Last news in Fakti

30 Юли, 2022 17:29 17 624 41

Николов: Ако тръгне да се прави тунел за АМ „Струма” отдолу ще излезе радиоактивен материал

  • валентин николов-
  • тунел-
  • магистрала струма-
  • изграждане-
  • радиоактивен материал

„Има риск да бъдат нанесени колосални поражения върху екологията на страната с непредвидими последици”, каза още изпълнителният директор на Камарата на строителите

Николов: Ако тръгне да се прави тунел за АМ „Струма” отдолу ще излезе радиоактивен материал - 1

Има научнообосновани предположения, че при изграждането на евентуален тунел от 13,5 км през Кресненското дефиле за АМ „Струма” отдолу ще излезе радиоактивен материал. Това заяви изпълнителният директор на Камарата на строителите Валентин Николов в студиото на „Офанзива”.

„От Камарата на строителите вложихме огромни усилия и средства, събрахме сума, малко по-малка от половин милион в рамките на няколко години, организирахме експертизи и международни конференции и смятахме, че въпросът е бил решен. Изведнъж сега новото правителство задраска абсолютно всичко, върна се и започна да говори отново за стария тунел. Тук парадоксът е, че от екологични съображения тези хора искат да отидем на вариант, при който има риск да бъдат нанесени колосални поражения върху екологията на страната с непредвидими последици”, коментира той.

„Разполагам с доклад на тесни специалисти в сферата редки метали и уран, които твърдят, че има научнообосновани предположения, че отдолу ще излезе радиоактивен материал от един евентуален тунел от 13,5 км, за какъвто отново се говори”, заяви Николов.

По думите му колкото по-дълбоко надолу се копае, вероятността да излезе такъв материал е по-голяма.

„От един такъв 13-километров тунел ще излезе 6 млн. куб. метра земна и скална маса. Това е 2 пъти обема на Хеопсовата пирамида, с всички последици за Струма, за Кресненското дефиле, отношенията ни с Гърция и т.н. Това е потресаващо и не трябва да се случва”, категоричен беше изпълнителният директор на Камарата на строителите.

Той коментира и казуса с парите за пътища и пътното поддържане. „Убеден съм, че ще има пътно поддържане и след 30 септември, защото страната не може да остане без такова. Тези фирми вече над година работят без пари. Убеден съм, че ще се мобилизират и няма да оставят страната без пътно поддържане и снегопочистване”, посочи Николов.

Според Валентин Николов промените относно пътния бранш, направени в последния работен ден на Народното събрание, са били „необходими, но крайно недостатъчни”.

Припомняме, че депутатите успяха да приемат цената в договорите за обществени поръчки да може да се актуализира при висока инфлация. Това ще става по специална методика, одобрена от Министерския съвет. До казуса се стигна, след като в началото на седмицата стана ясно, че всички нови обществени поръчки са прекратени и пътната поддръжка остава в ръцете на старите фирми. Те обаче имат ограничение в срока до октомври.

„Промените бяха в 59-ата минута. Те бяха необходими, но крайно недостатъчни и са само една стъпка, следват още много, които трябва да се направят в тази посока. Основният въпрос, който стои пред нашия отрасъл и пътните фирми и служителите в тях, са парите, които те не са си получили за година, година и половина назад”, каза Николов.

По думите му липсата на разплащане или недостатъчно разплащане в строителния сектор не се отнася само до пътните фирми. „Много пари не са изплатени и по отношение на ВиК, високото строителство и т.н. Създаде си ситуация, в която картината е много тежка за строителния отрасъл като цяло”, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тогава

    67 5 Отговор
    Направете уранова мина и я подарете на уестингхаус

    Коментиран от #11, #18

  • 2 Никакви

    14 28 Отговор
    тунели !
  • 3 👽👽👽

    27 3 Отговор
    Ще излязат грейовете.
  • 4 Жалко за старите кучета

    39 2 Отговор
    А може да открият съкровището на Исмаил ходжа в размер на 39 милиарда евро.
  • 5 Пич

    31 28 Отговор
    Новото правителство не се интересува , колко хора и животни ще умрат ! Интересува се , че с тунел ще откраднат най много пари !!!
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    45 5 Отговор
    АМИ НЕ РАДИОАКТИВЕН ГРАНИТ НЯМА
    ....
    ЗАПАДНИТЕ РОДОПИ , РИЛА , ПИРИН И СТАРА ПЛАНИНА СА СИ РАДИОАКТИВНИ ОЩЕ КОГА СА СТАНАЛИ ПЛАНИНИ :)))
    ....
    ГЕОЛОГИЯ , БАЙ СПЕЦИАЛИСТА :)
    ....

    Коментиран от #40

  • 7 Когато фактите говорят

    24 16 Отговор
    Какви са тези нещатни сътрудници на кгб със заплата от по 4000 лева чиста пара всеки месец, кеш.?
  • 8 СПОКО

    32 11 Отговор
    Простите Предатели се опитват да копират схемите на ОПГ ГЕРБ-ДПС. Имитират дейност, ще строят инфраструктура, щото това се вижда веднага и се оценява от простите избиратели. Толкова са им възможностите - строителство и обслужване на американски интереси. Досущ като боко тиквата. Че и киртака се разхожда с папки при Гешеф, да инспектира строежите, лъже за цени и постигнато. Боко номер 2. Хубавото е че си отиват и нищо няма да барат там.
  • 9 Жоро

    28 10 Отговор
    Тамън 2 в 1 - тунел и матрал за АЕЦ-а. Тунел ше са прави!
  • 10 За тунел, не може през дефилето с 50.

    50 9 Отговор
    Може и да излезе, а може и да не. То камарата на строителите са гербаджии до дъно. Видиш ли събрали пари, от дарения и платили на учени да кажат, за каквото са им платили. Швейцария построиха тунел близо 60 км под Алпите, ние не можем.

    Коментиран от #32

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Абсурдистан

    59 7 Отговор
    Срамно е техническо лице да говори с предположения. Чрез сондажи може точно да се каже какъв точно материал има отдолу, дали е радиоактивен и колко. Всеки местен в района на Крупник знае, че околният радиационен фон е завишен но напълно в рамките на допустимите норми. Вони на злонамерено отношение или пълна некадърност!
  • 13 Пародия

    39 4 Отговор
    Ами ако излезе злато. Некадърните български строители не могат да строят тунели и редят приказки от 1001 нощ. Ще дойде някоя австрийска или немска фирма и ще го построи за три години.
  • 14 Пешо

    43 3 Отговор
    Ако скалата е радиоактивна, Струма с голяма вероятност ще я покаже в проби на водата. Приказки на ангро. Напоследък дрънкането се превръща в национален спорт, след краденето.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Простия

    34 3 Отговор
    Ако догадките на този господин са верни значи р. Струма е изнесла толкова много радиоактивен материал че хората в гр. Кресна трябваше да светят като луминесцентни пури студена светлина.
  • 18 Брат Румен Ралчев

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тогава":

    Аз винаги съм обслужвал чужди интереси.
  • 19 Фройд

    21 1 Отговор
    Че нека излезе, къв е проблема?!
    Скалната маса се преработва, урана се извлича, продава се щото нямаме технологии за обогатяване , / СССР ни забрани/ . И пак ще сме на далавера.
    Но винаги някой ще говори че не може не става и няма...
  • 20 оня

    16 0 Отговор
    А парите в саковете къде отидоха:)) Да си ги търсят от тиквата:))
  • 21 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    19 2 Отговор
    "Има научнообосновани предположения: отдолу ще излезе радиоактивен материал"

    Отвратен съм, вече не вярвам на никой и на този Валентин Николов не му вярвам. Може и да казва истина, но може да е и НЕистина. Обикновения читател няма как да разбере дали този казва истина или изпълнява нечия поръчка на строители на мостове. Които са алтернативата на тунела. Ако хората повярват, че там има такава опасност ще поискат вместо тунел да се скрият мостове. Печалбите са милиарди левовеб
  • 22 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    23 3 Отговор

    До коментар #16 от "Бат Вальо":

    "какъв 13 километров тунел точно над най-големия разлом в източна Европа ... района е високорисков от сеизмична гледна точка"

    Би ли ни "СВЕТНАЛ", кое е по-опасно при ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ, тунела или високия виадукт, мост ...?
    Кой ти каза, че при земетресение тунела е по-опасен от 50-100 метров виадикт? Според мен е обратно, не съм чул да има срутване на тунел от земетресение и жертви от това. Но съм чул за много разрушени виадукти и мостове с човешки жертва от земетресения.

    Коментиран от #27

  • 23 Копача

    24 2 Отговор
    Къде е скрита умрялата котка? Има само три фирми в света които могат да построят този тунел. И които категорично отказаха на правителството на ББ да се заемат с това. Като причина изтъкнаха несигурна политическа обстановка ( корупция). След като ББ не е на власт, вече имат интерес. Но гербарските подлоги почват да плащат с екокатастрофа, което откровена лъжа . Друго си е държавна поръчка за некачествен път през нещо си .....
  • 24 Анонимен

    9 2 Отговор
    Да не би там да съхранява ме горивото от аец, нещо много странно е!!!??
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 2 Отговор
    Хайде, още една "врачка" след италианските "експерти" по сеизмология...
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бат Вальо":

    Защо не погледнете схемата на ТОКИЙСКОТО МЕТРО преди да плашите със земетръси?

    Коментиран от #28

  • 27 Бат Вальо

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Аз не мога да те "СВЕТНА", той Господ не е успял, пък аз ли ...
  • 28 Бат Вальо

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ... теб също ...

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Само Възраждане

    6 7 Отговор
    може да се справи с тия измамници,които мислят само за кражби!

    Коментиран от #34

  • 32 Иококномист

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "За тунел, не може през дефилето с 50.":

    Тунелът в Швейцария е три пъти по евтин отколкото южната дъга над София. Сещайте се за какво става дума с нашите и техните заплати,
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хаха

    4 0 Отговор
    Егати смотаняка купен. Ако имаше там уран, щяхме да го добиваме и продаваме.

    Коментиран от #36

  • 36 Тарикат

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Хаха":

    Ако ще и калифорний да има, винаги има решение, което винаги липсва на българския "мениджмънт". Както се казва: имаме проблем за всяко решение
  • 37 Скрий се бе

    3 0 Отговор
    Кресненското дефиле може да бъде направено единствено от чужди фирми, нашите са некадърни друг е въпроса дали ще им бъде позволено от следващото правителство. Трябва да има комисионни за всички, затова не позволи тиквата да го направи китайска фирма, хората бяха обещали за една година да бъде завършена.
  • 38 Айде

    1 0 Отговор
    Я, стига!
  • 39 Дааа

    1 0 Отговор
    Глупости на търкалета...
  • 40 Дреме ми

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Да бе да...Цялата България е радиоактивна.Ха ха Разбираш колкото магаре от военна музика☺
  • 41 Артилерист

    1 0 Отговор
    Строителната мафия е най-мощната в България, защото от строителството най-много се краде. И то легално. Преди няколко години опозицията поиска от трибуната на парламента да се направи проверка на влаганите материали и качеството на строежа на магистралите. Мафията изведе на протест срещу това искане стотици камиони и прочие тежка строителна техника. Това е уникален парадокс! Властта на шайката, която си правеше каквото си поиска, изкара на протест присъдружната си мафия, за да отнеме и правото на говорене на опонента. Експерти пресметнаха, че само от престоя на тази техника, са загубени над 600 000 лв. А сега този "специалист" ни разправя с какви големи усилия са събрали пари за проучване на трасето. Направо да ги ожалиш...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол