Last news in Fakti

16 Юли, 2022 10:30 1 082 28

Надежда Йорданова: В България се диша по-леко, тежестта на корупцията е по-малка

  • надежда йорданова-
  • българия -
  • прокуратурата-
  • корупцията

По повод на втория годишен доклад за върховенството на закона в ЕС, Йорданова каза, че за пореден път стигаме до сърцевината на проблема - ефективността на работата на прокуратурата

Надежда Йорданова: В България се диша по-леко, тежестта на корупцията е по-малка - 1
Снимка: БГНЕС

В България се диша по-леко, тежестта на корупцията е по-малка, каза по бТВ министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Според нея, по някои важни въпроси управлението загуби темпо. Развитието на процесите показва, че сред причините е една "тиха съпротива" от страна на различни членове и представители на коалиционните партньори. Когато антикорупционното законодателство влезе в Народното събрание (НС), ИТН спряха да идват в парламента, каза Йорданова.

По думите ѝ, борбата с корупцията не е еднократен акт, тя изисква усилия, тя не е пиар акции и арести, тя е повече прозрачност.

По повод на втория годишен доклад за върховенството на закона в ЕС, Йорданова каза, че за пореден път стигаме до сърцевината на проблема - ефективността на работата на прокуратурата. Трябва да има ефективен механизъм за носене на отговорност от страна на главния прокурор. Каквото и да говори Гешев, прокуратурата на Република България е пирамидална структура; на върха ѝ е главният прокурор, посочи Йорданова. Всяка стъпка да търсим повече отчетност минава през много битки, каза тя.

Надежда Йорданова отбеляза, че се работи по законопроект за разследване и търсене на отговорност на главния прокурор. По план той трябва да е действащ през следващата година, но обсъжданията с Венецианската комисия трябва да започнат сега.

По повод на казуса със снимките, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, Йорданова посочи, че Гешев дължи отчетност на НС, но вчера се е случило обратното. Имаше пореден отказ да се отговори на точни и ясни въпрос. Не става ясно петорна експертиза ли има или пет отделни експертизи, заяви Надежда Йорданова.

Какъв ВСС ще имаме през следващите пет години е проблем, който парламентът трябва да реши. Разговори за персонален състав на правителство към този момент няма, каза Йорданова.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдее

    34 0 Отговор
    Сития на гладния не вярва. И тая е в паралелна вселена.
  • 2 Последния Софиянец

    22 2 Отговор
    Вчера от ХЕИ ми взеха 500 лв.Преди по 200.Инфлация.

    Коментиран от #3, #28

  • 3 Нап

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Искай им данъчна фактура

    Коментиран от #4

  • 4 Последния Софиянец

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Нап":

    Застават на вратата и викат: Много е мръсно,ще те затваряме.Давам парите на хазяина да им ги даде и на другия ден от вратата пак викат: Браво, можело значи.А аз нищо не съм чистил.Докога чиновници ще се гаврят с работещите хора!?

    Коментиран от #7

  • 5 Сериозно ли?

    32 0 Отговор
    Защо не попитате почернените близки на двете млади жени, които толкова нелепо умряха на тротоара миналата седмица, какво точно мислят по въпроса с корупцията? Не е нормално да се твърди такова нещо, извинете ме.
  • 6 Фен

    29 0 Отговор
    На тая кака и дойде в повече напрежението! Хептен изключи!
  • 7 Нап

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Докато свят светува.

    Коментиран от #8

  • 8 Последния Софиянец

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Нап":

    НАП също са дигнали тарифата,от 500 лв на 1000.Един познат се бръкна скоро.
  • 9 3.14К

    27 0 Отговор
    На деловодителката на Ристьо трябва да и се отнеме правото на юрист!
  • 10 ДСБ БЪДЕЩЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

    4 15 Отговор
    Борисов финансира и активира "заплахата" Възраждане именно за да лансира пистата за собственото си спасение - прикритото зад фейк атлантизъм кремлинофилство.
    Илюзия е, че Борисов търси само собственото си спасение. Търси брод към властта за цялата си кохорта от обслужващи политици, магистрати, депутати, политолози. Опасно заблуждение е да се мисли, че може да има среден път между олигархично-корупционния модел на Борисов и Пеевски от една страна и нормална България, от друга....!?
  • 11 Йорданова,

    25 1 Отговор
    Да така е,че тежестта на корупцията е по-малка,а защото по цял ден си клатите краката и нищо не вършите!
    Вие сте срам за българите!
  • 12 Tърновец

    12 1 Отговор
    В т.н. Народно Събрание има твърде голяма концентрация на власт, след изборите то става партийно събрание и лобизмът р явен а корупцията е средство на олигарсите, преди години Бойкикиев беше в коалиция с Баце
  • 13 Крас

    17 2 Отговор
    Паднала от крушата на главата си.Жалко.
  • 14 Чорбара

    23 2 Отговор
    Патка.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 📌🇧🇬

    5 4 Отговор
    Буул ш и йй т, гжа Йорданова, ние го знаем, вие го знаете, всички гознаят.
    Единствено Вие госпожо дишате по леко щот банковата ви сметка е набъбнала ноо секси.
    И така кой диша в България по леко след управлението на ПП, ДБ, БСП, ИТН?
    Цитирам дословно: По леко дишат Крепостните Мутри от ДПС, ГЕРБ, БСП.
  • 17 Благой от СОФстрой

    18 1 Отговор
    Това селско парче изпростя все повече. На територията България престъпноста, беззаконието и анархията придобиха съвсем катастрофални размери откакто младите селяни нови управници са на власт!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Всъщност

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Напушената Надежда на Промяната":

    Имаше една от вашите, която се хилеше неадекватно. Може би за нея говориш?
  • 20 стига глупости

    7 3 Отговор
    Преди ГЕРБ ни внушаваха, че корупцията е само усещане, зер прокуратура и съд с усещания работят. И с обосновани предположения. ПП дойдоха на власт с обещание да преборят корупцията.
    ЗА ЕДНА ГОДИНА НЯМА НИТО ЕДНО ПОВДИГНАТО ОБВИНЕНИЕ ЗА КОРУПЦИЯ ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА.
    ЕС тия дни отново е отправил критики към Бг по този повод, но във факти новината не бе отразена.
    Днес министър ни успива, че всичко е точно, корупцията била намаляла, ти да видиш!
    Успива ни така, както Гешев ни успиваше преди.
  • 21 дст123

    13 0 Отговор
    С Рашков и Радулов корупция по върховете не може да се бори. Те са с кварталните милиционери, дребните работи, кокошкарите. За да не търпят критики, хвърлят димките пред наивниците, че корупцията била намаляла.
    Борбата с корупцията претърпя провал.
  • 22 Тъпо, тъпо

    10 1 Отговор
    Дори в соца лозунгите бяха по-смислени. Липсата на интелектуален и професионален багаж на показ чрез пресата.
  • 23 ПП?

    7 1 Отговор
    Мафия и Задкулисие, среднощни сделки за 3 секунди, шуробаджанащина, невиждана инфлация за 6 месеца само, нищо свършено - но много празни приказки........
  • 24 Стара чанта

    6 0 Отговор
    Надка - Мазното пак се из.ра !!!
  • 25 С тая заплата мила,

    3 0 Отговор
    лесно се диша, ама питаш ли ни нас? Знам че не ни питаш, ама и ние няма да те питаме искаш ли да ти направим това или онова! Направо ще го правим!
  • 26 Важното е

    2 0 Отговор
    Че вас няма да ви има.
  • 27 Комунист

    2 0 Отговор
    Ползата от управлението на харвардските некадърници е тази,че стана ясно ,къде е по добре да си пращаме децата да учат.Оказа се ,че полицейската академия в Симеоново дава много по подготвени кадри от ХАРВАРД. Жив пример е Борисов. Класи над Кирчо и Кокорчо.
  • 28 Викай

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Кирчо и Курнела да борят корупцията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове