Last news in Fakti

30 Август, 2022 09:19 3 668 39

Кузман Илиев: България се е запътила към дългова пропаст

  • кузман илиев-
  • дълг-
  • криза

Буквално има една шведска маса, от която всеки може да си вземе нещо повече

Кузман Илиев: България се е запътила към дългова пропаст - 1
Снимка: БГНЕС

"България се е запътила към дългова пропаст. Конят тича към реката с бясна сила."

Това каза в интервю за БНР икономистът и финансов консултант Кузман Илиев.

Дългът започва да се натрупва с една скорост, която е доста притеснителна, заяви икономистът. Според него "няма реформаторски импулс – някой да каже: не, спрете, започваме да чистим".

До края на годината страната ни трябва да изтегли 8 милиарда от вътрешен и външен пазар при много високи, неблагоприятни лихви, уточни той.

"Ако не успее го направи, ще има ликвиден проблем. Държавата няма да има кеш, с който да си извършва функциите в точното време."

Илиев смята, че бюджетът ще бъде изпълнен, както е заложен, с целия му дефицит и "всичко ще бъде изхарчено до стотинка".

"Въпросът е какво правят следващите, които идват. Дали ще се хлъзнат по тази много добре намазана финансова пързалка, която води само към пропаст."

Дълговата спирала ще ни се представя като нещо много правилно, което ще намали неравенствата и ще помогне в кризата, допълни той.

Илиев нарече увеличението на данъците "възможно най-голямата глупост, която в момента може да се направи", защото "това ще бъде последният пирон в ковчега" и държавата трябва да остави предприемачите да дишат.

"За последните 20 години имахме убеждение, че сме си научили урока от фалитите на България – че трябва да сме финансово благоразумни. Аз видях като упрек от финансовия министър, че сме забравили този урок", коментира Кузман Илиев след вчерашните изявления на служебния министър на финансите Росица Велкова, която предупреди, че догодина дефицитът може да надхвърли 11 млрд. лева.

От тези 11 300 000 000 – "5 милиарда отиват за обещанията, социалните, новите, 4 милиарда за пенсии, нови, имаме с милиард и половина увеличаване на заплатите в публичния сектор", обясни Кузман Илиев.

"Това означава, че буквално има една шведска маса, от която всеки може да си вземе нещо повече, което поиска."

"Плащаме пенсии през данъци, обръщаме с хастара наобратно пенсионния модел", посочи още анализаторът. По думите му е налице "неустойчиво, небалансирано и много политически движено харчене, което във времето означава само много повече дълг".

"България ще се озове в една много проста ситуация – да се чуди тези огромни дефицити как да ги топи – дали през вдигане на данъците, което е най-вероятният сценарий и най-вредният, дали с повече дълг, което също замита проблемите под килима, и най-малко вероятното е да се преструктурират разходи и да се реже, но никой няма да го направи политически", подчерта икономистът в предаването "Преди всички".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде чао

    26 25 Отговор
    Абе ти не беше ли със Шкембак Войвода.Айде у лево с лъжливите си внушения.

    Коментиран от #13

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    44 4 Отговор
    Абе то "шведска маса" има , ама не всеки може да си вземе , а само избрани(ТЕ) ‼️
  • 3 Хаха

    20 16 Отговор
    Български експерт.
  • 4 Избирател

    57 18 Отговор
    До там ни докараха харвардските измамници,нека им се отблагодарим на 02.10.22 като останат под 4те %.

    Коментиран от #9, #36

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ннннннннн

    21 9 Отговор
    Бацевата ТКП Лолитка нали ви каза:"-Яжте асфалт и се не бойте!"? Това ще стане.
  • 7 Пълни глупости

    15 20 Отговор
    На човек с който не разбира нищо от финанси но има неосъществени амбиции
  • 8 Дълговете

    31 11 Отговор
    са едно на ръка. Устремили сме се и към война явно. Днес, около 8 часа сутринта от товарната гара на Плевен, в посока Оряхово или Видин отпътуваха на ТИР платформи, добре увити с брезент поне 4 броя РСЗО HIMARS. Честито ви НАТО.
  • 9 Гост

    25 8 Отговор

    До коментар #4 от "Избирател":

    И не само те,да не забравяме другарката Импексия Кинтексова и децата на чичо Сорос от ДБ.
  • 10 Кузман Илиев?? Държавата е окрадоха,

    26 14 Отговор
    Оглозгаха Борисов и Хиени ГЕРБ!! Не те чухме нито видяхме да коментираш тази тема!! Къде беше?? Под Дивана, Страх???Сега Изпълзя!!

    Коментиран от #24, #34

  • 11 Милен

    19 8 Отговор
    В последните години се убедих, че работата на разни икономисти и финансисти е да създават кризи а не да ги решават. Та тъй и с този иксперт финанстоикономист единственото за което говори е рязане на разходи а не за увеличение на приходи.

    Коментиран от #37

  • 12 Сттт

    20 3 Отговор
    Че това точно е целта!За който още не е загрял.
    Имаш дългове и изпълняваш всичко, което ти заповядат.
  • 13 този е от ГЕРБ

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Айде чао":

    Експертите им, също като вожда си, само на страха на хората разчитат.

    Коментиран от #21

  • 14 Йо Несбьо

    11 9 Отговор
    Хора, които нямат понятие от икономика и финанси, критикуват икономист със стаж в областта и опит като консултант. ГЕРБ от повече от година не са на власт, но те били виновни за вземаните 20 млрд лева от 2021 насам...

    Не знам за вас, но аз лично съм убеден, че пари се вземат назаем само за да донесат още пари. За съжаление, правителството възнамерява да ги изхарчи, т.е. някой ще се възползва от тях, а ще плащаме всички.

    Проблем е и кой ще връща кредитите и откъде ще дойдат парите, защото за да се върнат, трябва да дойдат отнякъде. Откъде ли? От данъците, които плащаме.
  • 15 Охо-бохо

    15 8 Отговор
    Влизането в дългова спирала да не би да зависи от нашите правителства? Не зависи по никакъв начин!!! Спекулативният финансов капитал с пръчка и морков води всяко правителство до огромно задлъжняване. То това е и целта! Зависимост и подчинение следствие на външно управление на финанси и икономика. Зелена измама, ковид измама, военни конфликти заради измислени причини, тенденциозно управление на природни бедствия и несгоди...нерентабилни разходи, възпрепятстване за доходи. Натиск за погрешно харчене на пари и после финансова помощ срещу харчене в "правилна" посока. Планът за възстановяване е точно това. И цялото участие в EU.

    Коментиран от #35

  • 16 Тома

    4 9 Отговор
    Кузмане ако не знаеш дълговата криза е проблем на цял свят
  • 17 един

    4 8 Отговор
    Пак започнаха да ни плашат със хаос,а този определено е платен ретранслатор на комунистическото статукво!
  • 18 един

    3 9 Отговор
    И тоз пишман икономист!Сещам се за Дянков,който още в средата на 2020год. тръбеше,"вдигане на ДДС-то е неизбежно",де го Дянков две години по-късно!
  • 19 Ха ха

    4 5 Отговор
    Този тип от експерт икономист се превърна в политик. Два избора е кандидат от ВМРО крадците. Да го представят като политик, а не икономист
  • 20 един

    8 3 Отговор
    Минавам само да кажа нещо: Предполагам все още не сте забравили какви милиони и милиарди крадат комунягите/слагам ги всичките под общ знаменател/ от Капитан Андреево,от газа който получаваме от Газпром,от ББР и т.н.!И на фона на тия милиардни кражби,предполагам забравихте,че бяха решили да ни одерат оше една кожа от гърба,да паспортизираме всяко жилище като цената щеше да бъде около 500лв. на апартамент!На 2.10. не ги забравяйте тия работи!
  • 21 От слугинажа

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "този е от ГЕРБ":

    От слугинажа на герберите- ВМРО.
  • 22 Смяна на модела

    6 4 Отговор
    Тоз индивид не смее да каже че
    - данъчния модел е за смяна
    - пенсионния модел е за смяна нищо не става вече от него / между другото той е една класическа пирамида с идеята че напрекъсното ще се наливат пари от някой и друг ще взима ./
    -сегашния глобален политически модел е към края с си и някой иска да го задържи.
    - здравното осигоряване не върви / всеки дава някакви пари и не знае за какво/
    - бизнес връзките са тотално са издишали .
    И накрая да обобщим социално икономическия модел е пред промяна . Със сигурност ще има сътресения . Но всички говорят как трябва да се върви по старому.
  • 23 Стоян

    4 3 Отговор
    Когато получаваш възнаграждение да налагаш определени финансови идеи,предназначени да обслужат една много малка група “бизнесмени“,не може да се наричаш „финансов консултант“ или анализатор,а финансов пропагандатор или лобист.
  • 24 Врачанин

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Кузман Илиев?? Държавата е окрадоха,":

    Да, герб са ти виновни,дори затова че си импоте----тен, мда на крив макарон тенджерата е виновна ,че и е голям отвора
  • 25 Анонимен

    0 4 Отговор
    Тоя беше една чайка
  • 26 АЗ КАЗАХ

    5 1 Отговор
    С найвен народ който вярва на пп проекта на другаря Радев, на там е тръгнал.
  • 27 Тарикат

    5 1 Отговор
    "Всеки народ си заслужава управата". На добър път!
  • 28 Истината е че по времето на Борисов

    2 1 Отговор
    България беше втората държава в Европа с най-нисък държавен дълг, с най-добра фискална политика и най-нисък дефицит. Това правеше възможна НЕЗАВИСИМА НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА! Това което дойдоха да направят Киро, Асен и Промяната е смяна на модела, т.е. ЦЕЛТА Е ОГРОМЕН ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ, ОГРОМЕН ДЕФИЦИТ, ТОТАЛНА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ, Т.Е. НАПЪЛНО ЗАВИСИМА ОТ КРЕДИТОРИТЕ ДЪРЖАВА! Айде честито на печелившите!
  • 29 политнекоректен

    3 0 Отговор
    Не го ли виждате, как от миналата година насам се теглят огромни външни заеми, без нито един българин извън "новата власт" да е усетил подобрение, точно обратното, целият народ обеднява, дори и богатите. Целта е ЗАДЛЪЖНЯЛА И ЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ! КЪДЕТО И КАЖАТ КРЕДИТОРИТЕ ТАМ ЩЕ СКАЧА!
  • 30 Бг за последно беше независима при Бойко

    3 1 Отговор
    от тук нататък дълговата спирала ще ни прави все по-зависими и все по-зависими! Който ти държи дълга, той ще ти казва каква политика да правиш!
  • 31 Ето затова трябваше да се махне ГЕРБ

    2 1 Отговор
    за да се вкара държавата в икономическа, финансова и дългова криза! Отстраниха за година и нещо Бат Бойко и ето ви резултата от Промяната и нейната стратегия за нова икономическа политика! Който вярва на лъжи сега ще живее бедно и зависимо!
  • 32 режисьор

    1 1 Отговор
    свърши времето на стабилните финанси, ниският дълг и минимален дефицит! Идва дълговата спирала и целта е България да стане Втора Гърция!

    Коментиран от #33

  • 33 почтен

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "режисьор":

    Точно така България трябва да стане Втора Гърция! Помните ли какво стана преди десетина година при тях? Това ни чака и нас!
  • 34 Вашите лъжи качват във властта, само

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Кузман Илиев?? Държавата е окрадоха,":

    когато народът е глупав, мързелив и алчен. Израсна едно такова младо поколение, което неистово иска да вземе властта и за живее на кредит, "като на Запад". Тия хора могат само да унищожат държавата! Не ви е виновен ГЕРБ, а ви пречи стабилността за да крадете!
  • 35 Кой тегли нашия нов Свръх дълг?

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Охо-бохо":

    Да не би чуждите правителства да го теглят или КОКОРЧО, който беше финансов министър още на 11 май 2021 г. да оня ден! Като задлъжнеем достатъчно ще ни продадът на безценица!
  • 36 До там ви докара Харвардите

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Избирател":

    но без лъжата че ГЕРБ е сринал държавата нямаше как да стане това! Точно обратното при Борисов България беше с най-ниският държавен дълг, с най-стабилната финансова система и с най-ниският дефицит! А от май месец миналата година се прави точно обратното, ЗАДЛЪЖНЯВАНЕ, ЗАДЛЪЖНЯВАНЕ И ПАК ЗАДЛЪЖНЯВАНЕ!
  • 37 Ето ти сега каза една огромна глупост

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Милен":

    Нямаш представа как си противоречиш, ама за такив си като всички българи, нали за това дойдоха Промяната на влас заради глупостта на хората!
  • 38 АЗ КАЗАХ

    3 1 Отговор
    Кирчо и Кокорчо си обикалят и танцуват а Българите ще плащат. Честита промяна!
  • 39 Гражданин

    0 0 Отговор
    Какво ли мисли президента за това задлъжняване.На този етап удобно мълчи и се прави че няма такъв проблем.Къде остана вдигнатият юмрук.Такива хора историята ще ги съди.Всичко ,което става в момента и от 2020 г. насам в България е с пряко или косвено участие на Радев
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове