Last news in Fakti

28 Юни, 2013 12:47 673 3

Станишев: Парламентът работи в интерес на гражданите

  • станишев-
  • декларация-
  • парламент
Станишев: Парламентът работи в интерес на гражданите - 1
Снимка: БГНЕС

Въпреки бойкота, българският парламент показа волята да работи в интерес на гражданите. Това заяви председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев, който прочете декларация от името на парламентарната група.

„Поводът за декларацията е работата на българския парламент, неговата законодателна дейност в ситуация, която е доста необичайна за работата на парламента. Свидетели сме на граждански протести през последните дни, на опитите тези протести да бъдат яхнати от политически, икономически, корпоративни цели. Въпреки тази среда, българският парламент показа волята да работи в интерес на гражданите”, посочи Станишев.

По време на кампанията за изборите Коалиция за България пое ясни ангажименти към българските избиратели – да се работи в интерес на хората, техните интереси да се защитават, дори когато става дума за натиск и орязване на много частни корпоративни интереси с много мощ. Работата на парламента през тази седмица ясно доказва решимостта ангажиментите, които са поети, да бъдат изпълнявани. Най-важното доказателство за това са приетите промени в Закона за енергетиката, каза Сергей Станишев.

„Българското общество се събуди. Повод бяха необяснимите и непоносими цени на тока. Протестите не са само заради цените на тока, а заради общото усещане, че държавата не е прозрачна не личи да защитава интересите на България. На 26 февруари на Консултативния съвет за национална сигурност беше заявено, че трябва да се промени моделът на ценообразуване на енергетиката. Трябва да се потърси начин тежестта на крайния потребител да бъде облекчена. Въпреки бойкота на работата на парламента от ПГ на ГЕРБ това се случи. ГЕРБ не желаят промени, които се реализират. Без промените в Закона за енергетиката, без решението, което позволява те да влязат в действие своевременно, от 1 юли хората щяха да плащат сметки с близо 20% по-високи. Задавам въпроса към тези, които бойкотират заседанията – това ли искате – от 1 юли българите да бъдат още по-затруднени за плащането на сметките?”, попита Сергей Станишев.

Той благодари на ДКЕВР, която в диалог с правителството е работила по нов модел. Станишев благодари на министъра на икономиката и енергетиката. Гражданите трябва да знаят какво се променя с новия модел. Намалява се студеният модел. Това означава спестяване на близо 200 милиона лева годишно, да отпадат добавките по такса „пренос”, пада таксата зелена енергия, кафява енергия. Това е в интерес на потребителите. Въвежда се условието заводските централи да продават на преференциални цени енергия, само след като използват производството първо за свои нужди, а не да произвеждат скъпа електроенергия и да купуват за себе си евтина. Въвеждат се нови правила, която позволяват ДЕКВР да определи участието на различни видове електроенергия в микса. Промените дават възможност за отпушване на българския износ. Дава се възможност за влизане в българската енергетика на стотици милиони левове и стабилизиране на енергийната система.

Важно беше отпадането на данък „колиба”. Това е циничен закон, приет от ГЕРБ, когато бедните граждани трябваше да плащат данък за своите сгради.

Защита на българските лекари и учители от насилие, на което в последните години ставахме свидетели. С промените в Наказателния кодекс насилието срещу учители и лекари ще бъде тежко законодателно наказуемо.

Ще продължим по този път в диалог с всички граждани, каза още Сергей Станишев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 George Peychinov

    1 0 Отговор
    Аз съм един от протестиращите. Гласувал съм. Искам ЕДНО ЕДИНСТВЕНО НЕЩО от управляващите:

    Да се каже истината за ГАФА с назначението на Пеевски за шеф на мегаструктурата ДАНС – кой е лобирал за него, КОИ СА КУКЛОВОДИТЕ и виновните за този ГАФ да си подадат ОСТАВКИТЕ.

    След ГАФА с Пеевски, граничащ с ПРЕДАТЕЛСТВО и ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА е НЕДОСТОЙНО, НЕПОЧТЕНО, НЕМОРАЛНО И НЕДОПУСТИМО да няма поета отговорност и поне една подадена лидерска (или премиерска) оставка.

    Как така ГАФ има, а поета ОТГОВОРНОСТ и подадена оставка НЯМА???

    В случай, че няма поета ПЕРСОНАЛНА отговорност И ПОДАДЕНА ОСТАВКА, ще се наложи да си отидат всички управляващи ВКУПОМ.

    Ще смятам за чест и граждански дълг всеки ден от 18:30 да протестирам, докато няма поета отговорност И подадена ОСТАВКА за този ГАФ, както и цялата истина за него.
  • 2 Стойчо Пецов

    1 0 Отговор
    ABE AIDE SKRII SE VE4E. IMA GAF A NIAMA OTGOVORNOST NALI PONE SE OTEGLI DOSTOINO BADI MAJ A NE MIJITYRKA DOLNA.
  • 3 Bobi

    1 0 Отговор
    Какво безочие само "България не ме обича , а аз съм е.ати пича" СерГей ПадниШеФ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове