Last news in Fakti

8 Август, 2022 14:55 5 727 32

Ето на кое място сме по военна мощ

  • класация-
  • военна мощ

Първи в класацията са САЩ, следвани от Русия, Китай и Индия, а в топ 10 са още Япония, Южна Корея, Франция, Великобритания, Пакистан и Бразилия

Ето на кое място сме по военна мощ - 1

България е класирана на 67-мо място по военна мощ в годишния доклад "Global Firepower", който оценява военната сила на 142 държава, варираща от разнообразието на оръжия и налична работна сила до географско местоположение и финансова мощ, съобщава БГНЕС.

Първи в класацията са САЩ, следвани от Русия, Китай и Индия, а в топ 10 са още Япония, Южна Корея, Франция, Великобритания, Пакистан и Бразилия. Турция и Иран са позиционирани, съответно, на 13-то и 14-то място.

От държавите от Балканския регион Гърция се нарежда на 27-мо място, следвана от Румъния – 38-мо, от Сърбия, която е на 61-во място, следвана от Хърватия - 62-ро.

Черна гора е на 132 място, Албания - на 115-то място, Северна Македония - на 135-то, Косово - на 140-то място.

При оценяването са взети предвид повече от 50 фактора, сред които брой на населението, брой на наличната военна работна сила, видове въоръжения и техният брой, природни ресурси, логистични възможности, бюджет за отбрана и географско местоположение.

Военни анализатори отбелязват, че уникалната вътрешна формула, използвана при получаването на резултатите, позволява на по-малките, по-напреднали в технологично отношение държави да се конкурират с по-големи, по-слабо развити страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    79 13 Отговор
    Това беше преди да ощавят поделенията за Украйна.Сега сме без оръжие на 167 място.

    Коментиран от #17

  • 2 Зевс

    68 13 Отговор
    Това преди или след като изнесохме военната си техника за Украйна?

    Коментиран от #3

  • 3 Последния Софиянец

    54 11 Отговор

    До коментар #2 от "Зевс":

    Явно преди .

    Коментиран от #4

  • 4 Зевс

    27 7 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Въпроса беше риторичен ;)
  • 5 Пацо

    14 59 Отговор
    Русия Китай и Индия са фейкове.
    Великобритания, Израел, Франция, Южна Корея, Швеция са по добри
  • 6 да де

    62 4 Отговор
    Военна мощ това шега ли е, а да по брой генерали сме непобедими.
  • 7 Зззз

    44 3 Отговор
    Ама сериозно ли го задавате този въпрос,та чак и отговаряте ! Каква мощ ,какви 5 лв ,те паразитите ни превземат ,та остава и воено да подходят съседите ,при тази наша мощ!
  • 8 Бегето е на минус---1000 место😂😂😂

    43 5 Отговор
    Пълен фарс и цирк е
  • 9 Реалност

    42 13 Отговор
    Тази класация е от 2020г.
    След като САЩ зарязаха оръжия и техника за 80 милиарда в Афганистан и пратиха за още 50 милиарда в Украйна американците вече са зад Тринидад и Тобаго:) Да не говорим, че половината от американските войници са болни от маймунска шарка.
  • 10 Военна немощ

    40 8 Отговор
    Едно гето в щатите има повече военна мощ от България. Една турска сватба има повече военна мощ от България. Пенсионерски клуб в Швейцария има по-голяма военна мощ от България
  • 11 Учуден

    47 3 Отговор
    Тая класация кой я съчини??? Единствена държава в НАТО с истинска армия Турция е на 13 място, а държавата, която има само гранични войски Япония е на пето място. Българската военна НЕмощ няма да я коментирам.
  • 12 Голям прос

    47 6 Отговор
    Мощ имахме 1985 г. Това сега са глупости. На САЩ и трябва територия, не българска армия
  • 13 Никой

    13 22 Отговор
    67 място ,не е вярно.Надценили сте българската армия. Тя само на хартия се води член на НАТО. Всичкото воин вътре е русофилско. С един баталион президентиното предател е решил да пази държавата ни. Офицерството пенционер с заплата и пенсия.Войска ,шкембе до шкембе. Добре ,че има недохранен гвардеец да се види нещо стройно.
  • 14 Софиянец

    20 3 Отговор
    Сега като дайдат Ф-ките и ще паднем десет места надолу, ахахах. Тия бръкми ще приземят и малкото пилоти, които имаме!
  • 15 чужди интереси

    29 4 Отговор
    Ако преди приемането ни в НАТО, българската армия и въоръжение не бяха драстично съкратени и унищожени, сега щяхме да сме поне в първите 20! Кога ще се разследват продажните български политици и министри на отбраната, унищожили под чужд натиск ракети, самолети, танкове и друго въоръжение за десетки милиарди?
  • 16 Мухаа,хаа!

    21 2 Отговор
    Направо им разказваме играта на Лапландия! Еййй,къде сме ние,къде сте вие? Ако не беше останал един дивизион, от добрите времена на Тато- С 300 ,да ни измият лицето на парад, остава само гвардейците да бият копита и тяхната духова музика отзад! И както винаги сащисания ,във всичко все най голем!При тях и джуджетата са най високи!
  • 17 Трябва да сме

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    В класация обезоръжени, не остана нищо, само два парадни МИга.
  • 18 Безпристрастен

    27 4 Отговор
    1977-1986 година,на Балканите,дори в Европа,нямаше армия която да ни се опре.При използване на жива сила,и конвенционални оръжия .Само комшията беше сериозен противник.Но и той се съобразяваше със нашите СС-20- ,и СС-23.Ракетни системи,който и към момента са грозно и страховито оръжие.12 х тежки танка, Авиация- летищен парк 244 бойни самолета.Щурмовици,изтребителна авиация, бомбардировачи.Военоморски флот- на много добро ниво.За МТЛБ и оръдия изобщо не говоря.Само наборната армия варира между 120-150 х щика.Сега сме тюфлек- контракт.Марш- такт7/8.
  • 19 Абе не знам,но

    17 3 Отговор
    Ще дам един простичък пример,колко е била бедна и зле НРБ до 1989. Наборна,редовна армия около 120 войници.При три разово хранене ( дневен порцион) за обикновен войник, разход -3,20 лв.Или на ден само за " папане" почти 400 х лева.Тогавашни! Или за година- +-145-150 милиона лева!
  • 20 Никой

    7 22 Отговор
    Ей , много носталгия.Армията ни беше също толкова слаба и до 1989 г. Младежите си умираха от скука и искаха час по скоро да влязат в редиците на БНА . Добре , че беше задължителна иначе щеше да има няма 20 000 хиляди " щика ". Техниката подържана през куп за грош ,от ден да мине самун да загине , работеше на 50 %. Офицерството говореше под сурдинка,че по план трябва да задържим неприятеля да 2-3 часа докато долетят от СССР и от Варшавския договор военни части да ни " освободят " отново. Забравихте ли ЗКПЧто. И за какво беше то в рамките на армията.
  • 21 Никой

    8 11 Отговор
    И най важното с какви пари ще я издържате тази армия.Като стане дума за по високи данъци започвате да виете до небето.Тя такава ни е И здравната ,социалната система .Кой ще воюва, вие ли носталгици СТАРЧОЦИ. Вие сте идиоти старчоци и празни глави щом армията от нещастния живот ще ВИ спаси. Лаладжии.
  • 22 ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА...

    6 9 Отговор
    ПИЯНГУРЕТЕ ОТ СТРАНАТА НА ЖУЖАКА И МУМИЯТА ЗА ИЗВЪН ПЪРВИТЕ 19 ДЪРЖАВИ!
    ЕДИНСТВЕНО ЯДРЕНИЯТ АРСЕНАЛ ГИ ДЪРЖИ В ДЕСЕТКАТА МАКАР ЧЕ ЯДРЕНИТЕ ИМ РАКЕТИТЕ СА ОТ 40Г.
  • 23 бай пантелеймон стражара

    3 0 Отговор
    и ской са бийм? те ги е страх от нас и не ни се ежат оти ке ги ступаме кът ено време!
  • 24 НЕ Е ВЯРНО!

    5 1 Отговор
    Ние сме на предпоследно,а може и на последно място...!
  • 25 слава и гордост

    7 1 Отговор
    Да живее Армията на Справедливостта-Българската военна сила,винаги е плашила злото и винаги е побеждавала неприятелите.Поклон.
  • 26 Некой си

    10 0 Отговор
    Само като ги гледам, днешните младежи ,какви пияници и наркомани са ,не ща и да знам какво я чака България.
  • 27 БАРС

    11 0 Отговор
    Може да нямаме армия но имаме пайнерки.Като ги мобилизират по границата и покажат силиконите па като почнат да мятат гьобеци ще докарат всяка една вражеска армия пред инфарктно състояние.Та ще се получи нещо като русалките.Та като гледам Българите сме ударили на ядене пиене кючеци па и хорце да тропнем а армията ни не е на ниво .Нямаме никакво модерно оръжие.Да не говорим че и това което имаме не е наша разработка.Срамота е.Как мислите има ли смисал да си припомни ИСТОРИЯ СЛАВЯНО -БЪЛГАРСКА
  • 28 Мони

    11 0 Отговор
    добре, че в музея ми запазиха Трабанта
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Питащ

    6 9 Отговор
    Русия не трябва ли да е след Украйна?
  • 31 веселяк

    10 1 Отговор
    Не мощ а немощ!
  • 32 Партизан от куку ригу

    7 0 Отговор
    Каква армия имаме??? Търкалящи бурета които даже не могат и да маршируват.Факт е че имаме и силиконки в армията.Вярвам че при война ще спечелим благодарение на силиконките които ще принудят врагове да си свалят гащите.и победата ще е за нас,без дори да гръмне някое допотопно оръжие, което на въоръжение в Б.А.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове