Last news in Fakti

24 Август, 2022 13:25 849 27

Таско Ерменков: Още от април БСП каза, че са необходими преговори с “Газпром“

  • таско ерменков-
  • руски газ-
  • азерски газ-
  • газпром

Турция е един от вариантите да вземем газ, но ние нямаме договори за пренос с техния оператор

Таско Ерменков: Още от април БСП каза, че са необходими преговори с “Газпром“ - 1
Снимка: Архив

“От април месец говорим, че без „Газпром“ няма как да осигурим необходимите количества газ. Някъде между 800 млн. куб. м. втечнен газ може да се докара, около 1 млрд. азерски и останалото няма откъде освен от „Газпром“.“

Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков в ефира на BG on AIR.

По думите му с напредването на обстановката и продължаващия недостиг на газ в Западна и Северна Европа ще започнат да се търсят много по-големи количества и съответно цената ще стане по-висока.

„Когато говорим за дългосрочни договори те няма как да бъдат толкова благоприятни, когато караме газа с танкери. Първо, втечненият газ не е чак толкова много. Второ, количеството танкери е ограничено. Трето, интересът на тези, които продават втечнен газ е той да върви там, където има по-голямо потребление“, добави енергийният експерт за ситуацията с доставките на синьо гориво.

„Турция е един от вариантите да вземем газ, но ние нямаме договори за пренос с техния оператор. И не съм убеден, че те биха си изострили отношенията с „Газпром“, за да ни доставят газ. Ако това стане, ще бъде със съгласието на „Газпром“, което на практика означава, че пак ще вземем руски газ, но на по-висока цена. Все още не съм видял това правителство да е закупило отнякъде газ. Най-сигурната политика, която може да роди анти-атлантизъм е да няма газ през зимата“, обобщи Ерменков относно възможните начини за доставка и подчерта, че България и в момента продължава да потребява руски газ, но на по-високи цени.

Социалистът заяви, че е реагирал остро на рокадата в „Булгаргаз“, защото вижда професионализма като основен проблем. „Там трябва да има специалист, който разбира от преговори за газ и борсова търговия. За мен не е проблемът в личността. Проблемът в личността може би е от гледна точка на президента и премиера“, категоричен бе той за рокадите в дружеството.

В заключение Таско Ерменков заяви, че от социалистическата партия предлагат мораториум върху цената на газа за битовите потребители, както и държавна компенсация за разпределителните дружества. „Предлагаме помощ на бизнеса и топлофикациите по схемата, която беше с електроенергията. Това е единствения начин, по който бихме могли да преминем през кризата и без да оставим хората на студено през зимата“, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    21 4 Отговор
    Горките комуняги.Шест месеца без рушвети от Газпром.Таско едвам говори от изтощение.
  • 2 Гост

    13 3 Отговор
    Таско...ти и ду.........................................пе ще дадеш за Матушка Русия.....

    Коментиран от #24

  • 3 БСП ОЩЕ ОТ 1990г НИ ПРОДАДОХТЕ

    11 2 Отговор
    НА РУСКИЯТ МАРОДЕР.КОЛКО ГОДИНИ НИ ТОЧИТЕ КРЪВЧИЦАТА.
  • 4 Агата Кристи

    12 1 Отговор
    От времето на Луканов се "далаверихте" с "Газпром" и СМУЧЕТЕ - и ти, и онзи петнистия, дето беше министър...
    Секна ви и сега се пънете, НЕ ЗА НАРОДА а, че кладенеца ви е пресъхнал... Там е проблема !!!
  • 5 ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ

    11 0 Отговор
    ХУБАВО ОКРАДОХТЕ ДЪРЖАВАТА, ПОКОЛЕНИЯ НЯМА ДА РАБОТЯТ И ЦЕ ХАРЧАТ КРАДЕНИТЕ ПАРИ ОТ НАРОДА.
  • 6 немил-недраг

    13 2 Отговор
    Ташко, Ташко какъв ,,Газпром" те гони като те едностранно ни обявиха за вражеска държава, измениха условията по заплащането, спряха да изпълняват договора за доставка. В този договор няма ли арбитраж към който ощетените да се жалват? Кой сключи такъв договор за транзит на руски газ през България без да има газ за държавата през която минава? Къде са правораздавателните органи? Съд за всички виновни.
  • 7 Говорит Москва

    10 0 Отговор
    Този е наше момче. Завърши школата в Москва.
  • 8 ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ

    10 0 Отговор
    ВСИЧКИ СТЕ МНОГОИМОТНИ И МИЛИОНЕРИ С ЕДНА ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТКА КАК ГИ СПЕСТИХТЕ ТИЯ МИЛИОНИ, ЦЯЛОТО БСП СТЕ ЗА ЗАТВОРА И КОНФИКСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО ДО ДЕСЕТО КОЛЯНО.
  • 9 Пешо от блока

    7 0 Отговор
    Този "експерт" е на руска хранилка много отдавна и не трябва да му се дава думата да облъчва и заплашва хората.
  • 10 БОЦ - ко

    10 0 Отговор
    ТАСКООО,
    И ти си като онзи Васко,
    Дето пола си обърна,
    За теб е важно Путинка да те прегърне...
  • 11 Сега ревете защото

    8 0 Отговор
    До вчера бяхте на хранилка на Газпром, както бяхте и с Бобокови, Арабаджиеви, КТБ Василев черепа идр.
  • 12 един

    4 1 Отговор
    Голямата цел на руснаците е да спасят Газпром от евентуален арбитраж, и плащане на едни милиони,а голямата цел на наште комуняги,е да не скъсат връзката с руските си господари,и естествено да захлебват с "малко рубли"!Как ще стане ли,подготвя се анекс към настоящият договор,в който се сменя валутата и начина на плащане,при което и двете страни са съгласни и полагат подписите си.С влизане във сила на новия анекс,взаимните претенции вече отпадат,и всичко до тази дата е пито-платено!
  • 13 На такива като тебе им

    8 0 Отговор
    ТРЯБВА ЕДНО ПЪЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ИМОТИ И ДОХОДИ И ДА ВЪРВИШ ПРАВО В ЗАТВОРА С ДРУГАРИТЕ СИ.
  • 14 немил-недраг

    5 2 Отговор
    Без тотално прекъсване на зависимостта от Кремъл никога България няма има свободата и европейските ценности към които се стреми. Няма нито една държава под опеката на Русия която да просперира икономически и да привлича хора както европейските. Това е достатъчен аргумент какъв път да изберем за нас. Време е всички европейски държави да принудят руснаците да си останат в Русия а не да трошат чинии по Гърция.
  • 15 ТАСКО СКОРО ЩЕ ТИ

    6 0 Отговор
    ЛЕЯТ КОРШУМ ЗА УПЛАХА.
  • 16 А, бре, байчо

    2 3 Отговор
    7 месеца се КУРОлясвахте с предателите. От април били ривали... Ами покрай КУРОлясването можехте още тогава 10 да спрете безумията на простокиро и Кокорчо или 2) Да възстановите в кратки срокове доставките т Газпром. Не го направихте и сега след изборите сте "Довижданеее!"
  • 17 таско рубладжия путинист

    7 0 Отговор
    Скрий се червен рубладжия!
  • 18 Таско

    2 0 Отговор
    Ъм Корнелова у кое правителство беше април чесец га Парапетова рече няма да плащаме с рубли?
  • 19 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 0 Отговор
    ОТКОГА БАЙ ТАСКО СТАНА ЕНЕРГИЕН "ЕКСПЕРТ"........ ВЕЧЕ СИ ИМАМЕ ЕДИН ....... БАЙ ЕЛЕНКО....... ТАЛИСМАНА НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП ......... РЕЗИДЕНТА ФИГУРАНТ ВСЕ ТАКИВА ГИ НАМИРА ........ МИТКО (СМС) , ЧАШКО ДАМАДЖАНОВ ........ ФАКТ !
  • 20 Деций

    1 1 Отговор
    Аве Байно и да преговаряте с извънземни все е същата работа,цената е непосилна за България.Какво ще топлиш или ще произвеждаш,колко ще струва и кой ще го купи,при положение ,че цената е 3000$ за 1000 кубика,с прогноза за цена от 4000$.От 2004 до 2013 бях на газ.Разхода за отоплението на едно 100 квадрата жилище се въртеше около 800/900 кубика за месец.Как ти се струват 5000/6000 лв за един месец?Колко семейства имат такъв доход,и колко могат да си позволят да ги плащат?Всички сте популисти.Ревете за Газпром,те без пари ли ще ни го дават,или можете да осигурите някаква политическа цена.Цената се формира 30% от петролни деривати и 70% е борса!Заблуждавате хората ,че газа на Газпром ще е по ефтин,а дори и да е малко по ефтин ,той ще е достатъчно непосилен за граждани и производство!
  • 21 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 1 Отговор
    ОБКРЪЖЕНИЕТО НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП Е САМО ...... ОТ ТАКИВА "ЕКСПЕРТИ"....... НЯМА НОРМАЛНИ ....... ДАМУ СЕ ВЪРЖАТ .....,.. ФАКТ !
  • 22 Ташко

    5 0 Отговор
    е пример, как се отработват 4000 лева. С минимум по едно участие седмично в медиите. Когато ще ни проглуши ушите с любимия си Гъзпром...
  • 23 Иван

    4 0 Отговор
    Абе забравете Газпром тази точка приключи защо не можете да разберете край
  • 24 1957

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ти искашь да дадешь за байдън?

    Коментиран от #25

  • 25 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "1957":

    Не се обаждай от коневръза...
  • 26 Газовик

    4 0 Отговор
    Да купуваш газ от Газпром е като да купуваш петрол от ИДИЛ.
  • 27 ти,ташко,

    1 0 Отговор
    си бил изключително умен другар....ц ц ц ц.Вие в партията всички сте само мозък.ц ц ц ц
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове