Last news in Fakti

1 Септември, 2022 22:40 2 116 27

Явор Куюмджиев: Пазарът е полудял, а ние на практика пак купуваме руски газ

  • явор куюмджиев-
  • пазар-
  • полудял-
  • покупка-
  • руски газ

Кредитите са единственото спасение с тази цена на газа, каза енергийният експерт

Явор Куюмджиев: Пазарът е полудял, а ние на практика пак купуваме руски газ - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Цената на газа продължава да се увеличава с всеки месец. Количества има за следващите два месец, увери днес директорът на "Булгаргаз" Деница Златева.

"Газ ще има, въпросът е на какви цени - на много високи цени. На Балканския полуостров има много газ, предимно руски, малко азербайджански. Когато сами се отказахме от договора, който ни гарантираше доставки и предсказуемост, се случва това, което се случва. Това е най-голямата глупост, която можеше да се направи при предсказуеми цени. Пазарът е полудял, а ние на практика пак купуваме руски газ", коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".
И изрази убеждението си, че някой печели от прекупуването на газ: "Купувахме за 100 единици, сега за 130 - тези 30 някой ги прибира. И да не е посредник - вторият търговец".
Бившият зам.-министър на енергетиката изрази изненадата си как никой не знае кой точно води преговори с "Газпром". Прогнозира тегленето на заеми през зимата.
"Тази цена, която зимата ще бъде на природния газ, е непоносима и за гражданите, и за бизнеса. Кредитите са единственото спасение. Дали ние сме спрели да изпълняваме договора или "Газпром" - има факт - договорът не работи, чия е вината, предстои да видим", заяви Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той не вижда алтернатива за България в добива на шистов газ.
"Най-големите компании за шистов газ са американски. Това че Помпео лобира за американския бизнес в България е нормално, той защитава бизнеса. Но дори в тази криза, нито една европейска държава не говори за отваряне на фракинга", добави енергийният експерт.

И изрази убеждението си, че няма риск от ядрена катастрофа заради атаките в АЕЦ "Запорожие".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 отявлен русогазаджия

    20 14 Отговор
    да емигрираме в сибир и тайгата,там е човешкото щастие!

    Коментиран от #14

  • 3 Хохо секса

    13 30 Отговор
    Щом така или иначе купуваме руски газ.
    Защо ни е необходим Газпром, който не изпълнява договорите си?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хохо секса

    20 8 Отговор
    "Дали ние сме спрели да изпълняваме договора или "Газпром" - има факт - договорът не работи, чия е вината, предстои да видим"

    Щом на тоя не му е ясно, чия е вината - няма какво повече да се коментира...
  • 6 Мда

    10 32 Отговор
    Поредният национален предател, защитаващ чужда компания пред собствената си страна! И тоя ми бил зам.министър!? Позор! Как може да лъжеш в национален ефир, че България се е отказала от договора с Газпром и го е нарушила?!

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    19 3 Отговор
    "кредитите са единственото спасение" - каза онзи, който се радва, че ни вързаха със скъпата американска газ, която никой друг не ще.
  • 9 Симо

    36 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мда":

    Понеже всички се правите на неразбрали, или найстина сте! Нека го изясним с думи прости. Преди кризата плащанията по доставките на газ ставаха по сметки на Газпром в западни банки. В долари или евро. Западните страни, респективно западните банки наложиха ограничения на тези сметки и руската страна нямаше вече достъп до средствата по тези сметки. Тоест руснаците доставяха газ, но не можеха да си ползват парите от сметките заради санкциите. И какво беше решението, естествено откриване на сметки в руска банка и плащане по тези сметки. Така има пари, има газ. Кое е толкова трудно за разбиране. Няма как купувача на стоката да плаща по сметка контролирана от купувача и продавача да разполага с парите си само по волята на същия. Има нещо сбъркано в тази логика и тя се коригира много елементарно,... с откриване на сметки в Газпром банк.

    Коментиран от #12, #15, #21

  • 10 Казуар

    2 16 Отговор
    Руското момче пак каза нещо.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Лъжи и манипулации!

    5 18 Отговор

    До коментар #9 от "Симо":

    Няма такова нещо. Санкции срещу Газпромбанк никога не е имало. Платили сме в $ и ни е върната сумата. Днес цената на Газпром е 187.4 $ - милиони комисионни не стигат до петоколониците
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ванко шемета

    0 2 Отговор
    Аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 😂
  • 17 Жййк

    9 2 Отговор
    Само на Глупак няма да му светне лампичката,че в същност всичко това е план в който участват и САЩ и Русия . Ковид,Войната в Украйна,Газта,Петрола всичко това е свързано и планувано .

    Глобална криза,ваксини(смърт)война(смърт),продоволствена криза.

    Всичко е планувано и Баидан и Путин правят хората по света на идиоти .

    Коментиран от #27

  • 18 М3 голд

    10 1 Отговор
    Хайде, включиха още един за шистовия газ. Не знаел това, онова, обаче ние сме нямали алтернатива. Какъв зам. министър си бил с този мозък на мишка. Защо не открихте рублева сметка и да няма проблеми?
    И последното си изречение в изложението си Куюмджиев показа абсолютна некомпетентност и необразованост. И той е на хранилката
  • 19 Тити

    1 7 Отговор
    А тогава защо отказахте танкерите със втечнен газ те бяха с фиксирана цена и доста по ниска от тази която е днес?

    Коментиран от #20, #25

  • 20 Балкански

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Тити":

    А къде ще ги разтовариш? Отзад зад блока? При товаренето и разтоварването има загуби, кой ги поема?
  • 21 Асен

    2 7 Отговор

    До коментар #9 от "Симо":

    Ами руснаците спират агресивната си война, спират да заплашват света с ядрено оръжие, подобряват си отношенията с основните им до вчера партньори и санкциите срещу Русия ще бъдат вдигнати. Това трудно ли е да се разбере от всички путинофили?

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Крах на ЕС политики

    8 0 Отговор
    Кризата с газа няма нищо общо с войната в Украйна. Тя обаче има много общо с дизайна на регулациите на ЕС. Спот цени, измислени борси, изкуствено налагане на ограничение за вертикална интеграция в сектора, произволни правила за преносни капацитети, включване на финансовия сектор в търговията с газови деривати, зелени глупости, централно планиране
    на "европейска" инфраструктура по съветски модел, прекомерна и смешна идеологизация на един продукт, който е базова суровина за бизнеса и отоплителен източник за населението... Всичко това доведе до висока волатилност и практическа невъзможност за някакво смислено корпоративно планиране. Тази ценова волатилност ще се възниква година преди военните действия в Украйна и ще продължи и след края на вината. Естественият пазар за този продукт беше изкуствено разрушен и търсене за него след още известно време няма да има. С електричеството нещата стоят по аналогичен начин. И там ЕС го очаква пълен крах .
  • 24 Комар

    3 0 Отговор
    Бизнесът с газа вече е бизнес на финансовите институции. Така го реши ЕС. Не чакайте разумни и прогнозируеми цени. Откачайте газовите котли и по добре залагайте на комар, отколкото на цената на газа. Game over за ЕС е този енергоизточник.
  • 25 1957

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Тити":

    Отказаха танкери защото ги няма,само приказки.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Аззз

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Жййк":

    Ако преди години беше по лесно да се контролират милиони хора,сега е по лесно да се убият вместо да се контролират...някой го беше казал.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол