Last news in Fakti

26 Септември, 2022 13:59 6 800 26

Без проверки на пътя от ДАИ след изтичане на работното време? Александър Иванов пред ФАКТИ

  • иааа-
  • александър-
  • иванов-
  • протест-
  • кт подкрепа

През другата седмица планираме да спрем цялата дейност на ИААА за 1 час, ако нямаме разговор с ръководството, обяви синдикалистът

Служителите от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) нямаме нищо против да работим нощно време и да извършваме проверки през нощта, както бе отразено в медийното пространство нашият протест! Той беше за въвеждането на сумирано изчисляване на работното време от работодателя, което има недостатък и е в противоречие на директива №2003/88 на Европейската общност. Това обясни пред ФАКТИ председателят на Фирмената синдикална организация на КТ „Подкрепа“ в ИААА Александър Иванов.

- Г-н Иванов, скоро организирахте протест пред Министерството на транспорта. Поставяте искания, които не срещат разбиране. Какво искате да постигнете!
- Давам ви пример. Спираме към края на работното време МПС, което има нарушения, и трябва да му съставим акт, но работното време ни изтича и ние не можем да останем и да вземем отношение. Респективно не можем да съставим акт, защото това налага оставане след работно време. Тоест, ако останем след работно време, автоматично нарушаваме закона, Кодекса на труда (КТ) и Закона за държавния служител (ЗДСл).

- И от това излиза, че проверките на пътя са с „работно време“. След края на работното ви време шофьорите не могат да бъдат санкционирани?
- Почти е така. Давам и друг пример. Отиваме да обслужим катастрофа и ни изтича работното време. Реално, ние трябва да си тръгнем веднага, защото ни е изтекло работното време и трябва да зарежем инцидента! При такава ситуация ние не можем да останем и да си довършим започнатата работа, защото законът ни го забранява! Досега сме били на ненормиран работен ден. Така и законът, и КТ, и ЗДСл ни разрешаваха да останем до приключване на започнатата работа. Затова искаме да останем на ненормиран работен ден!

- Как трябва да се регламентира работата ви?
- Искаме да се промени Устройственият правилник на ИААА в частта си работно време и да пише, че работещите в „Отдел контрол“ работят на ненормиран работен ден от 6:00 ч до 14:00 ч, от 14:00ч до 22:00 ч и от 22:00 до 05:00 ч, а редовната смяна е от 09:00 до 17:00 ч. Но работодателят сега е решил да наруши директивата за работно време на ЕО, за да въведе сумирано изчисляване на работното време! Заповедта му ще бъде обжалвана пред съда. Също така ще сезираме и Европейската комисия за налагане на наказателна процедура към България!

- Това ще отнеме време…
- Ще протестираме системно, ако не ни приеме министърът на транспорта. Досега се правени много опити за срещи и разговори, но не е откликнато на нашето искане. Също така сме в процес на ефективна стачка и искаме 50% увеличение на заплатите, искаме равно възнаграждение за изпълняващите равни функции и заемащи еднакви длъжности. Спазване на сключения Колективен трудов договор, назначаване на поне още 200 инспектори за пътен контрол, служители за административно обслужване, както и такива с юридическо образование, осигуряване на качествено работно облекло, промени в Устройствения правилник и т.н. През другата седмица планираме да спрем цялата дейност на ИААА за 1 час, ако нямаме разговор с ръководството.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    41 5 Отговор
    ДАИ е структура от която няма нужда и трябва да бъде закрита,в Европа почти няма такива структури като нашият ДАИ.

    Коментиран от #4, #12, #22, #25

  • 2 Хаха

    28 3 Отговор
    Ей тия са най големите паразити взимат пари и работа нула и тоя какви глупости бращулеви просто искат да не работят като до сега и да си местят от единия към другия крачол
  • 3 Ако съм премиер

    15 3 Отговор
    Тея сичките ше ги сбера и лично аз ше ги бия с пръчка после нема им призная нито 1 ден стаж и шу ги изритам безработни а структурата им закрита сградите разрушени

    Коментиран от #6, #13

  • 4 Иван

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Явно не сте били в чужбина и не сте проверявани от BAG в Германия ели от френската ДАИ и др европейски страни ,където има ДАИ ! Там да видиш проверка как се прави и няма хър- мър седим и мълчим ако се обадиш както тука се правим на циркаджии виждаш как глобата ти се повишава. А какви глоби ни слагат бедна ти е фантазията .Тука се разправям с тях звъннем на шефа той на техния и се разминем там това го няма!

    Коментиран от #8

  • 5 А бе,тоя не беше ли

    17 3 Отговор
    същия ,на когото запалиха два автомобила!?ДАИ трябва да се разформирова,да се закрие напълно!Глобяват професионалните шофьори за щяло и нещяло с непосилни глоби,несъвместими със стандарта на живот в България! Какъв синдикат като сте на държавна хранилка!

    Коментиран от #20, #21

  • 6 Ха ха ха

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "Ако съм премиер":

    Ти и за това не си премиер защото не ти е ясни законите ! Колега вие искате да няма контрол и да си правите каквото искате няма как да стане!

    Коментиран от #9

  • 7 ТООО

    12 5 Отговор
    тооо е най големия айдук и измамник , 2 пъти му палиха коли в пазарджик , пълно мекере е

    Коментиран от #19

  • 8 Петър

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Ама тук в България,функциите на ДАИ и КАТ,до голяма степен се дублират,в Русия пред 2 години отмениха ГТП за лични автомобили,а в нашия ДАИ има специален оттдел който се "занимава"и "отговаря" само за ГТП.
  • 9 Абе жална ми мама

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха ха":

    Ако съм премиер боки ше ви се види като торта
  • 10 Динко дъвката -Несебър

    0 0 Отговор
    Не ми пука
  • 11 ДЪНДИ

    9 1 Отговор
    служби като даи и толажиите с винетките са измислици дето се събират да си играт карти по две коли на пътя за близки на власт имащите и са излишни има вече доста видео наблюдение и пътна полиция и какво е това БГ законодателство платил съм за един ден три пъти по 70 лева за едно и също нарушение -изтекла с един за 8 часа от деня винетка и ме спират жълтите жилетки и 210 +70 в един ден за 4 часа бургас- софия но но ако си закупя веднага винетка четвъртото отпада е нема такова животно обилолил съм свеета само у БГ може
  • 12 Дядо Боби

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    В цяла Европа и в Русия има такъв контролен орган ,но с различни имена!!!!!! Като не знаеш не пиши глупости!!!!
  • 13 Дядо Боби

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ако съм премиер":

    Ядоха бой Окол Благоевград и Плевен!!!!!
  • 14 потърпевш

    9 1 Отговор
    ДАИ И КАТ са най-големите корумпета а искат и 50% увеличение на заплатите ! ВСИЧКИ СА СЪС СКЪПИ КОЛИ А НАП ЗА 5 ЛЕВА ЩЕ РАЗКАТАЯТ ФАМИЛИЯТА НА НЯКОЙ. ДАИ И КАТ -АРМИЯ КРАДЛИВИ БЮДЖЕТНИ ПЛЪХОВЕ .

    Коментиран от #15

  • 15 истината

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "потърпевш":

    половината катастрофи са с вина на тираджии спрени от ДАИ и пуснати след съответната лепта
  • 16 само да питам

    6 1 Отговор
    Защо нап не проверява катаджии и даяджии за съответствие на доходи ?
  • 17 пипи

    6 1 Отговор
    ДАИ И КАТ СА ЗАКОННИ ДЪРЖАВНИ РУШВЕТЧИИ С МЪЛЧАЛИВОТО СЪГЛАСИЕ НА ДЪРЖАВАТА
  • 18 иванов

    4 2 Отговор
    ДАИ И КАТ СА ЗАКОННИ ДЪРЖАВНИ РУШВЕТЧИИ С МЪЛЧАЛИВОТО СЪГЛАСИЕ НА ДЪРЖАВАТА
  • 19 Тото хи хи хи

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "ТООО":

    Като е ,,айдук "напиши до МВР прокуратурата а не тук ! Той не определя глобата той констатира нарушението само а началника му ги пише глобите, наказващия орган господине!!! А този е толкова стриктен та чак на сестра му написа !
  • 20 Тоооо

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "А бе,тоя не беше ли":

    Човека си върши работата , той не слага глоби а глобите ги слагат началниците ,наказващия орган ! Инспектора само констатира нарушението !!! Но като си некомпетентен поне не се излагай! Ако е айдук дай го на МВР Прокуратурата ане се излагай тук! Сигурно ти е написал АКТ за това дързаеш колега ! В Европа като ви спират като мишки се свиване а тука сте най голями и все ви е виновен някой ! Научете се да спазвате законите и няма да ви глобяват. Сигурно си пишеш ,че даваш пари на даяджиите в отчета пред началника и трябва да ги оправдае за това сега дързаеш?
  • 21 Абе тоя

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "А бе,тоя не беше ли":

    Този си върши работата пич лично го познавам и на зет си писа АКТ! А синдиката е разрешен виж конституцията на РБ ако си роб не прови синдикат!
  • 22 хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Ти по далеч от твоето село стигал ли си хахахаха нямало било майко мила какви хора пишат тук
  • 23 Някои си

    2 1 Отговор
    Тая напаст корумпирана само обира турските шофьори на тирове много пари слагат в джоба си..!!
  • 24 Някои си

    2 1 Отговор
    Тая напаст корумпирана само обира турските шофьори на тирове много пари слагат в джоба си..!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове