19 Септември, 2022 13:25 703 9

Шишков: Нормативните промени трябва да са с цел осигуряване на по-добра градска среда

  • арх. иван шишков-
  • мррб-
  • градска среда

Като пример за намиране на решение министърът посочи проекта за доизграждане на Южната дъга на Столичния околовръстен път, чиято модернизация е много забавена

Шишков: Нормативните промени трябва да са с цел осигуряване на по-добра градска среда    - 1
Снимка: МРРБ

Голямото изоставане в развитието на градовете не е в тяхното планиране, а в изграждането им. Визиите за града не са картинки, а изпълнение, което означава, че градското развитие завършва с неговата реализация. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при участието си в Urban Development Forum днес.

Според него, през последните 10-12 години, въпреки визията за развитие на общините, изостава придобиването на терени за нови улици, детски градини и зелени площи и в тяхното строителство. Това изключително много вреди на развитието на градската среда Необходимо е спешното намиране на финансов механизъм за развитието на градовете.

Министър Шишков напомни, че чрез законови изменения е правен опит за решаване на някои от съществуващите проблеми по места. Например, определеният в Закона за устройство на територията срок за отчуждаване на терени за озеленяване е увеличен от 5 години на 15 години. Тази разпоредба, както и за прилагането на улична регулация, обаче са отменени от Конституционния съд като противоконституционни. Затова сега са стартирани законодателни промени, чрез които съдебните решения да бъдат изпълнени. Не може нещо за остане "консервирано" и да не се развива в продължение на 10-15 години, категоричен бе арх. Шишков.

Като пример за намиране на решение министърът посочи проекта за доизграждане на Южната дъга на Столичния околовръстен път, чиято модернизация е много забавена. МРРБ и Столична община работят съвместно по него. Той обърна внимание, че предложеното в момента техническо решение има сериозен проблем. То предвижда краят на Южната дъга да се влива в кръговото кръстовище за кв. „Люлин“ и гр. Банкя. За това на следващото ръководство на МРРБ и на общината ще бъде предложено да се намери ново решение.

Иван Шишков напомни, че министерството е съинвеститор на общите устройствени планове на част от общините. И допълни, е срокът за тяхното изготвяне и до края на годината.

Регионалният министър посочи, че измененията в нормативната база трябва да са с цел осигуряване на условия, чрез които градската среда да придобива по-добър вид и в по-добър план да изграждат определени сгради. Затова за повторно обществено обсъждане е предложен прецизираният проект за изменение на Наредба №7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони. От нея, например, е отпаднало предложението да стане възможно изграждането на маломерни жилища със северно изложение.

Трябва да се намери начин общините да инвестират в развитието на цялата публична инфраструктура, каза отново в заключение министър Шишков. И допълни, че държавата помага при наличие на проблеми по отношение на развитието на районите. То зависи от развитието на цялата инфраструктура на държавата. Тя обаче също е назад във времето. Защото, докато големите градове имат общи устройствени планове, то държавата няма цялостен план за пътищата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шиши

    1 0 Отговор
    взе доста рушвети докато беше главен архитект на Триадица.

    Коментиран от #5

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор
    А колко села имат ПОД ДЕСЕТ жители ❓❗❓❗❓❗
  • 3 Сталин

    3 0 Отговор
    В България вандализма е национален спорт, навсякъде се строи безразборно без всякаква визия за инфраструктура и след всеки строеж е само кал и мизерия,няма трева няма дървета,няма тротоари , няма цветя,само кал и трупове на умрели кучета и котки
  • 4 Продължаваме Промяната

    1 3 Отговор
    Шишков, ти си пътник както и шефът ти Радев. Кирчо печели 160 независими депутата и сте чао всичките

    Коментиран от #9

  • 5 Христо Божилов

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Шиши":

    Тоя ли е промяната за зеления чорап??? Всички излезли кадри от Радев са за затвора
  • 6 Валери

    0 0 Отговор
    Околовръстното отдавна трябваше да се разшири до Люлин, но продажни политици като Тиквата, а сега и тоя "ще търсят друго решение". А хората от Банишора, Манастирски ливади, Княжево и Горна баня, кучета ги яли
  • 7 Чиновникът вън от проектирането

    0 0 Отговор
    А защо някакви партийни бюрократи-чиновници, тъпанчести се за "арх." (без участие в проектиране и изграждане на една единствена сграда!) трябва да налагат по мутро-мафиотско-рекетьорсо-рушветчийски какви трябва да се сградите, разпределението и фасадите им?! В ЗУТ трябва да са заложени само задължителните базисни норми за височина, безопасност (конструктивна, системна, пожаро, електро, .....), достъпност и ненарушаване правата на съседните сгради със затъмняване, нарушаване на конструкцията, и т.н. Защо в Цетъра на София, който е изграден по градоустройствения план на герм. градостроител Мусман (създал и градоустр. планове на Мюнхен и на Виена!) с кооперации от партер + 5 жилищни етажа = 6 етажа = 20 м височина се наложи мутро-строителство на 40 ет. небостъргачи (бapдaк-"хотела" на местото на Цирка срещу Минист. на земеделието) при липса на транспортна и друга инфраструктура и засенчване на съседните сгради?! Въобще защо не собственика-инвеститор, а рушветния партиен мутро-чиновник трябва да преценява: дали една сграда до 6 ет. трябва да има асансьор; каква реклама да се постави на фасадата на дадена сграда и да събира такси от тези реклами върху частни сгради, вместо само да одобрява конструкцията на съоръжението?! И т.н. мутро-милиционеско партийно-олигархично бюрократично-рушветчийско "градостроителство"!

    Коментиран от #8

  • 8 Шишко в затвора

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Чиновникът вън от проектирането":

    Мутро-партийната задача на корумпето Шишков е да върне и наложи ликвидиращите частната собстаеност норми на милиционер-социализма от преди 1990! Нали за това от "гл.арх." на Банкя беше инсталиран от БКП-ГЕРБ за "гл.арх." на Триадица в София, където поради професинална некадърност и рушветчийско безхаберие без отговорност и без наказание УБИ едно дете! А за това трябваше да бъде лишен от арх. диплома и всякакви прави по проектиране и администраиране на сгради, както и да бъде вкаран в затвора!
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Продължаваме Промяната":

    ПродължаваТе
    ПоДмяната
    И с 250 депутати нищо няма да свърши за народа ‼️
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове