Last news in Fakti

9 Август, 2022 12:20 1 759 39

Кога България ще разполага с медицински хеликоптери

  • медицински хеликоптери

След катастрофата край Велико Търново в края на миналата седмица Румъния изпрати свои хеликоптери, за да превози пострадалите до Букурещ

Кога България ще разполага с медицински хеликоптери - 1
Снимка: БГНЕС

След катастрофата край Велико Търново в края на миналата седмица Румъния изпрати свои хеликоптери, за да превози пострадалите до Букурещ. Кога България ще разполага със собствени хеликоптери за спасяване на човешки живот, в студиото на "Денят започва" темата коментираха инж. Мариян Боновски - член на Световната хеликоптерна асоциация и Виктор Иванов - активист за каузата ХЕМС.

По думите на инж. Боновски Румъния развива тази спасителна помощ от 10 - 11 години. А човекът, който се захванал да я направи преди това, се е борил цели 20 години.

"Аз лично се познавам с д-р Арафат, който създаде тази въздушна спешна помощ в Румъния. Както навремето румънците бяха доста зад нас, сега виждаме как трябва да се учим от тях, обясни Боновски.

Според него хубавото е, че у нас се създаде такова дружество за спешна медицинска помощ по въздух, но това дружество сякаш е филиал на политическа партия "Продължаваме промяната".

"Буквално в последните дни на правителството се случи това, буквално се слага човек, който няма идея от спасителна помощ, който не е виждал хеликоптер. Единият от членовете на борда е лекар с обща медицина и няма нищо общо със спешна помощ. В България няма толкова сериозни хора, които са били по хеликоптерите. А друг човек в самото дружество също е член на УС на ПП.

Боновски обясни още, че държавната структура трябва да се поема от професионалисти.

"Слушаме, че ще се купи или наеме един хеликоптер до края на годината и той ще започне да извършва спешна медицинска помощ. Но няма как да се случи това по простата причина, че първата стъпка, която трябва да се направи е да се обучат екипажите, да се обучат медиците, пилотите, да се създаде системата. Няма ли създадена система ХЕМС, единият хеликоптер не е нищо друго, освен един хеликоптер за разходка", уточни той.

Поддръжката на една хеликоптерна база, която изпълнява полети, излиза от порядъка на 3,5 и 4 млн. евро годишно на целия медицински състав, целия технически персонал и поддръжката на машините при средно 400 летателни часа, извършени на година.

"Ако имаме 6 такива бази и една от тях е денонощна, сумата която ще е необходима от държавния бюджет е от порядъка на 55 - 56 млн. лева годишно. В момента имаме достатъчно хеликоптери, които не ги ползваме и те може да се ползват в ХЕМС", обясни инж. Боновски.

Виктор Иванов - активист за каузата ХЕМС разказа, че е нямало да бъде жив, ако не се е възползвал от такъв тип услуга в Австрия. По думите му, според българското законодателство всеки един български гражданин е длъжен да получи спешна медицинска помощ в първите 60 минути, което спрямо спецификите на релефа в България и други особености - не винаги е възможно.

"Карайки ски, претърпях травма, която не ми позволи да продължа, защото бях в много отдалечена зона в Алпите и нямаше как да достигне моторна шейна. Там това е абсолютно рутинна операция. Австрийската спасителна служба вдигна хеликоптер и на 15-ата минута вече бях в болница", разказа още Иванов.

Той допълни, че в България има доклади, които предвиждат над 280 спасени живота само по линия на пътнотранспортни произшествия, ако има такава услуга. 30% от жертвите, които са в ПТП ситуации могат да бъдат спасени и още толкова да бъдат с по-нисък процент ТЕЛК и да бъдат с дългосрочни увреждания.

"Защото в първите 60 минути помощта е ключова. Но както става ясно в тези първи 60 минути линейка тепърва пътува към мястото. Тук може да добавим инсулти, инфаркти и други усложнения, както и когато се транспортират кръв, плазма, органи. Цената на един спасен човешки живот се равнява на 15 000 лева", обясни още Виктор Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутата

    7 1 Отговор
    маняна
  • 2 Хахаха..

    19 3 Отговор
    И да придобие такъв,той ще е за Чорбаджиите.България само нов Девети Септември я спасява..

    Коментиран от #13

  • 3 Хммм, да

    9 1 Отговор
    НИКОГА.
  • 4 Когато

    16 2 Отговор
    няма шкафчета !
  • 5 Геноцида е на макс

    12 1 Отговор
    Всичко което е полезно и в помощ на населението се премахва игнорира разрушава като целта е по бърже да измрът офцете ...държавата в лицето на политици мутри милиционери прави всичко възможно да унищожи населението по всякакъв начин
  • 6 българин

    10 1 Отговор
    Боко рапон нали щеше да купи?!

    Коментиран от #19

  • 7 Хммм, да

    14 1 Отговор
    България вече имаше. Едно време. А, отново - никога.
  • 8 обективен

    13 3 Отговор
    Българи ще разполага с медицински хеликоптери ,когато боко влезе в затвора , а това значи никога . Румънските хеликоптери дойдоха и си взеха всички пътници от катастрофиралият им автобус !!!Никога няма да ги стигнем
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    Баце окраде парите и нема
  • 10 Дгйлн

    6 0 Отговор
    Реална ситуация: По Дискавари една черна я захапа крокодил. Хелито долетя за 8 осем минути. Местна жителка от Зимбабве!

    Коментиран от #37

  • 11 Фройд

    5 0 Отговор
    Че за кво са ни , и сега няма места за паркиране ???!!!
  • 12 Някога но не сега

    3 1 Отговор
    Преди 15 г. във военното училище приеха двама вертолетчици за тази цел. Като се пенсионират те тогава. Тоест никога.

    Коментиран от #38

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Миризлив пор

    8 0 Отговор
    Преди години имаше идея, да има бърза помощ на мотоциклети - линейки. Някой да помни какво стана? Купиха мотоциклети не от най-евтините, оборудване и обявиха заплати на минималната. Поради липса на кадри 15 години мотоциклетите отлежаваха и най-накрая ги разпродадоха за смешни пари.
  • 15 Гост

    10 1 Отговор
    Е това в съседите на макс се възползваха от ЕС през годините… Е и наше продажници също ама за своето си състояние! Държава без прокуратура и съд няма как да се оправи! Тука си трябва изриване на тия две структури до основи! Но както се вижда партиите и правителствата няма да го направят а народа ? Е народа спи слуша чалга и пие ракия! Ами заслужаваме си последното място по доходи покупвателна способност стандарт на живот!

    Коментиран от #27

  • 16 Шорош джет

    8 8 Отговор
    Когато Кирчовци, Боковци, Ристьовци и пр. спрат да ни продават на Америка, тогава!
    Докато има "Америка за България" няма да има "България за България"!

    Коментиран от #33, #39

  • 17 защо няма

    8 1 Отговор
    Защото от ВВС се фукаха, че само те могат да евакуират, дори план писаха преди 2 г. Но вертолетите им са непригодни, а пилотите им са "дървени".
  • 18 Студопор

    7 3 Отговор
    Америка дава 1 милиард да снабди Украйна с оръжие. Бившият ни Премиер - Простото ни приканваше да дарим по 1 заплата за Украйна. Събираме капачки за какво ли не...

    Пари има - никой не иска да купи хеликоптер, това е.
  • 19 ПКП

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "българин":

    Ми то за ПКП-та има хеликоптери, какви са тия инсинуации!?
  • 20 ???

    6 0 Отговор
    Ние военни хеликоптери няма ме ли с подготвени екипажи? В българската армия няма ли подготвени медици за тези хеликоптери които да работят? Или трябва едни милиони да се усвоят?

    Коментиран от #29

  • 21 Студопор

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "партизан":

    Явно традицията е такава само във вашето семейство. Или това на жена ти... :/
  • 22 23456

    4 0 Отговор
    Направете го,от соца слушам за тия вертолети.
  • 23 Вземете

    8 2 Отговор
    На баце парите и ще има поне 20 такива.
  • 24 Пъци

    8 1 Отговор
    "...да се обучат екипажите, да се обучат медиците, пилотите, да се създаде системата. Няма ли създадена система ХЕМС, единият хеликоптер не е нищо друго, освен един хеликоптер за разходка"
    Отделно поддръжка на системата след това като качество и финансиране.
    Политиците ни нямат качества да създадат такава система,те могат само да крадат и въртят властта помежду си.
  • 25 Ще има хеликоптер

    5 0 Отговор
    Когато и дръпнем шалтера
  • 26 12345

    6 0 Отговор
    Имахме МИ-8 Лесков го караше на Банско и Боровец защо не ги подновиха а ги продадоха
  • 27 Пъци

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    "... Е народа спи слуша чалга и пие ракия! Ами заслужаваме си последното място по доходи покупвателна способност стандарт на живот!" 👌
    С Ваше разрешение да Ви цитирам,че да го видят поне още веднъж !
  • 28 Един

    4 5 Отговор
    Отговарям директно : няма да е скоро! Защо ли ? Ами защото разните му там кугари и бла бла не стават за тази работа - те летят само когато могат да летят хартиени ракетки! Тва духнал вятър, замръзнало, вали дъжд - забрави да излетят! Трябва да се заявява нещо годно - а то ще е като самолетите след 2 петилетки! Другия вариант е да се "разпали" китайско-тайванския сценарий, тогава украинската война ще свърши и ще може да възстановим търговски отношения с Русия и да си купим МИ-тата дето стават.Само че "наглите" руснаци ще ни ги продадат пак скъпо - щото сами им се направихме на "неприятелска страна" ....
  • 29 САНДОКАН

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "???":

    Ти май не си наясно с кадрите в армията...
  • 30 Пеева

    5 0 Отговор
    Абе, политически лешпери от преди 2 години се биеха в гърдите как са взели решение за осигуряване на 6 мед. хеликоптера, а до сега нищо. Най-голяма вина за това имат Герб и ПП и няма какво да се оправдават и прехвърлят вината. Щом не работят за народа, а за чужди интереси да се махат. Нямаме нужда от тях.
  • 31 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    4 1 Отговор
    Ние нямамем здравеопазване, нямаме болници, нямаме спешни центрове, нямаме линейки. Обаще ще с иимаме 5-6 хеликоптерра за няколко хиляди "богоизпрани", които могат да си позволят да карат ски и да ходят в планината. И къде ще карат пострадалите тези хеликоптери, като скоро няма да имаме болници и лекари?
  • 32 Кога

    3 0 Отговор
    България ще разполага с медицински хеликоптери

    когато докарат ф16 вирталките и накарат будата да бръкне в чекмеджетата
    което едва ли ще стане, или да с темпото както си отива народа може след време да не са нужни
  • 33 Кремък

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Шорош джет":

    Коментарът е добре обоснован.Като слагате минуси следва да ги обясните?!

    Коментиран от #35

  • 34 незнайко

    4 1 Отговор
    За самолети Ф16 има пари а за медицински хеликоптери НЯМА !!! 10 хеликоптера са в състояние да покрият цяла БЪЛГАРИЯ !!! За тях БОЕПРИПАСИ не са необходими като консуматив !!!
  • 35 Сирене

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Кремък":

    много точно дори ти е обяснено.. Разум липсва, твоя разум...
  • 36 АНТИ рубладжи и "Газпромаджия"

    2 0 Отговор
    „Видяла жабата, че подковават жребеца и тя вдигнала краката.“

    Ние нямаме болници, нямаме спешни центрове, нямаме достатъчно обикновенни линесйки струващи по 100 000, нямаме достатъчно лекари и медицински сестри, нямаме площадки за кацане на хеликоптери. Обаче ще има ще имаме медицински хеликоптери струващи 6-7 млн. и площадки за тях и техници и пилоти, общо за 60 млн. лева годишно.
    Та като ходят на ски и паднат министрите и депутатите „ни“, и децата им, и любовниците им ... да има хеликоптер, който „да ги спаси“.

    Тези хеликоптери ще са недостъпни за простолюдието, но както винаги, простолудието ще плаща за тях. А "богоизбраните" комунисто-демократо-либерали ще ги спасяват с тях.
  • 37 Рекет даден Рекет приет

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дгйлн":

    "Хелито долетя за 8 осем минути. Местна жителка от Зимбабве!"

    Точно пък в Зимбабве, където местните живеят с по $150 долара на месец, едва ли имат пари за обикновенна линейка за местните, какво остава за медицински хеликоптер. Тази черна е била застрахована туристка от Европа или Америка. Или пък е работила за ООН или Уницеф ил иза лекари без граници.
  • 38 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Някога но не сега":

    На запад докато са млади пилотите са на служба в армията. Като станат на 40-50 годишна възраст не ги пенсионират, ами стават пилото в гражданската авиация или полицията. На пътнически самолети, медицински или полицейски хеликоптери... Пилототе там ги пенсионеритл като всички останали, няма пенсионни привилегии. Има възможност за по-ранно пенсиониране, но с намалена пенсия.

    А у нас фатмаците хем ги пенсионират млади на 40-50 годишна възраст, хем на максимална пенсия. Пък и имат бонус 20 заплати при пенсиониране.
  • 39 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Шорош джет":

    Да едните ни продават на Америка, но дриги ни продаваха на МАсква. Докато на власт у нас са продажници, независимо дали на Вашингтон, на МАсква, на Анкара, на Брюксел ... Няма да се оправи България, а обикновените българи ще продължават да мизеруват.

    Аз помня какъв беше живота предио 1990 г. когато ни управляваха от МАсква през съветското посолство, което сега се нарича руско. Няма случай в световната история народа на нечия КОЛОНИЯ да просперира. Няма да се оправи България като само сменяме КОЛОНИЗАТОРА. НЕЗАВИСИМО дал иколонизатора е Вашихгтон или МАсква или Брюксел, за обикновения българин все ще е тежко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове