Баба Янка къде го видя това високо качество, не знам. Да, в елитните гимназии може и да има, ама ако отиде по селата и малките градове, пък и средните училища, ще види, че трагедията е пълна. Тогава може и да се откаже да философства и да си гледа старините.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 А бе

    7 0 Отговор
    тази какво е работила?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 А бе

    9 0 Отговор
    снимката на тая скочубра не е ли от преди 20 години?
  • 27 Дипломат Чукча

    7 0 Отговор
    Мойто средно-специално от живково време се равнява на 4-ри сегашни висши!
  • 28 123123123

    7 0 Отговор
    Крайно време е баба ви Яга.нка да яхва метлата и да се омита
  • 29 Обаче няма тишина

    2 0 Отговор
    и слушане в класната стая,не демокрация,анархия е,но..напред науката е слънце!
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "САНДОКАН":

    Всичко започна от ДРУГАРЯ Иван Костов, тъпанар от класа. Същият, по време на своето управление, с процедурни хватки, обезсмисли статута на държавен служител, който имаха учителите според закона за народната просвета. По негово време, единствено учителите бяха такива, по закона за държавния служител.
    След това, пък НДСВ направо премахна този текст от закона за народната просвета. Цялата тази гадост бе извършена, не без подлата роля на профсъюза на Янка Такева. Защото увисваха като прани гащи, без недоволната членска маса на учителите.
    Как е възможно учител, преподаващ в държавно/общинско училище, над което се вее държавното знаме, преподаващ по утвърдени от държавните органи учебни планове, да не е държавен служител.
    Разбира се, по-важно е да не се решава проблема, а да се създава периодично напрежение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове