Last news in Fakti

10 Август, 2022 16:48 2 803 68

Пламен Димитров: „Газпром” не е надежден доставчик и нов договор с България не е възможен

  • пламен димитров-
  • газпром-
  • газова криза-
  • руски газ-
  • руски газов шантаж

Крайно време е бизнесът в България да се ориентира към някой от многобройните газови търговци, които се намират на пазара в нашия регион

Пламен Димитров: „Газпром” не е надежден доставчик и нов договор с България не е възможен - 1
Снимка: БГНЕС

Не е възможен никакъв нов договор на България с „Газпром”от началото на 2023 година, защото руската компания по категоричен и много убедителен начин се доказа като ненадежден доставчик на газ, а това е най-важното в доставките.

Преди да започнем да говорим за цена, трябва да видим дали доставчикът е надежден. „Газпром” е геополитическо оръжие в ръцете на Кремъл и това няма да се промени през следващата година, за да преговаряме за нов договор. Такъв договор не може да мине през одобрението на Европейската комисия. Според новите правила от две-три години, всички газови договори на ниво държавни компании минават през одобрение на ЕК. Ясно е, че няма да има никакви нови договори на европейски компании с „Газпром”. Крайно време е бизнесът в България да се ориентира към някой от многобройните газови търговци, които се намират на пазара в нашия регион.

От морална гледна точка България трябва да предяви искания към руската страна заради спрените доставки на газ. Това каза д-р Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Що се отнася до твърденията, че България е продължила да купува руски газ, но от посредници, събеседникът посочи, че страната ни си е купила газ или от танкер, или от гръцки търговци.

„Гръцките търговци имат портфолио, в него има микс от газ от различни източници. Това, че молекулите газ идват вероятно от Западен Сибир, не означава нищо. В търговските отношения е важно с кого имаш договор и на каква цена, а не откъде точно е дошъл този газ”.

Ние не знаем кои и колко са тези търговци, от които е купувал „Булгаргаз” през последните няколко месеца, още по-малко знаем колко е тяхната печалба, каза гостът.

Що се отнася до това каква трябва да е ролята и функциите на „Булгаргаз” в бъдеще и дали има нужда от такъв монопол, събеседникът посочи, че „Булгаргаз” е класически пример за търговец – той нито произвежда, нито потребява газ, а го продава на клиентите си.

„Досега се ползваше с почти монополна позиция на българския пазар, като са му вменени задълженията на т.нар. обществен доставчик. Това означава, че най-големият потребител на газ в България – софийската топлофикация, в един момент може да не може да си плаща, а този момент е постоянен и дълговете ѝ към „Булгаргаз” наближават 400 млн. лева. Някой трябва да поеме това финансово напрежение в системата, по възможност да не са крайните клиенти на „Топлофикация”, защото те са избиратели. Така по веригата се появява „Булгаргаз”, защото нормална търговска фирма не може да изтърпи подобно неплащане – тя или би спряла доставките, или би завела дела, за да придобие някакви активи срещу този дълг. Това е ролята на обществения доставчик”, обясни д-р Димитров.

„Това не може да продължава дълго и първите, които ще изпаднат от тази система на доставки на „Булгаргаз”, са частните компании, които работят на газ и рано или късно ще си намерят по-добър доставчик на газ при по-изгодни условия”.

Войната в Украйна стана позиционна и в последния един месец няма почти никакво придвижване по фронтовата линия. Затова все по-голямо влияние започва да оказва западната военната помощ, която получава Украйна. Тук интригата е дали ще се намали градусът за подкрепата за Украйна в САЩ и ЕС или просто обществото и политиците ще се уморят от това да говорят постоянно за Украйна и да я подпомагат без да се вижда скорошен край на цялата тази история.

„Задачата на Украйна е да поддържа градуса на подкрепата сред европейците и американците. Виждаме, че президентът Зеленски го прави доста успешно през цялото време на войната. Задачата на Русия е да банализира този конфликт и да намали антируските настроения, които всъщност движат и санкциите, и оръжейните доставки за Украйна”.

Попитан дали напрежението около запорожката АЕЦ е част от пропагандата война или има реална заплаха там да се случи ядрен инцидент, гостът посочи, че след като се водят бойни действия в района, заплаха винаги има. Русия държи някои критични обекти на инфраструктурата, опитва се да влияе да някои критични точки в търговския обмен в Европа и в глобален план, за да има и тя козове, с които отново да апелира за край на войната и край на подкрепата за Украйна.

„Шантажът с опасността от ядрена катастрофа е един от тези варианти. Това е най-крайният коз, с който разполага Русия – да нанесе ядрен удар”.

Интерконекторът с Гърция не е съвсем готов, има да се извършат допълнителни дейности, най-вече относно контрола по измервателните станции и преди всичко трябва да получим акт 16, допълни събеседникът.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бля, бля

    107 5 Отговор
    Бизнесът скочи: Източникът е един, но в Сърбия и Гърция газът е 2 пъти по-евтин, защо?

    Коментиран от #18

  • 2 пьешу

    97 3 Отговор
    "от Българско геополитическо дружество"
    пак стандартните въпроси:
    - колко сребърника получава особата месечно;
    - от къде идват?
    нищо повече.
  • 3 да де

    115 8 Отговор
    Така де "Газпром" не е надежден, но когато руския газ мине през посредник и изведнъж става надежден.
  • 4 Данко

    90 3 Отговор
    И какво ни интересува какво е казал някакъв нпошник. Такива по дефиниция освен, че са грантояди, са и доста ограничени.

    Коментиран от #46

  • 5 нннн

    77 3 Отговор
    ,, Молекулите може да са руски, но газът не е руски." И...т!!!
  • 6 Последния Софиянец

    83 4 Отговор
    ЕС не е надежден клиент.Постоянно казва че ще се откаже.
  • 7 Тоя "разбирач"

    79 5 Отговор
    да не се занимава с неща, които не са му работа! Доставките на евтин газ от Русия ще бъдат подновени още този месец. Ако това не му харесва да ходи да се оплаква на Козяк или да се обади да му дам тел. No. на арменския поп.
  • 8 Аууу какъв доктор,

    59 2 Отговор
    то цял титан и великан на мисълта.
  • 9 име

    77 3 Отговор
    За крадци, запориращи чужди авоари, нее надежден доставчик. За некадърници, ревящи по цял ден как някой друг им е виновен, не е надежден доставчик. За подлоги, имащи за цел да заменят на всяка цена един доставчик с друг, не е Газпром не енадежден доставчик. За овце, подкрепящи нацистки убийци, също не е надежден или удобен доставчик.
  • 10 браво

    10 60 Отговор
    Някой да го каже точно и ясно! Цената не е най-важното!! А надеждния доставчик! Защо ми е уж по евтинка газ пък кога иска доставчика да я спира по свое усмотрение.....иди ми...доди ми! Ай вънка от палатката!
  • 11 нещастник

    52 3 Отговор
    кой е П Димитров, че да казва на бизнеса кое е добре за него по доставките една суровина?!?!?!?! аз викам бизнеса да не куоува нишо от Тайван и Китай утре ще има война и хоп тайван ням да изнесе и пр ъд ня от тоя скапан остров! а П Димитров ще каже ли как да диверсифицирме водата в Хасково, Шумен индр градове където ВИК не е сигурен доатавчик? често спира
  • 12 Газпром

    47 7 Отговор
    Е надежден доставчик
  • 13 сирене

    36 1 Отговор
    Тия хора ако имаха едно креативно хоби- музика, рисуване, бродерия дори, нямаше да имат нужда да ги дават по телевизията да си говорят глупостите... Ама не, личният цирк трябва да е за всички.. Жал!
  • 14 Голем смех

    10 51 Отговор
    По-добре далече от Гузпром. Че те могат от утре да поискат да се плаща с перли и мъниста. Несериозни хора...
  • 15 нещстник

    35 2 Отговор
    синдикактите не са надеждни, да ги сменим с швейцарски или немски!
  • 16 Газпром не вижда по-далеко от носа си

    7 48 Отговор
    И ако смята,че ЕС ще клекне при една тежка зима много се заблуждава.Не знам как смята да компенсира тези близо милиард евра НА ДЕН,които досега влизаха като на парад в Русия от търговията с газа.Сега всички играчи на пазара са убедени,че Газпром(разбирай Русия)са ненадежден доставчик и на тях няма да се разчита в бъдеще.Да е честито на вожда Путин за "далновидността"!Спечели едно краткотрайно сражение...но загуби войната и златната кокошка със златните "газови яйца!

    Коментиран от #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ама как защо?

    33 2 Отговор

    До коментар #1 от "бля, бля":

    Нали туриха човек за шеф на "Булгаргаз", който е работил във фирмата, която предварително си беше запазила капацитет на гръцкия остров за разтоварване на втечнен газ. После отказаха да спазват условията, поставени от "Газпром" и те "врътнаха кранчето" към България. Обявиха ги за не надежден доставчик и сега ще се купува газ от другаде, ще се плащат разни комисионни, ще се препродават капацитети за разтоварване и ето ти накратко историята на един сътворен от най-новите политици в България шантаж върху българския народ по повод политиката на Руската федерация към Украйна с ясната цел грабеж на народа и бизнеса и то под закрилата на политиците от новите ни съюзници, които ръкопляската на този ход на новите си протежета, чийто сметки ще се препълнят за сметка на още повече обеднелия народ и фалитите на една част от предприятията, а сметката ще продължи да се плаща чрез инфлацията, а те се уредиха само с едно Правителство за около половин година. Бързо барат. На Боко му требваха амен 12 години да си напълни чекмеджето, а тези за половин година се уредиха сигурно за десетки години напред да получават комисионни и дивидени от препродажба на газ и капацитети по тръби и слотове за разтоварване!
  • 19 Изтъркана мантра

    40 4 Отговор
    Не Газпром, а еврочиновниците започнаха със санкции и блокиране на активи. Ненадеждният партньор е ЕС.
  • 20 Импас

    27 4 Отговор
    Този доктор ветеринар ли е?
    Докторе,купуваме пак руски газ,но на по-високи цени от по-умните от нас и така ще бъде и занапред.
    В бизнеса чувства няма,има само интереси.
    Ако твоите интереси го налагат и има хора зад теб недей сключвай договор,но ти не носиш абсолютно никаква отговорност за отопление,за производство,за електроенергия.
    Страшно много професори,генерали,експерти ,доктори по незнам какво си,дават съвети,но много малко от тях имат познания и носят отговорност за казаното от тях.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сократ

    24 4 Отговор

    До коментар #16 от "Газпром не вижда по-далеко от носа си":

    Май вие не виждате по-далеч от собственият си нос. Ще видим зимата каква песен ще пеете.
  • 23 Абе хора,

    23 2 Отговор
    Вие по списък вероятно се изказвате!?Все едно и също съскате!Има си хора които ще преценят и ще отчетат интереса на обикновените хора,а не на други държави!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Лост

    26 1 Отговор
    Ами да му зададем друг въпрос :Защо българските лекарства са по евтини в чужбина отколкото в България?
  • 26 Васил

    4 27 Отговор
    Даже се чудя защо даже се коментира тази скапана компания Газпром?
  • 27 Зъъзззъ

    25 5 Отговор
    Насила можеш да вземеш, но не можеш да дадеш. Ще горим пак руски газ, но ще плащаме на правилните хора.

    Коментиран от #44

  • 28 Аристо

    26 3 Отговор
    Този доктор съм слушал да говори 2-3 пъти,нито е образован,нито е работил нещо,нито има базови познания по нещо.
    За какво дават трибуна на случайни хора.
    Уменията на доктора се свеждат до това да каже Долу БКП или обратното .Да живее СССР или обратното.Да осъди световния империализъм или обратното.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Подменената Реалност

    21 1 Отговор
    Коалицията на ПП се оказа ненадежден доставчик. Интересно, как за цяла Европа е надежден доставчик, включително и Полша купуваща руски газ реверс от Германия, само за Киро ВаСалчето и "поЛезните идиОти" на СорОс, не е.
  • 31 Айде бе

    18 3 Отговор
    Нали ходихте в ОМАН и Катар да търсите под вола теле?
    Върнахте се като набани с празни ръце и увиснал нос.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Тед

    30 2 Отговор
    Значи Булгаргаз ползва руски газ, но иска да го плаща в заблокирана за Газпром сметка. Газпром им съобщава, че не е благотворително дружество и е нужно наистина да се плаща за газът. За тази цел трябваше Булгаргаз да открие две нови сметки- едната във валутата, в която до сега са плащали и такава в рубли и да превеждат същата сума, както и преди това във валутната сметка. Наруча се форсмажор. Булгаргаз или по-скоро Кирчо или по-скоро англосаксите отказаха. С това си действие нарушиха едностранно договора. Неустойките за всички месеци ще я плати обикновеният българин. Един път скъпият газ, който все още не е наличен и веднъж неустойките. Всички производители, ползващи газ ше вдигнат крайните цени. Инфлацията вече е над 30%.
    Неуважаеми либерално зелени американо-английски под.оги. Спрете да мислите българите за толкова глупави.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Аршлох

    16 2 Отговор
    Поредната платена световно неизвестна с оро спия.И въпреки,че няма нищо общо с темата, пак вкара темата Оооо крайна и агресора.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 суверенна страна

    19 2 Отговор
    " Такъв договор не може да мине през одобрението на Европейската комисия. "

    Абе големи роби сте? Да сме избирали някаква си "Европейската комисия"?
    Тези нито са българи, нито сме ги избирали някога, да НИ КАЗВАТ НЕЩО, КОЕТО СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ИЗПЪЛНЯВАМЕ????
    Каква е тази робска психология? Ние сме суверенна страна и няма нужда да питаме никого за тези неща!
    Вижте Турция какво прави и се учете!

    Коментиран от #55, #66

  • 39 Бухааа

    14 1 Отговор
    Още един исперк на ясла при лъжата киро
  • 40 ЧУЙ ЧУЙ

    1 9 Отговор
    ...кво е това ГАЗ пром...🤔....камион ли...
  • 41 Некомпетентност

    18 1 Отговор
    Никой не ти иска некомпетентното ти мнение. Всички станаха специалисти и разбирачи от всичко и за това ни докараха до тук. Хайде стига си лапал пари за некомпетентните ти мнения и се за имай с нещо от което разбираш.

    Коментиран от #51

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Доло муфтаджиите

    10 2 Отговор
    Тази парапатетична апологетика на Падналото Правителство няма нито да донесе газ, нито ще плати дълговете на топофикация. Народа е заложник на ултрасоциалистическата ни столица. Народа не иска да осигурява лекия и безотговорен живот на т.н. столичани само защото може да се наредят да муфтят бира на Орлов Мост.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Още рфин

    10 1 Отговор
    Ненадежден източник на информация си ти и по-добре се информирай и после се изказвай.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 без коментар

    14 1 Отговор
    Гръцките търговци имат портфолио, в него има микс от газ от различни източници. Това, че молекулите газ идват вероятно от Западен Сибир, не означава нищо. В търговските отношения е важно с кого имаш договор и на каква цена, а не откъде точно е дошъл този газ”.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 тоя

    12 1 Отговор
    капацитет може да си изяде и акото, за да докаже, че е само послушен и нищо повече.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 тъй

    13 1 Отговор

    До коментар #41 от "Некомпетентност":

    добре казваш да се заеме с нещо, което разбира, но какво да прави човечецът, като и той като много други тарикати е специалист по "многоговорене" и "нищоказване" и нито той, нито слушателите често не разбират казаното, но пък падат лесни парички. "Българско геополитическо дружество", звучи ми направо "Лопе де Вега", тъй ще е...

    Коментиран от #52

  • 52 те така

    6 0 Отговор

    До коментар #51 от "тъй":

    да се извиня за "Лопе де Вега", но се сетих за един много стар виц, дето мислили селяните как да си нарекат ТКЗС-то, след отхвърлените много имена Иван селският умник рекъл:"Да го кръстим Лопе де Вега". Какво е това бе, попитали го. Не знам, ама ми звучи яко(да си е.е м....та!). Умници всякакви.
  • 53 Павел пенев

    9 2 Отговор
    Този мухльо да обясни как Газпром беше надежден доставчик на газ у нас над 50 години, а сега не е надежден.

    Коментиран от #54

  • 54 ГАЗПРОМ..БИТА КАРТА

    1 9 Отговор

    До коментар #53 от "Павел пенев":

    Променя едностранно валутата за плащане. Нарушава договорите......

    Коментиран от #58, #62

  • 55 НИЕ СМЕ НАТО И ЕС.....

    2 7 Отговор

    До коментар #38 от "суверенна страна":

    Ако бяхме "СУВЕРЕННА" страна, Путин да ни е забърсал като Украйна.
  • 56 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 8 Отговор
    защо не кажете истината:Още вчера служебното правителство е говорило с газпром и е заело"обичайната" си поза партер!
  • 57 ами

    5 1 Отговор
    да се спори с радиоточка меко казано е дивотия. Та и с този господин да му се обяснява , че газ без пари няма никъде не е нужно , защото той няма да го разбере. На него му е казано да говори глупости и да ги повтаря като развалена плоча , ако някой още помни какво е плоча.
  • 58 А бе

    3 1 Отговор

    До коментар #54 от "ГАЗПРОМ..БИТА КАРТА":

    мисирка, а двустранно ли спрряха достъпа до парите на Русия??? Ей това дебилството и простотията нямат край.

    Коментиран от #59, #60

  • 59 РУСИЯ НАПАДНА ВЕРОЛОМНО УКРАЙНА

    1 5 Отговор

    До коментар #58 от "А бе":

    И веднага последваха санкции срещу агресора....да бе мирен седял, не би чудо видял......
  • 60 ТАКА ДЕ

    0 5 Отговор

    До коментар #58 от "А бе":

    То Путин сам си го изпроси......с нападението срещу Украйна.
  • 61 Самодеен театър

    7 1 Отговор
    На чий гръб се хрантути този умника.
    “важно с кого имаш договор и на каква цена, а не откъде точно е дошъл този газ.” От гръцки търговци с надценка!
    Спри да го овърташ, газ идва от Сибир чрез верига от търговци.
    Писна ми от кухи глави като този Димитров и дето ни смята за глупави.
  • 62 И турски лири са добри

    5 1 Отговор

    До коментар #54 от "ГАЗПРОМ..БИТА КАРТА":

    Като не искаш да плащаш в рубли ще мръзнеш.
    А в долари ще излезе много по скъпо, но пак ще е от Русия.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Историк

    4 0 Отговор
    Още преди 15 години (още имаше руска телевизия в България), в Кремъл, на среща на олигарсите с Путин стана въпрос за нефта и газта. Путин се изказа, че до 2027-27 година иска да продаде всичкият нефт и газ! Поставиха му въпрос:
    - Защо?
    - Путин: Защото сега е добър бизнес!
    - А какво трябва след това?
    - Путин: То и сега е готова тази технология която трябва след това!
    Май ние си нямаме понятие какви технологии на бъдещето има готови!
  • 65 Трябва да работят всички електро уреди

    0 1 Отговор
    24/365 дена да се изразходва Ядреното гориво в АЕЦ Козлодуй че там няма Включ Изключ Има Няма спре ли охлаждането има Ядрен Въздушен Взрив а мините с Въглища като се запалят Не се гаси туй що не гасне Когато Ядрен Гръм Удари как РадиоАктивността Заглхва с период на полуразпадане незнам колко си години Че ако се нацели някой Самолет в АЕЦ како на Матиас Руст който Кацна на Червения площад АЕЦ Козлодуй Че стане Червен
  • 66 От кога

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "суверенна страна":

    пък станахме суверенна държава? Да не би да сме напуснали ЕС? Но иначе "анализатора" е актуален в едно - всички договори свързани с доставки на газ и електричество от "трети" на ЕС държави се одобряват от комисията. ЕС има изключителни компетенции по смисъла на Третият енергиен пакет. Т е. не че ги "слушаме" , а следваме европейското законодателство, защото ако не го правим ни пращат в съда на Европейския съюз (СЕС) и после милиардни глоби. Видяхте ли сега, че не били само " кривите краставици" и "бюрокрацията".
  • 67 Не се разбира добре значението

    2 0 Отговор
    Значи България е отдала ключови с държавно-властнически компетенции на ЕС през 2007г. Разбира се най съществената от тях е ЕС да приема и налага законодателство на територията ( най важния елемент на държавност). ЕС с неговите институции е практически сложил край на националните държави на Европейския полуостров. Това в голяма степен обезсмисля националните избори, като инструмент на суверенна да изрази волята си, определяйки своите представители. Този демократичен процес разбира се важи за всички държави, без тези, които "членуват" в ЕС. ЕС е НАДНАЦИОНАЛНА политическа организация, не класическа международна организация или клуб по интереси или благотворителна организация, както неправилно се схваща от голяма част от "европейските" граждани.
  • 68 сноу

    1 0 Отговор
    Пламене ..много пламенно се емчиш ..явно доста зелени грошчета са тупнали в кесийката ,щом трупаш измишльотини на едра слама..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове