Last news in Fakti

23 Юли, 2022 04:14 5 990 91

23 юли 1942 г. Разстрелът на Никола Вапцаров

  • никола вапцаров-
  • разстрел-
  • поет

Молба на Вапцаров за помилване е представена на Борис III, но същата е отклонена

23 юли 1942 г. Разстрелът на Никола Вапцаров - 1
Снимка: Архив

В 11,45 часа на 23 юли 1942 г. състав на Софийския военен съд осъжда на смърт шестима души – за подривна дейност, в разгара на Втората световна война. Един от обречените на разстрел е Никола Вапцаров – тогава на 32 години, издал една-единствена книга със стиховете си, „Моторни песни“ (1940). Присъдата е изпълнена още същия ден, малко след 21 ч., на Гарнизонното стрелбище в София. Но преди това, когато Вапцаров знае, че му остават още само няколко часа живот, пише на стената на килията си едно от най-въздействащите стихотворения в българската литература.

Борбата е безмилостно жестока.

Борбата както казват, е епична.

Аз паднах. Друг ще ме смени и…

толкоз.

Какво тук значи някаква си личност?!

Разстрел, и след разстрела – червеи.

Това е толкоз просто и логично.

Но в бурята ще бъдем пак със тебе,

народе мой, защото те обичахме!

Никола Вапцаров е роден на 7 декември (24 ноември стар стил) 1909 г. в град Банско, тогава

все още в Османската империя. Баща му е войводата на ВМРО Йонко Вапцаров, а майка му е Елена Везюва със съдействието на американската мисионерка мис Стоун завършва американския колеж в Самоков и по-късно става протестантска мисионерка и учителка, припомня в блога си Дани Иванов.

Като юноша той попада под силното влияние на руснака д-р Борис Майлер, който живее от 1919 г. в къщата на Йонко Вапцаров като белогвардейски емигрант, оказал се (според по-късни улики) болшевишки агент на НКВД. След провала на Септемврийското въстание през 1923 г. той бяга обратно в СССР. Предполага се, че е внедрен да реализира проекта за създаване на ляво крило на ВМРО, т.н. ВМРО (обединена). Неговият образ и влияние върху възпитанието на юношата Никола в духа на комунистическата вяра се изтъква във всички мемоари на Вапцаровата фамилия, издадени след 9 септември 1944 г.

От друга страна, къщата в Банско е посещавана от царствени особи като цар Фердинанд, Вилхелм II, Цар Борис III и видни интелектуалци като поетите Пейо Яворов и Елисавета Багряна, художниците Константин Щъркелов, Иван Пенков и др. От своя страна фамилията Вапцарови през 20-те и 30-те години на миналия век има достъп в двореца, запазени са групови снимки на юношата с цар Борис ІІІ. Никола учи в гимназията в Разлог (1924 – 1926), след това в Морското машинно училище във Варна (1926 – 1932), по-късно наречено на негово име.

Той е на учебна практика първоначално на кораба „Дръзки“, а през април и май 1932 г. с кораба „Бургас“ посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид и Хайфа. При завършването на училището е произведен в ранг – офицерски кандидат и получава диплом за машинен техник.

След дипломирането си

Вапцаров постъпва на работа във фабриката на „Българска горска индустрия“ АД

в село Кочериново – като огняр и после механик. Избран е за председател на професионалното дружество, защитаващо правата на работниците. Едновременно с това организира, пише и играе роли в любителски театър.

Сключва брак с Бойка Вапцарова и им се ражда син, Йонко, но скоро детето се разболява и умира. Уволнен е от фабриката през 1936 г. след авария. Премества се в София, където дълго време не успява да си намери работа, но Бойка започва да работи като чиновничка в една банка. В периода 1936 – 1938 Вапцаров работи за кратко като техник във фабриката на братя Бугарчеви, а след това като огняр в Български държавни железници и в Софийски общински екарисаж.

През септември 1940 Вапцаров напуска екарисажа и след краткотрайна работа (около месец) в една изпитателна станция я напуска и остава безработен.

Вапцаров, който е с леви убеждения в началото на Втората световна война се занимава с просъветска дейност.

През ноември 1940 по време на Соболевата акция,

той заминава за Банско, където става организатор на събирането на подписи в подкрепа на съюзен договор със СССР. На 12 декември в дома на Вапцарови в град Банско е направен обиск и поетът е арестуван, след като у него са намерени компрометиращи материали.

През втората половина на декември той е освободен под гаранция до разглеждане на преписката от прокурора. В първите дни на месец юни 1941 г. Вапцаров е арестуван отново и от София е откаран и затворен в Разложкото полицейско управление във връзка с образуваното там наказателно дело по участието му в Соболевата акция. Оттам той е интерниран за три месеца в Годеч до произнасянето на съда.

При организирания процес по реда на Закона за защита на държавата

го намират за невинен и той е оправдан.

Междувременно СССР е нападнат през юни от Германия и след завръщането му в София (септември 1941 г.) Вапцаров търси контакти за участие в съпротивата. Така се свързва с Цвятко Радойнов, който е влязъл нелегално в страната, начело на група съветски диверсанти през лятото на 1941 г. Радойнов става ръководител на „минноподривната комисия“ към ЦК на БРП(к), чиято задача е да организира извършването на саботажна дейност срещу държавните институции в България и немските войски, разположени в Царството. В резултат Никола Вапцаров е назначен за касиер на „минноподривната комисия“.

За дейността си безработният Вапцаров получава средства, с които издържа семейството си, тъй като подривната организация е финансирана от СССР. През март 1942 година след продължителни агентурни действия са извършени масови арести на комунистически активисти. По този начин около 60 човека стават подсъдими по делото, станало известно като процес срещу ЦК на БРП(к).

Повдигнати са им обвинения по реда на ЗЗД – за сътрудничество и помагателство на терористична група финансирана от чужда държава във време на война и за организиране на дейност целяща насилствена промяна на установения държавен ред в Царство България, както и за подривна дейност срещу съюзническите немски войски. В дома му са открити пистолет, шифровани записки, агитационни материали и други уличаващи го в конспиративна дейност доказателства. Вапцаров е подложен в затвора на тежки физически мъчения и признава за нелегалната си дейност.

На 6 юли 1942 г. започва процесът.

Протокол на открито заседание на Софийския военен съд от 6 юли 1942 г. показва, че пред съда Вапцаров се отрича от показанията, които е дал при разследването. На 23 юли той все пак е осъден на смърт и още същата вечер бива разстрелян, заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов на Гарнизонното стрелбище в София. Молба на Вапцаров за помилване е представена на Борис III, но същата е отклонена.

Брат му Борис Вапцаров също е активист на комунистическото движение в България и в процеса срещу ЦК на БРП(к) е призован за свидетел.

Вапцаров редактира в. „Литературен критик“ (1941). Публикува във вестниците „Кормило“ (1936), „Нова камбана“ (1937), „Светлоструй“ (1939), „София“ (1941), сп. „Занаятчийска беседа“ (1937 – 41) и др. През 1937 г. печели конкурс на сп. „Летец“ за художествено произведение с въздухоплавателен сюжет със стихотворението си „Романтика“. Приживе Вапцаров издава само една стихосбирка – „Моторни песни“ (1940) – под името Никола Йонков. Освен това пише пътеписи, разкази, критика, произведения за деца и една пиеса. Някои от материалите са публикувани в периодичния печат, но най-много е издаван след смъртта си.

Стихосбирка: „Моторни песни“

Стихотворения: „Вяра“, „Двубой“, „Пролет“, „История“, „Селска хроника“, „Писмо“, „Романтика“, „Кино“, „Доклад“, „Ботев“, „Хроника“, „Борбата е безмилостно жестока“, „Прощално“ и др.

Драма: Вълната, която бучи


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 поетите на България

    53 10 Отговор
    Г-н Михайлов , благодаря за статията . Но подсетете българите и за Христо Смирненски .Аз ли съм пропуснал , но не съм попадал на статия за него . Той също е достойно име в бълг. поезия , но като че ли е забравен ..

    Коментиран от #4

  • 3 поетите на България

    23 6 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    В България вече има различни мнения , кой е предател .

    Коментиран от #6

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 8 Отговор

    До коментар #2 от "поетите на България":

    господине ИСТИНСКИТЕбиватЗАБРАВЕНИ но ИСТОРИЯТА помни
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 8 Отговор

    До коментар #7 от "Филип Георгиев":

    БЛАГОДАРЯ от МЕН господин ГЕОРГИЕВ
  • 9 Днешната реалност

    59 5 Отговор
    Ако попитате ученици или дори студенти как е името на Вапцаров,90% от тях ще ви отговорят-Къци.

    Коментиран от #78

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Филип Георгиев

    35 5 Отговор

    До коментар #10 от "Един от най великите поети !":

    В СТИХОТВОРЕНИЕТО СИ "ВЯРА", ВАПЦАРОВ КАЗВА "БРОНЕБОЙНИ ПАТРОНИ НЯМА ОТКРИТИ". ТОВА ЗА ВЯРАТА. СТРАХУВАМ СЕ, ЧЕ СЕ ОТНАСЯ И ЗА ПРОСТАЩИНАТА. И НЯМА ПРОИЗВЕДЕНИ ТОЛКОВА. ИНАЧЕ СИ АБСОЛЮТНО ПРАВ !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Съжалявам

    27 39 Отговор
    След като е работил за болшевиките е нормално да бъде ликвидиран. Война е все пак.

    Коментиран от #73

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Всички комунисти, комсомолци

    30 50 Отговор
    социалисти, русофили и путинофили, трябва да получат като неговата участ. Колкото по-скоро, толкова по добре за света.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Прав сте

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Рико":

    ,,СЕ обичахме " , но това не винаги са любовни отношения .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 онзи

    11 15 Отговор
    Всекиму своето
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Същата работа като

    17 2 Отговор
    Сега. Умни. Кадърни. Измират от глад ☺
  • 28 И все пак

    22 3 Отговор
    Остана ми привкус че в един момент едва ли не, понеже е нямало как да се изхранва, е станал болшевик!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Така е

    11 7 Отговор

    До коментар #6 от "Рико":

    Повечето комунисти наистина са били помилвани от цар Борис.

    Коментиран от #34, #79

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 шумкар

    16 8 Отговор

    До коментар #19 от "Всеки който е с твоето мнение":

    Предател на царство България.
  • 34 Това е била огромна грешка

    16 17 Отговор

    До коментар #31 от "Така е":

    Вижте загубилата и разрушена Германия, все още плащаща репарации къде е. И спечелилите, и загубилите са на светлинни години напред. Само който остана с русия се въргаля в кал и мизерия.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Моряка

    20 3 Отговор

    До коментар #6 от "Рико":

    Рико,беше писано преди години за разваляне на дружбата между династията и сем.Вапцарови,тъй като много че влиятелния в Пиринско Йонко Вапцаров е отказал да се продадат на Фердинанд 10 хиляди дка елитни общински гори около Банско.И че това е оказало влияние да не се помилва Вапцаров.Иначе как ще се обясни,че Фердинанд е диндякал малкия Никола,има снимка на Никола като поотраснало дете на трапезата на цар Борис.Не са казали и нито една добра дума за Н.Вапцаров,като поет,призваните за свидетели Е.Багряна и художника Щъркелов,приятел на цар Борис.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Обективно

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Да, и за това живяхме в мизерия и":

    Честно изработено в България?Не ставай смешен.
  • 40 Българин

    19 21 Отговор
    Да работиш срещу заплащане срещу собствената си държава навсякъде по света се нарича НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО!

    Коментиран от #44

  • 41 Роза

    28 10 Отговор
    Вапцаров е един много талантлив поет, предаден и подведен от "другарите" си .Употребили са го и са го захвърлили.А цар Борис не го е помилвал поради лични причини-имали са имотни спорове с баща му и са били в конфликт.Това е един от греховете на царя,който, разбира се,съвсем не е бил светец.Жалко за таланта на Вапцаров,който,като повечето поети,е бил идеалист и си е живял в един свой свят на илюзии.

    Коментиран от #48, #75

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Бен

    28 8 Отговор
    Много харесвам поезията на Вапцаров. Съвършени, кратки и изсечени форми, преливащи от човещина и очакване на положително развитие на света. Вапцаров е разчистил пътя към една кристално ясна изразителна поезия, но за съжаление след него никой не поема този върховен завЕт. Донякъде може би П.Пенев. Мечтател и краен идеалист. За мен - най-доброто в бг поезия. Поклон!
  • 44 Сух

    6 4 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    Що за наглост.. Ами ти бе бруте..
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Моряка

    20 5 Отговор
    В последните десетилетия на син простакизъм, още един път убихме Вапцаров.В гроба му е погребана някаква негова роднина,а костите му са изчезнали,както тези на Левски и на Ботев.Това не трябва да се замълчава.Кой е наредил,кой е изпълнил,защо семейство Вапцарови не е попречило на ВАНДАЛИЗМА.
  • 47 Джанки и камъни

    19 5 Отговор
    Поздравления към изданието, че намира за необходимо да отрази това тъжно събитие.
  • 48 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "Роза":

    РОЗА точна УМНА БЛАГОДАРЯ
  • 49 Моряка,продължение.

    18 6 Отговор
    Преди години,поетическия кръжок на Морското училище бяхме поканили на среща Бойка Вапцарова.До късна вечер жената отговаря на нашите въпроси около смърта на Вапцаров.Как вечертта,под дъжда,в калта,с ръце,близките на разтреляните са ровили общия гроб,за да индефицират труповете и да си ги погребат поотделно.До края на живота си ще помня тази вечер.И кощунството с костите на Поета.
  • 50 Taka така

    16 7 Отговор
    Велик борец за народно благоденствие и справедливост. Ще бъде вечен поради този факт. Засъжаление капиталистите и фашистите не са харесвали някой да им застрашава управлението, точно както и днешните такива

    Коментиран от #53

  • 51 Калмук

    17 3 Отговор
    Уникален поет ! Удря като с камшик ! ... Само заради бъдещата поезия е трябвало да бъде помилван, въпреки, че смъртната присъда е напълно заслужена по тогавашните закони - говорим за антидържавен тероризъм !!! ... Друг е въпросът, че такъв идеалист като Вапцаров нямаше дълго да изкара при болшевиките - или щеше да го дамгосат като враг на народа, или сам щеше да си тегли куршума.
  • 52 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    19 4 Отговор
    Браво на автора за статията! Добре е българите да се сещат за "светлите" времена до Втората св. война и за "демократичните" методи на полицията тогава! Тези "светли" времена, които едва ли не сравняват с днешната демокрация! Добре ще бъде да се пише и за друга жертва на режима - поета Гео Милев, удушен с тел, също и Христо Смирненски!

    Коментиран от #70

  • 53 Про100 100

    3 4 Отговор

    До коментар #50 от "Taka така":

    Дучето ти би лайк за споменаването на неговата партия PNF (partia nacional de fashista) . Употребата без повод на фашизма е въпиюща историческа неграмотност присъща единствено и само на червени елементи. Матурата ми беше върху Вапцаров и ми повиши крайната оценка по литература.

    Коментиран от #69

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Българина

    20 6 Отговор
    Вапцаров си остава един велик поет и велик българин, с който винаги трябва да се гордеем!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 кирил

    2 6 Отговор
    Бил е македонист
  • 59 Панов

    14 14 Отговор
    Публикувайте документите от съдебното дело
    Доларът, британските лири, гръцките драхми и югославски динари от квартирата му, разпределител на плащанията за терористичните групи.
    Откраднатото оръжие и експлозив от него за взривяване на мост и убийство на двама български войника и тежко осакатяване на един.
    Публикувайте самопризнанията и имената които посочва.
    Не се крийте зад цензурата

    Коментиран от #61

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Кирил

    11 4 Отговор

    До коментар #59 от "Панов":

    За терористична дейност му е било плащано 3-4 пъти повече от средните заплати тогава. След самопризнанията, комунистическото военно крило го осъжда на смърт. Дори и помилван, неговите са щели да го убият.
    Че е бил македонист, е ясно.
    Роднините му след 9ти живеят в охолство и привилегии.
  • 62 комунист

    9 6 Отговор
    Няма разлика от тези, които в християнска България взривяват Света Неделя убивайки стотици българи жени деца възрастни хора,от които още страда България .
  • 63 Борба в името на един

    8 12 Отговор
    по-справедлив живот; хиляди жертви, дори поети. И сега един войнстващ и нагъл капитализъм. Всичко съградено от комунистите е в ръцете на група алчни и неблагодарни и ни командерят отвън много повече, отколкото Съветския съюз си е позволявал.

    Коментиран от #66, #67

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 В къщата на Вапцарови е живял

    10 2 Отговор
    бивш белогвардеец, който му бил "налял" македонизма. После се оказало, че руснакът бил агент на НКВД, наричано след това КГБ.
  • 66 КОМУНИЗЪМ

    7 2 Отговор

    До коментар #63 от "Борба в името на един":

    Къде го има по света...ДРУГАРЮ..
  • 67 грешиш

    12 1 Отговор

    До коментар #63 от "Борба в името на един":

    всичко в България е в ръцете на комунистите от 1944 година. Нужно е само да махнеш капаците си и да видиш,кои са политиците ни,в кои ръце е бизнеса в България
  • 68 Хората винаги ще го обичат,

    10 8 Отговор
    защото говори от името на онези, които капитализмът мачка упорито и систематично, а те не са само у нас, те са по целия свят.
  • 69 Taka така

    5 2 Отговор

    До коментар #53 от "Про100 100":

    Така е запознат съм с Дучето додта добре, гой също е направил много за Италия, но голямата му грешка е съюзас Хитлер. Разбира се няма как да оприлича онези, които са поддържали хитлер в България с друго название, тъй като у нас се е наложило това определение за тях. Наясно съм, че фашизма съществува само в Италия. Съжалявам , че симпатизанти на комунизма и фашизма воюват в Италия и до днес. И двете страни дават излишни жертви Аз много се чудех коя система е по добра.Мисля обаче, че е комунизма. За съжаление днес и двете не са актуални и не са в крак с времето, но хората имат нуждаотнещо ново и справедливо. Това обаче не е демокрацията нито предлаганият от милиярдерите нов световен ред и велико зануляване, а нещо съвсем различно
  • 70 Тодор Правешки

    8 4 Отговор

    До коментар #52 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Христо Смирненски умира от туберкулоза, товарищ!
    Смъртта на Гео Милев е следствие от един атентат в една черква, извършен от комунистите! Относно Вапцаров, след показанията на един от задържаните, че Вапцаров е на по-висока позиция от съветския полковник Цвятко Радойнов, е нямало как да бъде помилван!

    Коментиран от #84

  • 71 НОМЕР2

    9 7 Отговор
    Стига с този терорист и национален предател Забравете го! Унищожете паметници...всичко свързано с това гадно предателско същество!
    Просто не го споменавайте!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Павел пенев

    4 6 Отговор

    До коментар #14 от "Съжалявам":

    Да, достоен си за съжаление, защото войната е предизвикана от фашистка Германия,верен съюзник на българския фашизъм.

    Коментиран от #81

  • 74 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 2 Отговор
    В статията няма нито дума за МАКЕДОНИЗМА му, защо?
  • 75 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 4 Отговор

    До коментар #41 от "Роза":

    Вапцаров е правоверен МАКЕДОНИСТ от когото се е срамувал баща му Йонко, това е натежало за да не бъде помилван от Цар Борис ІІІ.
  • 76 Артилерист

    3 7 Отговор
    Един велик българин е убит от българските фашисти, подлоги на Хитлер, най-големия фашист, престъпник срещу човечеството, виновник за убийството на повече от 50 милиона човеци. Животът на един велик български творец е отнет от озверели за властта си грабители-богаташи. Отрицателите му със сигурност не разбират от творчество, но дано поне да вникнат в стиховете в иначе новоговорния текст. Поклон пред паметта на героя-творец.
  • 77 Даа

    5 0 Отговор
    Добър поет. Ама е бил айляк. Работил по 2-3 месеца тук-таме. Някакъв руснак му размътил главата с болшевишки идиотщини и накрая въоръжен тръгнал да сваля властта. Ахмак.
  • 78 И кво лошо видиш

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Днешната реалност":

    в днешната реалност?Какво ги интересува хората измислен поет?Поети много,нали?
  • 79 Да,да.

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Така е":

    Един от тях.Лазар Колишевски-македонец,партизанин.Сновял насам-натам,дорде не паднал в ръцете на ОБ.Бутнали го там в някъв затвор,от където писал на цар Борис,че дълбоко се разкайва за противодържавната си дейност,че е българин,че се чувства българин дълбоко в душата си и все едни такива.После го засилили в Плевенски затвор с дълги години затвор,заедно с известни комунисти.Изкарал си затвора,докато някой отворил вратите.После...Скопие,Македон. и....

    Коментиран от #86

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Про100 100

    3 1 Отговор

    До коментар #73 от "Павел пенев":

    Фашизъм и фашисти има само и единствено в Италия. Твойто си е чист популизъм.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Всекиму - своето!

    4 2 Отговор
    Истината е, че докато не се унищожат всички гнусни комунисти и русофили (рублофили), България никога няма да си стъпи на краката и да се развива нормално - като демократична европейска държава ! Те непрекъснато й слагат пръти в колелата и я теглят към дивашката и безумно изостанала азиатска руска диктатура! Само предатели-русороби могат да жалят за чуждия агент-терорист ( и той предател като тях!), работил срещу Родината в интерес и срещу заплащане от враждебна чужда държава! Много справедлива е съдбата му! Колкото и да жалите, проклетият комунизъм отиде в небитието, скоро ще го последва и кървавата азиатска диктатура!
  • 84 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 1 Отговор

    До коментар #70 от "Тодор Правешки":

    Гео Милев няма връзка с атентата над църквата св. Неделя в София! Той е убит от полицията, заради поемата Септември. След като е обжалвал присъдата си заради, "Септември", изчезва безследно и е доказано, че е удушен с тел от полицията! Тялото му е открито след години и разпознато по изкуственото око. А за Христо Смирненски, няма човек от нашето поколение, който да не си спомня "Жълтата гостенка". Не съм писал, че е убит! Лошото е, че сега децата не учат тези велики поети!
  • 85 Роза

    3 1 Отговор
    Талантът винаги си остава талант!Каквито и политически убеждения да е имал,каквото и да е вършил през живота си-талантът е неунищожим!"И върху твоята надгробна плоча една кама кастилска ще наточа..."Цитатът се отнася за испанския поет Лорка,също разстрелян ,като Вапцаров.Двамата са близки по дух и творчество.
  • 86 Да бе,

    2 0 Отговор

    До коментар #79 от "Да,да.":

    Сиромах Лазар станал първи патрон в Скопие.Е тва е да си комунист.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Гого

    1 0 Отговор
    Вапцаров е бил с леви идеи и с леви наклонности лгбт както му викат сега затова са го убили и сталин е бил лгбт и путин е лгбт слава на танзания.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове