Last news in Fakti

21 Септември, 2022 11:12 2 635 16

Петър Славов: Безобразието с абсолютно безсмисления, но скъп екостикер продължава

  • екостикер-
  • автомобили-
  • петър славов

Новият стар министър на транспорта има думата

Петър Славов: Безобразието с абсолютно безсмисления, но скъп екостикер продължава - 1
Снимка: БГНЕС

Безобразието с абсолютно безсмисления, но скъп #екостикер продължава, ще продължи и гражданският натиск до отмяната му!

Подсещам новия стар министър на транспорта #екостикер и продължаващото безумно лепене на този "тапет" по стъклата на автомобили, трамваи, електомобили, тролейбуси, че и каравани и ремаркета..

Това коментира във "Фейсбук" Петър Славов.

? Миналата година горе-долу по-това време имахме полезна среща по темата с г-н Хр. Алексиев по казуса, тогава в качеството му на служебен министър на транспорта. Сега отново го сезирам, вече и като ресорен вицепремиер, в чиито правомощия е да инициира промени в Наредба Н-32 и това безумие да приключи!

? (по-долу съм изброил най-фрапантните абсурди на "тапетния екостикер", като към тях трябва да добавим и самоотлепянето му в много автомобили, оставени на припек в летните жеги..

? Екологична категория за отработени газове се „отчита“ за изцяло електрически МПС (електромобили), трамвай, тролейбуси и др. превозни средства, изцяло задвижвани от електродвигател?!

? Идентичен „екостикер“ с чип ненужно се поставя и на превозни средства БЕЗ двигател въобще – ремаркета и каравани, тъй като последният се явява и знак за годишен технически преглед?!

? Съгл. чл. 37а, ал. 1, т. 3 от наредбата, „моторните превозни средства, на които задвижването е само с електродвигатели (без двигател с вътрешно горене), автомобили, задвижвани с горивна клетка (FCEV), и Plug-in хибриден електрически автомобил (PHEV) се определят в пета (5) екологична група.“ Или, БЕЗ ЗАМЕРВАНЕ в една група с електромобилите се поставят т.нар. „плъг-ин“ хибриди, които разполагат с двигатели с вътрешно горене и при които е напълно възможно, последният да е силно амортизиран с годините и силно замърсяващ, но замерване не се извършва?!;

? Допълнително, на новите автомобили от най-висока екологична категория, които първите 3г. са освободени от технически преглед по закон, ще се наложи ежегодно „доброволно“ да се подлагат на такъв, за да получат „екостикер“ и да имат достъп до централната част на градовете с действаща система;

? Не на последно място – мотоциклетите въобще не попадат в обхвата на въведените екологични категории, (т.е. не следва да се извършва замерване при тях), но независимо от това, собствениците им ще трябва да заплащат и вече заплащат скъпите „екостикери“, тъй като те са комбинирани със знака за ГТП?! Отделно, за мотоциклетите без челно стъкло възниква въпросът, къде да се залепя въпросният стикер и ако бъде приложен към документите на мотоциклета и прибран в чанта, джоб или на друго място, дали въобще вграденият чип ще може да бъде „отчитан“ от дистанционните четци..


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2020

    31 7 Отговор
    Екостикерът е полезен, но не във вида, който се прави в момента - отчитане по възраст на автомобила, а не по еко-показатели. Един автомобил на 10 години с катализатор и двигател от 2 кубика, поддържан изрядно, изпуска по-малко количество вредни газове от нов джип с двигател 4 кубика, не ли е вярно????
  • 2 Цуки

    52 1 Отговор
    Само този екостикер ли е безумен в България.
  • 3 Бъдеще

    45 1 Отговор
    Когато трябва да натоварят населението с някаква такса, данък, акциз и какво ли още не, властта действа моооого бързо и единно. Но когато трябва да премахнат нещо такова, може и десетилетие да чакаме...
  • 4 Павел пенев

    26 4 Отговор
    Стига с тези технически прегледи и еко стикери. За техническото състояние на колата отговаря водача а не фирмата на бившия катаджия. Това положение се отнася и до застрахователите. Безумието по нашите пътища няма връзка с техническите прегледи и еко стикерите а с употребата на алкохол и наркотици и липсата на елементарна култура. Така се отнема и още един повод за контрол от катаджиите и корупцията свързана с него. Нека техническите прегледи бъдат запазени при необходимост от водачите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 САНДОКАН

    15 0 Отговор
    В ТЕРИТОРИЯТА всичко е безумие,но то така май е най добре
  • 7 Даниел

    24 0 Отговор
    Кой произвежда стикера??
    Дали това не поредния лобистки закон??
  • 8 гост

    23 0 Отговор
    Ама олигарх от вашия любим коалиционен партньор БСП ги печата. Нали искате пак с тях да управлявате. Една неприятна истина не казахте за тях.
  • 9 Геша

    12 7 Отговор
    Ако ти не можеш, то Възраждане ще го премахне заедно със зелените хрантутници.
  • 10 ПРЕМАХНАТ КОМЕНТАТОР

    6 0 Отговор
    Ох,
    друго ще измислят, и пак ще ни понаведат.
  • 11 петров

    8 1 Отговор
    ДАИ И КАТ ДА ЛАПАТ - ЗА ТОВА СА ТИЯ НЕДОМИСЛИЦИ КОРУМПЕТА
  • 12 мани мани

    8 1 Отговор
    която партия заложи в програмата си: премахване на стикера, премахване на задължителна гражданска у нас - само в чужбина да има, ако хойкат тогава да си правят, махане на задължителния техно преглед, махане на двойния данък с винетката, понеже плащаме такъв данък годишно и той е достатъчен, ако не се крадеше от мафията ... ще спечели на изборите! винетка да купуват на границата само чужденците! но няма истинска българска партия!
  • 13 Обръщайте се

    5 0 Отговор
    Към Фандъкова за премахването на стикера. Само тя може да сътвори такова нещо и само тя може да се откаже от него. Нали знаете, че става дума за много пари, а тя е от първите на опашката.
  • 14 ББ от Банкя

    6 0 Отговор
    Еее нали треба да се пълни чекмедже то и без да съм на власт
  • 15 Васил

    5 0 Отговор
    Това е скапана приумица на диктатора от Банкя на него и на майка му трябва да благодарим дружно.
  • 16 редник

    1 0 Отговор
    Ненужен е и синият талон с точките...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове