Last news in Fakti

12 Август, 2022 15:50 1 751 48

Росен Христов: По интерконектора от Гърция ще потече газ на 1 октомври

  • интерконектор-
  • гърция-
  • азерски газ

В момента интензивно се работи между ДНСК и надзора и се окомплектова документацията

Росен Христов: По интерконектора от Гърция ще потече газ на 1 октомври - 1
Снимка: БГНЕС

По интерконектора от Гърция ще потече газ на 1 октомври. Това заяви енергийният министър Росен Христов след срещата на президента Румен Радев със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция - „Авакс“ и възложителя на строежа – фирмата ICGB.

„Има някаква увереност, че проектът ще бъде завършен и пуснат в експлоатация навреме. Строителят пое всички ангажименти, че влизането в експлоатация ще бъде навреме – на 1 октомври по тръбата трябва да текат търговски количества газ” , подчерта министърът на енергетиката.

По думите му това, което го притеснява е, че строителят не е могъл да предостави график за изпълнение на абсолютно всички дейности. „Разбрахме се, че в сряда ще направим среща на обекта и там ще ми предоставят изискания от мен график – съгласуван със строителя, подизпълнители, ако има такива по определените дейности, и възложителя – в случая ISCG, който график ще бъде проверен от МЕ и МРРБ. След това ще следим оперативно всяка дейност според този график”.

„Ако строителят работи наистина с интензивни темпове – този срок – до началото на септември за завършване на строителните дейности, както твърди компанията "АВАКС“, най-вероятно този срок може да е нормален”, посочи от своя страна и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

„В момента интензивно се работи между ДНСК и надзора и се окомплектова документацията, за да изчистим въпроса с етапите, за да може да го въведем в експлоатация”, допълни той. "Към днешна дата част от проблемните точки са започнали да се изчистват".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цвятко

    18 12 Отговор
    Абе тоя за какъв строител говори и какво довършване?! Всичката работа приключи, чака се само държавата да спре да се мотае, ама корумпираната гугутка и капитана на енергетиката спъват проекта административно!
  • 2 Бойко

    15 6 Отговор
    Ще потече ако има

    Коментиран от #3

  • 3 Вълка

    16 21 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко":

    Какво, ако има бе?! Тръбите са пълни и с капацитет да задоволят на 100% нуждите на България. Газ колкото искаш има в Азербайджан. Русия е труп. Няма кой ДС купува от тях.

    Коментиран от #15, #19, #25

  • 4 Каун

    23 8 Отговор
    Още не са купили газ пък чакат да текне.Това не ви е селска чешма
  • 5 Чобанин

    18 5 Отговор
    1 октомври ама коя година?
  • 6 Слави

    12 3 Отговор
    Тръбите са кухи и празни като моята глава

    Коментиран от #16

  • 7 Демократ

    17 9 Отговор
    Слушах пресконференцията и няма нужда този измислен министър да лъже
    Гръцката фирма е приключила всичко и до края на август иска всички административни документи от българска страна да бъдат готови,всички проби с нагнетяване на газ са направени и искат от началото на септември окончателно да влезе в експлоатация.Няма какво да ни дрънка може би октомври,няма нужда от КГБ номера срещу интересите на България.

    Коментиран от #21, #24

  • 8 Велик строител

    10 0 Отговор
    Елементарен мрежови график не може да направи...и чуждоземни калинки имало, брей!
  • 9 Светлина

    11 8 Отговор
    Просто се чудя откъде го изкопаха този човек. Много, много зле. Ама то цялото служебно е такова.
  • 10 пенсионер

    12 0 Отговор
    Сега ще чакаме новото правителство да врътне крана и да се снима че докарал газ
  • 11 Пъци

    9 2 Отговор
    абе 1 октомври,ама никой не казва коя година?
  • 12 НЯКОЙ

    9 4 Отговор
    Наглеци, бяха готови да прецакат всичко, но не им се отвори парашута, защото видяха силата на народа срещу тях. И сега се мазнят. Ама как ще работят, как ще контролират и обещания, обещания! Направо жалки смешници! Онова "Аз съм прост и вие сте прости" не върви, не става, неприложимо е! Не че простите поумняха, но на умните им писна от простотии!
  • 13 Добре

    15 3 Отговор
    На първи октомври, ама коя година !? Сутринта слушах пак "експерти", които не знаят що е това актове и протоколи съставяни за даден строеж и пак се казаха куп глупости. Говори се Акт 14 и всичко било готово ти да видиш! Да ги пратим тия "експерти" да се нанесат примерно в една сграда с Акт 14 и да живеят там ! Тогава може и да се сетят, че строителството е - проектиране, изпълнение, документиране и въвеждане в действие по законовия ред !!!
  • 14 Бай Ганьо

    9 2 Отговор
    Освен узо друго няма да дойде
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Наблюдавал

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Слави":

    Не ти е точно сравнението! Като на гербав ,дебе, пепе или копейка!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ще заработи ако...

    7 6 Отговор
    Спрете да саботирате проекта, и да спрете да продавате интересите на България на путинската шайка.

    Коментиран от #26

  • 19 Тонката

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Вълка":

    Точно колкото искаш, няма....Има капацитет от 19млд. кубика...Това е.....Нищо че те продават около 21млд.....Всичко над 19млд е руски газ.....Така че, хайде да не говорим глупости, ако е възможно.
    Това, че азерите имат някакво количество газ, не означава, че могат да осигурят толкова, колкото ни трябва.....Могат, но това няма да е азерски газ....

    Коментиран от #38

  • 20 Кирчо и Кокорчо

    4 4 Отговор
    Пикаем газ.
  • 21 оня

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Демократ":

    тролчо центов МРРБ пусна снимки от строежа и там се вижда че обекта не е готов за акт 15 да не говориме за акт 16
  • 22 Хасковски каунь

    0 0 Отговор
    На Кукуво лято
  • 23 Какви "интензивни" действия.

    2 1 Отговор
    Това да не чушкопеци и каЗани. "Има някаква увереност"-направо ми дадохте непоколебима вяра в Еврото и Атлантически Океан Ценности. Изложихте се, "изложихте сее, изложихте сее", за пореден път, феновете на еврото и Атлантически Океан.
  • 24 Чул недочул

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Демократ":

    И ти нещо си чул, ама не си дочул ! Всеки може да си твърди каквото си иска ! Виж първо коя категория обект са газопроводите, какви са изискванията и какви проби и замервания се правят за тях. Виж ако знаеш къде и какви документи трябва да се съставят успоредно с изпитанията и изпълнението на строежа. Или ти си "демократ" :)) , за теб са вжни празните приказки. Ако утре нещо стане с това съоръжение ти пак пръв ще излезеш тук да "обясниш", че "демократи" виновни няма ! Смешко си ти, а не демократ !

    Коментиран от #43

  • 25 Труп ли?

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "Вълка":

    60% е руски газ, над 40% РУСКА Собственост Азерската. А 70% е на пазарни цени Азерската. Това евро Атлатическите океани, сте???? А сега предстои арбитраж Париж, пак ще плащате от джоба на Българите делета за над милиард лева. Господ като иска да накаже "Еврото и Атлинтически океан, ви взема акъла". ПроЗт, по-ПроЗт, най-ПроЗТ -КирчУ. В кои килийни у-ща ги завършват тези икоНомики не ми е ясно.

    Коментиран от #39

  • 26 Тонката

    4 5 Отговор

    До коментар #18 от "Ще заработи ако...":

    Пич, в бизнеса няма чувства....То и Шолц сигурно не харесва Путин, но и едва ли ще се женят, че да се харесват....Просто си гледат/гледаха интереса. Това, което им се случва в момента на германците е горе-долу следното: Каквото сам си причиниш и Путин не може да ти го причини!
  • 27 Титу

    7 0 Отговор
    Бойко за 12 години не можа да го свърже а сега пропагандистите изпадат в паника че закъснява с два месеца
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Срокът

    2 1 Отговор
    беше до декември 2021г. $Има някаква увереност, че проектът ще бъде завършен и пуснат в експлоатация на време.$ Сега 1октомври, ама коя година?

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Жоро

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Срокът":

    Не дей рева! За 6 месеца беше завършена газовата връзка с Гърция. Можело значи. Борисов построи тръба на Путин за 3млрд наши пари за 1 година тая тръба 10 години - нищо. Буквално седмици делят до активирането на тръбата цената на газта ще спадне и то в момент в който цяла Европа се задушава от недостиг на газ. Дай опорка как Борисов е направид "истинска диверсификация на газа" - айде предизвиквам те

    Коментиран от #45

  • 32 Хаберий

    6 1 Отговор
    Алексей Пушков, председател на Комисията по информационна политика на Съвета на федерацията, коментира изказването на министъра на енергетиката Росен Христов, че София може да се върне към купуването на газ от Русия.
    Мисля, че трябва да се даде възможност на България да направи това, което толкова много искаше - да изкара зимата без руски газ.
    Не е съвсем ясно по каква причина трябва да се продължат доставките на газ към една активно „неприятелска“, тоест враждебна държава, още повече, че тя самата ги отказа“, припомни Пушков обстоятелствата около недостига на газ на българите.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 незнайко

    2 1 Отговор
    Строителите са си свършили работата а нашите управници се хващат, че нямало ПЪТ до там !!! А как е строено без да има път ??? Тръбите са надувани и още в този момент може да се пусне газ, но някой се помъчи да лъже и да протака издаването на актовете !!!
  • 35 Матей преображенски

    3 1 Отговор
    Ще потече на куково лято,имат късмет ,че Путин не се е сетил да м врътне кранчето на всякакви енергоресурси и ще увехне и запада и българските мо-ше-ни-ци за отрицателно време.А тука ми се гле-зят и увър-тат,тука има--тука нема.Няма и да има,от къде ще докарат,кой ще ни даде,ей тъй ,от добро сърце!?Тая зима си глей майтапа,как ще закъса и запада,още отсега обработват населението да се запасява с кожуси и юргани,ушанки и валенки и ватенки,изоб-ще пълен сибирски комплект.
  • 36 Какъф график бе

    1 0 Отговор
    Газовата връзка с Гърция няма да бъде завършена в срока, определен по договор - 31 декември 2021 г. Държавата защитава позиция, че от 1 януари трябва да се начисляват неустойки на изпълнителя, като предвиденият по договор размер може да достигне до 90 хил. евро на ден, стана ясно от изслушване на служебния енергиен министър Андрей Живков в парламента.
  • 37 12345

    0 1 Отговор
    Гръцката фирма бави пуска. Византийци, ясна е работата.
  • 38 Цвятко

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Тонката":

    Какви глупости говориш, бе? Потреблението ни е има няма 3 млрд.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пиян

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "йККЙуу":

    Ли си? Газа е от Азербайджан.
  • 41 Ник

    0 0 Отговор
    Некадърници какво ще правите два месеца.
  • 42 Нане

    0 0 Отговор
    Първи октомври 2051 г
  • 43 Демократ

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Чул недочул":

    Искаш да кажеш,че на срещата при президента гръцката и българската фирма лъжат самия президент? Защото аз казвам това,което чух с ушите си- всичко е готово,обекта трябва да влезе в експлоатация на 1 септември? Всички други дрънканици не отговарят на истината.Това е най-високото ниво в държавата,ако се сещаш.

    Коментиран от #46

  • 44 Киро Газифицираният

    1 0 Отговор
    Значи, ще плащаме на азербайджан и гръците да ни доставят руски газ на петорни цени. Продължавайте промяната.

    Коментиран от #48

  • 45 Тъпан

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Жоро":

    Агне ще плащап двойно за всичко и че закопавате и без това мплкото заводи който ни останаха не те е грижа.
    Немците Австрици Франсетата са по тъпи от нас и продължават да си плащат догореният газ макар и да е Руски.
  • 46 Хасанчо

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Демократ":

    Жорко демократа и въкът Цвятко призовават да се запасите с много боб за зимата.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ГАЗОВ ШУТ ЗА РУСИЯТА

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Киро Газифицираният":

    И от къде идва тоя руски газ, че никой не разбра
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове