Last news in Fakti

30 Юли, 2022 14:20 4 311 50

Заков отговори на Нинова за F-16

  • драгомир заков-
  • корнелия нинова-
  • отговор-
  • f-16

Военното министерство е осигурило пълната възможна прозрачност на целия процес за вторите F-16, подчерта министърът в оставка 

Заков отговори на Нинова за F-16 - 1
Снимка: БГНЕС

Военното министерство е осигурило пълната възможна прозрачност на целия процес за вторите F-16. Това посочва министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. В социалните мрежи той публикува задочен отговор на Корнелия Нинова.

Драгомир Заков припомня, че още преди година тогавашният служебен кабинет е изпратил запитване за купуване на вторите осем самолета, информират от БНР.

По дати е изброена и хронологията на процеса на информиране на депутатите, обществото и министрите от кабинета.

А на оперативното заседание на правителството в четвъртък точката е била обявена като доклад, а не за решение.

Пред БНТ в петък лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че е научила за подготвен инвестиционен разход за новите 8 самолета на последното задание на правителството.

Тогава тя и министрите на БСП напуснаха заседанието.

Драгомир Заков обясни че ВВС имат въпроси, което ще наложи допълнителните разговори. Но пак припомни, че България трябва да отговори на офертата до началото на ноември.

Българската армия има нужда от засилено внимание, припомня Заков.

Следващите 8 изтребителя ще струват 1,320 млрд. долара. Парите този път може да бъдат плащани разсрочено.

Ето и пълният текст на поста на военния министър в оставка:
Мит: За офертата и преговорите по вторите F16 се е разбрало на 28 юли 2022 г.
Факти:
На 19.08.2021 г. служебният министър на отбраната Георги Панайотов публично обявява, че е изпратено запитване за оферта до САЩ за вторите 8, съгласно одобрения през 2019 г. проект за инвестиционен разход (ПИР) за цял проект от общо 16 самолета (пълноценна ескадрила).
През март 2022 г., след поемането на функциите ми като министър на отбраната, многократно съм брифирал и медиите и Комисията по отбрана в НС за хода на преговорите, включително, че съм настоял пред американската страна за втори преглед по линиите на проекто договора, с цел оптимизиране на разходите при максимално запазване на ключовите способности.
В периода март-юни 2022 г. многократно съм информирал публично, че очакваме оферта от САЩ.
В началото на април 2022 г. дойде публична новина от Вашингтон, че офертата за България е одобрена от Държавния департамент, а в последствие беше одобрена и от Конгреса. Стойността тогава беше 1,67 млрд. долара.
В редица интервюта през юни 2022 г. заявявах, че офертата ще дойде в следващите седмици, като очаквам тя да бъде съвместима по стойност с първата при включен по-голям пакет способности.
На 19 юли 2022 г., в публично заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС обявих, че новата оферта ще пристигне всеки момент.
На 21 юли 2022 г., в публично заседание на Комисията по отбрана представих подробна информация за офертата - брой, цена, разлики от първия пакет, условия. Информацията бе широко отразена в медийното пространство.
На 24 юли 2022 г. коментирах темата и в прайм тайма по БНТ.
На 26 юли 2022 г. за втори път брифирах Комисията по отбрана, отново в публично заседание, последвано от специален брифинг за медиите.
На 28 юли 2022 г., в оперативната част на заседанието на МС, информирах министрите защо ПИР не е влязъл за разглеждане и, съответно, няма как да стигне до НС за одобрение. Точката бе обявена като ДОКЛАД, не “решение”.
Всичко това показва, че МО е осигурило пълната възможна прозрачност на целия процес по вторите 8 F16, започвайки още от служебния кабинет през август 2021 г.
Така трябва да бъде!
Като министър се заклех от трибуната на НС, не пред някой партиен орган! Не съм бил и към момента не смятам да бъдат член на която и да е политическа партия. Това ми помага да се водя изцяло от интересите на страната и на националната сигурност!
Отново ще призова българските политици: Долу ръцете от Българската армия! Сега тя има нужда от засилено внимание, себеотдаденост за мисията ѝ, както и пълен национален консенсус, че без силна, мотивирана и добре оборудвана армия, няма да има България и българска нация!
Поклон пред всекидневната отдаденост на хиляди български военнослужещи и цивилни служители от системата на МО, които въпреки лишенията и обидите от политици, продължават да изпълняват конституционните си задължения и тези по ЗОВС. Редица от тях и с цената на риск за живота им!


Поставете оценка:
Оценка 2 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яж попе молитвеника

    48 2 Отговор
    Бистра вода... студена, за пиене.
  • 2 зимата

    68 9 Отговор
    Не мисля , че в такива времена са ни нужни F -16 ...
  • 3 Гео

    36 2 Отговор
    трети път питам и отговор не чакам
  • 4 ффгхм

    39 3 Отговор
    Безпилонни кога?
    Имаме чудесни БЪЛГАРСКИ!
    По-класни от Байрактарите!

    Коментиран от #11, #50

  • 5 Рубладжии

    17 40 Отговор
    БСП модерна Лява ли, хахаха, по старому надупени на кремъл !!!

    Коментиран от #22

  • 6 Хайде да не се лъжем

    61 8 Отговор
    в България не остана какво да се защитава. Излишен разход. Стига рушвети и комисионни.
  • 7 Пич

    35 18 Отговор
    Как да и отговори , като всички знаят , че Нинова мимикрира ???!!! Тя , в името на властта , ще обяви война на Русия , обаче " без да знае " !!!
  • 8 не се впрягайте

    17 9 Отговор
    Струва ми се, че напускането на заседанието е знак към едно друго място.
  • 9 Точен

    11 37 Отговор
    и изключително компетентен !
  • 10 Заки,къш!

    54 8 Отговор
    Ще ядем самолети...когато си получим първите тогава поръчвайте други.Може и никога да не ги дадат.
    Роби ще ставаме на едни хартийки...как ли пък не!
  • 11 оня с коня

    23 10 Отговор

    До коментар #4 от "ффгхм":

    Разбира се че имаме и Отлични безпилотни самолета,затова и купуваме тия 16 Ф-16 от САЩ - да летят напред и да трепят Противника наред,та като прелитат Безпилотните ни,никой да не ги закача!
  • 12 ТаУмВзе

    48 4 Отговор
    Детска Болница Няма, но чертежи за 3 милиарда има! Са и чертежи за медицински хеликоптери. Щавия и Гепсандересес Якоооо. Нани нани робе!

    Коментиран от #14

  • 13 Коджакуpев

    30 6 Отговор
    Този кога ще си признае публично, че е гeй ?
  • 14 ТаУмВзе

    36 2 Отговор

    До коментар #12 от "ТаУмВзе":

    Аре умник! Бай деменция няма детска храна и дамски превръзки. С кво ще ти произведете краварчето ф ките от 16 век. Друга тема е, че един Кинжал и заминават, барабар с летището.
  • 15 Българка

    14 44 Отговор
    Българската армия трябва да има модерни оръжия и техника. И това е преоритет. Ние сме фронтова линия с руската Империя на злото. Тези F16 няма да дойдат скоро. И тук е въпросът защо до сега нище не се направи

    Коментиран от #16, #36

  • 16 пепел ти на езика

    30 2 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Никаква линия няма да бъдем!
  • 17 НЕПРОЗРАЧНО

    36 4 Отговор
    Без конкурс, без парламентарен контрол, без да е гласувано в бюджета за годината, без съгласуване с военните. Еднолични решения в стил бойко борисов, срещу чийто модел щяха да се борят!
  • 18 Тиквата и МВРО дадоха 2.2 млр. лв. за че

    31 4 Отговор
    То няма построен завод / дори не са започнали да го строят/, вие самолети чакате
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 дядото

    28 2 Отговор
    така и не уточняваш,от трибуната на нс пред кого се закле.осигурил прозрачност за сделката.като как- обявяване на конкурс,ценови параметри,тактико-технически данни,ценови оферти от различни компании и производители и т.н.пред народа и накрая референдум.не вие сложени там незнайно как и защо,а народа трябва да решава такива казуси.не се притеснявай за военната тайна.в този свят всичко се знае,тя е прах в очите на българите и за комисионните ви
  • 21 Перо

    33 2 Отговор
    Политиците предават БГ и без армия!
  • 22 Перо

    20 5 Отговор

    До коментар #5 от "Рубладжии":

    Надупени,ама на чичко Шорош! Това не е лява,а крайна,неолиберална партия!
  • 23 цербер

    7 7 Отговор
    F-16 „Fighting Falcon“ („боен сокол“) е американски боен самолет, разработен от General Dynamics през 70-те години на 20 век. F-16 е лек и маневрен многоцелеви изтребител за завоюване на въздушно превъзходство. Той е предназначен да допълни приетия по това време тежък изтребител F-15 „Eagle“ с минимално тегло и максимално бойно натоварване. В България се очаква да пристигнат първите 8 самолета до 2025-та г.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Патриот

    31 3 Отговор
    Това , което не може да се случи никъде другаде по света се случва тук в бг колонията, да платиш едни 3 млрд и да не получиш нищо, в договора да няма вписана неустойка за забавяне това значи че доставката може да бъде отлагана до безкрай и да се предлагат нови виртуални самолети това е абсурдно не може да се случи никъде другаде, единствено тук има безплатни бази, България най-верния сателит на Америка както навремето бе най- верния сателит на ссср,
  • 26 Ф 16, бл.70, вх. Г, ап......

    26 1 Отговор
    Аман от тия самолети на книга !
  • 27 Заков предателя!

    30 1 Отговор
    Заков вие сте една марионетка назначена от краварите, вие сте предател, бихте продали всичко и сега да ви вярваме, женската ви рода да споменаваме или да се смеем на опашатите ви лъжи?
  • 28 зарков

    16 1 Отговор
    Военното министерство е осигурило на наши си хора пълната възможна комисионна на целия процес за вторите F-16 докато дойде 2025 когато може по същата схема на $Шкембет$ да дойдат първите виртуалки и те закупени с милиарди дългове
  • 29 Бай Лисан

    16 1 Отговор
    Заков, имам отлична идея къде да паркираме новите Фи-16
  • 30 Комуновирус

    2 22 Отговор
    Време е да се отървем от съветските Мигове и СУ-та.
  • 31 Бико

    2 17 Отговор
    Трябваше да дадем на Украйна нашите Мигове годни за летене срещу някой друг Ф-16 като бартер.

    Коментиран от #37

  • 32 Червени саботьори

    4 16 Отговор
    Националната сигурност и модернизирането на Българската Армия са жизнено важни неща за разлика от кефа и ината на другарката Импексова
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ИСТИНАТА

    18 1 Отговор
    А бе, важни са комисионите не самолетите, кой го интересува, кога и как ще дойдат!?! Куче влачи, диря няма!!!
  • 35 питащ

    13 1 Отговор
    Колко важни договора подписаха, правителството в оставка, и как е възможно това!?! Само питам, де!?!
  • 36 Ей па ча

    18 1 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    кога ще млъкнеш,най добре-завинаги! България никога няма да бъде фронтова държава срещу Русия.И когато дойдат руснаците,ще ги посрещнем както винаги-с хляб и сол!!!А който не се смята за българин и иска да воюва с руснаци,да заминава в укрия!
  • 37 Защо да им даваме

    12 2 Отговор

    До коментар #31 от "Бико":

    на нас някой да не би да.ни е дал нещо безвъзмездно!На ср македония дадохме танкове т72,а те сега ги пращат на укрия.Русия ще накара всички които са против нея да си платят.И то с лихвите, включително и България !
  • 38 Георги Илиев Митев

    4 0 Отговор
    Подлиз, подмаз на крадците. Повече пари за хубавците. Българските намаляват . Помощи им дават. Девойките ги чакат, разтворили краката.
  • 39 Едикойсеф

    0 2 Отговор
    Предполагам, че американците ще ни доставят изтребителите, след като приключи мандата на този, дето беше против тяхното купуване!
  • 40 Емил

    7 0 Отговор
    Абе, те тия остаряха морално , преди да започнат да ги сглобяват ,бе ......
  • 41 Да бе да ама не!

    2 0 Отговор
    Махай се !
  • 42 Скорпион

    7 0 Отговор
    Ако могат да пръскат срещу комари нямам нищо против тях, но ако не не си струват парите. Чудя се защо при дядо Тошо нямаше ни комари нито кърлежи. А сега дават милиарди за самолети а от едни комари не могат да ни избавят. Или им трябват да ескортират учебни самолетчета.
  • 43 Скорпион

    8 0 Отговор
    Питам се утре като излезем от Нато ще ни върнат ли парите или ще пием една студена водица. Защото ако има референдум ще гласувам за излизане, защото никой не ме пита искам ли да влезем.
  • 44 Анонимен

    8 0 Отговор
    Първите самолети ги платихме предварително и наведнъж. Вторите можело евентуално и да ги плащаме разсрочено. Разсрочено, разсрочено но пак предварително.

    Коментиран от #49

  • 45 Иванов

    5 1 Отговор
    Народа мезерува а те самолети ще купуват дамите тези пари на народа изедници долни

    Коментиран от #46

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Баце

    1 0 Отговор
    Защо не направи опит да се направят мобилизационни сборове да видиш истинското лице на армията и готовността на младите да служат
  • 48 Да наистина

    0 0 Отговор
    Но и той ..подреден със зъл поглед в редичката желаещи да отмъщават ...защото им пресякоха мераците да крадват и да удрят келепира. ..Гергов е начело....Не си струва да ги споменава човек.
    В моето семейство сме симпатизанти на БСП и Нинова. Пожелаваме й успех и все така да воюва за добруването на обикновените , честни и трудолюбиви хора. Нека да е здрава и успешна.
  • 49 Бай Лисан

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Анонимен":

    Предварително или на части да плащате, все едно самолети няма да видите.
    Н.Пр. Героична Мусака
  • 50 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ффгхм":

    Имаш дръжки!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол