Last news in Fakti

8 Септември, 2022 11:15 1 951 53

Доц. Попиванов: Конфигурация без ГЕРБ ще е невъзможна, запазят ли се сегашните тенденции

  • доц. борис попиванов-
  • избори-
  • резултати-
  • партии-
  • парламент

"Следващият парламент ще е не по-лек като конфигурация и процесът по създаване на коалиция ще е по-сложен", категоричен е Попиванов

Доц. Попиванов: Конфигурация без ГЕРБ ще е невъзможна, запазят ли се сегашните тенденции - 1

Ако настоящите тенденции се запазят и предизборната кампания не ги промени, то можем да направим предпазлива прогноза, че или ще има правителство под някаква форма с подкрепата на ГЕРБ – било то коалиционно, експертно, национално съгласие или друго, или няма да има правителство изобщо и отиваме на нови избори.

Това заяви в интервю за БГНЕС доц. Борис Попиванов, преподавател в катедрата по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Политологът каза, че кампанията може да промени нещата, в случай че нещо драматично се случи и това повлияе на нагласите, но ако няма такова събитие, може да се окаже, че съставянето на кабинет би било по-трудно. Той посочи, че депутатите на ГЕРБ, ДПС и Възраждане ще бъдат с повече от 120 и това чисто аритметично показва, че за останалите партии би било трудно да съставят мнозинство без подкрепа от тези три партии.

Политологът заяви, че съществена промяна в нагласите няма и добави, че се вижда продължение на тенденции, които през последните месеци са били регистрирани, както от социологически агенции, така и от политическите анализатори. Той посочи, че това са тенденциите с постепенно открояване на ГЕРБ като първа политическа сила, с падащи резултати на участниците от досегашната управляваща коалиция и с относително стабилизирани резултати за останалите политически субекти.

"Сформира се една доста голяма група от политически партии, които варират в порядъка от 10% или малко по-малко, което допълнително усложнява задачата по формирането на кабинет в следващия парламент", каза Попиванов.

Анализаторът уточни, че в проучването на „Алфа рисърч”, оповестено на 4 септември, има поне две политически сили, които са на ръба – ИТН и „Български възход”. „За нито една от двете не можем да кажем отсега дали ще участва в следващото Народно събрание или не", каза Попиванов. Той заяви, че това се дължи не само, защото тези проучвания имат характера на моментна снимка и те не могат да отразят по какъв начин как ще повлияе кампанията на вота на избирателите, но и заради активността в изборния ден. Той добави, че активността силно влияе на политическите сили, които се колебаят около бариерата за влизане в парламента.

„Колкото по-ниска е активността, толкова по-голям е техният шанс”, каза Попиванов.

Анализаторът каза, че отсега трудно можем да кажем със сигурност колко партии ще има в следващия парламент, но на този етап, броят им варира между 6-8 – такива са прогнозите и на „Тренд”, и на „Алфа рисърч”, и на „Маркет линкс”.

"Следващият парламент ще е не по-лек като конфигурация и процесът по създаване на коалиция ще е по-сложен", категоричен е Попиванов.

Той коментира и процентните резултати, които са получили и лидерите на партиите.

Попиванов каза, че увеличение и динамика има, но той не смята, че можем да направим сериозни изводи на базата на лидерските рейтинги.

"Даже бихме могли да кажем, че в много висока степен лидерските рейтинги съответстват на рейтингите на партиите. Лидерите сами по себе си не добавят обществена тежест върху партиите, а обратно", обясни той. Политологът заяви, че до голяма степен избирателите вече идентифицират партиите с лидерите и доверието към партиите е почти равнозначно на доверието в лидерите, което далеч не винаги е било така в миналото.

Попиванов обясни и на какво се дължи процентният спад на Румен Радев. Той посочи, че това е нормално последствие от политическото напрежение в България през последната една година.

"В първите месеци на втория си мандат Радев се стремеше да представлява нещо като обединителна фигура, на средищно поле на всички обществени политически сили, които искат да се разделят с досегашния модел на управление, известен под името ГЕРБ-ДПС. В хода на краткия мандат на кабинета „Петков” досега, разминаването между част от тези сили и президента Радев, както и критиките и взаимните обвинения, направиха тази дистанция между президент и подкрепящи го политически сили твърде значима", каза политологът.

Попиванов обясни, че спадането на процентната подкрепа на Радев е логичен процес, но по-интересното и по-важното е, че този спад не е особено драстичен и не представлява срив. "Той представлява изравняване на стойностите, което следва едни президентски избори. Както знаем в първите дни на всеки мандат – било то президентски или управленски, резултатите винаги са по-високи", посочи той.


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма да се запазят

    36 26 Отговор
    Тези тенденции са купени от ГЕРБ.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Скрий се бе

    29 36 Отговор
    Никога повече герб гепи и дъпъсъ няма да помиришете власт. Вие сте политически трупове и вредни за Държавата крадци ненаядни.

    Коментиран от #5

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 33 Отговор
    НИКОГА ГЕРБ

    Коментиран от #14

  • 5 експертен експерт

    27 6 Отговор

    До коментар #3 от "Скрий се бе":

    едно е нещо много да ти се иска но друга е болезнената реалност а глупавите ганчовци по отделно си живеете в измислените си силноограничени лични имагинерени светове и тези ваши светове по нищо не кореспондират с действителността

    Коментиран от #44

  • 6 Идея

    30 15 Отговор
    Герб, Махнете компрометирания Бойко и ще станете възможна партия, тъй като ДПС очевидно не могат да махнат Пеевски исъответно да станат възможна партия.

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Не може да

    10 26 Отговор

    До коментар #6 от "Идея":

    се махне вожда.

    Коментиран от #9

  • 8 1111

    16 26 Отговор
    Създаването на правителство ще бъде по-лесно. Конфигурациите без ГЕРБ ще са възможни!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Леля Херо

    22 12 Отговор

    До коментар #6 от "Идея":

    Правилно пропагандираш, браво! Бойко се оттегля при Ахмед и бъдещето ще е на либералноатлантическия ми блок - ГЕРБ+ПП+ДБ+БСП+ДПС!

    Коментиран от #12, #42

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 21 Отговор
    НИКОГА ПП КИРИЛ ПЕТКОВ АСЕН ВАСИЛЕВ никога олигархията
  • 16 Този мошеник

    13 18 Отговор
    Кой го е направил доцент?
  • 17 Тия са

    13 19 Отговор
    Големи врачки. Па и добре платени.

    Коментиран от #21, #30

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 12 Отговор
    ВСЯКА ВЛАСТ е БОРЧ който се връща с ЛИХВИТЕ няма независима ПАРТИЯ ПОЛИТИК ПОЛИТИЦИ ДЕПУТАТИ ПРОКУЛРОРИ ПРОКУРОР МВР ЗАКОНИТЕ са смазочна МАШИНАкорупция мафията Е ВИДИМА и НЕВИДИМА
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Херо Мустафа

    20 5 Отговор

    До коментар #17 от "Тия са":

    Гледай да не зяпнеш от шаш след месец когато се окаже че ГЕРБ е приемлив и даже желан партньор в атлантическата коалцитеи с ПеПетата и ДеБетата

    Коментиран от #46

  • 22 Г образен соросоид

    18 2 Отговор
    Виждате ли че няма идеи и политики а има кой без кого не може .... И вие още гласувате за ПАРТИИ ? Питам още веднъж гласоподавателите вярвате ли че гласувате за парии а не за ФИРМИ ? Гласувайте, няма лошо, но просто си признайте че гласувате за фирми които се оказват финансови пирамиди
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 чичо

    11 22 Отговор
    И през два месеца да правим избори, но никога вече с мутро-милиционерите от ГЕРБ и ДПС!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 един

    10 17 Отговор
    Докато държавната комунистическа администрация не бъде съкратена поне с 30%,така ще е!Вероятно си спомняте какъв вой се нададе когато Асен Василев съобщи за подобни съкращения,държавата се разстресе тогава!
  • 28 Абе хора

    24 8 Отговор
    Това лудо желание на тъй наречените "протестъри" да изключат тотално от управлението на страната партията с най-много постоянни поддръжници, е безумие, което води страната към крах !
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 индиго

    10 17 Отговор

    До коментар #17 от "Тия са":

    Току-що една много известна неприятна и сумтяща "врачка" нарече искащите промяна примитиви, движени от нагона. Идват избори и паниката е пълна. 😄😄😄
  • 31 пост скриптум

    7 15 Отговор
    Не са нужни супер сили, за да сриташ самозабравили се тулупи, особено когато не намираш никакви достойнства у тях. 😄😄😄

    Коментиран от #32

  • 32 ха ха ха

    5 9 Отговор

    До коментар #31 от "пост скриптум":

    Благодаря за служебните минуси! Антипатията е взаимна, крахът ви неизбежен! 😄😄😄
  • 33 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 11 Отговор
    СТИГА омайвания лъжи МАНИПУЛАЦИИ
  • 34 мой

    4 13 Отговор
    Колаборация с мафията няма как да има, нали срещу нея се борим!!
  • 35 Хера Бойкова Мустафова

    14 3 Отговор
    Никога не казвайте "никога" и "хоп", преди да съм изкомандвала да скочите!
  • 36 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 5 Отговор
    от СЪН няма СПОМЕН
  • 37 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 7 Отговор
    РИБАТА е в МОРЕТО още а те ВИДИТЕ ли сложили ТИГАНА на ПЕЧКАТА
  • 38 Свирчо

    5 6 Отговор
    Не знам дали ще има коалиция, ама тази зима, пролетта, лятото, есента и следващите две-три години голямо нанагорнище се е очертало на политиците. На зор ще са постоянно.
  • 39 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 4 Отговор
    БЪЛГАРСКИЯ НАРОД вече 33 ГОДИНИ е ЛЪГАН и го ЛЪЖАТ на ВРАТАТА чука ЗИМАТА за някой ГЛАД СТУД ФАЛИТИ защото ПОЛИТИЦИТЕ не работят за НАРОДА а за ИНТЕРЕСИТЕ си и са АЛЧНИ за ВРЛАСТ ВЛАСТ
  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 2 Отговор
    НАЛАГАТ ни ХААМЕРИКАНСКИ НПО ЦЕНОСТИ
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 И какво от това

    4 9 Отговор

    До коментар #10 от "Леля Херо":

    Ти пък си гласувай за Израждане, да ти е леко на душата.
  • 43 фбр

    5 8 Отговор
    Поредният гладен герберски БОКЛУК !
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 7 Отговор
    НИКОГА израждане подмяната
  • 46 Баууууу

    4 7 Отговор

    До коментар #21 от "Херо Мустафа":

    Ти отсега ли си зяпнал? Споко. По зяпнал няма да станеш, гербав комуноид!!
  • 47 МОЛЯ?

    4 7 Отговор
    ГЕРБ? ООО, НЕ.ИЗВИМНЯВАЙТЕ.
  • 48 Ами

    6 3 Отговор
    значи ще има нови избори, кво толкова. Избори до дупка !
  • 49 Приятен ден

    2 7 Отговор
    Тенденциите са фалшиви, мазни ми доцент, и неможе да правиш кариера с платено подлизурство, физиономия та те издава! Всички знаят, че престъпника Борисов си плаща за тези PR примитивизми в медиите!
  • 50 Отвратен

    1 6 Отговор
    Човек трябва да е психически неуравновесен за да гласува за грабители на милиарди от ЕС, които бяха за благосъстоянието на България и Българите, но отидоха в определени хора и офшорки. Бог да пази България от герб гепи борисофф!!!!!

    Коментиран от #51

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ВМЕИ

    0 2 Отговор
    Бре, тоя, също като Герджиков, пак от СУ. Баце да не ви е напазарувал всичките там?!
  • 53 Пешо

    0 1 Отговор
    Ами тогава ГЕРБ, ДПС и Възраждане да правят правителство и да видим колко време ще издържат .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове