Last news in Fakti

27 Септември, 2023 10:48 816 8

Георги Гвоздейков: Първият медицински хеликоптер, собственост на България, ще бъде произведен през декември

  • бдж-
  • медицински хеликоптери

До средата на 2026 г. България ще разполага с всичките шест машини и шест оперативни бази, поясни министърът

Георги Гвоздейков: Първият медицински хеликоптер, собственост на България, ще бъде произведен през декември - 1

„В средата на декември трябва да бъде произведен първият медицински хеликоптер, който е собственост на България. Доставката ще бъде извършена по-късно, тъй като има технически изисквания за транспортирането. Финалните срокове наближават. Шестимата пилоти са на обучение в Италия, заедно с тримата инженери, които ще осигуряват поддръжката. Надяваме се до средата на януари страната ни да има първия лицензиран оператор за медицинска помощ”. Това заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

В средата на януари се очаква да пристигне първият вертолет, а през юни 2024 г. - и вторият. „До средата на 2026 г. България ще разполага с всичките шест машини и шест оперативни бази”, поясни министърът.

Успяхме да прехвърлим всички имоти, където трябва да бъдат оперативните бази за медицинските хеликоптери, на Министерството на здравеопазването, тъй като те са бенефициент по Плана за устойчивост”, каза още Гвоздейков.

До средата на октомври предстои да започне обществена поръчка за изграждане на оперативните бази – местата, където ще се намират хеликоптерите, екипажите и екипите за техническо обслужване. Обществената поръчка ще са за базите – изграждане на инфраструктура, хангар, помещение за персонала, зарядна станция.

"Вертолетите може да изминат разстояние от 170-200 км за 30-35 минути. Машините трябва да могат да излитат незабавно при сигнал и да откарват пациентите до най-близката болница”, каза той.

За неслучилия се негов проект да бъдат наети хеликоптери за спешна медицинска помощ той каза, че е бил спрян от служебното правителство. Сега се изпълнява проектът по Плана за устойчивост и развитие, обясни Гвоздейков.

Запитан защо 250 млн. лева от българските железници са пренасочени за други дейности, той каза, че е жалко, че не може да използваме този ресурс. „Не разполагаме с капацитета да управляваме този финансов ресурс, движим се много бавно. Основната причина за това е липсата на методика на управление на тези оперативни програми. Поемаме ангажимент да правим крупни проекти, но нямаме капацитет за това”, каза транспортният министър.

Той уточни, че сме се насочили към ползване на опита на Испания, където влаковете развиват и 300 км. По думите му през 2026 г. ще имаме нова железопътна техника. А модернизацията на инфраструктурата ще позволява влаковете у нас да се движат със 160 км/ч.

„Другият основен път, който да следва БДЖ, е да бъде ръководена по бизнес модел. Навсякъде по света железниците са бизнес, а в доста държави този процес се дотира от държавата”, каза Гвоздейков.

Загубите на БДЖ са около 26 млн. лв., обясни той. След 3 години се очаква компанията да започне да работи на печалба и да се увеличи броят на пътниците.

За съвместното кандидатстване на България и Румъния за изграждане на „Дунав мост-3” Гвоздейков обясни, че проектът е важен за бъдещото ни присъствие в Шенген. „Изоставаме с тези два моста с Румъния, трафикът е огромен. Изграждането на трети мост ще облекчи товаропотока, условията за по-бързо преминаване през река Дунав”, поясни той и допълни, че очаква този проект да се случи много бързо.

За увредената пътна инфраструктура в община Царево той обясни, че държавата ще се намеси сериозно с финансов ресурс, с инженери, с инфраструктура. „Не мога да отговоря с точни цифри, регионалното министерство работи по тези процеси”, допълни Гвоздейков.

По отношение на дружеството „Български пощи” той каза, че до края на годината загубите ще бъдат намалени с 18-20 млн. лева. При встъпването му в длъжност имало 97 млн. лева загуби.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обикновен

    3 0 Отговор
    Дано доживея да го видя тоя хеликоптер...всеки Декември го очакват.....и така от поне 3 години!
    Може би го произвеждат с ония самолети, дето и тях ги очакваме да дойдат....някога!

    Коментиран от #3

  • 2 илюзиите човешки

    1 0 Отговор
    Все искаме да сме като в развитите държави, но не ни се получава. Орел, рак и щука сме си. Няма приемственост, няма уважение между политиците. Всеки дърпа чергата към себе си, всеки иска славата и омаловажава труда на другите. И така - ще си тъпчем на едно и също място. "Развитието" на железниците ни го показват. Същото ще стане и с медицинските хеликоптери.

    Коментиран от #4

  • 3 любител

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Обикновен":

    прав си пич и тука е в действие култовата реплика ТАТИ ЩЕ МИ КУПИ КОЛЕЛО АМА ДРУГ ПЪТ. хахаха а пък че хората си мрът като мухи заради забевена помощ ами много важно. по важно е да откраднем колкото може повече докато сме на власт.
  • 4 любител

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "илюзиите човешки":

    ами няма как да бъде иначе като горе са наредени като КРАДЕЦ ДО КРАДЕЦА МИЛА МОЯ МАЙНОЛЬО. хахаха

    Коментиран от #5

  • 5 Те навсякъде са такива

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "любител":

    Един политик е със силно надуто его и склонен да краде.
    АКо му позволиш го прави.
    В Нидерландия (примерно) не им позволяват.
    В България им позволяваме.
    Така че проблемът е изцяло в нас.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 123

    1 0 Отговор
    Станаха за смях с тези хеликоптери. Престанете да досаждате на обществото с некадърността на някакви случайно попаднали във властта хора. Когато хеликоптерите реално бъдат доставени да се похвалят, дотогава да си мълчат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове