5 Август, 2022 12:21 3 264 62

Туристи платиха 900 лв. за лечение на стомашно разстройство на детето им в „Слънчев бряг”

  • туристи-
  • 900 лв. преглед-
  • дете-
  • болница

Престоят на детето в медицинския център е продължил около 3 часа

Туристи платиха 900 лв. за лечение на стомашно разстройство на детето им в „Слънчев бряг” - 1

Българско семейство, което работи и живее в Германия, но избрало да почива в „Слънчев бряг” плати сумата от 450 евро, за да бъде оказана медицинска помощ на детето им. На 3 август почти 6-годишното момиченце вдигнало температура и имало стомашно неразположение, след обикаляне из здравните заведения в Несебър и „Слънчев бряг”, семейството се озовало в частен медицински център, където на детето била оказана помощ. Изненадата обаче дошла, когато получили фактурата със сумата от 450 евро, която стреснала родителите.

„Обикаляхме от кабинет на кабинет. Никой не искаше да ни издаде документ за прегледа. Намерих този център в интернет и звъннах да питам дали ще ми издадат документ. Потвърдиха, не съм питал за цени”, разказа бащата на детето пред Нова ТВ.

Престоят на детето в медицинския център е продължил около 3 часа.

„Прегледа я педиатър. Сестрата идваше само да погледне системата докъде е стигнала, но нищо повече. Взеха ѝ кръвна проба за захар. Направиха и такава за антибиотика, който ще влеят в системата и това беше”, разказа майката на детето.

По думите на родителите им е било казано, да оставят абоката на детето, тъй като на следващия ден трябва да отидат отново.

„Изобщо не съм очаквал подобна сума за дете. Очаквах тя да е около 150 евро”, добави бащата.

Управителят на медицинския център обясни за NOVA, че навсякъде е имало изложени цени. В центъра се работи по тях, като те са одобрени от НЗОК от 20 години и всичко останало определи като „спекулации”.

Родителите на детето отрекоха тази информация.

Темата коментира и бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

„Това, което научаваме от конкретния случай не е нищо ново. Това се случва и по морските, и по планинските ни курорти. Проблемът е къде тук е държавата”, каза тя.

„След като виждаме, че в ситуация на спешен случай на дете се стига до такава сума въпросът е държавата въобще контролира ли какво се случва по тези курорти”, добави Виткова.

Тя е категорична, че трябва да има контрол. „Предварително държавата трябва да знае как е организирана медицинската помощ по курортите. Случилото се показва, че тя изобщо не знае какво се случва”, добави бившият министър на здравеопазването.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионер

    38 0 Отговор
    другия път ще почиват на балеарите.
  • 2 Само питам

    42 1 Отговор
    Е , след като си бивш министър , ти какво направи по въпроса през твоето управление ?

    Коментиран от #36

  • 3 Кой

    37 6 Отговор
    ходи на Слънчев бряг ? От мошеник нагоре....
  • 4 Амммм

    16 9 Отговор
    Не, че управдавам държавата, но родителите след като пътуват от чужбина, нямат ли пътни застраховки на тях и семейството при такива случаи? По принцип, при покупка на самолетен билет с кредитна карта, ти се покрива здравна застраховка на теб и семейството! Ако са пътували с кола, е добре да са си направили здравни застраховки.

    Коментиран от #14, #26

  • 5 300лв на час!

    24 0 Отговор
    Хапчето за разстройство струва 0,20ст. Ако детето беше стояло 24часа коко пари щеше да даде , има ли отстъпка за пенсионерите?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ко ко

    15 5 Отговор
    Търсим преглед с документ ,но държавните болници недават ,а застрахивателите искат ,частните дават ама е скъпо.Имал съм същия случай в Австрия преди 20 г същото лечение 380€ с документ .Защо реват в държавна болница щеше да им е безплатно
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Русенец

    12 8 Отговор
    Иначе спешен случай, но те обикаляли здравните заведения.
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 3 Отговор
    Защо ги бият ?
    За да изляза в чужбина (в ЕС)-
    трябваше да намеря лаборатория която работи в уикенда, да чакам в работното им време и да заплатя 100лв за тест !
    За да се върна ( от страната в ЕС) бе нужно да звънна един телефон и вечерта в удобно за мен време дойдоха лекар и сестра и ми направиха тест срещу .... 30 евро ❗

    Коментиран от #37, #57

  • 11 КОй

    16 1 Отговор
    Хайде сега, къде е ония "Доктор" дето ми обясняваше глупсоти ония ден. За 7 години, НИТО ЕДНО стомашно разтройствто и въобще никво разтройство сме нямали. Ама НЕ почиваме по БГ "миризляка"...."Нема да им стъпим на тия" Испания, Италия и Франция, но никога повече БГ море
  • 12 Абсолютно ненормална цена на медицинскат

    20 1 Отговор
    услуга и неадекватни коментари.
  • 13 Дааа

    30 1 Отговор
    А стомашното разстройство е от залежала храна с изтекъл срок на годност и никаква хигиена в кухнята.
    Плащаш си да морят и крадът.
    Добре дошли в територията мафията дпс-герб-ВИС-СИК- диванче пишман мафиота силко дрогиран с наркотици и финикийски знаци.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 бай Иван

    14 10 Отговор
    Алоооо,частна болница,частна практика,не са питали за цени,що реват сега.И документ имат,толкова струва всичко,къде е проблема.
  • 16 Класика

    21 2 Отговор
    Детето е глътнало говненце от моренце,иначе пречиствателните станции там са една от гордостите на сещате се кое правителство.
  • 17 Минали са тънко

    12 1 Отговор
    Тук на Златните за разстройство взимат 1200 евро.

    Коментиран от #52

  • 18 Агата Кристи

    27 1 Отговор
    ТОВА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ !!!

    В БЪЛГАРИЯ ЛЕЧЕНИЕТО Е БЕЗПЛАТНО,
    А ЛЕКАРИТЕ СА НАЙ-ЧЕСТНОТО СЪСЛОВИЕ И ЕДВА "СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ",
    НИЩО, ЧЕ СЛУЖЕБНИТЕ ПАРКИНГИ НА БОЛНИЦИТЕ СА САМО С ДЖИПОВЕ.

    Коментиран от #27

  • 19 ели

    17 6 Отговор
    Да не се жалва толкова.Той като се прибере в Германия, здравната застраховка ще му покрие разходите.
  • 20 Дедо ви

    30 0 Отговор
    Бялата мафия е всеизвестно че дере до кокал. Така е не само по черноморието. Вече и в цялата страна е така. Имаш пари - живееш. Нямаш пари - лек ти път. После пак плюйте по Тодор Живков. Тогава и месец да лежиш в болница не се плащаше и една стотинка. И нямаше клинични пътеки, където те изритват на третия ден без да си излекуван. При бай Тошо се оставаше в болницата докато лекарят не прецени, че си здрав. И после те пращат в санаториум за доизлекуване.

    Коментиран от #30

  • 21 Анонимен

    21 0 Отговор
    Каква висша форма на мазохизъм е да ходите по такива дупки и да пълните гушите на мутрокрацията?
  • 22 Да отгкрехна горните

    18 1 Отговор
    Частните лекари не обичат да работят с застрахователи, защото ще си вземат парите след 1 година разправии, а може и да не ги вземат. Затова взимат кеш на момента и от чужденци и от българи.
  • 23 Ламбо

    5 10 Отговор
    След като не си осигурен , излекуват детето ти , издават ти документ с който ще си осребриш сумата , за какво ревеш не ми е ясно ?????????????????

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мое мнение

    22 5 Отговор

    До коментар #23 от "Ламбо":

    Прав е да реве човека. Ами ако я нямаше тая сума в момента да я плати? И каква е тая цена от 450 евро? Кой консуматив, кое лекарство е толкова скъпо, че е такава цената? За 3 часа 900 лева. Че той президента не взима толкова. Или като си на зор, те изнудват как то си искат. Мародери!

    Коментиран от #28

  • 26 Мимо

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "Амммм":

    Не се заяждам, ама опитай да отидеш в частно лечебно заведение, еле па на морето и им обясни от врата , че имаш здравна застраховка със самолетния билет или през кредитна карта там ... Бла-бла щуротии ,която ще покрие разходите за лечението ти и познай каква помощ ще ти бъде оказана....

    Коментиран от #32

  • 27 Един

    10 9 Отговор

    До коментар #18 от "Агата Кристи":

    Ами стани доктор и на теб пациентите ще ти купят джип

    Коментиран от #54

  • 28 Някой

    14 1 Отговор

    До коментар #25 от "Мое мнение":

    За справка - на гости при познати в САЩ , със туристическа застраховка - спешна операция от апандисит - сметка от 45 000 долара (четиридесет и пет хиляди) долара за 3 (три) денонощия болничен престой. Сметката идва на името на ,човека , който те е приютил и съответно завел в болницата. ОПРАВЯЙ се от тук нататък.

    Коментиран от #34

  • 29 Дерачи дебнат отвсякъде

    5 2 Отговор
    Ако имаше туристическа застраховка за мед. нужди после, като им връчи фактурата на застрахователя те на драго дърце, ще оправят в съда въпросния мед. център!

    Коментиран от #31

  • 30 Бачкатора

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Дедо ви":

    АМА И ВСЕКИ ИМАШЕ РАБОТА ДОРИ 90% ОТ ЦИГАНИТЕ
  • 31 Мимо

    12 0 Отговор

    До коментар #29 от "Дерачи дебнат отвсякъде":

    Да , бе познай! Застрахователя може да извади от 1000 кладенци вода , за да не признае и съответно да изплати разхода на 100 процента, може и направо да го отхвърли напълно, но не би тръгнал да се разправя още повече съдебно със здравното заведение - те просто нямат отношение един към друг. Клиента/пациента опира пешкира! Това е
  • 32 Амммм

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Мимо":

    Ти нещо не си разбрал или не са ти ясни нещата! Не е нужно да се обясняваш за застраховка или каквото и да било. На теб ти трябва документ, че си бил в лечебно заведение. Това се дава на застрахователната компания, когато се прибереш в страната. Не е нужно, да обясняваш на някой, че имаш застраховка.

    Коментиран от #33, #38

  • 33 И аз да питам

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Амммм":

    Тези застраховки през кредитната карта (ако въобще са пътували със самолет до България и са платили билета с такава карта, защото това май никъде не е казано), поемат ли въобще лечение в частно мед. заведение? Ако са с немска застраховка, може оттам да им направят проблем. А и не е казано, че застр. компания ще поеме 100 % от разходите. Важното е детето да се е оправило.

    Коментиран от #47

  • 34 питам

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "Някой":

    В САЩ за 1000 лв. заплата ли работят, както в Бг?

    Коментиран от #39

  • 35 Буха ха

    7 0 Отговор
    Кое би накарало правоспособен лекар да работи 2-3 месеца на Слънчака? Със сигурност не и заплата по ниска от на един плочкаджия.
  • 36 Никой нищо не

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Само питам":

    направи.
    А докторите работят според условията и най-малко от тях зависи.
    И между другото доста доктори минаха през парламента досега, някои дори министри, зам министри и никой не я разбута и реформира тая система.
    Никой.Една шепа олигарси лапат яко и всичко друго ... супата.
  • 37 А ти tупане да не си

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    мислиш че зависи от докторите?
    Зависи каква е системата, а нашата е прогнила ама яко, вече 30 години гние?
    Все едно да обвиниш реаботниците в една фирма че фирмата пропада.
    На ония с 30те евро някой им е платил доста повече за да са на повикване, никой в чуждина няма от добро сърце да ти дойде на крака за 30 евро.

    Коментиран от #56

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Някой

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "питам":

    Хайде - почна се : ама те там взимат много пари.... Ами, приятел - това е ЕДНОГОДИШНА нелоша заплата тамошна. Преобърнато процентно към нас - около 15-18 000 лв за операция от апандисит - така обърнато как ти се струва? Пообиколил съм насам -натам по света и мога да ти пиша много и за здравни и за пенсионни системи в "белите държави" и искам да ти кажа, че нещата в много от тях (особено в САЩ) никак не са добри. Ама щом заповчаш със вечния довод на Ганьо - ама те ония имат пари....значи нямаш най-вероятно никаква РЕАЛНА представа как стоят нещата по света. Едно ще ти кажа: да не ти дава Господ да ти се налага да допираш до медицински услуги в много от "западните държави".

    Коментиран от #42, #61

  • 40 Не, че нещо, ама

    6 0 Отговор
    да питам още нещо. Ако семейството живееше в България, цената същата ли щеше да бъде (което повдига и въпроса - българска застр. компания би ли признала и поела безпроблемно такъв разход за такова лечение?!)? Или просто по курортите одрусват чуждите застрахователни компании, с които, както е отбелязал някой по-нагоре, трябва да се оправя пациентът.
  • 41 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 0 Отговор
    Системата е била с глюкоза вероятно една банка.детето е глътнало някаква гАдост от водата и е развило чревна инфекция.можело е просто а му даат Медицински въглен едно хапче,ако не може да го приеме да го разтворят във вода или ако нямат оцет сол и соа една супина лъжица и да го оставят един ден в стаята.С глюкозата те са го вдигнали веднага и то е оздравяло...Не казвам ,че е било болно.Като човек не знае навсякъде по света му вземат парите.Тези хора са били Българи,а са ги третирали ,като ходещи банкомати....

    Коментиран от #62

  • 42 Мани-мани...

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "Някой":

    Преди няколко години се втрещиха в спешното във Виена. Питах гу колко ще ми струва ваксина против тетанус без застраховка. Отговор: €1000. Ако я направиш при някой домашен лекар, излиза с около 90% по-евтино. Лош късмет обаче, ако ти трябва в петък вечер - домашен лекар можеш да намериш чак в понеделник. Така че - при пътуване, задължително застраховка.

    Коментиран от #44, #51

  • 43 Ами за това

    4 2 Отговор
    много българи са турили чертата на нашето море. После да не се сърдят, че няма туристи. По нашите курорти само мошеници и крадци "правят бизнес".
  • 44 Някой

    9 0 Отговор

    До коментар #42 от "Мани-мани...":

    Знам, бе човек. Ама се опитай да го обясниш на наш Ганьо, дето по-далече от съседния бивш окръжен град не е ходил, ама иначе като го слушаш - знае ги той нещата как е "там", като че ли вчера се връща от запад. 1000 евра са си 1000 евра, даже и за австрийците, нали? Не ги берат по дърветата....

    Коментиран от #49

  • 45 Хаджи Генчо

    5 4 Отговор
    Защо негодуват? Хората на които отнеха социализма, разбирам да негодуват. Но тези които са евроатлантици демократи и заявяват, че най- ценното на EU е, че могат да пътуват и работят там, защо негодуват? Не може да искаш само на теб да ти плащат МНОГО! Ще плащаш и ти МНОГО!
  • 46 Лойко Борисов

    2 2 Отговор
    Тоа закон АЗ съм го писАл!
  • 47 Амммм

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "И аз да питам":

    Аз пътувам само със самолет до България и знам как стоят нещата. Кредитната карта покрива здравните разходи, когато билета е купен с нея. Предполагам и за това на хората им е трябвало документ.

    Коментиран от #50

  • 48 сирене

    4 0 Отговор
    Пичове, по закон частните лекари (каквито са по курортите) могат да напишат какъвто си искат ценоразпис. Това е напълно законно и в реда на нещата. Държавата може да постави някакви рамки разбира се, но България не желае това. Тя дори по морето не те иска..
  • 49 Абсолютно!

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Някой":

    Просто исках да подкрепя казаното от теб с пример от личния ми опит. Апропо, в много от западните държави си задължен да имаш здравна застраховка (например при чуждестранните студенти следването е обвързано с такава застраховка - нямаш ли, те ексматрикулират от университета). Другото нещо - това, че човек има здравна застраховка, не означава, че всичко му е безплатно. Със здравна застраховка в Австрия като нищо ще доплатиш поне €200-€300 за бяла пломба. Упойката при зъболекар, така или иначе май по принцип не се поема от здравната каса. Та така...Както каза - парите не растат по дърветата.
  • 50 И в частните

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Амммм":

    мед. заведения ли? А иначе документът може да им трябва за здравната каса, при която са застраховани по принцип). Доколкото знам, здравните каси обаче правят проблем, ако документът не е преведен на съответния език (или поне на английски). Преводът и легализацията също не са безплатни. Така де, да не би да им представиш сметката от доматите.
  • 51 Охо-бохо

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Мани-мани...":

    Купи си от България за 1,20 лв. и си я бий сам.Скоро си купих и си я бих интрамускулно в бедрото.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Агата Кристи

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Един":

    Два ми стигат ...
  • 55 ЧУЙ ЧУЙ

    0 0 Отговор
    сега СЛЕД тия цени ВСИЧКИ сА с..илеус😡
  • 56 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "А ти tупане да не си":

    Доста добро обрАщение , га-лош износен, явно си голЕм ЕнтИлект! Що не спреш да ми се катериш по q-ra за да прочетеш мислите ми ❗
  • 57 Чичеее, няма

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    доктор в нормална държава който да ти дойде на крака вечерта за 30 евро.
    Няма. Особено пък със сестра.
  • 58 Анонимен

    2 1 Отговор
    А ако тези родители не бяха бг родители а укронацита щяха ли да платят с джипа си, аман от боклуци

    Коментиран от #60

  • 59 Да дааа

    0 0 Отговор
    По всички курорти е така .Ври от частни линейки който знаят къде да траспортират почиващите.
  • 60 Тъпан

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Анонимен":

    За тях е безплатно .
  • 61 Да дааа

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Някой":

    Ако и тук беше така щахме да мрем поголовно.А за кого е угодна така устроената наша прослувута здравна система за пациентите или за докторите.С всевъжможни измислени диагнози и болнично лечение които не удговарят на реалноста от години се точи здравна каса и крайна сметка липсва адекватно лечение.Превърнаха болниците в търговски дружества а докторите в търговци на човешки души.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове