Last news in Fakti

2 Юли, 2013 16:27 1 015 4

ГЕРБ: Актуализация на бюджета е неприемлива

  • герб-
  • владислав горанов-
  • димитър главчев-
  • пламен орешарски-
  • актуализация-
  • бюджет-
  • правителството
ГЕРБ: Актуализация на бюджета е неприемлива - 1
Владислав Горанов от ГЕРБ. Снимка: БГНЕС

Актуализация на бюджета е неприемлива. Това каза на пресконференция депутатът от политическа партия ГЕРБ Владислав Горанов. По думите му, при актуализация значително ще се увеличи дългът, който държавата ще трябва да поеме, за да финансира допълнителни разходи. Има и липса на ясна стратегия за това какво е необходимо да се извършва с допълнителни разходи, каза още Горанов.

Той определи като странен избора на момент, в който да се заявяват намерения на правителството за актуализация на бюджета за 2013 г. „Това става в деня, в който официалната статистика на Министерство на финансите показва, че бюджетът за 2013 г. се движи с темповете, с които се е движил и през предходната година и се реализира излишък, съпоставим с предходната година, макар и малко по-малък. Упрекът, че се е развихрила колосална контрабанда, не среща аргументи”, обясни Владислав Горанов.

Приходите за първите пет месеца за 2013 г. изпреварват със 792 милиона лева приходите от миналата година – това са над 7,2 процента, отчете Горанов. „Това е значителен темп, който не дава основание за прибързани мерки по отношение актуализация на бюджета”, посочи той. Дефицитът по европейските средства през 2013 г. е 26,2 милиона лева за сметка на по-малък излишък в националния бюджет. Европейските средства през 2013 г. вероятно заради политически цикли, са на заден план и са необходими доста сериозни усилия за увеличаване на тяхното усвояване”, допълни Владислав Горанов.

По думите му, актуализация на бюджета единствено ще влоши пазарните очаквания. „Разходната част на бюджета покрива основните необходими дейности – увеличението на пенсиите, социалните мерки, които служебният кабинет предприе”, каза още той.

„Излишните разходи като цяло нарушават финансовата дисциплина. Социалните разходи на държавата са гарантирани. Не виждаме причина за допълнително раздуване на разходната част на бюджета”, каза депутатът.

Той заяви, че има ресурсна подготовка за скорошни избори, а не за приоритети, свързани с подобряване на бизнес средата.

Не е ясно с какъв ресурс отново ще бъде капитализирано дружеството ВМЗ-Сопот след няколко месеца, каза Владислав Горанов. „27,5 милиона лева, вместо да попаднат в българския бюджет и да финансират разходи, попаднаха в капитализация и покриване на дългове на предприятието. С пари на данъкоплатеца се финансират огромните дългове, като проблемът се отлага само с месец-два. След няколко месеца не е ясно с какъв ресурс отново ще бъде капитализирано”, добави Горанов.

„Бяха намалени задълженията на дружеството, които можеха да бъдат покрити от приватизация. Това е отлагане на проблема с два до три месеца за сметка на постъпления на приходи в бюджета, вместо да се избере нормалният път на преструктуриране на дружествата – приватизация с инвеститори, които са готови да покрият задълженията и да ги оздравят”, каза още депутатът.

При актуализацията на бюджета очевидно става въпрос за предизборно харчене, каквото направиха и в края на мандата на Тройната коалиция през 2009 г., посочи заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

„Когато чухме гласа на хората и подадохме оставка, оставихме България в първата четворка в Европа по финансови показатели", допълни Главчев и уточни, че фискалният резерв към края на май е 5,8 милиарда лева и има 1,3 милиарда за финансиране на дефицит. „Явно това не е достатъчно“, допълни Главчев.

Той отправи въпрос към министър-председателя Пламен Орешарски - кога смята, че ще е краят на мандата, и как във времето ще се осигурят 250 000 работни места. „Трябват около 5000 на месец. В първия месец за народни представители има нови работни места”, посочи Главчев.

„Тонът от Европа е съвсем категоричен. Депутати от Германия казват, че избори и смяна на правителство са нормално развитие. Освен политици от ЕНП, Ханес Свобода направи доста остро изказване по повод на това, което се случва в България. Той критикува избора на г-н Пеевски, избора на г-н Сидеров за председател на Комисията по етика”, добави той.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чичо

    1 0 Отговор
    Пич, колкото и да плачеш, няма да те чуят. Благодарение ан Симеон Дянков и ББ в България ще влязат 14 млрд евра - знаеш го. Затова ви спретнаха преврата за последните 6-8 месеца, а вие не се усетихте. Споко след години когато БГ отново стане като след Жан Виденов, ще се върнете да спасявате остатъка от държавата. А сега гледай как се краде!! 14 млрд. евра са това.
  • 2 pacoran

    0 0 Отговор
    Да много жалко че шепа платени агитки свалиха ГЕРБ!!

    Ще го търсите Бойко със свещ ама докато го осъзнаят некой хора ще е късно и ще роват по кофите че турците и комунистите как са ви набрали ще се краде като за последно, те затва и не дават оставка още не са си уредили нещата
  • 3 pacoran

    0 0 Отговор
    Цяла европа плюе по комунягите и турците само тука има шепа платени лизачи който им лижат г.зовете и им се кланят а незнаят че и децата им ще живеят един ден в тая ш...на Държава
  • 4 tttt

    0 0 Отговор
    смехурко не забравяй борисов взе българските деца 25 милиона и са харчили като за последно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове