Last news in Fakti

11 Август, 2022 17:04 2 939 33

Мая Манолова: Спешно трябват търгове за добив на дървесина

  • дърва за огрев-
  • дърва за отопление-
  • мая манолова-
  • мерки

Дърва няма, зове бившият омбудсман

Мая Манолова: Спешно трябват търгове за добив на дървесина - 1
Снимка: БГНЕС

Проверка относно сигнали за предстоящ недостиг и ново драстично повишаване цената на дървата за огрев за предстоящия отоплителен сезон направиха днес в Кюстендил Мая Манолова и представители на Изправи се България.

Равносметката е, че дърва няма, повечето складове са затворени, а тези, които работят, записват за края на септември с уговорката, че не гарантират доставка и цена, каза по-късно на пресконференция Манолова. Тя посочи, че в момента цената на кубик е около 190 лв.

"Реално няма дърва за огрев, които да се предлагат в складовете и да са добити за населението, защото големите ползватели на дърва са вдигнали изкупните цени и реално фирмите, които добиват, нямат интерес да ги карат за населението", посочи Манолова. Тя допълни, че за Южна България става въпрос за предприятието за когенерация в град Стамболийски.

"Там един кубик се плаща срещу 208,80 лв., което е много повече, от това, което търговците могат да получат от населението. 210 лв. за кубик дърва е абсурдно, с оглед на доходите на българските граждани", каза Манолова. Тя допълни, че с оглед поскъпването на природния газ, е ясно, че хората започват да търсят алтернативни начини да се отопляват, което обуславя и огромното търсене на дървесина.

"Обръщаме се към служебното правителство - има огромен проблем. Голяма част от българите ще се топлят тази зима на дърва, но дърва няма, а цените са безумно високи. Трябва да бъдат предприети незабавни мерки. Обръщаме се към министъра на земеделието, който е принципал и на горските стопанства. В спешен порядък трябва да бъдат обявени търгове за добив на дървесина, като тези търгове са със условие - 70 процента за населението, или дори 100 процента, така че хората да получат дървесина. Вече сключените договори, заради форсмажорната ситуация, също трябва да бъдат променени. Министърът на земеделието трябва да предприеме незабавни действия - срещи, контакти, ако трябва и натиск върху големите ползватели на дървесина. Нека тези производители проявят социална отговорност и да редуцират производството си, което работи с основна суровина дървесина, поне, докато населението се снабди с дърва за огрев за предстоящата зима", каза Манолова.

Тя посочи, че това е ангажимент на служебното правителство, защото ситуацията през октомври и ноември ще ескалира.

"Не апелираме за спиране на износа, защото дървесина в момента не се изнася, и ако има такава - тя е в минимални количества. Ако мерките, които предлагаме, не доведат до падане на цената, тогава правителството трябва да сложи таван, като над него държавата компенсира тези, които добиват и продават дървесина. Този таван трябва да бъде на поносими нива в рамките на 100-120 лв., не повече", каза още Манолова.

Тя посочи, че в момента има неотложни проблеми, които тревожат хората, а освен дървата за огрев, те се вълнуват от цените на природния газ, бензина и дизела.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пещерняци

    26 5 Отговор
    То дърва няма да останат в гората, отиваме в каменната ера.
  • 2 Адам Хилтън

    36 2 Отговор
    Като няма и дърва, тогава ще се топлим пред парламента - отпред има много луксозни коли за горене.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сух

    28 7 Отговор
    Някой засади ли едно дърво, че да иска сега да реже..

    Коментиран от #13

  • 5 Гори

    21 4 Отговор
    няма , дървета няма , внос няма - тя за търгове мечтае ?!
  • 6 Бай Иван от Каспичан

    34 3 Отговор
    Износа трябва да се спре, всичко останало е див популизъм
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 да де

    28 10 Отговор
    Малко е късничко дърва за огрев се купуват пролетта и лятото за да могат да изсъхнат след като ги нарежат и нацепят. Това по-скоро е предизборен PR, а не грижа за хората.
  • 9 стар дървосекач

    30 3 Отговор
    А в Северна България , Свилоза Свищов и Кроношпан край В Търново гълтат стотици кубици дърва всеки ден . Изсякохме Българските гори за да ги изнасяма в чужбина под формата на разни полуфабрикати . Трябва дървата за тях да са по 2 000 лева за кубик . Като им изнася да плащат.
  • 10 ТаУмВзе

    20 1 Отговор
    Калинката мая да пита корни Кво стана с дървата! Системата Тука има за Нас, Там нема за Тях е Ясна.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бай Хюсеин

    16 2 Отговор
    Дърва за народа няма,за търговеца в града има бол дърва.
  • 13 да питам

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сух":

    А ти колко засади ?!🤔

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ангел

    11 5 Отговор
    Спешно е необходим закон който да забрани всякакъв вид сеч, защото хора, които не са засяло нито едно дърво през живота си забогатяха и живяха на наш гръб последните 30 години.
  • 19 Българка

    21 2 Отговор
    Едно просто решение е да се забрани износа на непреработена дървесина, а и на всички природни ресурси, включително златото на България
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 бай пантелеймон наследникът на бай иуп

    4 1 Отговор
    е па тая нема стигане! на сека манджа мерудия и накрая ко?
  • 22 Студопор

    5 4 Отговор
    Ама никой не залесява!! Ще изсечем горите за има-няма 5 години и после? Всеки ще плюе опозицията, че не е залесила навреме и че вината е еди-къде си... Тия дето викат "Сечете горите", трябва да имат и план как да залесяват, защото дървесината е възобновим ресурс. Само трябва да се действа навреме... До сега такова нещо не виждам.
  • 23 666666

    8 1 Отговор
    Търговете вдигат цената.Държавата трябва да наложи твърда цена за продажба на търговец и краен потребител.
  • 24 така така

    10 0 Отговор
    Щом правителството пускат търгове за газ е редно да се пускат и търгове за дървесина. Не всички имат климатици у тях си.

    Коментиран от #25

  • 25 Местния Козар

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "така така":

    То няма лошо, ама държавата да се заеме със залесяване, а не само сеч и далавери, но докато софия е столица, няма да има оправия.
  • 26 Горите в българия

    3 2 Отговор
    От 1960 година непрекъснато нарастват! На всеки 10 години, нивите на дедите ни се актуват като гори, защото са се самозалесили . У нас естественият прираст е много по-голям от потреблението! Факт! Изсекли сме горете?!
  • 27 Павел пенев

    6 0 Отговор
    Да се забрани износа на дървесина и въведе строг контрол върху турската дървена мафия. Какво има толкова да го усуквате и да се правите на умни и знаещи, докато българите студуват. Като ученици още от 5 клас ходихме да залесяваме, за да палят и сечат сега това което сме засадили. Гнусни български мекерета. Всяка фирма да залеси толкова дървета на колкото дървесина се равнява износа в чужбина.

    Коментиран от #28

  • 28 Когато е скъпо

    2 5 Отговор

    До коментар #27 от "Павел пенев":

    Продавам! А защо да се забрани износът, на дървесина, когато имаме такава в излишък?

    Коментиран от #33

  • 29 Цената

    4 0 Отговор
    На дървата за огрев трябва да е на тон, както през соца, а не на крадливата мярка линеен кубик, или как са я кръстили политиците, за да се ощетява клиента, не че се чука в кантара, но да има контрол, от хората получаващи пари, за да контролират. Абе надежди… говежди…
  • 30 ОБЕКТИВНИЯ

    5 2 Отговор
    Спират износа! Таван на цената 100лева! До колкото си спомням от училище един кубик е:100/100/100см,а не както продават търговците, 1 куб. м=07куб.м.реално.Държавата, горските стопанства и данъчните пак си ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ. ДО КОГА?!
  • 31 Каква е доктрината,

    2 0 Отговор
    Още преди повече от 50 години. Залесяване с иглолистни разяснения , които след оползвотворяване, създават условия за само залесяване с широколистни , по естествен път. Отлична идея. А най - добрият залесител, е катерицата.

    Коментиран от #32

  • 32 В двора

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Каква е доктрината,":

    Имам пет поникнали дъбици, явно от скритите, от катериците , жълади.
  • 33 Сух

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Когато е скъпо":

    От къде този излишък, от чуждия двор ли? Вземи се разходи из горите да видиш що за чудо е сътворено от тарикатите, където ограбиха народа..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове