12 Август, 2022 16:14 912 6

Директори против предложението за повече учебни часове

  • класна стая-
  • мерки-
  • часове-
  • ученици

Идеята за това е на предишния екип на МОН начело с министър Николай Денков

Директори против предложението за повече учебни часове - 1
Снимка: БГНЕС

Недоволство сред училищни директори заради предложението на Министерството на образованието и науката за увеличаване на броя на часовете по български език и литература, математика и география в прогимназиалния етап.

Идеята за това е на предишния екип на МОН начело с министър Николай Денков и е в отговор на указание на здравното министерство за намаляване продължителността на часовете в 5, 6 и 7 клас от 45 на 40 минути. Целта е да има равнопоставеност между всички ученици от тези класове, тъй като в момента часовете в прогимназията са по 40 минути само в училищата, в които се учи на две смени.

В становище до служебния образователен министър Сашо Пенов обаче директори алармират - в училищата няма финансов ресурс за реализация на тези промени, приемането им би довело до ежедневна седемчасова нездравословна натовареност на учениците, не са налице и достатъчно учители, които да поемат увеличения брой часове.

Въвеждането на 40-минутни часове ще съкрати общото време за обучение и това ще се върху усвояването на материала особено по ключови предмети като български език и математика, които се изучават с най-голям брой часове, предупредиха в края на миналия месец от Министерството на образованието. И затова предложиха - да се увеличи броят на часовете по български език с половин час седмично в 5 и 6 клас и по математика - също с половин час в 5, 6 и 7 клас.

От екипа на Николай Денков посочиха, че проведените анкети сред учители и ученици за учебните програми показват необходимост от увеличаване и на часовете по география и икономика в 5 клас - също с половин час седмично.

Срещу тези предложения обаче със становище до служебния министър на образованието излязоха от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Те предлагат на служебния образователен министър Сашо Пенов да не прилага наредбата за увеличение на броя на часовете по български език, математика и география в 5,6 и 7 клас.

Според Величка Таседжикова, директор на 70 ОУ „Св. Климент Охридски“ в София, броят на часовете в 5, 6 и 7 клас не е недостатъчен.

Увеличаването на броя на часовете в прогимназиалния етап ще доведе и до застояване на децата на едно място, опасяват се училищните директори.

Директори предупреждават, че ако броят на учебните часове в прогимназията бъде увеличен, за училищата това ще означава нужда от повече средства и повече преподаватели.

Предложенията за увеличаване на броя на часовете по БЕЛ, математика и география в прогимназиалния етап са в процес на обществено обсъждане до 22 август. Ако бъдат приети, ще влязат в сила наесен.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    11 0 Отговор
    Ако съм на министъра правя внезапна проверка по училищата. Пускам тест, но да се пишат отговорите писмено по литература и български език, прибирам теста, проверявам го и според него определям бюджета на училището. Защото това е български език и парите трябва да следват някакво знание, а не брой ученици.
  • 2 Прави са директорите

    12 5 Отговор
    Сега учебната година се състои от ваканции и тук-там по някой учебен ден. Що да се напъват, заплатите и така си растат.
  • 3 алоооо

    9 7 Отговор
    Даскалите хиляда и кусур лева заплата получавате .Ще бачкате че пушек ще се двига
  • 4 Ами тя

    11 0 Отговор
    простотията е повсеместна, така, че може и въобще без часове. Само излишни харчове.
  • 5 ...

    3 1 Отговор
    Един сън е точно 40 мин...
  • 6 човек от народа

    1 1 Отговор
    трябва да се увеличат часовете по физическо възпитание и спорт ! доказа се , че и без уроци по български, може да станеш премиер !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове