Last news in Fakti

29 Август, 2022 21:41 2 964 29

Сийка Милева: Спряно е досъдебното производство за катастрофата с македонския автобус на "Струма"

  • сийка милева-
  • досъдебно производство-
  • македонски автобус-
  • магистрала струма-
  • спряно

Причината за това е, че нашите прокурори са поискали от колегите си в Северна Македония още разпити, поясни говорителят на главния прокурор

Сийка Милева: Спряно е досъдебното производство за катастрофата с македонския автобус на "Струма" - 1
Снимка: БНТ

Спряно е досъдебното производство за катастрофата с македонския автобус, при която изгоряха 46 души. Това съобщи в специално интервю за "По света и у нас" говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Причината за това е, че нашите прокурори са поискали от колегите си в Северна Македония още разпити.

Нови факти, свързани със случилото се в трагичната нощ, е установило разследването дотук. В нощта на 23 ноември автобусът е изгорял напълно, но не четирите туби с бензин, които е превозвал шофьорът, са причината за това, защото те са останали непокътнати.

Мантинелата е затиснала вратата, пред която са се скупчили пътниците в отчаян опит да излязат.

"Това е една огромна трагедия, която ще остане в съзнанието ми. Безпрецедентен случай. Без аналог в историята. Така беше определен този казус. Огледът продължи повече от 24 часа. Той започна по тъмно и завърши по тъмно. Главният прокурор възложи разследването на екип от следователи от НСС, които работиха неуморно под надзора на Окръжна прокуратура - Перник", разказа говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред БНТ.

По делото са работили 6 следователи и трима прокурори, а в рамките само на 10 дни е приключило събирането на доказателства. По думите на Милева прецедент е и подходът на прокуратурата да върне телата на загиналите със самолет.

"Наведнъж бяха върнати и всички оцелели вещи, като всяка една от вещите беше запечатана поотделно. Бяха направени 45 аутопсии. От всеки беше иззет биологичен материал, от който беше извлечен ДНК-профил. С молба за правна помощ до съдебните власти в Република Северна Македония бяха издирени и установени наследниците на пострадалите, от които също беше иззет ДНК-профил", каза тя.
За 7 дни е направен сравнителен анализ между ДНК-профилите на загиналите и ДНК-профилите на техните близки и така жертвите са идентифицирани. Назначена е комплексна пожаро-техническа експертиза, както и съдебно-медицинска експертиза, която да установи причината за смъртта на пътниците.
"Беше установено, че голяма част от тях са починали от задушаване от пожара и термичен шок. Тук имаме настъпили 2 събития - ПТП и пожар. В следствие на катастрофата възниква пожар. От заключението на назначената по делото експертиза се установи, че шофьорът е управлявал с несъобразена и висока скорост, в следствие на което е загубил контрол от управляваното от него превозно средство. Колегите работиха и по версията за терористичен акт. Беше назначена и химическа експертиза, но категорично не беше установено наличието на взривни вещества. Македонските власти оказаха пълно съдействие при разследването на този трагичен случай. Ние с тях поддържаме много добри приятелски и колегиални отношения. Тук е мястото да благодаря и на органите на МВР и пожарникарите, които оказаха пълно съдействие на разследването. За скорошното приключване на делото главният прокурор награди следователите и съдебните лекари, които работеха по случая", обясни Сийка Милева.
Към момента досъдебното производство е спряно, тъй като е изготвена втора молба за правна помощ до македонските разследващи. Те трябва да разпитат в качеството на свидетели оцелелите от катастрофата, както и наследниците на пострадалите.

"Същите трябва да бъдат запознати с правата и задълженията им по българския наказателен процес и дали желаят да им бъдат предявени материалите от разследването, както и да бъдат и информирани за хода на наказателното производство", добави още Милева.

По това наказателно производство в България са разпитани около 30 свидетели, които шофьорът на автобуса, оцелелите пътници, както и очевидци. Сега на ход е Прокуратурата на Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 жалка държава

    27 2 Отговор
    Браво, Сийче! Наработихте се и спряхте разследването. Какво още искате да ви кажат македонските колеги, достатъчно информация са ви дали. Катастрофата е станала тук. Какво искате да ви кажат - да остановят някаква административна нередност, като например изтекал технически преглед с 3 дни, и да обявите че това е причината за катастрофата?! Или може би на автобуса му е липсвала винетка!?

    Коментиран от #19, #23

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тази прокуратура

    29 1 Отговор
    довършила ли е поне едно дело докрай? Ние сме на пъво място
    по разходи за прокурори и последно по резултати.
  • 5 вижда се

    17 2 Отговор
    Муцуна на айуна !!
  • 6 геш офф

    22 5 Отговор
    Сийка и Гешев знаят, че безобразно направеният път е причината, но нали Боко го е строил.

    Коментиран от #7

  • 7 Няма такава държава

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "геш офф":

    Точно тоя път е правен по времето на Орешарски
  • 8 честен ционист

    14 1 Отговор
    Щото е Пунтамара, като последните рейс премеждия. Във фалшивата държава, дето Ганчо не знае даже на чии ора е, всичко е светлина, камера, екшън.
  • 9 Ами да

    15 0 Отговор
    За да не излязат кирливите гащи за магистралите извън страната и се избегнат международни експертизи !
  • 10 Г-жата

    13 2 Отговор
    На снимката е част от обслужващия персонал на Бг мафията ...абе направо си е член...п-мкесата
  • 11 Я го знам ...

    8 3 Отговор
    Тази лично Каскета и гори брадавиците по сурата и после и ги маже с лой от Шиши .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Коча

    8 3 Отговор
    Сийчето много яка бе...кефи ма, ей

    Коментиран от #22

  • 14 Окото му гледа

    1 1 Отговор
    Става тя....за говорител на външно министерство е бомби
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Четец

    1 4 Отговор
    Тамън четох на Венчето темата за аналразшерителетели и хоп видях Сийчето....ми става идеално бе брат
  • 17 зорко око

    2 3 Отговор
    Яааа, Сийчето опънала кожата на лицето.
    Щвно не гълта семето на Каскета, а го маже по лицето.
  • 18 Милен

    5 0 Отговор
    Ами че някой очаквали е друг развой на събитията? В над 90% от катастрофите вината е на задкормилното устройство и това не го казвам с ирония а си е реален факт.
  • 19 Прокурорите

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "жалка държава":

    и следователите работят съгласно НПК. Милева подробно обяснява какво е поискано от македонските съдебни власти. Това са тромави и трудоемки процесуални действия, но са задължителни съгласно нашия НПК.
  • 20 ТУЛУПА

    5 0 Отговор
    Работеха неуморно...ай стига бе
  • 21 Кажи за зайчярника

    5 0 Отговор
    Сииике.
  • 22 пръча

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Коча":

    И доста пари заработв кой знае как и откъде!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Доко

    0 0 Отговор
    За това ли близките на загиналите съдят България и като данъкоплатци отново най бедните ще плащаме.Вчера се случи на Струма а по късно ще се случи другаде, защото пътищата ни са в безобразно състояние. Нищо че плащаме винетки-97лв. И пътен данък в общината 140лв. за година за автомобил произведен преди 22години.
  • 26 Да проблемите

    0 1 Отговор
    Не са само че плащаме. Проблеми има в инфраструктура
    Местата за почивки. Това му викат места за почивки.

  • 27 Проблемите

    0 1 Отговор
    Не са толкова в парите колко инфраструктура. И откъде
    Ще вземем пример. Ето един пример за Сервизен Центер.
    Това нямаше да се случи ако в закона и БДС имаше изисквания за Сервизни центрове - места за почивка.
    Отдаване на концесии местата за почивка.

  • 28 Проблемите

    0 1 Отговор
    Не са толкова в парите колко инфраструктура. И откъде
    Ще вземем пример. Ето един пример за Сервизен Центер САЩ.
    Това нямаше да се случи ако в закона и БДС имаше изисквания за Сервизни центрове - места за почивка.
    Отдаване на концесии местата за почивка. Какви Услуги трябва да предлага това место и каква архитектура да има. Какви светлини знаци и табели трябва да се прилагат за да указват това место за почивка.
  • 29 Дуньо простия

    1 0 Отговор
    Ей тука сийчето удари поне едни пет бона надница.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол