Last news in Fakti

12 Август, 2022 19:06 2 855 16

Еколози: ТЕЦ "Брикел" не може и не трябва да работи

  • тец брикел-
  • еколози-
  • дишай-
  • българия

Представители на обединението посетиха Гълъбово преди дни

Еколози: ТЕЦ "Брикел" не може и не трябва да работи - 1

Националното обединение на организации, които се борят за чист въздух настоява за подобряване на измерванията на замърсяването от "Брикел", публичност на събранте данни и по-ефективни мерки срещу системните нарушители.

Националното обединение за чист въздух „Дишай, България“ ще настоява пред компетентните органи да не се отменя принудителната административна мярка за преустановяване на работата на ТЕЦ „Брикел“. Причина за това е състоянието на сградата и инсталацията на централата, което застрашава здравето на жителите на град Гълъбово и околните населени места, както и на работниците на компанията, която го оперира.

„Ние категорично НЕ СМЕ против работните места на хората, работещи в ТЕЦ „Брикел“. Ние СМЕ против бездействието на ръководството на ТЕЦ „Брикел“, което е оставило съоръженията си без ремонти и обновление от десетки години и брутално нарушава законите на Република България, с което застрашава здравето, както на своите работници, така и на всички жители на град Гълъбово, а може би и на хората от някои от околните населени места“, се казва в официално писмо на „Дишай, България“ до министъра на околната среда и водите Росица Благоева, копие от което е изпратено и до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по околна среда и директора на РИОСВ Стара Загора.

Представители на обединението посетиха Гълъбово преди дни след апел за помощ от жители на града и на място се увериха в катастрофалните измерения на екологичната криза, която се разиграва там. От сградата на ТЕЦ „Брикел“ излиза постоянен черен дим (не само от комина, а от целия стар покрив на сградата или т.нар. котелен цех), миризмата от който е непоносима дори и за хора, пребиваващи само за няколко часа в околността. Навсякъде в града летят черни сажди, които освен, че директно се вдишват, попадат също така и в храната и водата на хората. Сградата на топлоцентралата е видимо в лошо състояние. По разкази на местни хора - положението става нетърпимо постепенно в последните 6-7 години, в които разрухата взима връх.

Състоянието на сградата и съоръженията е и главната причина, поради която в атмосферата се отделят неорганизирани емисии - буквално изпод ламарините на разнебитения покрив. По разказ на работници от предприятието липсват обшивки на някои от котлите, както и необходими компоненти на системите за очистване на димните газове.

Трябва промяна в отношението към системните нарушители

„Тъй като нашата мисия и цел като обединение на граждани от над 10 български града е постигането на нормите за чистота на въздуха в цялата страна и сме до болка наясно какви са вредите за човешкото здраве от замърсения въздух, ние внимателно следим казуса „Брикел“ както по медиите, така и чрез документи, получени по силата на Закона за достъп до обществена информация, от където сме информирани за хронологията на събитията след множество граждански сигнали, пускани години наред“, се казва още в писмото на „Дишай, България“ до министър Благоева.

В него се напомня и че на оператора на ТЕЦ „Брикел“ и депото за неопасни отпадъци от дейността на централата многократно са образувани административно-наказателни производства, свързани с редица нарушения, сред които:

  • превишаване на разрешения капацитет на инсталацията;
  • дългогодишно изгаряне на неразрешени с КР видове горива - в случая биомаса и RDF, и отчитането на по-малко емисии на въглероден диоксид;
  • нерегламентирано неорганизирано изпускане на емисии, идващо от сгуроотвала към теца, както и от сградата на котелния цех;
  • неспазване на условията за пускане и спиране на енергийните котли;
  • нерегламентирано изпускане на емисии на вредни вещества през комин 2 извън случаите, разрешени в комплексното разрешително;
  • нерегламентирано заустване на отпадъчни и охлаждащи води в р. Сазлийка и яз. Розов кладенец.

От обединението настояват също ИАОС да постави измервателна станция съгласно законовите изисквания, така че да се установи реалния принос на ТЕЦ „Брикел“ в замърсяването, като данните бъдат обществено достъпни в момента в който са налични.

„Дишай, България“ отправя и апел да бъде направен емисионен и инструментален контрол на емисиите на централата според Наредба 6/99 г. и наредбата, регламентираща допустимите емисии от големи горивни инсталации (ГГИ), като данните от измерванията бъдат обществено достъпни в момента, в който са налични.

Гражданите на България и работещите в страната ни заслужават нормални условия за живот и работа, съответстващи на 21-ви, а не на 18-ти век.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От плажа

    13 3 Отговор
    Ще работи още дълго при тази съдебна система.

    Коментиран от #8

  • 2 Ко прайм...?!

    26 0 Отговор
    Цяла БГ знае от години ,че този ,,Брикел" е огромен екологичен замърсител в района на гр.Гълъбово...!А собственика му-Ковачки остава недосегаем,каквато и партия да дойде на власт!Същият си плаща надлежно ,,Такса -спокойствие" на поредните управляващи и гори безнаказано всичките боклуци на ЕС...!
  • 3 Вижте на коя

    21 6 Отговор
    хранилка са тъй наречените еколози и след това какви искания имат.

    Коментиран от #16

  • 4 111122233

    18 10 Отговор
    Националното обединение на организации, които се борят за забрана на българската промишленост, настояват за забрана на ТЕЦ Брикел и всички български предприятия. Всичко трябва да се внася, настояха от обединението.
  • 5 позеленял

    19 1 Отговор
    директорския борд да върнат сумите които са получили и да се монтират пречистватели , ако не в затвора , опит за масово убийство
  • 6 пьешу

    3 2 Отговор
    ве, прави сте. момшенцето от трети картофен пояс си е рядък н.а.глец. а и то досега винаги е било на власт. но пък вие сте продажни, та дрънкате, това - "сдружените еколози". с две думи, с него сте лууз-лууз ситюейшън.
  • 7 А50

    6 4 Отговор
    Въпросът е какъв е тук САЩкия интерес
  • 8 Анонимен

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "От плажа":

    Аз очаквам в скоро време да го направят като ТЕЦ а на Доган.Хем не работи хем дават милиони за някакъв уж студен резерв Или с други думи ще спрат централата и ще и плащат ако уж потрябва някога ковачки да е пусне за няколко дни за да компенсира недостига на ток НО тогава ще се окаже че ТЕЦ а е в уж някакъв ремонт Ако не знаете ТЕЦ а на Доган така работи от много години.
  • 9 Опушен брикелец

    8 5 Отговор
    Веднъж го написах, пак повтарям за неразбралите :
    Никой не може да затваря Брикел! Той е вечен и непреходен! Нищо, че е само 200MW (напоследък не може и да ги стигне), енергетиката ни без него не може. Брикел не е длъжен да се съобразява нито с разни закони, нито с министри (още по-малко в оставка), нито с разни там екологии и т. н. глупост! Той си пуши и толкова. Голям праз, че тровел работниците да напуснат като не им харесва! Тровел бил хората, ами да се изселят! Брикел ще пребъде! Амин
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Факт

    8 0 Отговор
    Пълна мизерия е редовно минавам от там.Не знам на Ковашки защо му е тази пушеща клоака?
  • 12 1234

    6 5 Отговор
    Еколозите да идат да залесяват че горите ги изсякоха И да спрат да плещят врели некипели
  • 13 Радко

    5 0 Отговор
    Голяна мръсития и големи мръсници
  • 14 Зелка

    1 0 Отговор
    Тези са минали покрай еколози да ви кажа
  • 15 Алекс

    1 0 Отговор
    Дано това да са били истински еколози, а не екорекетьори като Тома Белев, Борислав Сандов и WWF!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове