Last news in Fakti

16 Август, 2022 19:38 3 333 14

Любчо Нешков: Важното е, че истината става публична в РСМ

  • любчо нешков-
  • северна македония-
  • история

Честваме Самуил заедно със Северна Македония

Любчо Нешков: Важното е, че истината става публична в РСМ - 1
Снимка: БГНЕС

Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония постигна съгласие около имената на Цар Самуил, Св. Кирил и Методий и други личности.

“Най-важното е, че истината все пак става публична в РСМ. Това нещо се е случило през 2019 г. Тогава е постигнато съгласие за общо честване, редакция на учебниците и изобщо на информацията по отношение на събитията от Средновековието. Това е първото нещо, а второто е – защо, след като това нещо е постигнато като съгласие, става публично достояние. Ето отговорите на това - защо в един момент се стигна до блокиране на започване на преговорите на РСМ за членство в ЕС и онези, които не разбираха българската позиция, сега би трябвало да им стане ясна“.

Това каза в интервю за БНР журналистът Любчо Нешков.

“Нищо не се е случило, не е имало нито заседания, нито нищо, след като Българи даде зелена светлина в края на месец юни. Новината в случилото се вчера е, че съгласието, постигнато преди три години, стана публично. Остава да стане факт, освен за медиите, да влезе и в учебниците, и в публичното говорене в страната. Това е много по-важно от една пресконференция и едно изявление на съпредседателя на тази комисия“, посочи още той и допълни:

“Правителството трябва да приеме препоръките и след това да поиска изпълнението им, както и да наложи контрол дали това нещо се спазва. Това е технологията и начинът, по който работи комисията. Това са и нещата, заложени в договора от 2017 г. Надявам се да не се чака лятото на 2025 г., за да се съобщи, че първите учебници с новите неща са вече факт в страната. Македонското общество има нужда от тези неща, не България.“

“Винаги съм подчертавал, че в съседна Македония става въпрос за някаква масова истеризация, за институционална омраза и фалшификация към нас и институционална конфронтация. Докато това нещо не бъде променено, трудно ще имаме нормални взаимоотношения и трудно страната ще тръгне по пътя на евроинтеграцията“, казва още той в интервю за “12+3“.

Той коментира дефиницията, че “цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за българско царство“, така:

“Сигурно другата част се отнася до учените от Скопие и от Белград, а всички останали смятат това, което смятаме и ние и целият научен свят. Това е един класически пример за това, което се случва в страната – страхът да се каже истината. Тези хора в продължение на десетилетие са си изкарвали хляба, парите и титлите, твърдейки, че това е Македонско царство, че цар Самуил е македонец и в момента същите тези хора, които са фалшифицирали документите, трябва да кажат в едни момент, че нещата не са така.“

Препоръките към българските учебници – какво се иска от нас?

“Не успях да разбера точно, говореше се за реципрочност във взаимоотношенията, сякаш България също е кандидат за ЕС. Но това е резултат от атмосферата, която се създава в РСМ, че страната е жертва“, посочва още Нешков.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дамян

    4 20 Отговор
    Руската армия трябва да влезе в източна европа

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Галина Колева,

    17 0 Отговор
    Истината е една и трябва да се отстоява. Да, ще трябва време, хората да се осъзнаят какви са всъщност. Никакво мрънкотене и отстъпление.
  • 3 БКП пропагандно идеологически измамник

    3 7 Отговор
    Блажени са измамените, баламосаните и верующите! Каква БКП-"истина" от сталинско-коминтерновския чекист-разведчик ЛуБчо Несков?! Баламосва оскотялото народонаселение с разни изсмукани от пръстите лъжливи и фалшифицирани БКП "исторически" "истини" - за да се прикрие мародерството и грабежа на същотото това население - и в Б-ия и в Македония! И да се гарантира безотговрността и ненакзауемостта на мародерите!
  • 4 Орел

    6 0 Отговор
    Браво Люпчо, браво Нешков!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дика

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дамян":

    А американската в Източна Русия
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 8522467

    3 0 Отговор
    Номер три ,доста самонадеяно пишеш грозни неистини за един достоен човек и родолюбец Любчо Нейков.Какъв Сталин,какъв Ленин, ела на себе си това безобразно
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Наум Кайчев

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Диамантената ръка":

    Да бе и тодор живков най-вече да се чества заедно, нали!?
  • 12 Диамантената ръка

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Така е":

    Да де и аз това казвам, празнувайте ама нещо ваше, ако имате разбира се без да се чудите какво и откъде да откраднете...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове